Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä

Lisää
27.07.2010 01:36 #4520 : Pahakurki
Pahakurki loi aiheen: Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Sinänsä vanha uutinen mutta muistutukseksi kaikille:

sverigesradio.se/cgi-bin/sisuradio/nyheter/artikel.asp?artikel=375080

Suomalaistutkijoiden mukaan Ruotsin vanhoissa riimukivissä on todennäköisesti suomen kielen sanoja. Tampereen yliopiston etnomusikologian professori Timo Leisiö on tutustunut tutkija Ove Bergin havaintoihin.

Riimukiviä tutkinut Ove Berg
Jällivaaran kirjoituskammarissa syntyi pitkän tutkimustyön tuloksena Ove Bergin kynästä kirja Runsvenska, svenska finska - Riimukivien ruotsi suomi. Lapsuuden maisemissa Blekingen ja Skoonen rajalla oli riimukiviä runsaasti, myös paikallinen murre poikkesi yleisruotsista ja yli 30 vuotta eläinlääkärinä Jällivaarassa tutustti hänet suomen ja saamen kieleen. Niipä riimukivien arvoituksellisten sanojen merkitys löytyi yllättäen suomen kielen kautta.

Tampreeen yliopiston kansanpeiteen ja etnomusikologian professori Timo Leisiö on tutustunut Ove Bergin kirjaan eikä ole lainkaan yllättynyt, sillä Ruotsissa ei nähdä suomen osuutta maan muinaiseen historiaan, vaikka se aivan helposti löytyy, jos osaa suomen kieltä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.07.2010 09:21 #4521 : caratta
caratta vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Mielenkiintoista, että juuri eteläisestä Ruotsista ja Gotlannista löytyy huomattavan paljon paikkakuntia, joiden nimi ei juurikaan muistuta nykyruotsia. Gotlannin (suomeksi Vuojonmaa, eestiksi Ojamaa) vanhojen pitäjien nimetkin muistuttuvat enemmän
vokaalisia suom.ugrilaisia kieliä kuin konsonanttirikkaita germaanisia kieliä.

www.gotland.net/sv/socknar
kso.lantmateriet.se/ksos/

Kiinnostaisi tietää kuinka moni on lukenut kirjan Henrik O. Andersson: Finska element i svenska ortnamn . Siinä on 500 tulkintaa paikan nimistä, joiden juuret ovat suomenkielessä.

Itse olen tutkaillut aihetta ja pohtinut olisiko muinaisen Ruotsin alueella voinut asua vanha suomalaisugrilainen kansa, josta olisi jäännyt nimistöä jäljelle.

Vihjeitä olen etsinyt netistä ja metrian karttapalvelusta. Olen löytänyt mm. Kivik nimisen paikan etelä-Ruotsista, jonka lähellä on Stenhuvud -niminen paikka. Toinen Kivik -paikka löytyy keski-Ruotsista, jonka lähellä on vanha riimukivi -alue. Sattumaa sitten tai ei. Erään lähteen (jonka nimeä en nyt muista) mukaan myös Öölannilla olisi suomalainen nimitys Ahvionmaa.

Keskustelu jatkuu...

www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/ruotsin-suomalainen-historia-t3920.html

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.07.2010 10:31 - 27.07.2010 10:46 #4522 : Pahakurki
Pahakurki vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Tässähän ei ole sinänsä mitään kummallista sillä Suomalaisethan asuttivat nykyisen ruotsin alueita kauan ennen kuin ruotsia tai edes ruotsalaisia oli olemassa. Tuli vielä mieleen, että olikohan se serbit kun olivat geneettisesti lähimpänä ruotsalaisia.

Esim. 300-luvulla ruotsalaisista ei ole mitään havaintoa, toisin kun taas Suomensukuisista kansoista:


400-luvulla ei edelleenkään ole mitään tietoa ruotsalaisista:


Vasta 800-luvulla historiallisissa kartoissa putkahtaa esiin. ruotsalaisten ja goottien yhteinen alue:


Vuoteen 1135 mennessä Suomalaiset oli sodittu pois nykyruotsin alueelta:


1300-luvulla Suomi oli jo ruotsin valloittama. Tässä kartassa on muuten sekin mitä ei paljon koulussa opetettu, ainakaan minun aikananani, että ennen venäjää Suomen naapurivaltiona oli Novgorod:


