Elokuva on tasan niin hyvä kuin sen pahiksensa. Sen takia aattelin vähän esitellä konnagalleriaani. Tässä on takana raskaat mutta antoisat kuvaukset joten antakaa anteeksi, että olen vielä täpinöissäni ja hehkutan näitä juttuja. Varsinkin kun on ilmiselvää että jälkitöihin tulee menemään vuoden verran ja innostuksen hehku ehtii sammua vielä moneen otteeseen.

Läpikäydäänpä siis taas yhdeltä osaltaan.

viljaa
Ensimmäiset viljat vuosiin. Prioni II povaa uutta alkua ja sen herättämää toivoa.

Edellinen elokuva loppui tienpäälle joutumiseen ja nyt tarina jatkuu niin, että tytöt  päätyvät paikkaan jossa on kaksi ja puoli tonnia viljaa, ja niiden päällä istuva isäntä tietää miten ne voi viljellä turvallisesti. Metodia hän ei tietenkään kerro, koska se on hänen valtansa avain. Prioni joka on enemmän kuin elokuva, se on suoranainen vaihtoehtomaailma, vähän kun näiden fantasiakirjailijoiden mikä-mikä –maat, on sen eeppisyydessä tapahtunut hyppäys. Voidaan siis nähdä luonnollinen kehityskaari metsästäjä-keräilijästä alkeelliseen feodaalijärjestelmään. Asetelma alkaa jo muodostua 1800-luvun maanviljelykulttuurin suuntaan.

muijaa turpiin
Muijaa turpiin. Isäntää esittävä hahmo on kuin kaukainen muistikuva sotienjälkeisen pienviljelijän maailmankuvasta.

Viljanomistaja, ilkeä isäntä, lankesi kuin luonnostaan minulle. Varsinaisesti isäntä ei ole pahis, mutta äärimmäisen epämiellyttävä hahmo. Viinaa vetävä pahapäinen hahmo, joka kohtelee ihmisiä alentuvasti, pieksee vaimoaan ja koettaa raiskata piikojaan. Otin tämän ittelleni koska silloin kun haen elokuviin, mulle tarjotaan juuri tälläisiä sikamaista tyyppiä esittäviä osia, joten kai ne mulle istuu parhaiten.

On kai ilmiselvää että edellisen Prionin herkullisin hahmo Rehtori esittää myös tässä pienen sivuroolin. Rehtori on päätynyt synteettisellä ravinnolla elävän siviilisaation pääministeriksi, ja häntä rassaa että hänen luomansa maailmanloppu on menossa pahasti pieleen, ja koettaa juonia miten sabotoisi synteettisen ravinnon tuotannon. Rehtori on hahmona moniulotteinen, ei oikein tiedä onko hän pahoin häiriintynyt ihminen vai paholainen jolla on yli-aistillisia kykyjä. Nyt ilmenee hänen uudenlainen harrastuksensa; täyttää kellari kattoon saakka kuristetuilla naisilla.

rehtori
Rehtori ja hänen rakastajatartaan esittävä mainio malli Plagu le Shock. On ilmiselvää että elokuvassa nähdään vain miten Rehtorille lopulta kävi, sillä uudet roistot puhaltavat jo niskaan. Juonellisesti se oli pakko tehdä että kosiskelin Rehtorin vilahtamaan. 

Edellisen elokuvan Kari oli tarkoitus asettaa nyt miespääosaan. Valitettavasti kuvausteknisistä syistä hän jäänee sivuhahmoksi.  Hahmona Kari on kypsynyt ja kyllästynyt väkivaltaan, ja vaikka tarttuukin magnumiin hanakasti, tekee sen vain oikeista syistä. Pahasta on kasvanut hyvä. Tarkoitus oli hahmolle kunnianhimoiset mutta aika-ikkuna salli vain torson vilahtamisen.

kari
Kari olisi ollut mainio hahmo mutta valitettavasti hänen osakseen jäi nyt olla osiossa "poistetut kohtaukset". Näyttelijää tietenkin harmittaa suunnattomasti mutta seuraavalla kerralla sitten.

