Tuossa takakuukausina levisi Youtubessa videoita, joihin oli talletettu omalaatuista – suorastaan lopunajallista – ääntä joka tuntui kuuluvan eri puolilla maailmaa. On melko selvää että mitään maailmanlaajuista ääntä tuskin on kuulunut, ilmiön takana oli arvattavasti yksi ainoa video, jonka äänipuolta istutettiin lukemattomiin kopiovideoihin. mutta mikä on tuo allkuperäinen nauhoitus ja voisiko se olla autenttinen – otetaan selvää asioiden taustoista
.

Mistä olikaan kysymys?

Ihan muistin virkistämiseksi, tai jos aihetta ei ole seurannut ensinkään, niin tässä linkki ensimmäiseen käteen osuuneeseen videoklippiin, joka kannattaa katsoa – tai pikemmin kuunnella – jotta on samalla aaltopituudella jutun kanssa:
http://www.youtube.com/watch?v=gtLNmdZTf_g

Näitä kummitumaisia soundeja on toki raportoitu ennenkin. Jonkinlainen konsensus vallitsee siitä, että ne tulevat pääosin maan alta. Ammoin uskottiin metelinväkeen, maanalla asustavaan pikkuväkeen joka siellä kolkkaa itselleen käytäväverkostoa, ja pitää muuta ulinaa. Nykyisin ollaan varmoja että äänet aiheuttavat jotkin erikoissalaiset asekokeet joka ei pelaa enempää eikä vähempää kuin koko planeetalla. Illuminati rahoittaa. Salaliittoteoriat kukoistavat – ufoja millään muotoa unohtamatta. Mitään virallista selitystä ei tosin liene olemassakaan; kyseessä on tyystin tuntemattomia geologisia ilmiöitä.

Maanalaisia räjähdyksiä

Yksi tyypillinen äänimuoto ovat maanalaiset räjähdykset. Silminnäkijät kuvaavat sitä kuin tykillä ammuttaisiin ja monet kuvailevat vielä kuin ammuskin menisi ilmakehän läpi; kuuluu suiiiihhh… Jotkin äänihavainnot on toki kyetty yliäänikoneiden tekemiksi, tunnetustihan hävittäjälentokone päästää pamahtavan äänen ylittäessään äänivallin, mutta selitysmalliksi se kattaa vain minimaalisen prosentin kaikista räjähdysmäisistä äänistä. Yksi kenties mielenkiintoisin selitys jota on tarjottu, on salamaton ukkonen. Tai siis salama kylläkin lyö, ja päästää jyrähdyksen, mutta salama itsessään on silmälle näkymätön. Siitä huolimatta vaaka kallistuu sille kannalle, että äänet tulevat maanalta.

Maailmalla on paikkoja, joissa näitä räjähdyksiä kuullaan poikkeuksellisen paljon – lähin lienee Pohjanmeri, ymmärrettävästi puhutaan maanalaisten sijasta merenalaisista räjähdyksistä. Hyvä veikkaus räjähtävän äänen synnyttäjäksi on metaani. Metaaniahan on jalkojemme alla loputtomasti, kukaan ei tiedäkään miten paljon, ja ne räjähtelevät toisinaan itsekseen. Ihmekös tuo että koko Pohjanmeren pohja muistuttaa Kuun kraaterista pintaa. Metaaniräjähdys jättää jälkeensä yleensä juuri kraaterimaisen kuopan, jäljen jota meillä Suomessa kutsutaan nimellä suppa, jota virheellisesti on pidetty jääkauden aiheuttamana.

Humisevan harjun maassa

Britannia on tunnettu maana, jossa vastaavasti kuuluu suhisevaa ääntä. Ensimmäiset havainnot pantiin vielä tinnituksen piikkiin, mutta kun kahdeksansataa ihmistä kuuli samaa huminaa, ilmiölle haettiin selitystä. Yleensä nämä huminat alkavat yllättäen, ne jatkuvat aikansa ja sitten loppuvat kuin seinään, toisinaan ne pitävät kuukausien, ja joskus vuosien taukojakin, alkaakseen taas mystisesti. Pääepäily on kohdistunut koko ajan maanalaiseen kaasuputkiverkostoon, joka tietyissä oloissa pitäisi moista ääntä, mutta ilmiötä ei ole koskaan vahvistettu. Ilmiö tuntuu kuitenkin briteille olevan kestoluokkaa oleva riesa:
http://www.iltalehti.fi/hullumaailma/2011061313882182_hu.shtml

Sinänsä näiden äänien todenperäisyyttä ei liene syytä epäillä. Epäiltiinhän aikanaan väitettä, jonka mukaan revontulet pitäisivät ääntä, mutta sittemmin niidenkin sirinää on saatu nauhalle. Toistaiseksi vielä vahvistamaton äänensynnyttäjä ovat ilmakehään osuvat meteoriitit, mutta sekin lienee vain ajan kysymys, koska ne saadaan äänitettyä.

Huminahan ei piinaa yksinomaan brittejä, vaan samaa on raportoitu myös Yhdysvaltojen eteläosissa, pääosin Texasissa, mutta myös Coloradossa. Näitä ilmiöitä ei taas voida selittää kaasuputkilla, mutta äänen kerrotaan olevan enemmän viheltävää kuin humisevaa. Jälleen mielenkiintoisin selitys lähtee maanalaisesta säästä. Alueet ovat kaikki geologisesti nuoria, ja epäillään niissä olevan edelleen laavavirtausten jättämiä tunneleita, joihin tuuli pääsee sisään voimistaen ääntä.

Kolketta ja kalketta

Luonnollisin selitys varmaan olisi toisiaan hiertävät kalliolaatat, mutta millään näistä alueista ei ole samanaikaisesti havaittu seismistä aktiviitettia. Vastaavasti äänien kirjo on sitten huomattavasti laajempi; toiset ovat kuvailleet sitä kiväärinlaukauksiksi, toiset jopa konepistoolin nakutukseksi. Kuuluu toisinaan koputusta, kolketta, jytkettä tai nakuttavaa ääntä. Eikä näille ole koskaan kyetty kehittämään varteenotettavaa selitysmallia – maanalta syvyyksistä vain tulee ääniä ja sillä sipuli.

Suomestakin tunnetaan muutama paikka jossa voi edelleen kuulla maanalaisia ääniä. Selitykseksi on arveltu maanalaista virtausta kahden järven välillä, mutta tunnetaan myös suo, jonka pohjalta kuuluu hiljaista koputtavaa ääntä. Kansanperinne on tässä kohtaa hyvin rikas; voi hyvin olla että olemme tulkinneet nämä metelinkalliot kokonaan väärin, ja ne ovat ansainneet nimensä ihan konkreettisten ääniensa vuoksi. Tunnetaan myös lukuisia tarinoita järvenpohjissa soivista kirkonkelloista tai salaisista luolaverkostoista tiettyjen paikkojen välillä – jotka ovat saaneet alkunsa kenties kolkuttavasta äänestä kuin lukuisat pikkuvasarat louhisivat siellä käytäviä.

Ilmiö kenties kertoo miten vähän me maapallosta vieläkään ymmärrämme. Uskoakseni tunnemme jopa Kuun ja sen rakenteen paremmin, kuin mitä yllätyksiä meillä on kilometrin syvyydessä jalkojemme alla.


Piilota kommentointilomake