Luontoon karannut geenimanipulaatio on tehnyt kasveista myrkyllisiä aiheuttaen nälänhädän. Neljä naista sinnittelee syrjäisellä maatilalla. Yllättäen joukkoon liittyy viideskin nainen joka varoittaa että ulkomaailmassa on jäljellä enää yksi ravinto - ihmisliha.

Prioni on draama maailmanlopun jälkeisestä ajasta, jossa ihmisryhmä yrittää säilyttää inhimillisyytensä yhä ahtaammaksi ja väkivaltaisemmaksi muuttuvassa maailmassa.

Noin lukee videon takakannessa ja se suurinpiirtein tiivistää mistä on kysymys. Elokuvamuodosta joka tunnetaan nimellä post-apokalyptiikka, tai tylsemmin tieteiskauhu. Kertomus maailmasta jossa ihmiskunta vetelee viimeisiä henkäyksiään ja yrittää  sinnitellä yhä hupenevien ruokavarastojensa kanssa. Prionin pituus on 141min ja kylkiäiselokuvan Niina – palkkionmetsästäjä pituus vastaavasti n. 41min. Eli kympillä saa tuimaa leffaa 2h 22min – tämä juttu kannattaa siis lukea loppuun. Ainoana ehtona että kun tämä on myyty loppuun -  se on sitten myös myyty loppuun. Eikä se kuulkaas tule ikinä mihinkään youtubeen.

prionin kansikuva

On se kansikuva vaan niin komee. Se että siihen nyt tuli sattumoisin näin Kristusmaista symboliikkaa, oli kylläkin puhdas – mutta onnistunut -  tapaturma. Videota on painettu vain 200kpl ja siitäkin vähennetään tekijäkunnan kappaleet, joten näissä  tilauksissa nopeat syövät hitaat.

Kotimainen post-apokalyptiikka on harvinaista herkkua. Niihin eivät  elokuvatuottajat koske, tv-kanavat eivät rahoita ja levittäjät  karsastavat jo ideaakin. Lastenelokuvia se olla pitää tai ainakin ihmissuhdekomedioita. Mikään ei tässä asiassa käännä päätä – ei edes Walking Deadin mittava suosio – joten nämä ovat väkisinkin omakustanne-elokuvien herkkuja. Kun löytyy tälläinen omapäinen tekijä hengenpalonsa vetämänä, ja vielä viitsii sen painaa videollekin, niin sellaista sattuu yleensä yhden suhde miljoonaan. Näin tälläkin kertaa. Sanomattakin selvää että itse olen tästä ihan jumalattoman ylpeä, ja että tälläinen on tullut tehtyä puhtaasti harrastaja- ja talkoovoimin nollabudjetilla – ja vieläpä se peittoaa perinteisen kotimaisen elokuvatarjonnan kymmenen nolla. Vaikka itte sanonkin. Sanon aina että tämä on paras elokuva vähään aikaan – ja lisään sitten itseironisesti virnistäen, että ainakaan viimeiseen puoleen minuuttiin ei ole ilmaantunut parempaakaan, heh.

siri saarilahti prioni
Siri Saarilahti oli ohjaajalöydös lähes suoraan koulunpenkiltä. Vaikka aloittaessa halusin vaan pääosaan nuoren tytön, matkan varrella valkeni, että olinkin palkannut lahjakkuuden.

Kehun nyt vähän muutenkin taas itteeni. Tiesittekö että yleensä parhaat elokuvat pohjaavat aina johonkin kirjaan tai sarjakuva-albumiin? Tämä siksi, että  näiden tekijät  ymmärtävät tarinankerronnan yleensä  ihan toisissa mitoissa kuin yksiviivaisemmat elokuvakäsikirjoittajat. Sattumoisin kun olen itse kirjailija, on Prionissa syvyyttä; vivahdetta ja outoja juonikoukkuja joita suoraviivaisemmat elokuvat eivät harrasta. Draamahan se on. Vaikka tässä on taustalla koko ajan kannibalismin haamu, joku voisi odottaa, että siinä vaan sotamaalatut apassit tunkevat sisään raamit kaulassa, kun mimmit niittaa niitä pumppuhaulikolla niin erehtyy. Kyseessä on syvähenkinen draama jota vaan on kuorrutettu väkivallalla. Lähinnä kai Cormac McGormakin romaani – ja samanniminen elokuva – Tie (the Road) on toiminut kaukaisena esikuvana. McGormak ei itse vienyt romaaniaan niin pitkälle missä kohtaa inhimillisyys loppuu ja suhteensa ihmissyöntiin joutuu lopulta ratkaisemaan.

