× Sekalaisissa puhutaan... no sekalaisia.

Hiilihydraatit ja rasva

Lisää
25.02.2011 16:47 #7223 : Vanha Korppi
Vanha Korppi loi aiheen: Hiilihydraatit ja rasva
Mikähän lienee totuus tuossa hiilihydraatti/rasva kysymyksessä?
Onko meitä tässäkin asiassa viety virallisen tahon johdolla harhaan? -itse uskon näin olevan.

Antti Heikkilähän tuolle on antanut Suomessa "kasvot":


Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 17:46 #7224 : Kane
Kane vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Itse asiassa eräs Suomalainen tutkija huomasi joskus 50- tai 60-luvulla, että vanhukset saadaan voimaan paremmin, terveemmiksi ja jopa parantumaan monista taudeista VHH:n avulla. Tutkimukseen suhtauduttiin perinteisesti joo-joo-meiningillä ja haudattiin syntysijoilleen. Tämän tutkijan nimeä en muista ja asiasta luin tai kuulin radiosta joskus 10 vuotta sitten.

Just joo...

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 18:37 #7226 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Ongelmana on muutakin kuin hiilarit ja rasva. Myös lihaan ja lihajalosteisiin kannattaa suhtautua potentiaalisina myrkkyinä. Suomalaista makkaraa ei kannata syödä ollenkaan ja lihaa ostaessa kannattaa välttää houkuttelevan punaisia tuotteita. Itse asiassa olisi parempi syödä kalaa, paitsi Itämeren dioksiinisilakkaa, ja kananmunia.

Itse olen jo vuosia yleensä keittänyt broilerin lihankin, joskaan ei niinkään terveyssyistä kuin siksi, että valmistus tuskin menee sillä tyylillä pieleen. Mitä kauemmin keittää, sitä mureampi on lopputulos eikä liha ole koskaan liian kuivaa.


www.taloussanomat.fi/omatalous/2011/02/24/miksi-meille-syotetaan-tallaista-roskaa/20112692/139

Lääkäri Antti Heikkilä sanoo, että syömillämme ruoka-aineilla on iso merkitys arkipäivän terveyteen.

– Etenkin ruoan makua ja väriä muuttavat tai lisäävät lisäaineet ovat huolestuttavia.

Heikkilä mainitsee erityisen haitalliseksi tyypillisen aromivahventeen, natriumglutamaatin. Esimerkiksi Ruotsissa aromivahventeiden ongelmiin on havahduttu ja niiden käyttöä on vähennetty merkittävästi. Suomessa ei.

– Glutamaatti on aivojen välittäjäaine ja makkarassa käytetään sen natriumsuolaa natriumglutamaattia. Ylimääräinen natriumglutamaatti aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita ja jopa aivovaurion. Erityisen haitallista natriumglutamaatti on lapsille ja vanhuksille, Heikkilä sanoo.

– Väriaineet puolestaan aiheuttavat erilaisia käytöshäiriöitä ja esimerkiksi lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä. Suomessa lihajalostus on kamalaa.


Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 18:39 #7227 : Jore
Jore vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Tämä ravintokeskustelu kulkee täysin käsi-kädessä kolesterolikeskustelun kanssa. Siksi laajennan aihetta heti, koska tässä on aineksia hyvään mielipiteiden vaihtoon.

Kuten aina bulkkitiedon luvatussa maassa, tässäkin rasva/kolesterolikeskustelussa sekoitetaan täysin erilaiset ihmisjoukot keskenään. On niitä, kenellä kolesterolien lasku korreloi suuremman kuolleisuuden suhteen. Toisilla taas kolesterolien lasku vähentää useita eri sydän- ja verisuonisairauksien tapahtumia - ei välttämättä kuitenkaan kuolleisuutta- lyhyellä aikavälillä.
Tottakai eri asioiden joko kriitikot tai puolestapuhujat poimivat näistä eri populaatioista esiin vain sellaisia tapauksia, jotka sopivat heidän omaan ideologiaansa. Ristiriitainen näyttö "unohdetaan" mainita.