Nämä kartathan eivät ole hatusta vedettyjä fennomaanien aikaansaannoksia vaan ihan virallisia historiallisia karttoja englantilaisesta peruskoulun oppikirjasta.
Viimeksi muokattu: 27.07.2010 10:46 : Pahakurki.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Narian, Aragorn, Novgorod

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.07.2010 14:53 #4527 : 338LM
338LM vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Karttoja katsoessa selviää että (täällä) Suomessa asuvan suomalaisen pahin vihollinen on ruotsalainen. Edes Ruotsin valloittaminen meiltä ei riittänyt. Piti tunkea vielä tännekin meitä alistamaan ja sortamaan.
Sorto ja alistushan jatkuu vielä tänä päivänä.
Meitä pakotetaan, Ruotsi tai 250.000 hurria pakottaa 5 miljoonaa suomalaista oppimaan herrojensa kieltä, nk. pakkoruotsia.
Millä voimalla?
Luulin että Ruotsin miehitys loppui 1809?!!1!
Eikö näitä hurreja muka saada kuriin?

Idempänä taas slaavit ovat tappaneet ja alistaneet ja tuhonneet meidän sukulaiskansojamme.
Meikäläisiä asui alunperin Balttiasta eli Liivinmaalta Uralille.
Slaavit tappoivat metserät, merjalaiset, muromalaiset, liiviläiset ja inkeriläiset sukupuuttoon.
fi.wikipedia.org/wiki/Merjan_kieli

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Muromian-map.png/588px-Muromian-map.png

Kaikki muut sukulaiskansamme; marit, mordvalaiset, vepsäläiset, karjalaiset, permiläiset eli komit ja vatjalaiset tekevät nopeampaa tai hitaampaa kuolemaa.

Osmo Pöysti on kirjoittanut itäisten sukulaiskansojemme kansanmurhista ja kohtaloista.
opsti.japo.fi/capitals.htm#P%C3%84%C3%84KAUPUNGIT


Indoeurooppalaiset ruotsalaiset ja venäläiset ovat vihollisiamme?
Vai kuinka?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.07.2010 17:49 #4530 : Jukkis
Jukkis vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä

Meitä pakotetaan, Ruotsi tai 250.000 hurria pakottaa 5 miljoonaa suomalaista oppimaan herrojensa kieltä, nk. pakkoruotsia.


Juuh, tuo pakkoruotsi onkin mielenkiintoinen juttu, jossa mediasta joutuu helpolla hakoteille, mistä siinä on kysymys. Mielikuvissa syntyy näkemys, kuin jotkin rantaruotsalaiset paronit olisivat ympänneet sen ikuiseksi opinkappaleeksi suomalaisille toukohousuille ja rahvaalle. Näinhän se ei ole.

Itse asiassa pakkoruotsi tuli kuvioihin mukaan vasta peruskoulun myötä joskus 60-luvun lopulla, eli kovin vanha se ei ole – vain sukupolven mittainen. Siihen maailmanaikaan suomalaisia katosi lahden toiselle puolen Volvon ja Saabin tehtaille paremman leivän ja elintason perässä. Osa oli vain kesän, toiset muutaman vuoden ja osa jäi tietysti loppuelämäkseen. Tietenkin ne kaikki kävi kiertelemässä kotikontuja uudenkarhealla volvolla, joka herätti naapureissa ansaittua kateutta. ;)
Tässä mielessä ruotsinopetus kouluissa oli oikeastaan ihan järkevä ajatus, siinähän vain tarjottiin siirtolaisille vähän eväitä pärjätä ruotsalaisessa kansankodissa. Tarpeeseen se oli – silloin.

Nykyään ei tätä muuttoliikettä ole, ja on selvää että pakkoruotsi on vain näiden aikojen jäänne, josta ei ole minkäänlaista hyötyarvoa. Se vain roikkuu mukana vaikka kukaan ei tiedä miksi. RKP on moneen kertaan sanonut alistuvansa siihen että pakkoruotsi lopetetaan, vaikkakin haikein mielin. Tuskin se mikään ulkopoliittinenkaan kysymys johon närkästyttäisiin Ruotsissa, sillä sielläkin tajutaan että kaikkea aikansa. Sen lopettamiseen ei tarvittaisi kuin päätöksentekoa, mutta koetapa löytää suomalaista politiikkoa joka päätöksiä osaisi tehdä. Aikas äkkiä tästä pakkoruotsistakin tuli juttu ”jota on aina tehty” eikä sitä osatakaan enää lopettaa. Oikeastaan tämän ei edes pitäisi olla kansalaiskeskustelu tai hallituskysymys, vaan Opetusministeriön sisäinen asia, jonka lopettaminen esitetään puhtaana ilmoitusasiana.

