Jääkausi ja hiidenkirnut!

Lisää
13.03.2017 23:32 - 14.03.2017 01:33 #35953 : HAKUNILAN UKKELI
HAKUNILAN UKKELI loi aiheen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Onko jääkautta ollut olemassa ja miten hiidenkirnut ovat syntyneet? Itse olen kuullut jääkaudesta niin paljon puolesta ja vastaan, että en oikein tiedä mitä uskoa. Hiidenkirnujen en usko olevan jääkauden tekosia, koska niitä löytyy maista joissa ei ole ollut nykytiedon mukaan jääkautta. Olisi todella outoa, että vesi pyörittäisi pikkukiveä niin kauan, että kallioon tulee reikä. Luulisi pikkukiven tuhoutuvan, ennen kun se porautuu metrien syvyyteen kallioon, ja se väittämä, että ne olisi virtauksen aiheuttamia niin on mielestäni todella hullu. Virtaukset ei tee kallioon sellaisia kuoppia millään. Mitä Te olette näistä asioista mieltä?

EDIT: muutamia kirjoitus virheitä korjattu
Viimeksi muokattu: 14.03.2017 01:33 : HAKUNILAN UKKELI.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.03.2017 00:59 #35955 : HAKUNILAN UKKELI
HAKUNILAN UKKELI vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Mä oon alkanu miettii sellasta, että kun isot siirtolohkareet, kivikasat ja irtokivet on yleensä korkeella, sellasissa paikoissa jotka on ollut ennen meren rantaa, niin tuntuu siltä, että taivaalta on tullut järkyttävät massat vettä uskomattomalla paineella ja se olisi murskannut kalliosta palasia irti. Se selittäisi sen, että miksi noita kiviä on yleensä korkeilla paikoilla, sillä siellä missä niitä ei ole niin on ollut ennen meren pohjaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.03.2017 13:05 #35958 : Jukkis
Jukkis vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
On kai aikas selvää ettei hiidenkirnut voi millään syntyä irtokiven avulla. Johan sellainen sotisi fysiikanlakejakin vastaan että irtokivi porautuisi peruskallioon. Erityisesti jos ei ole mitään säällistä työntövoimaakaan. Nykyisin kai oletetaan että virtaava vesi voisi porata hiidenkirnuja mutta ei sekään mikään mutkaton selitys ole. Sillä ensin pitäisi selittää miten pleistoseenikauden virtaukset eroaisivat nykypäivän vesistä koska niitä ei selvästikään nykypäivänä synny.

Tässä muutama hiidenkirnu Intian Kukri –joelta eli tunnetun jääkausivyöhykkeen ulkopuolelta.
www.alamy.com/stock-photo/nighoj.html

Ja siltä varalta että joku pitää tuosta vesiteoriasta kiinni niin tässä Nasa-kuvaa Andien huipulta jossa ei taatusti ole virrannut yhtään mitään.
eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/45000/45618/ISS024-E-012425_lrg.jpg

ja sokerina pohjalla: Marsin luolat vai hiidenkirnut?
www.google.fi/search?q=nasa+satellite+image+andes&tbm=isch&t...h=634#tbm=isch&q=martian+caves&*&imgrc=_

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.03.2017 13:23 #35995 : Ukkoskivi
Ukkoskivi vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
www.gtk.fi/_system/print.html?from=/geologia/retkeily/lohkareet/index.html

Mikkelin Pursialan hiidenkirnusta.

Joskus kakarana ensikerran paikalla kävin, ja muutamaa vuotta myöhemmin piti kerran vartavasten hakea 10 metriä köyttä (joka oli pullonkeruu rahoilla hankittu vartavasten puissa ja kallioilla kiipeilyyn) kotoa, koska paikalla käydessä tuli huomattua kolikkoja hiidenkirnun pohjalla. Pitihän ne sieltä käydä hakemassa. Jonkun onnenkolikot. Paikka on TVL/Tielaitoksen varikon keskellä, ja kirnu löydettiinkin alunperin juuri varikkoaluetta rakennettaessa. Se oli kokonaan maanpinnan alla ja täynnä soraa ja kiviä. Kuvassa näkyvät vierinkivet on tarkoituksella nostettu ulokkeen reunalle, eikä nuo varmaankaan ole kaikki mitä siellä on alkujaan ollut.