rehtori prioni

Rehtori! Mitä jos on maailmanloppu tapahtunut ja itse Paholainen nousee helvetistä tarkastelemaan ihmiskunnan viimeisiä räpistelyjä? Vai onko kyseessä vain hullu mies, joka vain tietää enemmän mikä olisi inhimillisesti mahdollista. Tämä jää katsojan pohdittavaksi.

Oikeastaan tämä syntyi ihan sen pohjalta, etten itse viitsi nykyisin enää paljoa elokuviakaan katsoa. Hollywood-pulla on aikaa sitten osoittanut kliseiset teemansa ja niiden arvomaailma tuntuu keikkuvan jossain perhearvojen ja militaarisuuden mittareilla. Kotimaisesta en viitsi edes puhua tässä yhteydessä. Halusin kerrankin nähdä elokuvan jonka jaksaa katsoa ja kun muutakaan en keksinyt – tein sen itse. En minä nyt sitä sano, että kaikki muu ympärillä olisi oikeasti huonoa, mutta oma ja muiden maku ei vaan tuppaa kohtaamaan. Minä nyt vaan olen sellainen. Kylkiäisenä videolla on muuten ehta aito kalkkuna Niina – palkkionmetsästäjä, jonka tein vartavasten oheisleffaksi. Mainita kuitenkin kannattaa että taannoisilla roskaleffafestareilla Niina oli eittämätön yleisösuosikki.

irene k prioni

Maskotti alias näyttelijäkyky Irene Korpinen on omasta puolestani elokuvan erikoisin sivuhahmo. Hän on kannibaalijoukon mukana kulkeva matkaeväs joka teurastetaan ruoaksi heti kun ei löydy toisia ihmisiä. Periaatteessa Maskotti elää koko ajan laina-ajalla ja vaikka joku onneton kuoleekin, hänen kuolinkellonsa siirtyy vain muutamalla päivällä eteenpäin. Itse – vaikka hahmon olen luonut - olen miettinyt paljon Maskottia ja miten hän on koko ajan kestämättömässä tilanteessa.

Niin… minun pitäisi kai tähän pitää joku hieno myyntipuheen huipennus mutten minä osaa tuputtaa tätä tämän enempää. Jos haluat katsoa elokuvan jota naapurilla ei varmasti ole, niin sitten kannattaa tilata, sillä kotimaiset kokopitkät indie-elokuvat ovat laskettavissa yhden käden sormella – enkä edes tiedä miten ja mistä niitä voi hankkiakaan. Tälläinen video on siis tarkoitettu lähinnä kultivoituneille harrastajille ja tietenkin niille uteliaille jotka haluavat tietää peittoaako alakulttuuri-elokuvat todellakin monen miljoonan suurtuotantona tehdyt elokuvat. Tai ainakin pistävät kampoihin lujasti.

Antoisaa elokuvailtaa sanoisi Peter von Bach tähän kohtaan. 

Videon hinta on tasan kymppi  ja se maksetaan mukana tulevalla tilinumerolla. Tilattuasi saat ilmoituksen sähköpostiisi tilauksen onnistumisesta ja video kolisee yleensä jo seuraavana arkipäivänä. Mikäli ei kolmeen päivään näy tai kuulu, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen jukkis.nieminen@gmail.com  niin kattellaan mikä meni pieleen.

----
Kiitos, tilaan elokuvan Prioni hintaan 10 euroa.  Tähdellä (*) merkityt kohdat ovat pakollisia. Tilauksen jälkeen saat vahvistuksen sähköpostiisi, jossa on myös antamasi tilaustiedot.
Powered by BreezingForms