tampereSe anti mikä jäi juhannuksena 1775 kun korkeat vapaamuurarit tulivat Hatanpään kartanolle – oli tuleva Tampereen perustaminen. Omia salaisia tarkoitusperiä palvellen. Tästä aiheesta on tullut kirjoitettua parikin kirjaa, mutta nyt meinaan pistää paremmaksi.

Se rohkaiseva palaute, joka edellisestä Hermeetikko-päivästä jäi, takaa että keväällä tempaistaan uudelleen. Pidämme salatieteellisen Hans Boije-päivän Hatanpään kartanossa. Toivotan kaikki tervetulleiksi heti kun tiedämme tarkan päivämäärän.

Juhannusrituaalit

Kuningas Kustaa III suhde suomalaisiin vapaamuurareihin oli hyvä ja tiivis. Vapaamuurarit olivat järjestö, joka oli perustettu juhannuksena 1717, ja tästä oli jäänyt järjestölle muisto vaalia tätä päivää. Jos mahdollista, kuningas koetti viettää juhannuksensa Suomessa, saadakseen osallistua vuoden tärkeimpään rituaalipäivään.

boije Hans Boije. Suomen korkein vapaamuurari.Eipä ollut sattuma, että Kustaa III pyyhkäisi juhannuksena 1775 Hans Boijen vieraaksi Hatanpään kartanolle. Paikalla oli koko silloinen vapaamuurarillinen kerma kokoontuneena tavanomaista suurempaan rituaaliin, ja ilmeisesti tässä yhteydessä pantiin puistoon ns. vapaamuurarikivikin, joka on edelleen puistossa nähtävissä. Samassa yhteydessä päätettiin perustaa viereen tuleva Tampereen kaupunki, johon Boije myi maat Tammerkosken kupeesta. Eräänlaiseksi `Uudeksi Jerusalemiksi´ joka heijastaisi ympäristöönsä valistuksen valoa. Loosista värvättiin myös pormestareita eri kaupunkeihin, ja samasta loosista olivat ainakin Porin, Oulun ja Kuopion pormestarit. Boije itse ylennettiin maaherraksi, valvomaan tulevia tavoitteita laajemmissa mitoissa. Näin oli syntynyt salainen verkosto, jonka avulla niin maa- kuin sosiaalireformit saatiin läpiajettua.

Suomeen juhannukseksi Kustaa III saapui seuraavan kerran 1783, tällä kertaa Parolaan, jonne klikki oli sillä kertaa kokoontunut. Juhannusaaton alla kuningas vain putosi hevosen selästä, ja rituaalin hän joutui läpikäymään jalka paketissa. Kaksi vuotta myöhemmin eli 1785 hänet nähtiin taas juhannuksena Suomessa. Siitä vielä kaksi vuotta eteenpäin vuonna 1787, ja hän saapui juhannuksena Suomeen poikansa – tulevan Kustaa IV Adolfin – mukana. Myös Kustaa IV Adolf, kun aikanaan päätyi kuninkaaksi, tuli tiettävästi ainakin kerran juhannukseksi Suomeen, eli vuonna 1802. Oltiin siis hyvää pataa suomalaisten vapaamuurarien kanssa, ja mikä oli ollessa, kun tilanne kerran kaikkia hyödytti

Suljettu kaupunki

Vaan kuka oli Hans Boije? Hatanpään kartanon omistaja, joka oli tutustunut kuninkaaseen ruotsalaisissa looseissa, ja lähti Suomeen levittämään vapaamuurariaatetta. Hän perustikin – lähinnä sukulaistensa avulla – Suomen ensimmäisiä looseja S:t Johannes –loosin. Sanomattakin oli selvää, että hän itse johtaessaan loosia oli myös Suomen korkein vapaamuurari, ja kun Kustaa III ymmärsi loosin hyödyt poliittisena työkaluna, siitä tuli kiistaton hallintoväline. Salainen hallitus, jota johdettiin Viaporin uumenista.

