Kuten tuli mainostettua, Tavastia-kirjassa tulee lätistyä kaikenlaista joka ei suoranaisesti liity kantahämäläisiin millään lailla. Yksi sellainen on tietenkin saamelaiset ja niiden alkuperä. Näihin juttuihin sisältyy paljon sellaista josta Suomessa ei ole aiemmin kuultukaan. Kerrotaan nyt tässäkin vähän miten ja mitä kirjassa asiaa on painotettu.

Ensinnäkin täytyy todeta että saamelaiset on olleet muinoin paljon enemmän kun pohjoisella pallonpuoliskolla elänyt paimentolaiskansa. Itse asiassa poronhoito on elinkeinona varsin myöhäinen. Sitä aiemmin saamelaiset oli paljon laajemmilla alueilla – brittitutkijat puhuu sellaisista kuin merisaamelaisista. Sillä he tarkoittavat että merisaamelaiset asuttivat mm. skotlantia ja mitä ilmeisemmin ovat olleet samoja joita nimitämme pikteiksi.

Pikteihin sisältyy mehukas yksityiskohta että heillä oli käytössään ogam-riimua jonka alkuperäinen nimitys on finn´s ladder – finnien tikapuut. Mikä tarkoittaa että saamelaisilla alias finneillä on ollut oma kirjoituskielensä josta toisten kulttuurien riimukirjoitukset ovat kehittyneet. Tämä avaa tietenkin näköaloja myös ruotsin lapissa sijaitsevaan ns. käymäjärven kiveen.
Sivumennen sanoen – tätä ei kirjassa olekaan – mutta jälkikäteen löysin teorian jonka mukaan ogam-riimu voisi olla myös varhaista nuottikirjoitusta. Siitä on tehty jopa kirjakin poet´s secret eli vapaasti käännettynä ”Runonlausujien salaisuudet”.

Saamelaiset on kulttuurisesti kyetty yhdistämään myös legendoihin jotka liittyvät kääpiökansoihin; trolleihin, keijukaisiin, maahisiin ym pikkuväkeen. Legendoista saa helpolla kuvan myös muinaisten merisaamelaisten levinneisyydestä. Lopullisesti merisaamelaiset joutuivat väistymään orastavan kelttikultturin, viikinkien ja rautakauden kantahämäläisten tieltä. Asuinalue supistui nykyisille sijoilleen.

Nämä ovat tietenkin tarinaa 300-500 –luvuilta mutta varsinainen alkukoti – pitäkää hatuista kiinni – täytyy olla sitten pohjanmerenmaana tunnettu doggerland. Asia jonka genetiikka vahvistaa ehdottomasti. Doggerbankin asukit ovat olleet enemmän kuin varmuudella se kansa josta sekä baskit että saamelaiset – jotka geneettisesti ovat puoli-baskeja – ovat haarautuneet. Tämä on tapahtunut niinkin varhain kuin kivikautisella megaliittikaudella saakka. Itse asiassa monet tutkijat ovat vakuuttuneet että proto-saamelaiset ovat koko megaliittikulttuurin takana – joka toisella nimellä tunnetaan Siviilisaatio Yhtenä. Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri – ajalta ennen kuin pyramideista nähtiin vielä uniakaan.
Mielenkiintoisesti sen nimenä on saattanut olla Caledonia – joka on roomalaisten kirjoitusversio Kaleva-aiheisesta nimestä.

 caledoniaDoggerland eli muinainen Kalevala …?

Pikantti yksityiskohta että doggerbankista on olemassa jopa karttoja antiikin kartografien kokoelmista – saaresta joka upposi jo 5000 eaa. Siviilisaatio Yksi on omannut jo niinkin varhain kartanteon salaisuudet, ja kartogafia on keksitty uudelleen vasta antiikin ns. kultakaudella ja kolmannen kerran vasta keskiajalla. Tässä on esimerkkinä Ptolemaioksen kartta 200 jKr. jossa geologinen muoto on hyvin lähellä holoseenikauden (5000eaa) mallia.

Lyhyesti ja ytimekkäästi sanoen saamelaisilla on takanaan kunniakkaampi ja mahtipohtisempi historia kuin osataan edes aavistaa. He ovat todennäköisemmin olleet Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri joka sittemmin on muuntunut merisaamelaisiksi ja viimein asettuneet nykysijoilleen paimentolaisheimoksi. Kaikenlaistahan sitä tulee aina väitettyä koska kotomaamme saamaton ja itseään vähättelevä historiankirjoituksemme ei näitä asioita kykene selvittelemään. Jonkun oli vaan sanottava viimein totuus ääneen.

Jos asia herättää kiinnostusta niin tiedätte kyllä mihin kaksikymppisenne sijoitatte:

Tilauslomake poistettu. Kirjaa ei enää ole saatavilla.

    

Piilota kommentointilomake