× Tämä foorumi on omistettu salatieteelle ja muulle epäilyttävälle hermeettiselle menolle.

Mikä se on?

Lisää
08.06.2017 13:37 #36906 : Antero
Antero loi aiheen: Mikä se on?
Ennenvanhaan oli tapana kysellä arvoituksia ja jossain määrin nykyisinkin, mutta enää niitä ei samaan tapaan kuule ja tällä en tarkoita mitään haluatko miljonääriksi kilpailuja. Sen enempää en ala analysoimaan mutta ainakin sillä kehitettiin älliä, hoksottimia ja samalla näki ihmisestä, onko niitä ollenkaan. Isäni suosikki oli seuraavanlainen ja jossa meni pidempi aika, ennenkuin sen tajusi:

"Mikä se on jolla on kaksi silmää mutta se ei näe, kaksi korvaa mutta ei kuule, neljä jalkaa ja hyppää yhtä korkealle kuin tiilitehtaan torni?"

Naapurin poijan suosikki on seuraavanlainen ja jota kysyi taannoin mm. stuppilta:

"Mikä se on joka kovana pannaha ja velttona vedetähän? - Se ei ole kuitenkaan se, mikä ekana mieleen tulee.

Hyävällinkylän miehen mieliarvuutus oli seuraavanlainen:

"Mikä se on joka on pyöreä ja punaanen, juuressa karvoja, uppoo syvälle ja maistuu hyvälle?" Tämäkään ei oo se mikä ekana tuloo mieleen.

Tänään luin kommentin josta saa myös hyvän arvoituksen:

"Mikä se on jolle kenraalit lippaan vetää ja kunniaa tekee, seppeleen laskee ja liinoilla kantaa, lopulta alikersantin maahan hautaa?"

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.06.2017 19:43 #36907 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Tuolla saa tehtyä itselleen todistuksen kun osaa vastata arvoituksiin. Osa on aika kiperiä, koska taas on työllistetty joku humanisti ymmärtämään ihan vieraita aloja, mutta mikään ei estä lunttaamasta kokeessa tai opettelemasta oikeita vastauksia ulkoa harjoituskokeesta.

www.ymparistoosaava.fi/index.php?k=22390

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
08.06.2017 23:11 - 08.06.2017 23:15 #36909 : Antero
Antero vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Tuo on kyllä hupa, mutta siihen ei saa työtön osllistua nykysäännöillä että itte on aktiivinen, muuten pukkaa karenssia.

Toimi näin

Valitse ylävalikosta tai palvelun etusivulta oma toimialasi.
Perehdy toimialakohtaisilla sivuilla opiskeluaineistoon, harjoittele osaamistestiä ja suorita se.
Lopuksi voit tulostaa itsellesi osaamistodistuksen. Todistus on voimassa kolme vuotta.


Voisikohan tuomarin, pankkiirin tai lääkärin tutkinnon suorittaa näin? Ministerin ja kansanedustajan virkaan riittääkin että osaa kusettaa ja on golmansassin piireissä.

●●●●●

Vastaukset arvoituksiin:

Eka on puuhevonen
Toka on korppu
Kolmas on mansikka
Neljäs on alikersantti Mauno Koivisto
Viimeksi muokattu: 08.06.2017 23:15 : Antero. Syy: tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.06.2017 22:37 #37018 : Antero
Antero vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Tästä saadaankin hyvä arvoitus:

Mikä se on, näin kääntyy takki, takki kääntyy näin?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.07.2017 14:42 #37424 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Mä siivosin kirjahankkeesta pienen turhan kohan pois alkamalla laajentaan sitä uudeks luvuks, kun siinä tuntu oleva jotain arvotusta, minkä vois ratkasta. Onks kellään jotain kommentoitavaa? Mä en oo ihan niin hyvin perillä suomalaisien teräasemausta, että en ottais hyviä huomiota vastaan.