Uuden konnagallerian pääosassa on itsensä Suomen kuninkaaksi nimittänyt sadistinen hahmo. Taitavasti näyttelijä väisti sen kliseen, jossa esittää  bond-konnan tyyppistä hienostunutta ja ylimielistä tyyppiä, joka on päätään yläpuolella barbaarilaumaansa. Ilmenee että hän johtaa kuningaskuntaansa jossakin, ja haaveilee kokonaisesta imperiumista ollen nykypäivän Caesar tai Napoleon. Hän tietää senkin että vallan avain tulee olemaan armoton tyrannia joka rakentuu orjienpidolle, ja nyt hän on sotajalalla kitkeäkseen sotureistaan inhimillisyyden rippeetkin.Seuraammekin hyvän matkaa tämän omavaltaisen armeijan vaellusta. Heidän ainoa virheensä on, että he aliarvioivat pahasti elokuvamme sankarittaremme, joilla pysyy kivääri kädessä siinä missä miehilläkin.

kuningas
Suomen Kuningas on sekoitus suuruudenhullua visionistia ja sadistista johtajaa. Hän on vakuuttunut että  kaikki murhatyöt ovat kunniaksi sillä ollaan siinä vaiheessa kun imperiumi on kohollaan kuin sinapinsiemen ja kaikki mitä he tekevät  on uudenalun historiaa.

Kuninkaan oikea käsi on Nadja, lempinimeltään muniinampuja. Hain tähän rooliin pitkään hahmoa ja löysin mallien seasta kaunottaren, sillä läpeensä julma, fanaattinen ja armoton hahmo istuu kuvankauniisiin kasvoihin. Näin syntyy kontrasti. Nadja on kuninkaan lellikki ja täysin murhanhimoinen. Vaikka hahmossa ei olekaan syvyyttä, se on oiva fyysinen rooli.

kiikkuhommissa
Nadja ja hirttoköysi on lyömätön yhdistelmä.

Sitten on jotakin jota olen alkanut jo katumaankin. Pyöveli. Näyttelijä joka esitti po. sosiopaattia on vaan liian hyvä, enkä  yhtään epäile, etteikö olisi mieleenjäävin hahmo, mutta pahimmillaan saattaa pestä kaikki elokuvan hahmot. Pyövelistä tiedämme vain nimi tuli jo ennen nälänhätää sillä hän on aina tykännyt tappaa ja kiduttaa ihmisiä. Katsojalle ei jää  epäselväksi että hän tappaa kenet haluaa ja tarvittaessa syö asetoverinsakin. Pyövelin rooli on kenties elokuvan paras, ja näyttelijätyönä en ole koskaan omin silmin nähnyt mitään parempaa, repliikeissä kun ei ole mitään näyteltyä, teatraalista tai ylipäätään muuta kuin luontevasti lausuttua tampereen murretta. Tästä näyttelijästä  kuulemme vielä. 

sosiopaatti
- Joskus kato menee niin tiukille että pitää syödä yks omasta porukasta... sen takia sakkiin kannattaa ottaa aina porukan lihavin kaveri... joskus on maha kurninu niin että on yksin koko sakista tullu takas ihmisten ilmoille... Pyöveli tulee olemaan mieleenjäävin hahmo ja hahmon pohjaton sosiopaattisuus ei jää kenellekään epäselväksi.

Tälläistä on siis tulossa. Sanoisin -  ja sanonkin – että Prioni II –elokuvasta tulee paras elokuva mitä tässä  maassa on kuunaan tehty. Siihen ei ole näppejään työntänyt yksikään rahoitustaho, mainostaja ym YLEn dirika joka ohjeistaa että elokuvassa pitäisi valistuksellisesta syystä heijastua jokin nykypäivän perhearvo. Vapaat kädet luoda kokonaan uudenaallon elokuvaa ja todella harmillista että sen tulee näkemään vain pieni valistuneiden ihmisten joukko sillä levityskanavat ovat mitä ovat eli viidakkorumpu.

i286823014290909031. szw1280h1280
Kuninkaan armeijaa. Kuva: Kimi Nimetön.

Meillä oli myös kuvaaja paikanpäällä ja haluan mainostaa hänen ottamiaan backstage- kuvia jotka ovat taiteellisia ja ehdottomasti katsomisen arvoisia.Ylläoleva on täältä lainassa.

http://www.bbfilms.fi/436238778

Jukkis
Piilota kommentointilomake