Jokatapauksessa, kun kirnussa kävin, oli helppo havaita kirnun seinämien muodoista että enemmän tai vähemmän vaakasuuntainen pyörimisliike on ollut syynä kovertumiseen. Ja ainut looginen luonnonvoima jauhautumisen käyttövoimaksi on vesi. On otettava huomioon että kyseinen kirnu saattaa olla tuhansien vuosien pyörteisen akanvirran tulos, ja saattaa olla hyvinkin vanhempi kuin viimeinen jääkausi.

Jokatapauksessa omakohtaisen havainnon perusteella paikan päällä oli ilman muuta selvää että vesi ja kivet ovat "työn" takana. Varmaankin suomen virtaavat kosket ovat täynnänsä aluillaan olevia pikkukirnuja, jos joku niitä vain olisi näkemässä. Tässä tapauksessa kyseessä saattaa olla muinaisen jäätikön sisällä virranneen joen aikaansaannos.

Ken nyt Mikkelissä sattuu pyörimään kannattaa käydä katsomassa. Huom. Tielaitoksen varikolla on toimintaa virka-aikana. Paikka on merkitty nähtävyydeksi, joten turha arastelun alueelle menemisessä voi unohtaa, mutta työaikana on syytä silti varoa mahdollisesti alueella liikkuvaa raskasta kalustoa.Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.03.2017 14:53 - 18.03.2017 14:53 #35999 : Ukkoskivi
Ukkoskivi vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Lisäyksenä vielä:

Pursialan Hiidenkirnu
asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?share=customMark...%22id%22%3A2%2C%22opacity%22%3A100%7D%5D

Kivi- ja lohkarebongareita potentiaalisesti kiinnostava kohde reilun 500m hiidenkirnusta länsi-luoteeseen. Lehtomainen ja erittäin vaikeakulkuinen (etenkin etelän suunnasta tultaessa) ja lohkareinen kalliomäki luonnonsuojelualueella. Kakruille hyvä majapaikka (omakohtaista kokemusta löytyy) muutaman ison siirtolohkareen välissä. Potentiaalia geokätköpaikaksi, muttei huonojalkaisille.
asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?share=customMark...%22id%22%3A2%2C%22opacity%22%3A100%7D%5D
Viimeksi muokattu: 18.03.2017 14:53 : Ukkoskivi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.03.2017 15:40 #36000 : Jukkis
Jukkis vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Nykyisellään kai hiidenkirnuja selitetään enemmän tai vähemmän kavitaatiolla, eli tutummin juuri akanvirralla. Sen ongelmat vaan tapaa olla vähän haastavia jotta se voisi olla muuta kuin hypoteesi. Mieleen tulee ainakin että a) mikään kavitaattinen voima ei voisi yltää noin syvälle. b) vesi ei uurra peruskalliota. c) aikaa uurtamiseen tarvittaisiin enemmän kuin mitä pyörre voi pysyä paikallaan.

Olennaistahan on, että lähes kaikki kirnut - ainakin tässä maassa - ovat syntyneet pleistoseenikauden loppupuolella. On vaikea selittää miksi ilmiö olisi vain yhdellä aikakaudella mutta ei juurikaan muuten.

Sitten kannattaa muistaa että on olemassa toki vaihtoehtoisia teorioita. Se edellyttää vähän teslamaisempaa näkemystä. Thunderbolts on sivusto joka koostuu tutkijoista jotka ovat vakuuttuneet että kaikki nämä jäljet ovat sähköisiä arpia. hakusanalla electric scars löytää paljon mielenkiintoista. Hiidenkirnut olisivat syntyneet poikkeuksellisessa tilanteessa jossa plasmapurkaus olisi ne tuottanut - eräänlaiset salamat jotka tosin ovat nykysalamaa huomattavasti kuumempia ja vahvempia ja yksinkertaisesti sulattaneet peruskallion tieltään jättäen samalla rihlat seinämiin.
Teorian ongelma on se, että se on liian iso. Se edellyttää kosmista selitysmallia ja vaikka samalla vastaakin mistä juontui pleistoseenikauden sukupuuttoaallot, maanvajoamat, arvet maaperässä jne jne selitys olisi liian mullistavaa ortodoksitieteelle joka parhaimmillaankin voi hyväksyä vain jonkun meteori-iskun. Tämä lienee selitys siihen miksi hiidenkirnujen syntyä ei voi selittää nykyisellä staattisella selitysmallilla mutta sen voi selittää jos ottaa ympärilleen toisenlaisen viitekehyksen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.03.2017 15:51 - 18.03.2017 17:01 #36002 : Ukkoskivi
Ukkoskivi vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Jaa. Täytyypi stekata näistä vaihtoehtoisista selitysmalleista.