Mallikappaleet ei ehkä kaikki oo parhaita mahdollisia kun mä käytin omaa kokoelmaa. Yks mainoskuva tuli mukaan, mutta se on vaan täyttämässä tilaa siihen asti, että veitti tulee postissa ja pääsee ottaan kuvan paremmasta kulmasta.

pohjolangalapagos.wordpress.com/2017/07/12/teraasekulttuuri/

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.07.2017 17:09 #37427 : Antero
Antero vastasi aiheeseen: Mikä se on?
"Tämäkin kertoo siitä, etteivät suomalaiset ole metsästäjäkansaa, sillä saalistajakin ymmärtää eläimistä enemmän, vaikkei hänen tarvitse kuin keksiä, kuinka niitä saa vaivattomimmin hengiltä."

Tämä olisi parempi korjata "kaupunkilaiset" eivät ole metsästäjäkansaa. Toki niistä ajoista on menty pitkälti eteenpäin kun juuri puusta laskeutuneet metsästäjä keräilijät vaihtoivat alaa kaupunkilaisiksi, jossa lihan saa valmiiksi muoviin paketoituna. Toista se oli ennen kun kyläkaupassa oli julumettu lievästi pistävälle haiseva pölökky ja lihan pilikkomakirves siihen iskettynä. Kirveellä tehtiin ensin raakatyö ja puukolla fiinimpi veisto. Luusta vuoltiin sitten jämät ellei siitä tehty luusoppaa. Nykyään on kaikenlaisia pulttipyssyjä ja taskuaseita millä saa 9 mm buranalla elukan kanttuvei, ennen noita hienouksia kirveen hamaralla ottaan koppaamalla meni ensin taju ja sitten puukolla kaulan ali vetämällä juoksutettiin veri sitä samalla vispilällä vispaten. Muistan kun hevosenpään kokoosena mumman tyköä haettiin kanakeiton värkit. Isä piti pölkyllä kanaa koivista kiinni ja paappa pätki kirveellä kaulan poikki. Siitä sitten säkkiin, muutama pääsi irti ja me kakarat juostiin perässä kun päätön kana lenteli pitkin kartanoa.

Tuota hevospuukkoa minä ihmettelen... Mihin tarkoitukseen se on tehty hevosen hoidossa muuhun kuin pistämiseen. Toki kahvassa on kuuskanttisia reikiä, mutta talvella käytettävien kenkien ja niihin ruuvattavien hokkien kannat on neliskanttisia... Kerran ostin sepäntekoosen kavionvuolupuukon, siinä on lape tasainen ja eteenpäin lievästi kaartuva, kärki on koukulla jolla voi tonkia, terät on molemminpuolin ja sillä voi vuolla kahteen suuntaan. Sarveisaines on kavion sisältä pehmeää ja häjyllä terällä sitä on pirullista veistää, varsinkin jos hevonen on vielä vinkeää laatua.

