Minussa on ollut myös kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin ja haluan niitäkin valottaa muutamalla rivillä. Jos ei muuta niin historiallisista syistään sillä ihmisen muisti on lyhyt ja pian ei muistakaan mitä takavuosina tapahtui. Sen vuoksi läpikäyn tässä ensimmäisenä rokoteskandaalia ja mitä siinä oikeastaan tapahtui.

Media alkoi pelottelemaan Meksikosta tavastusta sika-influenssasta, ja tottahan se on, että syntypaikoilla virukset ovat vaarallisia kunnes mutantoituvat vähemmän vaarallisiksi. Suomeen saakka ehtiessään influenssa oli jo ehtinyt muuttua harmittomaksi räkätaudiksi. Vaikka rokotteita tilattiin pikavauhdilla – ja annettiin ymmärtää kuin kyse olisi vähintään mustasurmasta – rokotteita ei saatu ennen syksyä. Todistetusti influenssa oli saapunut maahamme jo puoli vuotta aiemmin eli toukokuussa, ja sen olemassaoloa ei kukaan edes huomannut kuin nenäliinojen lisäkäytössä. Mainitaan kuitenkin että influenssat ovat hengenvaarallisia vanhusväestölle sekä nk. terminaalipotilaille, joiden immuunivaste on heikentynyt. On olemassa riskiryhmiä joiden rokottaminen on viisautta – persuterveet ihmiset eivät niistä hyödy mitään.

Alumiinigeelin vaarallisuus?

Rokotteista syntyi laaja yhteiskunnallinen keskustelu, jossa vastakkain tuntuivat olevan kansalaisjärjestöt sekä THL eli Terveyden- ja Hyvinvoinnin liitto, jolle rokoteasiat luonnostaan kuuluivat. THL käytti kovaa kieltä rokotekriittisiä kohtaan ja antoi ymmärtää kuin kansalaiset olisivat tietämättömiä, jotka vastustavat rokotteita kokonaisuutena – ilmeisemmin buukatakseen jotain vaihtoehtohoitoja? Asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

Rokotekritiikki ei nojannut varsinaisesti rokotteita vastaan sinänsä, vaan niissä olevien tehosteaineiden eli ns. adjuvanttien kritiikiksi. Lääkeyhtiöt olivat käyttäneet tehosteaineena elohopeaa ja sen epäiltiin aiheuttaneen nk. persianlahden syndrooman ja massiivisia autismi-tapauksia lapsilla. Vaikka lääkeyhtiöt kuluttivat tolkuttomasti rahaa puoltaessaan tuotettaan – ilmeisemmin vahingonkorvausvaateiden pelossa – se kuitenkin ymmärsi, että tietty epäluulo rokotteiden elohopeaa vastaan oli syntynyt. Asteittain elohopeaa olikin korvattu alumiinilla, ja lääkeyhtiöt itse pitivät sitä turvallisempana arvellen sen puhkaisevan vähemmän neurologisia sairauksia rokotteenottajissa. Kansalaisia tämä ei vakuuttanut.

Rokotekeskustelun yksi sivuhaara olikin Saksa, jossa paljastui että maan poliittinen eliitti rokotettiin puhtailla rokotteilla kun taas tavallisille ihmisille jaettiin alumiinigeelillä jatkettua rokotetta. Myös Suomeen tilattiin yksinomaan adjuvantillista rokotetta, ja tilaaja oli THL ja tavarantoimittaja lääkeyhtiö GlaxoSmithKline. Erikoiseksi tilauksen teki, että hetkeä aiemmin po. lääkeyhtiö oli antanut mainituille viranomaisille kuuden miljoonan euron lahjoituksen ”tutkimuskäyttöön” ja vastaavanlaisten rahojen ottaminen isoilta yhtiöiltä nähtiin puhtaana lahjuksena. Ainakin näin se huomioitiin kansainvälisissä medioissa jossa THLn silloinen johtaja Eskola antoi kasvot terveyspolitiikan korruptiolle.

