Hoksottimet omaava tuttavani tuossa otteli yhteyksiä ja sanoi ohimennen tutkineensa kotikuntansa Munakaria, jonka vastapäätä rannan puolella on sellainen kuin Laitakari. Kun oli syöttänyt sanat karttaohjelmaan, kaava alkoi paljastua… mitä ihmettä?

Kliininen esimerkki olkoon vaikka tämä Iin Munakarin ja Laitakarin yhdistelmä. Siitä on hyvä alkaa pohtiminen, kulkevatko nuo tuon nimiset karikot sattumalta toistensa pareina, ja jos eivät, niin mitä ne edustavat?

ii munakari
                                          Iin Munakari ja Laitakari kulkevat pareittain

Ovatko ne jotain kalastusreviirejä, vesiväyliä, vai onko niiden nimeämisellä jokin myyttisempi alkuperä, jonka tietää enää joku satunnainen ammattikalastaja joka muisteli jotain mummoltaan kuulleensa. Kukapa sen tietää. Onko niiden sijainti vanhojen rannnikkokaupunkien edustalla puhdasta sattumaa? Ovatko ne vanhoja nimiä? Sitä ainakin puoltaisi että tämän nimisiä karikkoja löytää vain toisinaan sen puolen, toisen puolen kadotessa maannouseman myötä osaksi mannerta, kunnes se kadottaa nimensä kokonaan.

kemi munakari
                                    Kemin Munakari ja Laitakari ovat asettuneet oikeaoppisesti...

Ja jos ne ovat vanhoja, niin miksi niitä tuntuu olevan samalla seudulla kuin vaikkapa saariin tehtyjä kivilabyrintteja eli jatulintarhoja. Ja oikea vastaushan on: emme tiedä! Kukaan ei tiedä. Kukaan on tuskin tullut vuosisatoihin näitä edes ajatelleeksi, sillä vanhan maailman ajattelu kun on aikaa sitten kadonnut. Iän puolesta puhuisi, että alkujaan karikoiksi nimetyt kivet ovat kasvaneet jo saariksi ja että kokonaan ruotsinkielisellä rannikkoseudulla on yksi ja vaivainen suomenkielinen sana ja se on Munakari – kuin sanaan kätkeytyisi jotakin muuttumattomuuden arvoista.

kokkola munakari
Kokkolan Muna- ja Laitakari ovat klassisesti Munakari ulkomerellle päin.

Mitä edustaa Laitakari? Laituria? Vai onko sen vain tarkoitus esittää että se on jollain lailla laidalla, mutta minkä? Entä muna? Yksittäinen munanmuotoinen kivi keskellä ei-mitään. Tai ehkä sittenkin. Ne tuntuvat olevan jotenkin puolikaaren muotoisen saaren laguuneissa tämän tästä, kuin keskellä jotakin kraaterimaista muotoa, jonka tarkempi muoto on tosin vielä vedenpohjassa.
luvia munakari

Munakari ja Laitakari Luvialla...

Lyhyesti sanoen: ovatko laitakari ja munakari jonkinlainen koodi? onko niissä ratkaisemistaan odottava arvoitus? Myönnän että hetimiten tutkin onko niiden keskinäisissä etäisyyksissä jotakin toistuvaa, mutten ainakaan huomannut. mistä tässä oikein on kysymys ja avaako se uusia näköaloja rannikkohistoriaan. Miten tätä jatkaisi ruotsinkielisellä sanastolla, sillä uskon että se poikisi vielä lisääkin näitä.

uusikaupunki munakari
Uudenkaupungin Muna- ja Laitakarit... mystiseksi menee.

Nyt vaan tyydytään ihmettelemään. Panin tämän näytille sillä kenties joku tietää... tai ainakin arvaa jotakin johtolangan arvoisesti. Vai onko tämä vain sellainen mitä sanotaan sattumaksi mutta on sitten sattuma tehnyt kummaa työtä sillä vaikka listaa kaikki tämännimiset sanat, prosentuaalinen osuus pareiksi on huikea.

simo munakari

Simon Munakarilla on se mukava ongelma, että sillä on rannalla valittavinaan peräti kaksi Laitakaria

Tarinan opetus on kai, että vaikka päälliisin puolin Suomi vaikuttaa tylsältä paikalta, sen pinnan alla piilee mitä esoteerisempia juttuja, jotka toisinaan löytyvät ja vielä useammin eivät.


Jukkis
Piilota kommentointilomake