Puun veistämiseen on omat puukkonsa, metsästyspuukko tai yleispuukko on paremmin pistämiseen kun siinä on ne veriuratkin, mutta kyllä silläkin puuta vuolee. Lyhytteräiset vuolu ja veistopuukot on parempia puun käsittelyyn, mutta jos komiaa kruusausta aikoo tehrä, veistoraurat eli taltat on sitä varten. Sveitsiläiset raurat on huolella tehdyt, kiiltävät kuin Naantalin aurinko ja terän metalli on kovempaa kuin saksalaisissa. Ne on myös terätty, mutta kulmat on heti kättelyssä pielessä ollen liian jyrkät ja tarkoitettu pernatömpällä paasattavaksi. Tammen, pyökin ja pihlajan veistoon kulmat sopii, mutta parhaimman veistopuun ameriikan lehmuksen, koivun ja bibolon veistoon ne on loivennettava 15 - 17 asteen kulmaan. Terätessä pitää varoa ettei rauta kuumene siniseksi, se kun tietää kerralla sentin pätkimistä, muuten jää pehmytkohta terään. Karkean teräyksen jälkeen terä hiotaan ensin kuussatasella vesihiomapaperilla, sen jälkeen terän suussa oleva kierre poisteraan 1200:lla vesihiomapaperilla. Lopuksi vielä teroitetaan ja kiillotetaan huopalaikalla tai nahalla ja hiomatahnalla. Rautoja ei enää pilata pernatömppä tekniikalla paasaten kuten muualla euroopassa ja maailmalla, vaan terävän terän tekniikalla joka käsittää ensin viillon ja sitten vuolun. Hyvä veistäjä tekee kerralla kiiltävää jälkeä ja siihen ei enää hiomapapereita tarvita. Pienikin lovi terässä, näkyy puussa harmaana vanana. Veistorauroista parhaimmat on saksalaiset hiiliteräksestä valmistetut, rumat kuin mitkä ja jokainen terä on teroitettava. Rautojen laatu alkaa ykkösestä joka on tasataltta, leveyksiä on parista millistä kolmeenkymmeneen milliin. Seuraava on talttasarja on kakkonen, joka on lievästi kaarella, kolmonen on enemmän ja parhaiten kultaisen leikkauksen kiemuran tekee kutosen taltoilla. Se aloitetaan kapealla terällä keskeltä pyöräyttämällä ja viiltämällä. Vartaloa käytetään vipuvartena ja kyynärpäät on vartaloa vasten ,seuraavaksi vuollaan sitä auki säteittäisesti vieden terää viiltoa vasten, vaidetaan taltta seuraavaan leveyteen joka sopii ensimmäisen kaareen ja näin jatketaan vähintään viidellä rauralla kunnes kiemura on valmis. Sveitsiläisessä taltassa seiska on sopiva kiemuran tekoon, ei paras mutta menettelee. Kasista rauta muuttuu lähemmäs U:n muotoa ja 11 on täysin sitä. Sitten on vielä kouruterät ja v-raurat, jolla voi piirtää puuhun. Kiinalaisten tasatalttojen hyvä puoli on halpa hinta, terä kuitenkin tylsyy nopiasti. Lisäksi jos kahva on lakattu, lakkaus pitää hioa pois tai ainakin karhentaa.

Sama myös puukoissa, komiasta lakkauksesta kahvassa on vain haittaa ja ote kahvaan ei ole pitävä. Myöös puukon tuppi tulee olla nahkaa ja kahvan kiilautua tupen sisään pelkästään pudottamalla. Kaikenmaailman neppareista ja napeista ei ole muuta kuin haittaa ja kiusaa. Terä vain pudotetaan tuppeen ja siellä se on ja pysyy, tärkeintä ettäsen saa nopeasti käyttöön. Muovitupet on vitsi, puukko ei pysy niissä ja on aina kateissa kun putoavat. Halpa puukko kuten Mora puolustaa paikkansa yhdessä jutussa ja se on maalin kravaaminen. Käsi nyrkkiin terää vasten ja puukolla häylätään maali pois. Siklikin siihen käy, mutta puukko on paree, ja terän käyrällä saa kaivettua nurkkapaikoista.

Kalapuukoista minä tykkään Marttiinin terästä, siitä joka Norjasta lähetettiin loppuun kuluneena malliksi puukkotehtaalle. Kalan perkaamisesta minen piittaa kun en kalaa juurikaan syö, jollei se oo nortinseitä. Puukko on hyvä, taipuisa ja tarkka muotin valmistamiseen styroksista.

Se pitää muistaa, puukko on työkalu joka on päävikaisilla väärässä käressä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.07.2017 17:33 #37428 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Hevosen hoitamiseen liittyy paljon muutakin kun se hevonen. Sitä ei jätetä illalla parkkiruutuun ja oteta taas käyttöön aamulla.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.07.2017 23:07 #37433 : Antero
Antero vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Ilikkalan talo kulautettiin 30-luvulla kurkusta alas, huutokaupasta paappa osti valkialaiset kiesit jolla oli isän mukaan ajettu lujaa lujaa ajettu kapakalta toiselle. Nämä komiat kiesit oli korinosien suhteen Joel Rintalan käsialaa ja raurootus seppä Eino Saaren tekoa. Hevonen seisoi parkissa illasta aamuun kunhan heiniä eteensä sai. Tämä laulu kuvaa hyvin sen ajan meininkiä:
Viulistin isä oli pikkasen mulukku, halusi intarsiaa jonkun latomaalarin tauluista. Flikka joka puukolla puukuvioita eri puulaaduista teki, halusi että Antero piirtää hänelle ja Anterohan piirsi. Kun kerran haluttiin latomaisemaa, niin piirsinpä isännän ja emännän tauolle juomahan heinäpellolla kaffetta ladon eressä, katolle kurkihirren nokkahan haikararan. Tästähän tämän mielikuvitus vasta loikkimaan alkoi...