Kyllä kuitenkin näkisin ongelman ytimen siinä, että suomalainen politiikko on sellainen kuin kansakin; jahkaileva, hidasälyinen ja päätöksentekoon kykenemätön. Valitettavasti siinä asiassa ei voi oikein muunmaalaisia syyttää, koska ongelma on kuitenkin kotikutoinen, jossa nykyhallitus on kiitettävästi siirtänyt kaikki kiistanalaiset jutut suoraan seuraavalle hallitukselle. Syyttävä sormi kai menee opetusministerin suuntaan, jota voi ansaitusti syyttää loputtomasta jahkaamisesta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.07.2010 21:26 #4534 : 338LM
338LM vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Se mikä on kriittistä jokaiselle kansalle on olemassaolo.
(Pakkoruotsi on tässä yhteydessä sivuseikka.)

Juutalaiset sanoivat holocaustin jälkeen että ei koskaan enää.
Juutalaiset itkevät että heitä on tapettu.

Kukaan ei kuitenkaan itke Skandinavian tapettuja suomalaisia.
Kukaan ei itke merjalaisia jotka tapettiin sukupuuttoon.
Kukaan ei itke muromalaisia jotka tapettiin sukupuuttoon.
Kukaan ei itke metseröitä jotka tapettiin sukupuuttoon.
Kukaan ei itke liiviläisiä jotka saksalaiset ritarikunnat tappoivat sukupuuttoon.
jumalasuomi.tripod.com/LIIV1.HTM
Eestiläisethän olivat saksalaisten maaorjina aina 1800-luvulle ? asti.

Juutalaiset muistavat holokaustin uhrejaan ja siten luovat tietoisuutta siitä että he ovat uhattu kansa. Ainakin olleet uhattu kansa.
Samoin he ovat päättäneet että enää heitä ei uhata.
Suomalaiset eivät ole oppineet samaa läksyä?

Suomalaiset ummistavat silmänsä ja mielensä Euroopan eniten tapettuna ja alistettuna kansojenryhmänä ilman mitään tietoisuutta todellisesta historiastaan.
Ja tämä todellinen historia tapetuista ja alistetuista suomalaissukuisista kansoista tietoisesti pimitetään?
Olenko oikeassa?
Saatan olla väärässäkin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.07.2010 23:17 #4535 : Pahakurki
Pahakurki vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
338LM kirjoitti:

Se mikä on kriittistä jokaiselle kansalle on olemassaolo.
Suomalaiset ummistavat silmänsä ja mielensä Euroopan eniten tapettuna ja alistettuna kansojenryhmänä ilman mitään tietoisuutta todellisesta historiastaan.
Ja tämä todellinen historia tapetuista ja alistetuista suomalaissukuisista kansoista tietoisesti pimitetään?
Olenko oikeassa?
Saatan olla väärässäkin.

Olet täysin oikeasssa. Tosin virallisesti kukaan ei pimitä mutta "kukaan ei ole vain muistanut kertoa" sitä tavalliselle kansalle eli jokainen, joka on vähäänkään tutkinut historiaamme huomaavat pimityksen mutta virallisesti sitä on hankala osoittaa. Vähän kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan mutta tietoisuutta asioista kannattaa levittää niin paljon kuin mahdollista sillä ihmiset eivät voi olla kiinnostuneita juuristaa elleivät he sellaisista tiedä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.09.2010 14:58 #4989 : frank
frank vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Islannista on löytynyt puulapio, johon on kaiverrettu lapinkielistä tekstiä: linkki (oikeassa yläkulmassa).

Tanskan Fyn-saarelta puolestaan on löydetty 100-lukulainen kampa , jossa lukee vanhalla riimukirjoituksella harja. Niin tosiaan harjallahan kammataan. Kampa on siinä mielessä merkittävä, että se on yksi vanhimpia ajoitettavissa olevia riimukirjoituksia.

