Oli tietenkin aikakin sanoa sananen Trumpista – tai pikemmin kaikkien karsastamasta populismista. Asia täytyy vain ymmärtää syvällsemmin yhteiskuntarakenteiden kautta. Rakenne tässä yhteydessä on sama kuin talousmalli joka säätelee pitkälti politiikkaakin.

Kultakannasta Keynesiin

Lähdetään liikkeelle siitä tosiasiasta että mikään talousmalli ei ole ikuinen. Se millä on alku, sillä on myös loppu. Ennen sotia oli vallalla kultakanta joka jälkikäteen ajateltuna piti työttömyysluvut korkeina ja rahan arvossaan – keillä sitä nyt sattui olemaan. Kun kultakanta osoitti tehottomuutensa, tilalle astui keynesiläinen talousoppi, jonka me tunnemme nimellä hyvinvointivaltio. Hissuksiin senkin valuvirhe alkoi näkymään inflaatiokierteenä ja kun tullaan 1970-luvulle, Nixonin aikaan, budjettivajeita piti jo paikata velanotolla koska raha menetti toistuvasti arvoaan. Meillä Suomessa tämä näkyi sillä ilmeisimmällä tavalla; viinanhinta kallistui joka syksy ja luonnollisesti duunarit hakivat kossupullonsa hinnan takaisin jokakeväisten lakkouhkausten avulla. Hinnat siis kallistuivat ja palkat yrittivät pysytellä perässä. Keynesiläisyys oli tullut loppulauselmaansa.

Keynesistä markkinaliberalismiin

Tilalle astui markkinaliberalismi joka tunnetaan myös nimellä globalisaatio. Sen kultakausi oli 90-luvulla jolloin Francis Fukuyama kirjoitti talousfilosofisen raamatunkin ”Historian loppu” joka povasi ikuisesti kestävää onnea tämän uuden aatteen valossa. vaan sekin systeemi alkoi köhimään 2000-luvulla tultaessa ja nykyisin ollaan yhtä mieltä siitä, että tämä talousoppi on tullut kestämättömäksi.Tilalle ei vain ole onnistuttu kehittämään mitään. Onkin ennustettu jo kauan ennen Trumpia että käy hänessä kuinka käy, oikeistopopulismi tulee valtaamaan poliittisen kentän markkinaliberalismin kannattajilta ja luo – tai ainakin muuttaa – talousjärjestelmää uusiksi. Rajojen sulkeminen, protektionismi, tuontitullit ym antavat oikeuden povata että on syntymässä jonkinlainen uus-keynesiläinen talousmalli.

donald trump
Trump kyllä todisti senkin että rumakin äijä voi vielä päästä politiikassa pitkälle...

Pienenevä keskiluokka

Tavallinen pulliainen ei ole tiedostanut markkinaliberalismin negatiivisia puolia yhteiskuntarakenteina. Palkansaaja ei välttämättä tiedosta että globalisaatio on rahavirtojen, tuotannon ja työvoiman vapaata liikkumista ns. ”liittovaltioajattelu” joka tarkoittaa kenen tahansa työpaikan katoamista Kiinaan tai halpatyövoimamaahan. Sijoittelut saattavat myös ohittaa kokonaisia maita, jolloin niiden hallituksia voidaan painostaa, pikkuvaltiot jotka ovat riippuvaisia vientisektorista saattavat olla isojakin nettohäviäjiä. Irtisanomiset ovat arkipäivää, uudelleenkouluttautuminen välttämätöntä ja keskiverto palkansaaja putoaa ennemmin tai myöhemmin alati paisuvaan alaluokkaan ja sen halpatöihin. Tämä liikkuvuus on pääsyy miksi perinteinen keskiluokka tuntuu pienenevän ja alaluokka paisuu paisumistaan. Onko se ihme että Trump saa väen uurnille jos lupaa pysäyttää tämän kehityksen?