Samoin rasva- ja kolesterolikeskustelussa (lähinnä kolesterolilääkehoidon suhteen) sekoitetaan täysin primaari- ja sekundaaripreventio. On täysin eri asia syöttää statiineja 40-v urheilijalle kuin 57-v kolmesti slaagin saaneelle penalle. Tästä primaari- ja sekundaariprevention erosta ei esim MOT:n kohudokumentti sanonut sanaakaan.

Vanhuksilla voin, läskisoosin, ynnä muun vastaavan käyttämisen edut on tunnettu jo pitkään. Vanhuksilla matalat kolesterolit ovat usein merkki aliravitsemuksesta tai vaikkapa syövästä. Eikä vanhusten ateroskleroosiin ym. enää rasvoilla ehditä vaikuttaa. Vanhuuteen ja dementioihin liittyy ruokahalun heikkeneminen. Voita vaan kunnolla kehiin niin energiaa saa, eikä lihasmassakaan häviä eikä sen myötä niin herkästi mene nurin ja saa lonkkamurtumaa.
Kuitenkaan puhdas vhh&co ei sovi monien sairauksien kanssa, joita juuri vanhuksilla usein on.

Ehkä rasvojen suhteen valikointi on oleellista niillä, kenellä ei vielä mitään sydän- tai verisuonisairautta ole. Valtaosa niistä kehittyy vähitellen. Transrasvojen haitat luulisi kaikkien tuntevan, mutta mites tämä keskustelu kovien ja pehmeiden rasvojen välillä? On paljon tutkimuksia, joissa kolesterolitasojen lasku erilaisilla lääkkeillä (joojoo, on niillä myös pleiomorfisia vaikutuksia)vähentää sydän- ja aivoinfarkteja ja vaikkapa pidemmällä aikavälillä korjaavat verisuonien tukkeutumisia. Tämä rasvaHYPOTEESI pyrkii tekemään saman ruokavaliolla. Kolesterolikriitikot tietävät, ettei löydy tutkimuksia joissa tämä hyöty nähtäisiin suoranaisesti pelkällä "Puskan" ruokavaliolla.
Entä löytyykö tutkimuksia, joissa vastaava hyöty osoitettaisiin kovilla rasvoilla ja vhh:lla? Mielelläni sellaisiin tutustuisin.

Samoin tässä hiilarikeskustelussa menee usein täysin puurot ja vellit sekaisin. Onhan noissa hiilareissakin eroa. Annetaan ymmärtää, että viralliset ravitsemussuositukset tyrkyttäisivät syömään valkoista leipää siihen malliin että verensokeri tekee sahalaitaista liikettä ja haima väsyy tilanteeseen. On yksi tietty diabeetikoiden erillinen ryhmä joille suositellaan vaalean leivän syömistä, mutta tähän on yksi täysin kirkas perustelu.

Samoin kolesterolikritiikkiä usein todistellaan tutkimuksilla, joissa on katsottu vain vanhuksia ja kolesterolitasoja. Samoin kuulee usein kritisoitavan että valtaosa sydäninfarkteista tapahtuu niille, kenellä kolesterolit ovat suositustasolla. Miksi näin? No siksi, että kolesterolilääkitys yleensä aloitetaan sepelvaltimotautisille ja infarktin sairastaneille. Näillä ne tuppaavat uusimaan joka tapauksessa. Kolesterolikriitikot unohtavat vain mainita, että mikä näiden riskiryhmäläisten infarktien määrä olisi ilman kolesterolilääkitystä.

Mielenkiintoinen aihe, ja tässä ei todellakaan ole yhtä totuutta. Kuulisin muitakin mielipiteitä.

Eiköhän tämä nyt riitä -hik-

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 19:05 #7228 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Sekin on autuaasti unohtunut, että kolesterolista huolestuttiin ensimmäisenä Neuvostoliitossa, ja sen johdosta länsimaissa ei kerta kaikkiaan ole voitu hyväksyä peruselintarvikkeiden vaikutuksia veren kolesteroliin. Esim. kananmunien kolesteroli ei siirry vereen ilman suurta määrää sokeria ja kovia rasvoja.