Muinaiskielten tutkijat ovat pihalla kuin lumiukot ja arvelevat sanan viittaavan joko erisnimeen, 'soturiin' (*harjaz) tai 'kampaan' (*hārjaz). Tähti sanan edessä tarkoittaa sitä, että se on puhtaasti teoreettinen eikä sitä tunneta oikeista kielistä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.09.2010 21:47 #5040 : 338LM
338LM vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Kiitos frank.

Nämäkin löydöt todistavat Pahankurjen kartat ja Kalevi Lahden (Vikki) teoriat oikeiksi että koko pohjoinen ja keski-Eurooppa on ollut suomalaisten kansojen asuttama.
Kunnes perkeleen indot, kermaanit ja slaavit tunkivat tänne ja rupesivat tappamaan meitä ja ajoivat meidät pois mm. Tanskasta.

Ruotsilla ei enää ole armeijaa ja Tanskakin taitaa olla heikko, tosin on Natossa.
Nyt olisi voittamattomalla Suomen armeijalla tilaisuus vallata takaisin Ruåtsi ja Tanska.
Ja kostaa menneisyyden vääryydet!
:woohoo:
:evil:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.09.2011 08:49 #9457 : jonlord
jonlord vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä

Kane kirjoitti:
1300-luvulla Suomi oli jo ruotsin valloittama. Tässä kartassa on muuten sekin mitä ei paljon koulussa opetettu, ainakaan minun aikananani, että ennen venäjää Suomen naapurivaltiona oli NovgorodItse uskoisin, että meille on kyllä ainakin ala-asteella puhuttu Novgorodista sillä varmaan ainut asia mitä muistan ala-asteen historian tunneilta oli Pähkinäsaaren rauha mikä solmittiin Novgorodin tasavallan ja ruotsin välille.
Ja se opettaja on oli sitä ikäluokkaa, että olisi voinut suakin opettaa hyvin.

Wikipedialinkki vielä:

fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4hkin%C3%A4saaren_rauha

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.09.2011 18:33 #9464 : Amonin Kobra
Amonin Kobra vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
338LM kirjoitti:

Slaavit tappoivat metserät, merjalaiset, muromalaiset, liiviläiset ja inkeriläiset sukupuuttoon

Koskas inkeriläiset ovat sukupuuttoon kuolleet ? Ihan uusi asia mulle. Olen joka viikko inkeriläisten kanssa tekemisissä ja jokunen vuosi sitten olin inkeriläisissä häissä. Pitää ilmoittaa huomenna pomolle, että hänen heimonsa on kuollut sukupuuttoon. Inkeriläinen pappi Arvo Survo voi olla kanssa hämmästynyt tästä tiedosta heimonsa kohtalosta...

Suora lainaus wikistä: Vuoden 1926 väestönlaskennan mukaan Leningradin kuvernementissa asui noin 115 000 inkeriläistä, kun vuonna 1989 heitä asui alueella enää noin 16 000.

Noihin muihin en ota kantaa, jotain muromalaisia löytyy kyllä Kansanlähetyksen piiristä, mutta lienee eri porukka...

Barbarus hic ego sum quia non intellegor me ulli

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12.09.2011 19:35 - 12.09.2011 19:46 #9465 : Novgorod
Novgorod vastasi aiheeseen: Vs: Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Pähkinäsaaren rauhan raja ei tainnut koulussa opetetun mukaan olla noin kaukana pohjoisessa, kuin Kanen laittamassa kartassa näkyy. 1300-luvulla kirjoitettiin rauhansopimus Suomen silloisesta itärajasta, Suomi kuului Ruotsiin, mutta rajantakaisesta valtiosta en muista puhutun mitään. Kannan Novgorodin nimeä, koska siitä on vaiettu ja koska Novgorod oli keskiajan Euroopan demokraattisin imperiumi, jossa suomalaisissa ja slaaveilla oli omat oikeutensa. Ihan kuin olisin jostain lukenut, että vielä 1200-luvulla Novgorod olisi ollut Konstantinopolin jälkeen maailman suurin ja vaurain kaupunki, voi olla väärinkin. Suomalaisilla oli läheiset suhteet Novgorodiin ennen kuin Kalmarin unioni, huomioikaa, ei Ruotsi yksin ikinä, valloitti Lounais-Suomen ja sittemmin loputkin.