Köyhät heitteille

Markkinaliberaalit vihaavat erityisesti julkista sektoria – eli siellä missä valtaosa työpaikoista on – ja niistä erityinen silmätikku on sosiaalisektori. Peli alkoi jo silloin kun Yhdysvallat lähti markkinaliberaalille tielle 1981 jolloin esim kaikki laitokset ja mielisairaalat suljettiin, ja mielenterveysongelmaiset vain heitettiin kadulle paleltumaan. Tahti on ollut vastaava kaikissa maissa joihin tämä aate on tullut. Viimeisin esimerkki taitaa olla Viro joka otti tämän aatteen ja alkoi pistämään maataan `eurokuntoon´ lopettamalla kaikki sosiaaliohjelmat kuten sosiaali- ja työttömyyspäivärahat. Siis aivan kirjaimellisesti. Jotta väki ei sentään kokonaan kuolisi nälkään, se joutui matkaamaan isolla joukolla helsingin sosiaalitoimiston asiakkaaksi. Kun se nyt on rantautumassa tänne Sipilän hallituksen myötä, on Sipilänkin ilmiselvä tarkoitus lakkauttaa työttömyyspäivärahat kokonaan rinnan minimipalkan kanssa. Joku voi tässä kysyä että millä nämä korvataan ja miten turvataan säällinen asuminen ja toimeentulo? Miksi ne pitäisi turvata? Onko olemassa jokin erityinen syy miksi ihmisiä ei voi vain tappaa nälkään tai jättää kaduille paleltumaan? Näinhän se on tehty muuallakin. Hurstin leipäjonot kyllä elättävät väen – tai sitten eivät. Tietenkin Suomessa on luita lainsäädännöllisiä esteitä Sipilän suureksi kiukuksi.

finanssikriisistä toiseen

Mittavin valuvirhe markkinaliberalismissa on tietenkin rahavirtojen ja –velkojen ahkera liikuttelu. Väliin joku saa mustanpekankin kouraansa, kuten Lehman Brothers, Kreikan valtionpankki tai pikapuoleen saksalainen DB. Silloin käydään palkansaajan kukkarolla ja aina kun on yhdestä finanssikriisistä toivuttu, iskee kaksi muuta tilalle.

globaali

siirtolaisvirrat

Selvää on että globalisaatioon kuuluu olennaisesti ihmisten liikkuminen. Koska globalisaatio on härskeimmillään kehitysmaissa, sen väestön pitää lähteä liikkeelle jo toimeentulomielessä. Käytännössähän siellä päässä suurmaanomistajat, huumelordit ja ylikansalliset yritykset omistavat kaiken, ja toimeentulon ainoa muoto onkin usein järjestäytyneen rikollisuuden saralla - tai sen armoilla. Huume- ja ihmiskauppa, salakuljetus tai suoranainen orjuus onkin globalisaation seuralainen. Maastamuutto tietenkin ja on huomioitava että myös länsimaissa alkaa esiintyä maastamuuttoa kun markkinaliberalismi tulee, joka länsimaiden kohdalla tarkoittaa usein koulutetuinta väestöä joka muuttaa ulkomaille toimeentulon perässä. Tilalle tulee halpatyövoimaa eli siirtolaisia – ja varsin usein seuralaisena on em järjestäytynyt rikollisuuskin.

Korkeat työttömyysluvut

markkinaliberalismi toivottaa erittäin tervetulleeksi nämä siirtolaiset. Ne pitävät työttömyysluvut korkeina, jolloin inflaatiota ei synny ja raha säilyttää arvonsa – siis keillä sitä nyt onkaan, eliitillä ainakin. Tuotantoja riivaa katteen puute matalan ostovoiman vuoksi, työväestö ei pääse järjestäytymään ja ylipäätään työmarkkinat ovat työnantajien eli yhtiöiden hanskassa. Ne tietenkin suosivat siirtolaisia koska heillä ei ole varaa pullikoida eikä heidän sosiaalimaksuistaan tarvitse välittää tuon taivaallista. Jos he ovat paperittomia, heidät voi aina ilmiantaa juuri ennen tilipäivää ja ottaa uudet siirtolaiset tilalle. Kyse on siis laajamittaisesta hyväksikäytöstä ja riistosta ja sehän sopii. Protektionismi eli työpaikkojen suojelu ulkopuolisilta onkin tälle aatteelle kauhistus ja ammattiliitot erityinen arkkivihollinen. Kanta-asukkaat tuskin ovat tyytyväisiä isoihin siirtolaisvirtoihin ja syntyy rasistista turbulenssia. Se on reaktio yleiseen elinolojen huononemiseen joka johtuu suuresta työvoimareservistä. Jos ette ymmärtäneet tästä mitään niin tiivistetään että markkinaliberaaliin malliin kuuluu aina mahdollisimman paljon työttömiä.