Ylipäätään sokeri on tärkeä häiriötekijä kolesteroliaineenvaihdunnassa, ja sitä kannattaa välttää jo siksikin, että se lisää diabeteksen riskiä. Itse asiassa bulkkisokeri pitäisi verottaa kyykkyyn samaan tapaan kuin tupakka ja alkoholi, koska sille löytyy terveellisempiäkin vaihtoehtoja.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 19:14 - 25.02.2011 19:16 #7230 : samuliloov
samuliloov vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Laajennetaan lisää. Tyydyttymättömiä rasvoja suositellaan siksi että solut tarvii niitä ja väitetään ettei eläinsolu pysty tuottamaan tietynlaisia tyydyttymättömiä rasvahappoketjuja ja siksi niitä pitää saada ravinnosta. Eläinsoluilla kuitenkin on desaturaasi-nimisiä entsyymejä mitkä muuttaa tyydyttyneitä hiilivetyketjuja tyydyttymättömiksi mutta väitetään ettei ne pysty ihan kaikkeen. Tyydyttymättömyys tarkoittaa kaksoissidoksia hiiliketjussa.

Tämä yksi ja ainoa väite ettei desaturaasit pysty valmistamaan kaikkia tyydyttymättömiä ketjuja solulle on perusta tyydyttymättömien kasvirasvojen terveellisyydelle. Minua kiinnostaa erittäin paljon että minkälainen labra ja tutkimusporukka pitäisi olla jotta saataisiin tutkittua ja todistettua tämä väite. Ei onnistu ihan missään terveyskeskuksen komerossa. Itse olen hylännyt kasviperäiset rasvat kokonaan jo aikoja sitten. Jos tyydyttymättömiä on saatava ravinnosta niin luulisin kalarasvojen riittävän oikein mainiosti.

Pointti oli se että niin näissä kuin monissa muissakin asioissa olemme sellaisen tiedon varassa mitä ei pysty kovin moni tuottamaan. Helposti voidaan levittää omiin intresseihin sopivaa valheellista tietoa.
Viimeksi muokattu: 25.02.2011 19:16 : samuliloov.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 19:56 #7232 : Jukkis
Jukkis vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
En ole koskaan miettinyt juttujen tieteellisempiä puolia, vaikka olen ollut tässä jutussa alusta asti. Nyt mulla on menossa toinen kierros tätä VHH:ta ja kymmenen kiloa on jo pudonnutkin. On vaan pitkään ollut seisokissa johtuen heikkoudestani jogurttiin ja jälkiuunileipään.
Silloin kauan sitten kun puhuttiin Atkinsin dieetistä, se tuli vedettyä jotenkin äärivaihteella – lähinnä tuli näännytettyä itsensä proteiinilla, vaikka jo silloin huomasinkin miten VHH vaikuttaa positiivisesti hermostoon. Jälkikäteen tajuaa miten äärivaihteella sen veti, ja sehän kaatui tuohon äärimmäiseen ruokavalioon – ei kukaan jaksa kuukausikaupalla pelkkää pekonia ja kasslereita.

Vaikka tämä homma nykyään henkilöitetään Heikkilään, en itse korostaisi hänen rooliaan liikaa. Tosin myönnän nimenomaan häneltä oppineeni jotain viljojen ja tulehdusten yhteydestä. Nyt kun viimeksi aloin VHHn, ainakin vuosia hiertänyt ientulehdus katosi, juttu johon mikään penisilliinikään ei ollut purrut. Olen kyllä testannut juttua, että heti kun vetää ABC:llä paninia turpaan, alkaa ikenen alla piilevä viisaudenhammas muistutteleen tulehdusarvoistaan. Vehnä ei ainakaan tunnu sopivan ollenkaan. Muuta mun ei kai tarvi tietääkään. Heikkilän etu tietenkin aiempiin Atkinsin käännöskirjoihin on siinä, että hän osaa kertoa jutut simppelisti ja selvällä suomella.

