Tässä sitä istutaan ja odotellaan maailmanloppua. Taas. Kyse on tietenkin seuraavasta pankkikriisistä jonka nimi on tällä kertaa Deutsche Bank, jonka osakekurssi halpenee halpenemistaan, vaikka pankki ostaakin takaisin jo omia osakkeitaan.

Lähtökohtainen ongelma on että Deutsche bank on isompi ja velkaisempi mitä esim edellinen pankkikeikauksen tehnyt Lehman Brothers oli. Seurauksia ei uskalla kukaan edes arvioida, mitä tällä kertaa tapahtuu –tiedetään vain että tapahtuu.

Lähtökohtainen ongelma on siis että pankki itse ilmoittaa polleasti että sillä on varoja 215 miljardia ja että kaikki on hyvin. Tosin nykyisin summa on pienempi, mutta velkamäärä on isompi. Tiettävästi velkatasetta sitten olikin 1630 miljardia ja siinä on luku, joka ei paljon pikkuisista velkapaketeista noteeraa. Ei maailmassa niin paljoa rahaa olekaan, että tuollaista summaa kukaan saisi kasaan. Nykyisin ei tulopuolikaan ole kuin ennen, eihän pankki pysty maksamaan edes sille asetettua 14miljardin sakkoa.

Rytinää odotellessa.

20160203 DB                                                                    Tällä lailla se menee...

Kaikki on hyvin niin kauan kun pankki saa uutta velkaa jolla pyörittää velkasoppaansa. Vaan kun luotonanto loppuu, loppuu kaikki muukin. Tämän takia ei pahemmin paniikkiakaan levitellä. Uutiset tietävät vain että vaikutukset suomeen jäävät vähäisiksi. Ho hoo… ainakin maamme eläkekassa 180 miljardia tulee aivan varmuudella sulamaan olemattomiin. Sehän on niin pelottavaa ettei edes mainita saa.

Nämä pankkikkriisit kuitenkin vain kielivät nykyisestä kapitalismin kriisistä. Vanha kunnon keynesiläisyys tuli tiensä päähän 1973 kärvistellessään loputtomassa inflaatiossa ja tilalle astui markkinaliberalismi. Seuraavan vuosikymmenen suunnannäyttäjä joka sekin alkoi yskimään 2000-luvun alussa. Tyytymättömyys markkinaliberalismia kohtaan on suurta, koska sehän välittää vain niistä ihmisistä joista sille on hyötyä ja loput on nollia. Ja koska me nollat käsitetään 99% asukeista, ei siitä meille mitään irtoa, ellei sellaiseksi lasketa huonontuvia työoloja, irtisanomisaaltoja ja sitä ettei palkalla tule toimeen. Toinen kritiikki koskeekin juuri näitä pankkikriisejä, sillä markkinaliberalismissa ilmeisesti on rakenteissa pommi toinen toisensa perästä. Aina kun taloustaantumasta on nousemassa jaloilleen, seuraava finanssikriisi on jo tulossa. Hyvänä puolena kuitenkin että markkinaliberalismi on vain muutaman vuosikymmenen vanha talousjärjestelmä eikä mikään iänkaikkinen ja iäksi muuttumaton systeemi. Mikä onkaan seuraavan talousmallin nimi – ei se ainakaan huonompi voi olla.

Vaan oma ennustukseni on että vuoden päästä rupeaa rytisemään. Seuraukset ovat niitä kuten ne aina ovat.

Jukkis
Piilota kommentointilomake