Ylläoleva on siis kirjan nimi, jonka pitäisi ilmestyä vielä kesän 2013 aikana. Ajattelin vain varoittaa etukäteen. Käytännössä tämä on Muinaissuomalaisten kadonnut kuningaskunta –teoksen itsellinen jatko-osa, joka jatkaa siitä mihin edellinen kirja jäi. Edellisessä teoksessammehan käsittelimme myyttisiä Kainuun kuninkaita, jotka tanskalaiset tuhosivat 700-luvulla. Vaan mitä sen jälkeen tapahtui? Hämeeseen nousi Tavastian kuningaskunta, joka eli ja vaikutti käytännössä keskiajalle saakka
.

 

rapolan kuppikuntaRapolan Hirvikallion kuppikiven kupit suhteutettuna topografimaastoon

Jatko-osaa Muinaiskunkulle on odotettu. Sitä on toivottu, pyydelty, aneltukin. On tehty kaikkensa että lisää herkkua tulisi lukijalle. On painostettu, uhkailtu ja jopa kiristettykin; uhattu laittaa nettiin valokuvat mm. minusta ja rattopojasta motellissa, jos ei rupee jatkista tulemaan. Mutta eihän se kukko käskemällä muni. Ei tietokirjoja niin vaan loihdita kuin taikaiskusta, vaan ensin on löydettävä, analysoitava ja kasattava tieto, joka kerrotaan. Myönnän kyllä ylittäneeni itseni. Vaivoja säästämättä tässä on yritetty löytää aineistoa jota kukaan muu kertaakaan aiemmin ei olisi paperille pistänyt.

Tuleehan sen myötä pälätettyä kaikenlaista asiaan kuulumatontakin. Kysytään mm. asuiko lapissa neandherdalin ihmisiä Ponsijoen eräässä haarassa – mikäs kysyessä kun paikkaa ei liene koskaan tutkittukaan? Keitä olivat myyttiset kääpiökansat, ja tulivatko he todellakin Hyperborean myyttiseltä saarelta, joka olisi sama kuin legendaarinen Doggerland. Samassa yhteydessä todetaan että Pohjanmeren maa ei ainoastaan synnyttänyt saamelaisia, vaan myös oli päävastuussa koko megaliittikulttuurista. Eihän nää sivua hämäläisiä ees etäisesti, myönnetään.

Kirjassa on parikin vallankumouksellista päänavausta, jotka molemmat koskevat kuppikiviä. Ensimmäinen – ja ehkä vaikuttavin – teoria lähtee siitä, että ne on muinaisia karttoja, joihin on kuvattu rautakautiset kylät ja asuinpaikat – eli nk. kuppikunnat. Tämä teoriahan on lähtöisin ikiomasta Sinikiven aivoriihestä, ja sen kehittely on ollut paitsi pitkäkestoista, myös värikästä, mutta lopulta osoitus kognitiivisen älykkyyden ylivertaisuudesta. Sehän sai alkunsa ajatusten pallottelusta, miksi kuppikivet menevät viivasuorassa linjassa toinen toisiinsa nähden, ja kaiken huipuksi kupit itse kivissä ovat tämän linjan mukaisia?

Toinen, että kuppikivien esiintyvyys kielii myös asutushistorian suunnan, ainakin maanviljelyskulttuurin saralla. Näen, että kuppikivikulttuuri on kotoisin sieltä missä kuppikiviäkin on eniten eli nykyisen Savonlinnan ja Kerimäen suunnalta. Hämeen asuttaminen Kokemäenjokea pitkin on teoria, joka omasta mielestäni on aikansa elänyt, joskin siinä on kyllä hyviäkin pointteja.

Näillä näkymin kirja tulee ulos elokuun alkupuolella, mutta murphyn lakihan vaikuttaa aina ja kaikkialla. Seuraavan päivityksen kohdalla voidaan sanoa suhteellisen tarkka ilmestymispäivä, hinta ja ennen kaikkea tarjotaan ennakkotilaamisen mahdollisuus, jotta kiireisimmät ei jää ilman. Koettakaa pitää kesää vaikka jo poltteliskin…

Jukkis

Piilota kommentointilomake