Kupiaasen isännällä oli tapana Kurikan markkinoolla kyyditä yleisöä trillalla, päivän mittaan yleisö antoi maistiaisia ja illantullen hevonen seisoi parkissa vielä kapan eressä. Yömyöhällä kun isäntä oli jo tillintallin, portsari kantoi ukon vaunuun nukkumaan ja päästi hevosen irti. Sitä se lompsi parikymmentä kilometriä kotia kohti isännän retkottaessa kärryyllä untenmailla. Kotona emäntä aamusta irrotti hevesosen valjaista ja vei laitumelle, isäntä ai maata niillä ijoillaan kunnes heräsi. Hevosella likuttaessa muuten pitää aina olla puukko mukana, ei siksi että koni teurastettaisiin sillä, vaan siksi, että jos jotain sattuu ja hevonen sotkeutuu valjasiinsa, sen saa puukolla nopeiten irti hätäpaikasta. Silloin kun Anterolla oli komia juoksijatamma, puukko ol aina mukana mutta koskaan sitä ei tarvittu. Yhren kerran tuo katkaisi aisan kun ei halunnut ekeä vetää sänkipellolla, komiasi vain kaatoi ittnsä sen päälle ja naps, poikki meni. Hain orsilta uuden tilalle ja kyllähän tuota vitutti, korvat oli luimulla kiukusta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.07.2017 12:06 #37436 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Mä en oo tarkastanu mikä toi mun veitti on tarkotettu, mutta se sopis varmaan valjaitten leikkelyyn. On niin tukeva, että nahka katkee eikä terä, ja kärjen saa tungettua solmun sisälle.

Mä ostin sen ihan sattumalta. Oli tullu kateltua netistä nykysiä ufoveittiä ja Smith & Wessonilla oli jännä Extreme Ops -sarja, mikä oli muuten ihan sama kun 1800-lukulainen perinneveittisarja, missä on kaikki taskuveittet, mitä maajussi tarvii, mutta kahvat oli tollaset alumiiniset, missä on reikiä.

Toi tuli sitten vastaan Huuto.netissä eikä tää oo mikään kallis merkki. Jotain parikymppiä makso ja silti terä on sellanen, että terottaminen menee työlääks ilman vesihiomakivee.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2017 07:46 #37440 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Veittiä olis pitäny ajatella jo kauan sitten, koska sillon olis säästyny ostamasta paljon mystistä paskaa. Toikin muka leivän voitelemiseen tarkotettu on kerran kokeiltu ja kauan sitten unohettu, koska siitä ei vaan oo mihinkään. Se taipuu niin paljon, että rasva pitäis ottaa aina jääkaapista lämpiään ehkä puol tuntia aikasemmin.

Suomalainen vaan mielestään tarvii keittiössä paljon notkeita veittiä, koska sellaset on näppäriä kalan perkaamisessa ja siks niillä on mielenkiintoo ootella, että rasva pehmiää niin paljon, että se voi levittää kärpäslätkällä mauttoman hiivaleivän päälle.Pitää vielä kattoo mitä romua on tullu vietyä varastoon ja tehä ehkä vertailua Lidlistä parilla eurolla ostettujen veittien kanssa.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2017 11:52 #37441 : Antero
Antero vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Puinen katajasta tehty voiveitti on hyvä ja voipakettia voi säilyttää viikonkin pöydällä, sen menemättä miksikään. Teeppä vertailu kissinrasvan, oivariinin ja muiden kevytlevitteiden välillä. Vaikka muut rasvat on pehmeitä jääkaapista otettuna, niitä ei saa pitää tuntiakaan pöydällä, ettei ne alkaisi härskiintymään ja päivän päätteeksi lähtevät vielä itte kävelemään. Voi ei mene miksikään, pysyy pehmeänä ja hyvänä viikonkin ajan huonelämmös.

