Tottakai olen kaikessa hiljaisuudessa yrittänyt ymmärtää mikä logiikka on siinä, että kirkot on rakennettu 33.3 km välein. Alusta asti oli selvää että kyse ei ole kirkoista sinänsä, eikä kirkollisesta traditiosta vaan mittapisteistä jotka ovat olleet jo olemassa, ennen kuin kivikirkot ja kappelit pykättiin päälle. Arvoitus on edelleen valtaisa, ja koetan tässä vaan valottaa näiden mittojen sisäistä logiikkaa.

Oli siis se ranskalainen retkikunta joka aikanaan taivalsi tornionjokea ylöspäin mitatakseen onko maapallo täysin pallomainen vai litistynyt navoiltaan. Ironisesti he käyttivät mittapisteinään tunturien ja vaarojen päällä olevia kivikasoja, saamelaisten ikiaikaisia kulkureittejä, jotka olivat ja ovat rakennettu tälle samalle mitalle. Esimerkiksi

Tornio1 – Nivanvaara 33.3 km
Tornio2 – Kaakamavaara 33.3 km
Nivavaara – Kaakamavaara 11.1 km
Kaakamavaara – Huitaperi 22.2 km
Nivavaara – Horilankero 33.3 km
Horilankero – Huitaperi 16.65 km (puolet luvusta 33.3)
tornio mitat
Ranskalainen retkikunta 1700-luvulla hyödynsi tietämättään muinaissuomalaisia 33-mittoja etappeinaan.

Tarina ei kuitenkaan ole tässä vaan itse Tornionjoessa. Mitä pidempään olen tätä tutkinut, olen huomannut että sen varmemmin nämä mitat kulkevat jokisuistoissa jokivarsia seuraten. Niinpä ei ole kumma että seuraava mitta löytyy Oulujokea seuraten Oulun ja Muhoksen väliltä. Käyttäen mittapisteenä Oulussa olevaa keskiaikaista linnaa, joka lienee rakennettu ammoin siinä sijainneen mittapisteen päälle – ja onhan linnoituksessa toki ollut kappelikin, jos siitä halutaan hiusta halkoa. Jossain ne sotapapit väelle tunkee öylättiä suuhun.

oulu muhos
Oulun ja Muhoksen välinen etäisyys 33.3 km on suht tyypillinen jokimitta.

Niinpä ei ole kumma että Siikajoen ja Paavolan kirkkojen väli täyttää mitat, Raahe ja Vihanti niin ikään kuin myös Kalajoki – Ylivieska, mikäli hyödyntää Kalajoen Mantilaa missä on ensimmäinen kirkko sijainnut – ajatellen jo maankohoamistakin. Pyhäjoelta ei jostakin syystä ole luontevaa mittaa mikä selittynee sillä, että alkuperäisintä pakanapaikkaa/kirkonpaikkaa ei tunneta. Oulainen on luonnollinen päätepiste mutta tämä vaatii jo paikallistietämystä.

Ähtävänjoki ja se alue muutenkin ei omaa mittoja joka on luonnollistakin koska ne jokivarret olivat tunnettuja lappalaisalueita vielä keskiajalla, ja ovat eri kulttuurin vaikutuspiirissä. Eteläpohjanmaan joet taas omaavat mittansa, mutta jotka ovat niin konstikkaita, että ne täytyy tulkita erillisellä kerralla.

Sitten seuraa taas aukkokohta kunnes pääsemme viimein Satakuntaan.
merikarvia lavia

Merikarvia – Pomarkku – Lavia muodostaa luonnollisen 33.3 km mitan kuten myös toinen vesistöreitti Ahlainen – Lassila.

Sitten pääsemmekin varsinaiseen jokeen eli Kokemäenjokeen ja mittoja riittää: Porin Kappeliluodolta Ulvilaan, Ulvilasta Kokemäelle, siitä Tyrvään vanhallekirkolle, josta jälleen Nokian kartanokappeliin. Kaikki saman etäisyyden päässä toisistaan.

Eurajoen ja Euran välinen etäisyys on vastaavasti jämpti 22.2 km.
ahvenanmaa reitti
On olemassa merireittikin joka noudattelee etappeja 33.3 km välein aina ahvenanmaalta Koski TL asti.

Jälleen seuraa katkos koska astumme erilaiseen kulttuurivyöhykkeeseen mutta sitten löytyykin jo todellinen merireitti aina Ahvenanmaalta alkaen. Långnäs – Kumlinge – Houtskari – Seilin kappeli muodostaa luonnollisen merireitin ja niin ollen myös 33.3 km välein toistuvat kappelit. Sitten nousikin tenkkapoo moneksi vuodeksi kunnes Museovirasto innoissaan huomasi että Suomen vanhin kirkko saattaa olla sijainnut Turun Ristimäellä, ja tänne on sitten luonteva mitta Seilin kappelista Aurajokea pitkin. Matka Ristimäestä jatkuu luontevasti Marttilan kirkkoon joka on 33.3 km päässä ja matka ilmeisesti päättyy Koski TL nimiseen paikkaan, joka on n. 16.5 km päässä eli puolet luvusta 33.3 km.

Etelärannikko ei juurikaan kersku näillä mitoilla mutta yksi vesistöreitti löytyy sieltäkin. Kirkkonnummi – Vihti – Loppi – Hämeenlinnan Hätilä ovat vesistöreitti ja niin ollen myös niiden kirkot ovat aina 33.3 km välein toisistaan.
hameen kalatie
Tämä jokimitta on kiistatta epäloogisessa paikassa mutta etappipisteitä on niin paljon, että sen tarkoituksellinen luonne tulee toivottavasti ilmiselväksi,

Logiikka on armoton. Jos haluaa etsiä 33-mittoja kannattaa ihan ensimmäiseksi katsastaa jokisuistot ja sieltä niitä löytyy. Joskus alkuperäiset paikat ovat kadoksissa mutta joskus ne vielä löytyvät paikallistietämyksen avulla. Mikäli jostain jokiuomasta ei sellaisia löydy, syynä voi useinkin olla, että ne ovat eri kulttuurivyöhykettä ja näin ollen eri ”heimon” nautinta-aluetta.

Seuraavalla kerralla avaamme sitten tarkemmin maayhteyksiä. Niissä vasta jännää onkin.

Jukkis

Piilota kommentointilomake