Jos minä nyt teroitan Occamin partaveitseni, niin luontevin (ja kenties konservatiivisin) selitysmalli olisi että hiidenkirnu on sijannut suoraan putouksen alapuolella, ja että vesi on tullut siihen voimalla ylhäältä päin. Joko jäätikön/jääpatjan sisällä tai sen reunassa. Aivan lähiympäristön geologiaan kuuluu isoja soraharjumuodostelmia (joita on sittemmin myös hyödynnetty soranottoon), alueella on myös vedenottamo.

Sitä en sitten tiedä millä kriteereillä geologit ovat heittäneet tuon kyltissä sanotun '100 vuotta'. Kuka tahansa nyt voi heitellä mitä tahansa, mutta pitäisi tietää ainakin virtausnopeus...

Lisäys: Kiintoisaa. Mie olen livenä nähnyt ns. "salaman juuria" soraharjulla (Simolassa Lappeenrannan eteläpuolella). Haaramaisia hiekassa kiemurtelevia putkiloita, jotka arvattavasti ovat syntyneet salamaniskun sulattaessa kvartsipitoisen hiekan lasiputkistoksi purkauskanavien ympärille. Sitä en nyt sitten vielä tiedä että miten tämänkaltaisen elektromagneettisen selitysperusteen saisi sujuvasti extrapoloitua hiidenkirnuihin ja pyöreisiin kiviin, mutta erittäin kiinnostavaa materiaalia aiheeseen liittyen kyllä löytyy netistä.

Lisäys2: Elektromagneettiset ilmiöt voivat tunnetusti olla vaikeita tutkittavia. Esimerkiksi pallosalamat magneettikentän mikrotason turbulensseina. Oma isoisäni kertomansa mukaan oli todistanut peltotöiden ohessa kuinka pallosalama/pistemäinen sähkövaraus eteni läheisessä piikkilanka-aidassa jättäen jälkeensä vain puolisulat klöntit langan piikkisolmujen kohdilta... ja mummolan seinässä on hieman kiväärikaliiberia suurempi reikä kuivassa hirressä, jonka pönttöuunin savuhormista sinkoutunut valopallo teki seinään poistuessaan kiinteistöstä aikansa sinkoiltuaan sisätiloissa, isoäitini kertoman mukaan. Joten "tesla" - selityksiä ei pidä tuosta vaan hylätä myöskään hiidenkirnujen kohdalla, mutta kuten todettua, jos jotain ei voida tieteellisesti vangita tutkittavaksi, on vaarana että johtopäätökset ilmiöstä eivät myöskään täytä tieteellisen tiedon kriteerejä.

Virtaavan veden ja kivien kanssa on ainakin periaatteessa mahdollista testata kokeellisesti, että syntyykö se hiidenkirnu vai ei kun aikansa lotraa vedellä ja sommittelee kivillä. Tiedeapurahat tämänkaltaisiin käytännöllisiin tutkimuksiin eivät valitettavasti kuitenkaan ole ykkösprioriteetissa.
Viimeksi muokattu: 18.03.2017 17:01 : Ukkoskivi. Syy: Lisäykset
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Antero

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.04.2017 22:35 - 03.04.2017 22:48 #36177 : Storyan
Storyan vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Sanoohan jo vanhan kansan nimi hiidenkirnu sen mitä nämä ovat. Metsästäjä- keräilijöiden ravinto on vaan ollut ilmeisen puutteellista, kun niiden jälkeläiset kykenevät selittämään muinaisten finno- aryan- heimojen kirnut ja hautamonumentitkin systemaattisesti vaan "jääkauden aikaansaannoksina". Sama tympäisevä tyhmyys esiintyy arkeologian ja kielitieteen puolella. Uskomattomin esitys on joltain aivopieru- historioitsijasiperialaiselta, jonka mielestä menneen maailman heimokulttuuri on "myytti" ja "heimoja ei ole ollutkaan, koska heimoista puhuminen on rasismia" tms. vmp. Ja tällaisia sosiaalispoliittisesti sensuroivia "tieteilijöitä" on yliopistot täynnä.