Ruisleipää lukuunottamatta lähes kaikkiin leipiin sotketaan Puolalaista rypsiöljyä, jota nykyisin amerikkalaiset jalostaa rasvaksi Raision tehtaalla. Isot lepätehtaat kuten Vaasan, Fatzeri, Oululainen jne. sotkevat vehnäseen rypsiöljyä. Muoviin pakatun leipäpussin kun avaa, ensimmäisenä lehahtaa ilmoille härskiintyneen rasvan haju. Lisäksi rypsiöljyä ei saisi käyttää yli 30 asteen lämpötilassa, sen muuttamatta ominaisuuksiaan. Leipää ei kuitenkaan voi paistaa alle tuon lämpötilan, joten rasva menee jo kypsennösvaiheessa pilalle. Ihmettelen kun nykyisin ylipäätään pitää rasvaa tukkia leipään, ei sitä ennen tavattu käyttää muussa kuin kakkujen teossa ja sekin oli oikeaa voita.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2017 12:39 #37442 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Ennen ei ollu paljon mistä valita, niin että kaikesta ei voitu tehä mautonta.

Kasviksista suomalaiset kiinnostu vasta kun niitä peloteltiin, että muuten sairastuu ja kuolee. Niitäkin varten pitää olla kummiskin kokkiohjelmat, joissa neuvotaan miten niihin saadaan elämälle vieraita makuja. Voi vaikka käyttää väärää salaattikastiketta tai sotkee sekasin kahta raastetta, jotka ei sovi yhteen. Voi kanssa tehä jotain laatikkoa, jotka ei yhtään maistu siltä mitä niissä on, paitti kaalilaatikko, josta suomalaiset yleensä ei tykkää.

Sellasenaan ei kelpaa paljon mikään, paitti kurkku ja jotkut ulkomaan ihmeet, jotka on kanssa melkein pelkkää vettä.

Vesimeloonin maku ja ravinteet on siemenissä, mutta suomalainen sylkee ne pois ja nielee sen osan, mistä 95% on vettä. On sitten vielä olevinaan herkkua.

Appelsiinista vois tehä kansallishedelmän kun sitä syödään ihan älyttömiä määriä, vaikka siitä ei saa kunnolla muuta kun c-vitamiinia ja vettä.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2017 15:29 #37443 : Antero
Antero vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Appelsiini on kyllä kummajuttu kun sitä syödään niin paljon ja kuvotellaan että siitä saadaan riittävästi c-vitamiinia. Oikeastaan se on köyhä c-vitamiinin lähde ja suomalaisista marjoista tyrni, pihlaja, puolukka, karpalo jne. hakkaa sen mennen tullen. Yksi pihlajanmarja vastaa kokonaista omenaa. Sitävastoin sitruuna on appelsiinia parempi ja yhden ominaisuuden takia, se sisältää limonoidia jonka vuoksi se on helekkarin hyvää yskänlääkkeenä. Parempi kuin mitkään apteekin sotkut, ihan konjakin veroinen ellei jopa parempi. Yhdessä hunajan kanssa esim. teelusikkaan laitettuna tehoaa kummasti, pastilleista sitruunahunaja mynttonikin menee pika-apuna ja hetkellisesti seven uppikin käy köhään.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2017 15:35 #37444 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?
Suomalaisille perunakin on tärkee c-vitamiinin lähde kun paremmat ei kelpaa. Eihän siinä oikeesti oo paljon mitään, mutta kehumalla se muuttuu paremmaks.

Mehujen tilalla niillä on mehujuomat, ettei tulis saatua oikeita vitamiineja, mutta mieluummin ne litkii jotain limpparia.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.07.2017 16:16 #37445 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Mikä se on?

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.249 sekuntia