Pitkittyneiden konfliktien politiikka

Maailmanlaajuisesti kun globalisaatio on yksinyt jo pitkään, se on pyrkinyt valtaamaan heikompien maiden luonnonvaroja tasapainottaakseen itsensä. Juuri näitä ovat nämä viime vuosina nähdyt Ukrainan vallankaappaukset, joita keinottelija George Soros käynnisti, arabikeväät ja samettivallankumoukset. Näiden maiden hallinnot korvataan tietenkin hirmuhallinnoilla ja niihin lietsotaan tietoisesti päättymättömiä sisälllissotia aseteollisen kompleksin etujen mukaisesti. Obama joka on markkinaliberaalien leirissä, vaikutti vahvasti siihen että Hillary Clinton tulisi jatkamaan tätä sotapolitiikkaa, kun taas Trump haluaa sen lopettaa, joten mediajätit ovatkin välittömästi alkaneet demonisoimaan Trumpia.

Kotimaa: Vihreistä perussuomalaisiin

Humanistille ja ihmisoikeusaktiiville Trumpin vaalivoitto on ollut järkytys. Nytkö tapahtuu siirtolaisvirtojen patoamisia, rikostuomioiden kovenemisia, suoranaisia noitavainoja vähemmistöjä kohtaan ja rasismin leimahtamista? Nk. suvakeille tämä voi olla kova pala, mutta vihreästi ajattelevankin on otettava lusikka kauniiseen kouraan ja myönnettävä että hän kannattaa tahtomattaankin sotapolitiikkaa, ihmisten hyväksikäyttöä, laajamittaista köyhyyttä ja sen lieveilmiöitä ja monet Vihreiden kammoamista ilmiöistä johtuvat juuri vallitsevasta rakenteesta. Oikeistopopulismi on ainoa voima joka tämän voi muuttaa. Ei tämä tietenkään sada perusuomalaisten laariin joka otti ja meni liittoutumaan markkinaliberaalisten voimien kanssa, eli Sipilän hallitukseen, juuri ennen kuin maailma on muuttumassa. Huono tuuri.

Selvää on että markkinaliberalismin ruumiistumalle eli Kokoomukselle Trump on täyttä myrkkyä monestakin eri syystä ja arvattasti he tulevat vielä pitkään kampanjoimaan valtamediamme avulla Trumpin demonisoimiseksi.

Sen sanon että jos vaan tilaisuus avautuu, äänestäisin itsekin Trumpia ja hänen hengenheimolaisiaan sen sata kertaa. Mikä tahansa muutos ei voi olla kuin askel parempaan vaikka se alkuun olisikin askel taaksepäin. aika näyttää joudunko pettymään odotuksissani.

Jukkis
Gravatar
Matias
USA:n bruttokansantuotteesta on enää vain 28% reaalitaloutta kun taas unelmahötöä eli virtuaalitaloutta siitä on 72%. Ja kas kummaa miten somasti sopii sen kanssa yhteen tilastollinen fakta että amerikkalaisten mediaanitulot ovat jämähtäneet vuoden 1973 tasolle. Käytännössä USA:n reaalitalouden kasvu näyttää pysähtyneen syksyllä 1971 jolloin presidentti Nixon oli juuri irrottanut dollarin kultakannasta (pakkorako, Vietnam, heikentynyt kilpailukyky...). Näin ollen kaikki ne mittarit jolla USA:n taloutta perinteisesti mitataan ovat suurelta osin huuhaata. Onko muuten olemassa tilastollista tietoa siitä miten pieneksi on reaalitalouden osuus supistunut EU-maissa kuten Suomessa näiden valtioitten BKT:sta? Tietääkö Jukkis?
Gravatar
Kalle Kustaa
Pääkirjoituksia voi nyt vapaasti kommentoida. Tämä liittyy joulukuun 2016 aikana tehtävään etusivun uudistamiseen. Kommentointi on mahdollista kaikille eikä vaadi kirjautumista sivustolle.
Pitää vain muistaa ennen lähettämistä turvakoodi... :lol:

Gravatar
Sylvia
Saako kirjoitella rumia? :whistle:
Piilota kommentointilomake