Epäeettinen mediakampanja

Epäluulo rokotteita ja niiden hankintaan liittyviä hämäryyksiä kohtaan oli siis suurta, joten oli aika aloittaa mediakampanja. Toinen toistaan hienommin tittelein varustettuja ihmisiä antoi haastatteluja jossa vakuuttivat rokotteiden olevan turvallisia, vaikka niitä ei oltukaan edes testattu yleisen tieteellisen metodin avulla. Lääkeyhtiö ei tainnut itsekään uskoa omiin puheisiinsa koska laittoi THLn allekirjoittamaan vastuuvapautuksen, mikäli tuote osoittautuisi haitalliseksi tai jopa vaaralliseksi – kuten sittemmin kävikin.

Median pitkin lisätä kierroksia ja valtamedia valjastettiin lietsomaan niin kovaa paniikkia kuin mahdollista. Toinen toistaan kauhistuttavammat otsikot seurasivat toinen toistaan – joissa ei kylläkään ollut mitään todenperää – mutta se osui ja upposi asteittain kansan kollektiiviseen tajuntaan. Kun sitten 8-vuotias torniolaistyttö kuoli – ilmeisesti hoidonpuutteen vuoksi – ja kun lehdistö vihjaisi sen johtuvan sikainfluenssasta, pakokauhu viimeinkin käynnistyi. Väki ryntäsi sankoin joukoin ottamaan rokotteensa, ja paniikin keskellä järkipuhe ei yllä sekaan.

Tämä kaikki jätti jälkeensä kuitenkin huolestuttavia kysymyksiä. Ensin oli THL:n suhde korruptioon, joka olikin luonnollinen päätelmä koska Pekka Puskan aikana THL oli ryhtynyt ottamaan rahaa yksityissektorilta – ja sillä rahalla saa paljon hyvää tahtoa. Silloinen oikeuskansleri tutkikin Puskan suhteen korruptioepäilyihin, mutta oli selvää, että tutkimus oli korkeintaan pintapuolinen ja muodollinen, ja tehty vain yleisiä mielialoja rauhoittamaan. Sillä tuskin korruptio olisi jäänyt THL:n sisällä yksinomaan Pekka Puskaan saati THL;n rokoteosastoon. Siinä täytyi olla mukana väkisinkin THL:n korkeinta johtoa ja kukaan ei voi tietää miten korkealle se olisi yltänyt, ainakin Terveys- ja sosiaaliministeriöön saakka.

Toinen huolestuttavampi seikka oli median rooli silkan pakokauhun ja hysteerisen pelon synnyttämisessä. Se tuntui olevan pääagenda ainakin silloisen kaupallisen median puolella, joten kysyttävä on, mitkä ovat ne tahot, jotka näitä medioita viime kädessä ohjaavat. Ainakaan kovin eettistä normistoa eivät silloiset uutisotsikot olleet.

Oma lukunsa oli paniikinsynnyttämisen aikaan poliittisen puolen täydellinen vaikeneminen. Koko eduskunta ja hallitus yksittäisiä rivikansanedustajia myöten pysyttelivät hiirenhiljaa episodin ajan. Kysyä sopii – ja ihan aiheellisesti – oliko tämä puoluejohtajien yhteinen päätös vai onko jossakin joku nukkemestari joka hallitsee niin poliittista kenttää kuin mediaakin – eli meitä kaikkia. Tuskin sellainen taho ainakaan on demokraattisesti valittu.

Narkolepsia tapaukset alkavat

Mentiin lähes vuosi eteenpäin ennen kuin lastenlääkärinä toiminut neurologi Partinen huomasi lasten narkolepsia –tapausten kohonneen hälyttävästi. Partinen ei ollut tyhmä vaan päätteli pian, että syypää saattaa olla sikainfluenssarokotteiden alumiinigeeli. Kesäkuussa pidettiin THL:n tiloissa hätäkokous, jota isännöi Pekka Puska ja jossa asia otettiin puheeksi. Puska kuunteli huolestuneena ja lupasi ottaa tapauksen hoitoonsa – ja sen jälkeen ei kuulunut mitään. Rokotteita jatkettiin lasten keskuudessa kuin ei-mitään. Partinen arvasi tapauksen tulleen haudatuksi Puskan kassakaappiin ja kun muutakaan kanavaa ei keksinyt, julkisti asian kansainvälisissä tiedejulkaisuissa. Sitten alkoi tapahtumaan.