En oikeastaan syö kuin kasviksia ja rasvaista lihaa, ja sehän sopii. rasvaisella kylkisiivulla on se etu, että ei tule nälkä vuorokauteen ja kumma kyllä verensokeri tuntuu pysyvän tasaisena. Tämähän on se kivikauden ruokavalio jolla ihmiskunta on taaplannut viimeiset satatuhatta vuotta, ja sen tajuaa itse terveelliseksi, vaikka sitten jotkin korrelaatiotutkimukset sanookin toista.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 20:02 #7233 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva

samuliloov kirjoitti: Tämä yksi ja ainoa väite ettei desaturaasit pysty valmistamaan kaikkia tyydyttymättömiä ketjuja solulle on perusta tyydyttymättömien kasvirasvojen terveellisyydelle. Minua kiinnostaa erittäin paljon että minkälainen labra ja tutkimusporukka pitäisi olla jotta saataisiin tutkittua ja todistettua tämä väite.


Ihminen ei ole kehittynyt syömään lihaa joka hemmetin aterialla vaan sen verran kuin metsästäjä-keräilijät jaksoivat metsästää. Jos vertaillaan kulttuureittain elinikää ja terveyttä lihansyöntiin niin kerran tai pari viikossa riittää ja kalan liha on terveellisempää kuin nisäkkään tai siipikarjan liha. Urheilijan ja ruumiillista työtä tekevän toki pitää saada enemmän proteiineja, mutta kasvisruokapäivä ei heillekään tee pahaa ja sen saannin turvaaminen joka hemmetin aterialla on liioittelua eli epäterveellistä.

Länsimaissa ani harva kärsii proteiinien puutostilasta, mutta moni hölmö pelkää sitä.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 20:07 #7234 : samuliloov
samuliloov vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Joo, ei näihin mitään laboratoriotutkimuksia tarvita. Riittää kun miettii mitä näillä seuduilla oli mahdollista syödä ennen maanviljelystä. Siinä on terveellisin ravinto suoraan ilman mitään veivaamisia.
Lääke- ja ruokateollisuus on tietenkin sitä mieltä että vain kemistit voi luoda jotain terveellistä. Tätä mielikuvaa on iskostettu ihmisille jo varmaan sata vuotta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
25.02.2011 20:30 #7235 : juppe
juppe vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva

samuliloov kirjoitti: Lääke- ja ruokateollisuus on tietenkin sitä mieltä että vain kemistit voi luoda jotain terveellistä. Tätä mielikuvaa on iskostettu ihmisille jo varmaan sata vuotta.


Ja mainonta on tuottanut tulosta. Kemistien tuotoksia syödään niin kuin halvassa tieteiselokuvassa, mutta tulokset ovat jotain aivan muuta.

Paras kirja suomalaisuudesta, mitä koskaan on kirjoitettu: bit.ly/2SooPZV (epub) bit.ly/2HeZOuR (pdf)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.02.2011 00:07 #7245 : Kirjaltaja
Kirjaltaja vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Tuoteselosteissa riittää löytöjä: Lidlin halvimmissa "lihapullissa" on 12% lihaa. Tuote ei kai möisi yhtä hyvin jos sitä mainostettaisiin teurasjätepullina lihamausteella?

Kinkkusuikaleet-sana tuo mieleen kinkun joka on suikaloitu. Todellisuudessa vain 60% lopputuotteesta on kinkkua.

Harva muuten ajattelee kinkkua kevyttuotteena. Kumma juttu: puhdas siankinkku ilman rasvakerrosta sisältää tuon 100kcal/100g. Kinkkusuikaleet taasen joissa tuo loput 40% on täytetty perunatärkkelyksellä, soijaproteiinilla ja muilla mömmöillä on kaloritaso tuplaantunut 200kcal/100g.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.02.2011 14:06 #7252 : Jukkis
Jukkis vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Joo, kuten sanottua, on tullut seurattua tätä hommaa alusta asti. Mieleen on jäänyt ainakin se, miten Diabetesliitto uskollisesti - vuodesta toiseen - vastusti koko VHH:ta viimeiseen asti. Lopuksi se vyöry jonka kohteeksi he jäivät johti siihen, että pitkin hampain - hyvin pitkin - ravintosuosituksia suostuttiin muuttamaan. Olkoonkin että jo vuosia aiemmin oli todistettu että tuo peruna/leipä ruokavalio ei johda diabeetikolla muuhun kuin varpaiden mätimiseen pitkässä juoksussa.