J. Sakari Hankamäki kirjoittaa blogissaan:

Postmodernistien ja jälkistrukturalistien harjoittama historian vääristely istuu yliopistoissa kuin punkki poterossa.

Sitä ilmentää Koneen Säätiön jakaman Vuoden Tiedekynä -palkinnon päätyminen Miika Tervonen -nimiselle historioitsijalle, jonka kokoon rääpimää ja sisällöllisesti sekavaa artikkelia nimeltä ”Historiankirjoitus ja myytti yhden kulttuurin Suomesta” suitsutettiin peräti 25 000 euron rahalahjuksella.

Niinpä Tervonen pyrkii kääntämään näkemykset suomalaisesta Suomesta vain ”poliittiseksi projektiksi” (s. 140). Hän väittää, että ”[y]hden kulttuurin Suomi on siis ollut, paitsi myytti, myös poliittinen ohjelma ja itseään toteuttava ennuste, jota demografiset kehityskulut ovat vielä vahvistaneet” (s. 143).

Kyseinen historiankirjoitus on valheellista, koska se peittää ontologisen tosiasian, että kansa on väistämättä biologinen käsite ja ilmiö.

Tervosen edellä siteerattu väite on nurinkurinen ja seisoo päälaellaan, sillä siinä tullaan väittäneeksi, että yhden kulttuurin myytti olisi poliittinen ohjelma, josta olisi seurannut jotakin demografisesti määriteltävissä olevaa omalle saarelle linnoittautumista.

Hänen mielestään heimo- ja rotuteoriat ovat tämän myytin seurausta.

Tervosen argumentaatio voidaan kääntää kumoon ja oikaista jo yhdellä vasta-argumentilla.

Tosiasiassa kansan, heimon ja rodun käsitteet, joita Tervonen tarkastelee alkaen artikkelinsa sivulta 148, eivät ole seurauksia mistään myyttisestä esityksestä, vaan päinvastoin: ne ovat kansakunnan, yhteiskunnan ja valtion ontologisia, apriorisia ja käsitteellisesti välttämättömiä taustaehtoja.

mvlehti.net/2017/04/01/hankamaki-potypuheen-vuodatuksella-vuoden-tiedekynaksi/

Siis olen jo sanaton.

Me Habirut Mahabharata- autenttinen kirja Suomen alueen asuttajien identiteetistä, historiasta ja kulttuureista niin Kemi-Egyptissä, vedalaisessa Intiassa kuin Suomenkin alueella.
Viimeksi muokattu: 03.04.2017 22:48 : Storyan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
03.04.2017 23:07 - 03.04.2017 23:11 #36178 : Storyan
Storyan vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!


Nämäkin Roihuvuoren kirnut vastaavat täysin irlantilaisia ja englantilaisia kirnuja, jotka tunnustetaan ihmisten aikaansaannoksiksi. Niissä on esim. jauhettu viljaa. Kallioon koverretut tai suorakulmion muotoisiin kiviin muotoillut kirnut ovat samaa alkuperää. Olen joskus funtsinut, että isompia kirnuja on voitu käyttää kylän tai hiiden viljan varastointiin, miksei myös oluenpanon.

Me Habirut Mahabharata- autenttinen kirja Suomen alueen asuttajien identiteetistä, historiasta ja kulttuureista niin Kemi-Egyptissä, vedalaisessa Intiassa kuin Suomenkin alueella.
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 03.04.2017 23:11 : Storyan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.01.2018 13:12 #38879 : Juhnu
Juhnu vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Tuuli puskee joskus ennen kesää järveltä jäätä rantapenkkaa ylöspäin. Jää voi tulla kymmeniäkin metrejä rantamaan puolelle kaataen kohtalaisen kokoista lepikkoakin. Jossain vaiheessa jää kuitenkin alkaa kasautua itsensä päälle murskautuen siinä samalla. Jos ajatellaan suuremmassa mittakaavassa teoreettisesti esim. jään liikkumista Saksaan päin ja jään päälle olisi satanut taivaalta samalla kiviä - niin itse päättelisin kivien jääneen silloisen Saksan rannikon välittömään läheisyyteen, samalla kun jää murskautuu siihen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
06.01.2018 17:53 #38882 : Jukkis
Jukkis vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Tässä on vaan sellainen ongelma että jos asiaa katsoo riittävän laajalti, huomaa pian hiidenkirnujen olevan maailmanluokan ilmiö jota löytää maapallon joka kolkalta. Tässä on esmes hiidenkirnuja Intiasta jossa tiettävästi ei ole koskaan nähty mitään jäätiköiden näköistäkään.Vastaavia kuvia voi kaivella pilvin pimein mistä tahansa. Mistä me pääsemmekin sitten siihen että on oikeastaan mahdotonta että usea eri muodostumistapa voisi tehdä täysin samanlaisen lopputuloksen. On kotomaamme hiidenkirnut syntyneet sitten miten tahansa, ne ovat syntyisin täysin samalla tavalla kuin intialaiset vastineensa.