Neurologi Partinen sai välittömästi kutsun silloisen terveys- ja sosiaaliministerin Paula Risikon puheille. Emme tiedä mitä noiden seinien sisäpuolella tapahtui, mutta epäilyksiä liikkui monensortin uhkailusta. Partiselta uhattiin viedä lääkärilupa, haastaa hänet oikeuteen virkavirheestä ja pitää tarkka huoli, ettei P saa enää ikinä lääkärintöitä. Samaan aikaan P. Puska antoi tiedotteen jossa niin ikään paheksui Partisen tapaa viedä asia kansainväliselle tasolle, kun oikea yhteydenpitopaikka olisi tietenkin ollut THL. Puska teki selväksi ettei Partinen ollut koskaan ollut häneen tässä asiassa missään yhteydessä, ja ilmeisesti toimittajatkin olivat saaneet määräyksen päätoimittajilta että Puskaa ei saa hiillostaa missään aiheessa. Joka tapauksessa ministerinkansliasta astui ulos muodonmuutoksen kokenut Partinen, joka antoi lausuntoja rokotteiden hyödyllisyydestä ja epäili itsekin, mahtavatko rokotteet olla sittenkään narkolepsian taustalla. taustalla hymyili THLn johtaja Pekka Puska maireaa hymyä – menee kuten on käsikirjoitettu!

Narkolepsia –epidemia on sittemmin todistettu rokotteisiin lähes epäilyksettä. Lopuksi ikäänsä invalidisoituneet lapset vanhempineen saivat rahallisen korvauksensa, mutta tässä ei ollut välttämättä kaikki. Jo yksin mediatietojen perusteella oli epäilys, että rokotteet olivat myös tappaneet muutaman ihmisen – lähinnä terminaalivaiheessa olevia aikuisia. Asiaan ei saatu selvyyttä koska ruumiinavaukset siirrettiin pikakäskyllä oikeusministeriöltä THL:n piiriin ja THL;n edustaja Terhi Kilpi totesi että ihmisen kuoleminen voi olla monisyinen asia, ja lopullista totuutta asiassa ei kuulla välttämättä koskaan. Ei ole kyllä kuultukaan. Skandaalin seurauksena näytti myös selvältä että kun rokotteet paljastuivat vaarallisiksi, Puska jatkoi niitä siitä huolimatta vielä kuukausikaupalla. Käytännössä tämä täyttäisi törkeän yleisvaaran tuottamisen –rikosnimikkeen, mutta oikeusjärjestelmämme ei toimi niin, että eliittiä vietäisiin koskaan tavalliseen käräjäoikeuteen. Hyväveli –verkko suojelee omiaan.

Sittemmin pölyn laskeuduttua GlaxoSmithKline antoi THL;n rokoteosastolle lisämiljoonia koska se otti tapauksen piikkiinsä ja suojeli lääkeyhtiötä viimeiseen asti. Ministeri Paula Risikko ylennettiin vaativampiin tehtäviin, Pekka Puska jäi hyvinansaitulle eläkkeelle käytyään sitä ennen koppaamassa rahanarvoisen Seneca-palkinnon, joka todellisuudessa voi olla lääkeyhtiön junailema. Alumiinigeeliä esiintyy edelleen rokotteissa ja niillä rokotetaan lukuisia lapsia tässä maassa vuosittain. THL on edelleen tutkimatta korruption osalta ja mediaoperaatiot näyttävät pikemmin lisääntyneen kuin jääneen ainutkertaisiksi.

ja tämä kirjoitus on kirjoitettu jälkipolvia varten jotta te osaatte varoa sellaista mitä me emme osanneet.

Piilota kommentointilomake