Nyt kun Diabetesliitto on sitten joutunut tappionsa myöntämään, alkaa sitten seuraavaksi vissiin tämä rasvasota. Olen seurannut Diabetesliiton ja heikkilän välistä sotaa, jota ilmeisesti käydään armottoman tosissaan ja verisesti, ainakin jos Heikkilän blogikirjoitusta on uskomista
www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=224

Loppujen lopuksi tuo diabeteshomma on sellainen joka kirjoitettiin jo Veda-kirjoihin tuhansia ja taas tuhansia vuosia sitten: "Sokeritauti on rikkaiden tauti, jotka syövät liikaa valkoista riisiä (ts. nopeaa hiilihydraattia)" eikä tämä näkemys liene muuttunut totuusarvoltaan mihinkään näihin päiviin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.02.2011 19:47 - 27.02.2011 19:53 #7271 : Jore
Jore vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Aika monia näitä ravintojuttuja voi tarkastella evoluution kautta. Ruoansulatuskanavaltaan ihminen on kyllä sekaravinnon syöjä. Että sori vaan Atkinslaiset. Sen näkee jo suusta; sekä terävät kulmahampaat lihansyömiseen että nystermäiset poskihampaat kasvien jauhamiseen. Sylkirauhaset eivät tuota amylaasia (pilkkoo tärkkelystä=hiilaria) pelkkää lihaa syövillä eläimillä, mutta ihmisillä kyllä. Jos jauhat ruisleipää riittävän kauan suussa, muuttuu maku makeaksi koska amylaasi pilkkoo tärkkelyksen lyhyemmiksi sokereiksi.

Mutta toi viljahomma. Näppärästi kyllä nopeat "huonot" sokerit ja nopeimmat hiilarit tippuu pois, jos jättäytyy kokonaan viljoista. Itse en kyllä kuvittelisikaan ruistuotteista luopumista. Niissä on niin paljon muita terveyshyötyjä. En siis oikein allekirjoita ajatusta viljojen vaarallisuudesta.

Paleodieetti. Onhan se mainiota ravintoa, kun ihminen on tällainen kaikkea mahdollista kasvavaa ja kävelevää syövä eläin. Joku siinä paleodieetissä vaan mättää, kun monet (kaikki?) maailmanhistorian tuntemat korkeakulttuurit tunsivat maanviljelyksen. Taitaa paleodieetti olla nykyisen yltäkylläisen ajan harvojen etuoikeus. Loppuis nopeesti liha ja pähkinät kesken jos kaikki sellaista dieettiä söisivät.