Hiidenkirnujen ja jääkauden välinen yhteys on enemmän kuin problemaattinen. Minen tiedä onko jääkautta ollut vai ei, mutta varmaa on että oli tai ei, meillä ei ole siitä minkäänlaista todistetta.
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.01.2018 00:01 #38886 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Jääkausi sinänsä ei oo mikään ongelma, koska tällaisia jäätikköjä on ja niitten toimintaakin on. Jossain syntyy enemmän jäätä kun toisaalla, niin että jäätikkö vähitellen leviää työntymälläkin ja siitä tulee jälkiä kallioon.

Ongelma tässä on suomalainen tutkija, jolle tää on kun joku Linux-hanke, mihkä voi kasata kaiken mahollisen ja lopputulos on olevinaan kaikista paras, vaikka oikeesti se ei taho mennä kaupaks ees ilmaseks. Esittelykelposin osa on StarOffice, jolla todistellaan avoimen lähdekoodin paremmuutta, vaikka sen koodi saatiin lahjotuksena eikä oo pysyny kehityksen perässä.

Jääkausi on kanssa tämmönen ihmeellinen paketti, mihin täytyy vaan uskoa. StarOfficea vastaa tää järkeen käyvä osa, joka on saatu valmiina muualta, ja sen lisukkeiks on kehitelty jotain paskaa.

Jäätikkö on levitessään hionu kallioita tasaseks, koska sen mukana on liikkunu kaikkee tarjolla ollutta irtainta ainesta, ja jotenkin se irtain aines on menny sulamisen aikana muualle, että sulamisvedet olis voinu porata hiidenkirnuja, ja tullu sitten takasin täyttämään ne kivillä ja muulla moskalla. Jossain jäätikkö on vielä tän jälkeen asetellu monen kymmenen tonnin järkäleen tarkalleen tasapainoon jonkun syrjän varaan niin vaivattomasti, ettei sitä tarvii osata selittää kunnolla.

Mä en muista, että Pikku kakkosen iltasaduissa olis ollu mitään näin järjetöntä.

Mä näkisin, että suomalaiset akateemikot kannattaa unohtaa kokonaan kun ne ei osaa kehitellä teorioita. Ne ottaa vaan jonkun valmiin teoria, täyttää sen paskalla ja on sen jälkeen olevinaan neroja, niin että kannattaa mieluummin pitää silmällä sitä, mitä englanninkielisessä maailmassa ajatellaan, koska sieltä se totuus kummiskin jossain vaiheessa löytyy.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2O1FddZ (flipbook)


Helpoin tapa päästä jyvälle informaatiovaikuttamisesta: bit.ly/2SuGNK3

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.01.2018 18:20 #38898 : Amidontti
Amidontti vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Kivettynyt aaltokuvio Kolin kalliossa tyrmää jokaisen jääkausi-selityksen. Sen ymmärtämiseen tarvitaan tosin toimivat aivot.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.01.2018 21:17 #38908 : Etsijä197
Etsijä197 vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Taipalsaarella on yhdessä saaressa vaakasuora hiidenkirnu, sen syntymisen selittäminen on vielä ongelmallisempaa kuin normaalien hiidenkirnujen.

Tieto lisää tuskaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.01.2018 21:27 #38909 : Etsijä197
Etsijä197 vastasi aiheeseen: Jääkausi ja hiidenkirnut!
Laitetaan vielä pieni kuva tuosta Ruusin Turasalon vaakasuorasta hiidenkirnusta.

Tieto lisää tuskaa
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.175 sekuntia