fi.wikipedia.org/wiki/Novgorodin_tasavalta

Inkeriläisiä ei vielä ole ihan kaikkia käännytetty venäläisiksi, joitain satoja taitaa olla jäljellä. Vanha itämerensuomalainen heimo inkerikot sen sijaan on hävinnyt. Inkerikot olivat novgorodilaisia ortodoksikristittyjä, kun taas inkeriläiset ovat Suur-Ruotsin aikana alueelle asutettuja suomalaisia luterilaisia.

www.hermeetikko.com/15/foorumi/10-historia/5292-slaavit-ja-s...ansojen-tuho.html?limit=10&start=10#7642
Viimeksi muokattu: 12.09.2011 19:46 : Novgorod.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.09.2011 04:57 - 13.09.2011 07:23 #9467 : caratta
caratta vastasi aiheeseen: Vs: Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Nyt on mahdollisuus lukea wikipedia artikkeleita, näillä vähälukuisilla itämeren-suomalaisilla kielillä. Nämä srtikkelit ovat wiki-hautomossa, ehkäpä joskus myös omina wikipedioinaan.

itämerensuomalaiset kielet:
inkeroinen: incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/izh/P%C3%A4%C3%A4lehti
karjala: incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/krl/Pi%C3%A4lehyt
liivi: incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/liv/Kuodl%C4%93%E1%B8%91
vatja: incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/vot/Esic%C3%BClci
vepsä: incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/vep/P%C3%A4lehtpol%E2%80%99

ulkosuomalaiset kielet:
meänkieli: incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/fit/Alkusivu
kainu: incubator.wikimedia.org/wiki/Wp/fkv/Main_Page

runivers.ru/lib/atlas/atlas4294/43118/
Viimeksi muokattu: 13.09.2011 07:23 : caratta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.09.2011 16:45 - 14.09.2011 11:55 #9477 : Jaska
Jaska vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Tässä tasapainon vuoksi hieman tieteellisempiä pointteja ketjussa käsiteltyihin aiheisiin:

Väitteitä siitä, että riimukivissä olisi suomea, ei ole tieteellisesti voitu todentaa. Ne tekstit jotka ovat selviä, selittyvät skandinaavisen kielen pohjalta, ja ne jotka ovat epäselviä, voidaan "selittää" vaikka hottentotin pohjalta.

Myöskään Ruotsista ei ole toistaiseksi esitetty ikivanhoja (itämeren)suomalaisia paikannimiä. Anderssonin sepustukset tyyliin Laxå <-- Laakso ovat täysin naurettavia, ottaen huomioon että Laxå <-- lax 'lohi' + å 'joki'. Sama kuin joku väittäisi, että suomalainen paikannimi Kuusijärvi juontuisi ruotsin sanoista kos 'lehmän' + järv 'ahma'!

Jotta mahdollinen suomalaisperäinen nimiselitys voitaisiin ottaa vakavasti, nimen pitäisi täyttää seuraavat kriteerit:
1. sitä ei pitäisi voida selittää ruotsin pohjalta.
2. sen merkitys pitäisi olla jotenkin todennettavissa maastosta (mäki, joki, järvi tms.).
3. sen pitäisi noudattaa ikivanhojen kielentasojen välisiä lainasuhteita.

Kakkoskohdasta esimerkkejä löytyy Suomen saamelaisperäisestä paikannimistöstä:
http://mnytud.arts.klte.hu/onomural/kotetek/ou4/08aikio.pdf

Kolmoskohdasta löytyy esimerkkejä Ahvenanmaa-nimen käsittelystä:
http://elektra.helsinki.fi/se/s/0558-4639/50/ahuenmaa.pdf

Uralilaisia kieliä ei ole milloinkaan puhuttu Länsi-Euroopassa asti; pikemminkin näyttää siltä, että kieli levisi Volgalta Fennobaltiaan myöhemmin kuin on oletettu, vasta pronssikaudella. Kampakeramiikkaan ei siis näyttäisikään liittyvän uralilainen kieli.
http://www.sgr.fi/susa/92/hakkinen.pdf

Samoin saamen kielen leviäminen Lappiin ja Skandinaviaan näyttää tapahtuneen vasta alle 2 000 vuotta sitten eteläisestä Suomesta ja Karjalasta:
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf
Viimeksi muokattu: 14.09.2011 11:55 : Jaska.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13.09.2011 19:08 #9480 : Sumu
Sumu vastasi aiheeseen: Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Linkkejä ei saa auki ihan meikäläisen kotikoneelta. :(

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.173 sekuntia