samuliloov kirjoitti: Tämä yksi ja ainoa väite ettei desaturaasit pysty valmistamaan kaikkia tyydyttymättömiä ketjuja solulle on perusta tyydyttymättömien kasvirasvojen terveellisyydelle. Minua kiinnostaa erittäin paljon että minkälainen labra ja tutkimusporukka pitäisi olla jotta saataisiin tutkittua ja todistettua tämä väite. Ei onnistu ihan missään terveyskeskuksen komerossa. Itse olen hylännyt kasviperäiset rasvat kokonaan jo aikoja sitten. Jos tyydyttymättömiä on saatava ravinnosta niin luulisin kalarasvojen riittävän oikein mainiosti.Funtsailin tuota hommaa, kun nyt ensin toivuin perjantai-illasta. Lähdin pohtimaan sitä kautta, että onhan meillä amylaasi. Sitten on tärkkelys ja selluloosa. Ensiksi mainittua siis elimistö pilkkoo lyhyemmiksi sokereiksi ja hyödyntää ravintona. Tärkkelyksen ja selluloosan välinen ero on hiuksenhieno; vain hieman erilainen sidos glukoosimolekyylien välillä. Samalla lailla voisi kyseenalaistaa, että eikö muka ihmisen ruuansulatusentsyymit hyödynnäkään selluloosaa ravinnoksi, kun kerran tärkkelystäkin hyödyntää. No, sen pystyy helposti toteamaan. Kova laihtuminen on tiedossa, jos vain pelkkää sahanpurua syö. Pieni avaruudellinen ero molekyylirakenteessa aiheuttaa sen, ettei selluloosa pilkkoudu riittävän varhaisessa vaiheessa ruoansulatuskanavaa ravinnoksi käytettäväksi. Paksusuolen mikrobit varmasti sitä tekevät, mutta ei mainittavasti ehdi enää sieltä imeytyä.
Välttämättömien rasvahappojen suhteen ainakin osassa pystyy elimistö niitä muuntamaan toisiksi. Täysin välttämättömiksi on luettu linolihappo ja a-linoleenihappo. Ihminen muodostaa arakidonihappoa(jota usein myös tituleerataan välttämättömäksi rasvahapoksi) linolihaposta. Evoluutiossa pitkään pelkkää lihaa syöneiltä kissaeläimiltä tämä kyky puuttuu. Senkin pystyy aika helposti kokeilemalla selvittämään...arakidonihappoa kun saa lähinnä vain lihatuotteista. Lähtee mirriltä nirri jos ei saa lihaa.

Molekyylitasolla uskoisin, että selitys näille kahdelle välttämättömälle rasvahapolle on juurikin samantyylinen mitä tärkkelys-selluloosa -parivaljakollakin. Pieni ero molekyylissä onkin ratkaiseva. Ehkäpä linoli- ja a-linoleenihapon kaksoissidos on sellaisessa paikassa tai rasvahappoketjun pituus on sellainen, ettei desaturaasi pysty juuri niitä muodostamaan.

Aika usein kyllä kuulee vesiapinateorian kannattajien perustelevan teoriaa myös ihmisen
kyvyttömyydellä muodostaa näitä välttämättömiä rasvahappoja (ja -aminohappoja) sillä, että jossain vaiheessa on syöty pelkkää kalaruokaa. Eli luulis kalaruoan riittävän, vaikka kasvisperäisiksi noi linoli ja a-linoleeni mielletään.
Viimeksi muokattu: 27.02.2011 19:53 : Jore.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.02.2011 20:49 - 27.02.2011 20:51 #7272 : Jore
Jore vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Samuliloov heitti sen verran pahan pähkinän koskien tätä eläinsolua ja desaturaasia, että täytyi selvitellä. Hyllystä löytyi semmoinen 70-luvulla painettu biokemian "taskupokkari" mallia yhtä paksu kuin leveä (10cm).
Siinä kerrottiin, että eläinkokeilla näitä rasvahappojen välttämättömyyksiä on pystytty osoittamaan. Burr&Burr 1929 aloitti rotilla ja monityydyttymättömillä rasvahapoilla. Kun nämä rasvahapot puuttuivat ravinnosta, tuli erilaisia oireita. Oireet poistuivat laittamalla ravintoon näitä rasvahappoja.

Ihmisillä vastaavaa on pystytty tekemään siten, että on mittaamalla havaittu plasman monityydyttymättömien rasvahappojen pitoisuuksien laskevan jos ne puuttuvat ravinnosta, ja kohoavan jos niitä on ravinnossa.
Epäilemättä Neuvostoliitossa näitä kokeita tehtiin paljon.

Todella vaikea on noudattaa sellaista dieettiä, jossa linoli- tai a-linoleenihappoa ei yhtään olisi. Sellaisia harvinaisia tapauksia tunnetaan, joissa nämä kaksi rasvahappoa ovat korjanneet puutostilan oireet; "Essential-fatty-acid deficiency syndrome in man"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/822602
Viimeksi muokattu: 27.02.2011 20:51 : Jore.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.02.2011 20:58 #7273 : samuliloov
samuliloov vastasi aiheeseen: Vs: Hiilihydraatit ja rasva
Kiitti Jore. Pitää tutustua hieman lisää ennenkuin varsinaisesti totean mitään enempää.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.157 sekuntia