Tuskin mikään jakoi muutama vuosi kansaamme kahtia niin paljon kuin trollijahti. Niitä pyydettiin näemmä aivan tosissaan, vaikka haaviin ei sitten ketään koskaan jäänytkään. Pelottavana esimerkkinä media mainitsi Pietarin trollitehtaan. Otetaas asioista selvää ja sukelletaan syvemmälle.

Pietarin maineikas trollitehdas oli venäläisen PR-toimiston aikaansaannos muutama vuosi sitten. Sen perusidea oli käyttää hyväkseen netissä roikkuvia teinejä jotka voisivat samaan vaivaan myös markkinoida jotakin. Teinien hyvä puoli pikkuapureiina on, että paljoa he eivät palkkaa vaadi, mutta huonona puolena, että ovat tyylillisesti niin kömpelöitä, että lähinnä ärsyttävät eri saiteilla. Ei mennyt aikaakaan kun venäläiset itse saivat tarpeekseen tästä saittien roskapostituksesta, ja pietarilainen sanomalehti lähti vastahyökkäykseen leimaamalla ko. mainostoimiston suoranaiseksi trollitehtaaksi. Koska Internet ei tunne rajoja, ja teini-ikäiset kävivät ärsyttäviksi kansainvälisesti, termi levisi ja vakiintui tämän yrityksen ympärille. Sen markkinointikeinoa pidettiin epäeettisenä ja päällekäyvänä joka lähinnä sabotoi asiallisia keskustelupalstoja.

trollikasvatus
Trollikasvattamo täydessä vauhdissa...

Alussa se kai kuitenkin hyviä diilejä, oli mm. kampanjoimassa Putinin presidentinvaalikampanjaa. Tiettävästi tämä trollitehtaan pääjehu oli tavannutkin Putinin jossain liikemiesten illallisilla, ja Putin on varmasti hänet kätellyt, kuten kaikki sadat muutkin Pietarilaiset liikemiehet. Sen enempää kontaktia ei miesten välillä tiedetä olleen. Yhtä kaikki, PR-yritys meni konkurssiin, ulosottomiehet ovat vieneet sieltä kaiken irtaimiston aikaa sitten ja rakennuksessa on nykyisin kokonaan toiset vuokralaiset jotka eivät tästä internet researc agnecystä ole koskaan kuulleetkaan – sen verran aikaa alkaa asiasta jo olemaan. Tiettävästi sen johtajistoon kuulunut Alexey Soskovets yritti onneaan myös poliittisella saralla nk. isovenäläisen politiikan avulla, mutta menestys jäi vaatimattomaksi.

Trollijahdin lopputulema oli, että sen päämaja oli kadonnut aikaa sitten, ja yhtäkään aitoa trollia ei koskaan löytynyt. Sitä etsittiin niin puolustusvoimien kuin YLEnkin tutkivan journalismin avulla. Puolustusvoimat Aki Mauri Huuhtisen johdolla heitti hanskat kehiin ymmärtäessään jahtaavansa aaveita, mutta YLEn Jessikka Aro vei tämän mielikuvitusleikin paljon pidemmälle, ja on tätä nykyä siihen sotkenut jo koko uransa. Tiettävästi hän käy naapurimaissa luennoimassa suomalaistrolleista ja saamastaan ärtyneestä palautteesta hän on uhriuttanut itsensä kuin neuvostovakoojien maalitauluksi joutunut ainakin. Asiallisesti katsoen on ilmiselvää että Jessikka Aro on täysiverinen bluffari joka rahastaa olemattomalla uhkakuvalla ja luo sillä itselleen kansainvälistä uraa, koska ulkomaalaisethan eivät voi tarkistaa miten asiat Suomessa oikeasti ovat.

stoner spy 280x217
Trolli ottaa salatun yhteyden Kremliin ja kysyy lisäohjeita..

Paljon porua siis tyhjästä ja sitten on tietenkin osattava kysyä, mikä tolkku tässä kaikessa oli. Epäilen että koko asetelma on aikanaan syntynyt kokoomuslaisissa piireissä jota johti natotus-politiikan arkkitehti Aleksander Stubb. Hän on mitä ilmeisemmin käskenyt valtamedian suoltaa totuudenvastaista hysteriaa, venäjävihaa, avannut rahahanoja venäjävastaisille akateemisille tutkimuksille – jotka siis ovat läpeensä korruptoituneita tutkimuksia – ja pannut vielä YLEnkin asialle. Jonkinlainen punainen lanka asiassa on, että jokainen joka on Nato-hakemusta vastaan, on automaattisesti venäjätrolli.

Käytännössä tämä tarkoittaa jokaista ns. paasikiviläistä maltillisen puolueettomuuspolitiikan kannattajaa, joka uskoo hyviin naapurisuhteisiin joka suuntaan. Nyt leimattiin jokainen puolueettomuuspolitiikan kannattaja ryssän kätyriksi ja maanpetturiksi. Monilta jäi varmaan huomaamatta, että trollijahtia itseään johtivat jonkin sortin äärityypit jotka loivat puhdasveristä ääri- ja riskipolitiikkaa.

Trollijahti meille oppitunniksi että valtamediaan ei ole aina luottamista. Kun sillä on poliittinen agenda ja sitä johtaa ääripolitiikkaa edustavat tyypit, niin lopputulos on vääristelevä, manipuloiva ja totuuden vastainen. Osoitus siitä että valtamediakin osaa kyllä valehdella tarvittaessa ja julistaa paatoksellista propagandaa. Ilmiö on kylläkin kansainvälinen mutta se näemmä on jo rantautumassa suomeenkin, ja taannoinen trollijahti oli sen ensimmäinen näytös.

Jukkis
Piilota kommentointilomake