Vaan eipä mennä asioiden edelle. Tampere perustettiin yhdeksi vapaamuurarilliseksi kaupungiksi `valistuksen valoksi´ eli vapaamuurarilliseksi uudeksi Jerusalemiksi. Tämä traditio tulisi jatkumaan kaupungin sisällä vielä pitkälle – aina niin pitkään kun vapaakaupungin oikeudet olisivat voimassa. Sillä vapaakaupunki Tampere olikin halki 1800-luvun, se ei maksanut edes veroja valtiolle, ja pormestarit valittiin – niin, kun katsoo vapaamuurarien sen aikaista jäsenmatrikkelia ymmärtää yskän.

Nimellisesti kielletty järjestö senkun porskutti kaupungin rajojen sisäpuolella. Tämä oli Boijen perintö, joka tulisi jatkumaan pitkälle Nottbeckien valtakaudelle. Tehtailija Nottbeck, joka Finlaysonin palatsin puistoon asetti kallion päälle kotkankin seisomaan jalustalle; harva on tullut ajatelleeksi että silloisten kaupunginrajojen mukaan kotka sijaitsi kaupungin koilliskulmassa. Sieltä mistä aurinko ja totuus nousevat.

tampereVähän Tampereen kirkkoja. Viidettä kirkkoa ei koskaan rakennettu vaikka tontti ehdittiinkin kaavoittaa.

Tapaamme vapaamuurarihaudalla

Siinä missä edellissyksyn Hermeetikko-päivät antoivat rohkaisua tehdä keväällä jokin vastaava tempaus, niin sehän tehdään. Tällä kertaa, joskus tuossa keväällä, pidetään salatieteellinen Hans Boije –päivä. Oikeaoppisesti tulemme vuokraamaan Hatanpään kartanon pitopaikaksemme. Boije-salin vieläpä. Luvassa parit luennot jossa valotetaan koko homma, ja tottakai me käymme tutkimassa kartanon puistossa olevaa vapaamuurarikiveä – lupaan paljastaa millainen koodi siinä on.

Mikään messumainen myyntitapahtumahan tämä ei tule olemaan, vaan lähinnä sivistävä kokemus joku sunnuntai, kunhan saadaan päivä lyötyä lukkoon. Pieni ovimaksu saattaa tulla mutta vastineeksi tulee sitten kaffeeta ja saadaan näin kimpassa maksettua paikan vuokrakin. Ei kuitenkaan niin paljoa että kukaan konkkaan menisi. Toivotan kaikki ehdottomasti tervetulleiksi salatieteilemään ja lyön kyllä rumpua kun saadaan tarkempaa tietoa mikä on oikea päivä. Te tiedätte kyllä että kun olen suunnittelemassa ohjelmaa, ei siitä mitään pystyynkuollutta tule. Keväällä sitten.

Hans Boijen salaisuus

Kirjan kansiEn ole pitänyt muuten Hans Boijen salaisuus –kirjaa myynnissä. Ei siksi, että se olisi huono vaan koska se on romaani – tai pikemmin dialogi – ja itse en pidä ollenkaan romaaneista. Olkoonkin että se oli aikanaan kova hitti joka sai hyvän arvostelun jopa vapaamuurarien pää-äänenkannattajassa Koilliskulmassa. Mielestäni Salaseurojen aika –kirja oli sen paranneltu versio, vaikkakin nämä ovatkin kaksi eri kirjaa erilaisine sisältöineen.

Ihan vaan joulun kunniaksi ja tietenkin tulevan Hans Boije-päivän kunniaksi, aattelin nyt teitille tarjota tilaisuuden sen hankkia, jos ette ole aiemmin tutustuneet. Sovitaan nyt vaikka että sen voi ostaa tämän vuoden loppuun, ja sitten se taas katoaa myyntitiskiltäni.

Jos pohditte joululahja-ideaa niin miksipä ette hankkisi sukulaisillenne kerrankin jotain avoimesti erilaista luettavaa? Tulen hinnassa vastaan – ihan vaan joulun kunniaksi. Normaali hinta olis 20 euroa mutta nyhdetään vaan 15 euroa, joten siihen ei paljoa katetta allekirjoittaneelle jää, mutta hemmetti, tarjous on tarjous.

Alla on lomake ja sen täyttäminen huolellisesti takaa että heti seuraavana arkipäivänä kolisee postikuukusta. Muuten odotan teitä kaikkia sitten keväällä kokemaan jotain poikkeuksellista salatieteellisessä kentässämme.
{chronocontact}tilaus_hb_salaisuus{/chronocontact}
Piilota kommentointilomake