Pitkästä aikaa starttaa taas perinteinen Sinikivipäivä. Paikka on vanha tuttu Tampereen vanha kirjastotalo siellä Keskustorin puistossa. Kellonlyömät ovat arviolta klo 11- 14 välillä joten ei se kauheasti syö päivää. Niin ja sisäänpääsy on tuttuun tyyliin ilmainen – sivistystyötähän tässä tehdään. Tarjolla on sitten – kopeekkoja vastaan – vähän mehua, kahvia ja pikkusuolaista jotta ihan ei kuukahda. Pidetään kahvitauko jossain epämääräisessä kohtaa.

ja jotta en unohda niin päivä on siis lauantai 14.11


Puhujaksi on lupautunut itse Luolamies Kesäläinen. Hän on enemmän luonto- kuin luento-ihminen joten kovin usein ei häntä kuulemaan pääse. Minäkin olen häntä maanitellut jo pitkään ja vasta nyt antoi suostumuksensa.

Ohjelmarunko olis vähän seuraavantyyppinen:

klo 11 – 11.30 Jukkiksen alustus mikä meitä kivissä kiehtoo?

n. klo 11.40 – eteenpäin Luolamies Kesäläinen: Suomen mystiset paikat! Jos venyy niin voidaan pitää pikkutauko siinä jossain kohtaa.
luolamies
Luolamies Kesäläinen on maineensa veroinen kaveri; kaikin tavoin fiksu ja osoittanut aiitoa tutkimusmatkaajan otetta syynäämällä tämän maan metsiä tavoilla joita kukaan toinen ei ole tehnyt.

Tarjolla tuskin on mitään tylsää paperinmakuista jorinaa koska onhan siellä videotykki ja varmaan on Tuomolla tikulla valokuvia mitä oudoimmista paikoista Suomen metsissä. Tälläisen kavalkadin näkee vain kerran eläissään. Toivotaan että saadaan tekniikka pelaamaan, sillä kysehän on vahvasta elämyksestä.

Ne jotka eivät miehen meriittejä tunne, niin kerrottakoon että hän alkoi aikanaan pitämään Luolamiehen blogia, jonka ylläpitäjän aktiivisuus ja samoilunhalu tekivät siitä äkkiä ubersuositun. Sittemmin Luolamies kirjoitti ensimmäisen kirjansa varsinais-suomen luolista, joka muuten koppasi tiettävästi ainoan Hermeetikko-palkinnon älykkäimmästä kirjasta. Palkinto huomioitiin jopa Turunsanomissa, lieneekö siinä ollut enemmän syynä, että tamperelainen tunnustaa turkulaisen tehneen jotain älykästä?

Sittemmin Luolamies julkaisi mammuttimaisen Suomen rotkot –kirjan jota varten kävi vuosikausien ajan katkomassa nilkkojaan kaikenlaisissa louhikoissa, ja tekeillä on suurteos suomen kaikista luolista. Puuhakas kaveri. Ottakaa siis rahaa mukaan – ja kunnolla – jos haluatte viedä kotiin kirjallisuutta joka ylittää keskinkertaisuuden kriteerit,sillä uskon hänen raijaavan ainakin muutaman paikalle selkänikamiensa kustannuksella.

En epäile hetkeäkään, etteikö sali tulisi täyteen.

Viimeinen Sinikivipäivä?

Samalla voi todeta että tähän showhun on hyvä lopettaa. Luolamies tulee olemaan luentopäiviemme loppuhuipennus. Tähän on syynä että luentojen pitäminen on tappiollista puuhaa sen järjestäjälle mutta en minä sitä ole koskaan ajatellut. Ongelma on vain se, että tämän jälkeen on parhaimmista parhaat puhujat ja aiheet läpikäytynä. Taso laskee tästä eteenpäin enkä sitä halua. Suoraan sanoen, alkuperäinen ideani oli muutenkin päästä eroon luentomaisuudesta, mutta tässä laiskana epäonnistuin surkeasti. Nyt olen ryhdistymässä ja varannut Haiharan kartanon lauantaiksi 19.3 2016 jotta saadaan toiminnallinen ohjelma, mutta siitä ens vuonna lisää.
teslapaiva
Sinikivipäivät on olleet kerta toisensa jälkeen hulppea yleisömenestys mutta kaikkea aikansa...

Näitä luentopäiviä oli kiistatta kiva pitää ja niissä oli hetkensä. Ihan vaan historiallisessa mielessä voidaan tehdä pieni katsaus muutamaan viime vuoteen. Nämä jututhan starttasivat muinaistelu –päivässä, joka toi paikalle likemmäs satakunta ihmistä ellei ylikin. Silloinhan meillä taisi olla peräti kolme tai neljäkin luennoitsijaa ja yleisömäärästä näki mikä valtaisa sosiaalinen tarve muinaishistorian avautumisella on tavallisen kaduntallaajan maailmankuvalle.
kekkikoodi
Muinaistelu-päivän lopuksi katseltiin myös dokumentti-elokuva `Kekki-koodi´ joka oli vähän erilainen lopetus. Kuvassa Kekki itse vasemmalla ja oikealla dokkarin ohjaaja haastattelussa.


Sitten meillä oli maasäteily-päivä joka ylläpiti täyttä salia. Täydellinen menestys oli legendaarinen Tesla-päivä joka sitten toikin paikalle jo valtaisan määrän väkeä ja isoon saliin piti varastaa lisätuolejakin. Uskon että kaikki jotka olivat mukana Teslapäivillä, muistavat sen lopun ikäänsä. Ainakin itse saan siitä palautetta vieläkin.

Olihan meillä kummitusiltakin joka pidettiin ihka aidossa kummitustalossa Kangasalan Lepokodilla ja sielläkin oli tupa täynnänsä. Osa joutui valitettavasti kääntymään ovelta takaisin kun joka paikka pursusi ihmisiä. Eikä natsimystiikka –päiväkään mikään pettymys ollut, vaikka potentiaaliset puhujaehdokkaat tuntuivat kauhistuvan kun heitä pyydettiin kertomaan natsien mystiikka-harrasteista, etteivät vaan ”leimaudu” vaikka aiheesta tulee jimilläkin joku dokkari lähes viikottain. Sit meillä oli Feng-shui –päivä joka ainakin ittelleni oli mielenkiintoinen. Enkä minä nyt muistakaan mitä kaikkia tapahtumia tässä on ollut – muutama on ollut kyllä floppikin kun ei ole ehditty mainostamaan riittävän laajalle.
kummitusjahti
Kangasalan Lepkodilla kummitusiltamissa. Siellähän ei tyydytty vain puhumaan kummituksista vaan myös niitä etsittiin aktiivisesti paikallisen kummitusporukan johdolla. Kuvassa infrapunamittari lienee juuri kertonut jotain mielenkiintoista?

Vaan kuten sanottua, tämä tie alkaa olla pian kuljettuna ja tästä eteenpäin ei enää mediaseksikkäitä aiheita ja mielenkiintoisia puhujia tunnu enää löytyvän. Luolamies tulee olemaan lajinsa viimeinen. Mutta pillejähän ei panna pussiin vaan siirrytään toisenlaiseen konseptiin.

Jukkis

Piilota kommentointilomake