napakiviNapakivi möllöttää jossain Lammin itäpuolella omassa ylhäisessä yksinäisyydessään.Että Herra Sebaot vielä kerran antoi käsiini suuren oivalluksen joka tietenkin pusketaan kirjaksi ja syysmarkknoille. Kyse on näistä oudoista megaliittikivistä jotka yksinään seisovat tuolla mettiköissä kaukana kaikesta. teen tässä nyt vähän yleiskatsausta miten allekirjoittanut ne tulkitsee.

"Täällähän se on auton vieressä". Vaimo siinä soittaa turhautuneena kun olen kadonnut lepikkoon ja haahuillut siellä täällä etsimässä Napakiveä. Paarmat viuhuu ympärillä kiukkuisesti, helle on tappava ja joka puolella on vain nuorta koivua joka estää kaiken näkyvyyden. Ollaan tapansa mukaan jossain tukkitiellä, seudulla jossa ei asu ketään ja kartta osoittaa lähimmän rakennuksen kesämökiksi.


Tämähän näiden megaliittikivien ongelma onkin, ne sijaitsevat kaukana vähän kaikesta, ja edes järvenrantaa harvoin on mailla halmeilla. Miksi ne sijaitsevat yleensä keskellä ei-mitään, sillä kivikaudellahan asuttiin rannoilla ja vesistöjen sokkeloissa. Syy on varsin yksinkertainen - ne saattavat olla niin kertakaikkisen vanhoja, että vesi on aikaa sitten paennut niiden lähettyviltä ja vienyt ihmisetkin mukanaan.

ja nyt puhutaan siiis vanhoista jutuista, siis todella vanhoista. Niin vanhoista että oikein huimaa. GTK on julkaissut Maankamara-ohjelman josta näkee muinaisrannat. Siis heti kun ohjelmaa oppii käyttämään, minä ja tietotekniikka takaa että itseltäni meni alun toista viikkoa päästä siitä jyvälle, mutta se kannatti. Sillä muinaisranta kertoo että paikalla missä olin läkähtyä helteeseen, on ollut ammoin pieni saari. Luoto pikemmin.

napakivi pieni meri
Paikka jossa napakivi on sijainnut, paljastuu muinaiseksi pikkusaareksi, tai pikemmin kallioluodoksi...

Luultavasti avokalllioinen pieni nyppylä , luoto kaukana kaikesta jonne ovat asiakseen ottaneet roudata moisen kivihärpäkkeen. Tohdin epäillä onko se edes alkujaan tuolta luodolta vaan roudattu merimerkiksi kauempaa. Ei se niin iso ole, etteikö sitä saisi sinne jäitä pitkin. Selvästi se on todellakin merimerkki jonka näkee katsomalla muinaista rantaviivaa isommalla perspektiivillä.

napakivi iso meri
Ammoin napakivi on seistä jököttänyt keskellä avomerta kuin ohjatakseen merenkävijöitä...

En epäile yhtään etteivätkö rakentajat ole olleet nykyisen Sysmän alueelta jossa sijaitsee identtinen sisarus eli Sysmän liikkuvakivi siinä Onkiniemen kohdalla. Sitä en lähde arvailemaan miksi molemmat kivet esittävät karhua, sillä karhu ei oikein istu tuonne luotojen ja avomerien maastoon? Jääkarhu? Vai joku ihmeen merimursu? 
sysma liikkuvakivi pieni
Sysmän Liikkuvakivi on Napkiven sisarus. Kuvasta ei oikein välity karhumainen muoto, tuli vähän huono kuva.

Kartta osoittaa että se on muinainen kyläkunta tai satama ja mahdollisesti molempia. Vaan koska? Periaatteessa nämä saaret ovat supra-akvaattisia saarelmia, eli vastaavat ylintä mahdollista rantaviivaa. Vaikka itse kallistun ancylusjärven aikoihin 8900-7200 eaa eli vähän saatanan kauan sitten, ne voivat olla jopa vanhempia. Takaraja on jossakin Baltian jääjärven ajoissa 12 500 –  9300 eaa. Voitte varmaan tästä ymmärtää että vaikka Sysmän kohdilla on saattanut olla vilkaskin asutus. ei siitä ole jäänyt jäljelle kuin kivirohjake. Olemme jossakin alkusuomalaisuuden syvimmässä ytimessä, ajanjaksossa jonne arkeologinenkin aikajana yltää vain heikosti ja kurottamalla.

sysma liikkuvakivi meri
Sysmän Liikkuvakivi on sekin sijainnut rantaviivalla - tai pikemmin keskellä rannikkokylää - ilmeisemmin viimeistään Ancyluksen ja Litorinan välimaastossa. Huh, mitä ajanjaksoja.
sysma liikkuvakivi isomeri
Laajempi kuva silloisesta miljööstä...
yleismeri sysma napakivi
Napakivi ja Liikkuvakivi samalla elinpiirillä.

Muinaisrantoja seuraamalla näkee että megaliitit ovat pitkäkestoinen traditio. haluan ottaakin tähän erään ratkaisun, sillä mehän olemme ihmetelleet kivisten megaliittien seassa selkeitä porrasrakennelmia. Portaat kun eivät oikein istu animistiseen toteemiuskontoon vaan edustavat temppelimäisine ajatuksineen pikemmin korkeakulttuurista ajattelua. Vai olemmeko tyystin aliarvioineet koko muinaisuuden?
Palstallamme TeemuA julkisti kuvan Majakivestä joka sijaitsee Eliimäki-Anjala -tien varressa ja jossa megaliittikivi on tuettu portailla.

majakivi
Portaat? Siis saakutti soikoon portaat! Kiviportaita jo Litorinameren aikaan. Aikana jolloin vasta kvartsipistimiä osattiin nippa nappa rakentaa?

Kun asiaa katsoo rantaviivan kohdilta, siinä näkyy kapea salmi joka erottaa kaksi saarta toisistaan. Onko kyseessä jokin siltarakennelma? Satamarakennelma kai olisi loogisempi valinta ja jo maastonmuodosta näkee että satama on sijainnut hyvässä katveessa jossa edessä oleva saari tarjoaa hyvän poukaman.
majamaki pieni meri
Majakivi on sijainnut salmen kapeimmassa osassa.

majamaki iso meri
Laajempi kuva joka esittelee ilmeisemmin Litorinameren aikaista rantaviivaa.

Yhtä kaikki, olemme raottamassa tyystin tuntemattoman aikakauden ja vielä tuntemattomamman kulttuurin saloja. Ei ole montaa vuotta kun itsekin vielä uskoimme että nämä ovat jääkauden tekosia, ja 99% suomalaisista uskoo vieläkin niin.

Megalith Jukkis
Piilota kommentointilomake