Paljonko talouspakotteet maksavat Suomelle? Tämä olisi mielenkiintoista selvittää ja omalta kohdaltani voin vain sanoa etten tiedä. Se tuntuu olevan valtiosalaisuus, ilmeisesti ihan kirjaimellisesti.

Kun Venäjän talouspakotteiden ja vastapakotteiden vaikutuksia selvitettiin, todettiin ettei vaikutuksia ole. Suhteessa BKThen ne vaikuttavat tuskin 0.1% ja työttömyyteen ei sitäkään vähää. No jopas.

Varsinkin kun historiasta on oppinut että ylijäämäinen idänkauppa on synnyttänyt koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan, ja aina kun on kauppa tyrehtynyt, on seurannut taantuma, tai kaupan loppuessa kokonaan, on seurannut katastrofaalinen lama. venäjän jättitalous jos mikä on aina heiluttanut suomalaistakin taloutta hyvässä ja pahassa.

ilmaista soppaaVientialojen yritysjohtajat tapaavat soppajonossa kes­kus­tel­lak­seen venäjäkaupan suhdanteista.

Joten ilmiselvää on että moinen vähättely ei ole uskottavaa. Se lieneekin vain poliittinen mittatilaustyö mielialojen rauhoittamiseksi, ja ettei kukaan hölmölässä vain ala kyseenalaistamaan EU-tason päätöksiä.

Vain tullin tilastoista voi päätellä että päävientituotteet ovat pudonneet kuka 20% ja kuka 40% jne ja vastaavasti voi katsella uutisia isoista irtisanomisista ja työttömyyden pahenemisesta. Eniten taitaa kärsiä maatalous ja uutiset maitotiloilta kielivät jo lähes katastrofaalisesta tilanteesta. Joka neljännen maatilan on arveltu lopettavan tällä vuosikymmenellä ja millä nuo maajussit elantonsa hankkivat – sitähän ei kukaan tiedä.

On katsottava suuria lukuja. Suomi ostaa Venäjältä lähinnä öljyä ja se summa on likemmäs 11 miljardia. Hiipuneen ja alijäämäisen kaupan vuoksi Suomi vei Venäjälle talouspakotteiden alkaessa 5 miljardilla – joka nyt on asteittain pudonnut 3.2 miljardiiin. Erotus on kuutisen miljardia eli suurin piirtein sama summa joka joudutaan ottamaan ulkomaanvelkana. Suomeen tämä velkaraha ei tietenkään jää vaan menee venäläisille öljy-yhtiöille koska tavaralla ei voi kaikkea öljyntuotantoa maksaa.

Silti tämä jättää ikävän 5-6 miljardin mittaisen loven omaan budjettiin jota sitten koetetaan pienentää näillä kuuluilla sopeutusoimilla – ja ottamalla vieläkin enemmän velkaa.

456 HOBO1 750x400Imatralainen hotelliyrittäjä on talouspakotteiden vuoksi siirtynyt käyttämään julkista liikennettä.

Kokonaan oma lukunsa on itärajan turismi jonka arvo oli vielä vähän aika sitten 1.2 miljardia. Nyt on turistien määrä pienentynyt 40%, hotellit ja matkailulkeskukset ovat tyhjillään, kauppakeskuksissa kaikuu ja isot rakennushankkeet on pistetty jäihin koska venäläisraha on kadoksissa. Turistikaupat ovat naulanneet ovensa kiinni ja pääosin turismista elävä kansanosa on kilometritehtaalla koristamassa synkkiä työttömyyslukuja – vientialojen työväen jatkona.

Aivan kokonaan tämän kokoluokan asiaa ei voi lakaista maton alle. Vika ei ole talouspakotteissa – ei tietenkään – vaan raakaöljyn halpenemisessa ja sitä seuranneessa ruplan arvon vähenemisessä. Tätä onkin paisuteltu niin että se tuntuu olevan lähes koko Venäjän turmio. Kuitenkin asiallisesti ottaen tiedämme että kaikki markkinapohjainen – kuten raakaöljy – kulkee sykleissä ja sahaa ylös ja alas. Loogisesti halpaöljy vain parantaa Suomen asemaa joka saa öljykiintiönsä halvemmalla jolloin se tasapainottaa viennin ja tuonnin epäsuhtaa. Tätä ei ääneen sanota ja miksi sanottaisiinkaan koska ei hölmölän väki näistä mitään ymmärrä.

Hölmölän päättäjät pikemmin vakuuttavat että viennin romahdus Venäjälle on korvattu muulla viennillä, ja esittävät hienoja prosenttilukuja miten saksan ja ruotsin vientiprosentit kohoavat. Tottakai ne kohoavat koska kaiken viennin yhteisarvo on aina 100% ja jos venäjäviennin arvo putoaa 32% se tietenkin nostaa muiden vientimaiden prosentteja samassa suhteessa. Tämä on ihan yläastematematiikkaa. Seonko vienti länteen tosiaan kasvanut, siihen saatte vastauksen katsomalla suomen työttömyyslukuja, ulkomaanvelan kasvua ja hölmölän pääministerin leikkaushaluja.

Olisi syytä lakata puhumasta talouspakotteista ja puhua mieluummin nälkälakosta sillä sitähän se on. Me ajamme maamme kunnolla konkkaan ja nälkäaaltoon Krimin sorretun kansan puolesta joka tälläkin hetkellä hengaa biitsillä jäätelöitä syöden ja vaikuttaa onnellisemmalta kuin aikoihin.

Jukkis
Piilota kommentointilomake