Tänään tutustumme aikamme ilmiöihin eli postilaitoksen alasajoon. Sattuneista syistä – asiakkaana – olen joutunut vuosien ajan seuraamaan postin alasajoa ja palveluiden huonontumista. Syykin tähän on tietenkin selvä. Posti halutaan yksityistää jolloin se tuottaa jollekulle sievoista voittoa. markkinaliberaalissa yhteiskunnassa ei muutenkaan tunnu olevan hengitystilaa valtiojohtoisille yrityksille, koska ne tuottavat liikaa voittoa valtionbudjettiin.

Tuottaako posti voittoa? Sehän vain julkisesti puhuu kuinka kirjekanto vähenee vähenemistään mutta tarkkoja lukuja he eivät anna. Suusta suuhun leviävän juoruverkoston avulla olen kuitenkin kuullut, että edelleen posti kantaa miljardeja ja taas miljardeja kirjeitä vuosittain, ja pakettimäärät on olleet kasvussa. Lukuun ei edes sisälly joulukorttibuumi.

Postin ongelma on, että se on liian tehokas, liian motivoituneet työntekijät ja se tuottaa liikaa voittoa. Ei sellaista voi tuosta vaan yksityistää joten sisään on ujutettava troijanhevonen. Vähän sama mitä Stephen Elop oli Nokialle, ajaa sen liiketoiminta konkan tasolle, jotta Microsoft voi sen ostaa pilkkahinnalla ja Elop saa monenkirjavaa palkkiota. Postin oma susi lammasten vaatteissa on tietenkin sen toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Alkuun kokeiltiin perinteistä taktiikkaa päästä asiakkaista eroon. Hintoja nostettiin vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta ainakin isommat asiakkaat menisivät muualle kirjeineen. Sitten vähennettiin henkilökuntaa, toimipisteitä, kirjekantoa hidastutettiin ja joinakin päivinä ei jaeta enää ollenkaan. Ei auttanut, siellä ne perhanat ovat vain oven takana paketteineen. Joten piti luopua kaikista konttoreista josko se jotain auttaisi.

postijono
Hobbyhallista pakettinsa tilanneet jonottavat postiin saadakseen koneesta jonotusnumeron.

Julkisuuteen tuli mitä ihmeellisempiä juttuja e-laskuista. Kun yritys lähettää laskun asiakkaalle, se avataan postissa, skannataan ja pistetään asiakkaan sähköpostiin. Onko idioottimaisempaa kuultu? Ilmeisesti linjana oli, että mitä tyhmempi idea, sen enemmän siihen satsastaan. Nykyiselläänhän postinkantajat ajavat lähinnä nurmikoita, jotta tajuavat etsiä itselleen muita hommia.

Ketkä muuten jakavat kirjeet nykyisin? No tietenkin varhaisjakelijat eli suomeksi ne jotka jakavat aamulehtiäkin. Yleensä lehtien jaon ohessa, pilkkopimeässä, tihkusateessa, minuuttiaikataulun puhaltaessa niskaan. Aamuneljältä verensokeri nollassa ja keskittymiskyky tiessään, ja kellonaika on se jolloin väsymyksen takia päässä soi joku Kari Tapion kertosäe kuuuuumat yöt… olen meinaan tehnyt tätäkin työtä ja tiedän mistä puhun. Tiedän senkin että tämä postinkantaja on usein joku pakistanin ihmepoika, jolle saattaa länsimainen aakkosto yksin tuottaa hankaluuksia. Tämä on postinkannon lähitulevaisuus.

postin korruptio
Postin pääjohtaja opettaa miten postilaitos yksityistetään. Tässä lyödään kättä päälle yksityisen postinkantoyhtiön kanssa aidossa herrasmieshengessä.

Kaikki tämä tuli taas mieleeni kun äsken seisoin postin jonossa. Tai siis ”postin”. Se on nykyisin piilotettu tuonne Sokosen alimpaan kerrokseen ja henkilökunta koostuu Sokoksen omista työntekijöistä. Sellainen pienen pieni koppi aivan siellä perukoilla, ja kuinka ollakaan, että tyttöset lähtivät kaikki samaan aikaan kahvitauolle kun saapastelin paikalle. Yksi kassa sentään jäi setvimään jonkun äijän monipakettista lähetystä jotka se halus kaikki kirjata erikseen tai jotain. Jono takana kasvoi kasvamistaan, ja yks jos toinen alkoi suupielistä päätellen sadattelemaan. Minä en, koska tiedostan että tämähän on tätä Malisen postipolitiikkaa.

Ainakin toivon että postin pääjohtaja Heikki Malinen on kiero tyyppi. Petaa itselleen jo uutta paikkaa esim. jakeluyhtiö Suomen johtokuntaan järkkäämällä niille bisneksen. Toinen vaihtoehto kun olisi kammottavampi. Tyyppi on vaan niin kertakaikkisen epäpätevä ettei vaan osaa johtaa mitään, mutta kun on käyty hienot johtajakoulut, saa duunipaikan aina toimitusjohtajana, vaikka sitten ajaisikin firman kun firman konkkaan.

Jukkis
Piilota kommentointilomake