Kesä se siinä vilahti yhtenä kylmimmistä ja märimmistä kesistä miesmuistiin. Se ei tietenkään estänyt minua saapastelemasta mettissä täyttämässä lupaustani että jotain kouriintuntuvaa paleotaidetta olis syytä löytää jos meinaa megaliittiteoriansa saada vielä joskus kaupattua paremmillekin piireille.

Aiemminhan on ollutkin puhetta että vanhimpia taide-esineitä mitä tämä maa tuntee, löytyi yllättäen kotikaapistani. Mikä lie torniontuliainen. Vasta tosiaan kun törmäsin mammuttinäyttelyssä vitriineissä vastaaviin, alkoi kello kilkattamaan. Nyt tiedän että se on Ruotsista, tarkemmin mount Billingenin juurelta jossa on kivikauden ihmiselle ollut suoranainen piikiven paljous, ja nämä jotka näitä poimivat olivat vuodelta 7400 eaa eli melkein ensimmäiset skandinavian ihmiset. Ei ihmekään että piikivi on muotoiltu visentin eli jo kauan sitten sukupuuttoon kuolleen alkuhärän muotoiseksi. Viimeinen visentti taisi skandinaviasta kadota n. 5500 eaa joten kiven on oltava sitä vanhempi.
 
paleotaide 5
Piikivi joka esittää muinaista alkuhärkää.

Nyt on kumminkin ilo esittää että hallussani onkin vasta toiseksi vanhin esine. Ilotuutinen siksi että satumpa omaamaan myös sen vanhimman. Jotain lintuahan tämä kvartsinpala esittää, ja se on niin näköinen että on aikanaan tuottanut omistajalleen sitä kuulua hiljaista iloa.

leppalintu kivi
Leppälintua esittävä kivinen figuuri.  Löysin tämän jo keväällä ja jätin sinne mut alkoi sitten jälkikäteen kaduttamaan ja hain pois.Harvoinhan sitä löytää n. 13 000v vanhan taide-esineen.


leppalintu
Vertailun vuoksi leppälintu. Niiden elinolot ovat juuri kuin mitoitettu näille muinaisille saarille.

Tähän astinen veikkaukseni on ollut leppälintu vaikka kivenmurikka pikkulintua suurempi onkin. Tämä on tietenkin valistunut arvaus ja jos joku ehdottaa parempaa niin enpä ala kinaan. Musta pää sillä on ja punerva selkä kuten nuorella leppälinnullakin. Joku voi tietenkin sanoa että tavallinen kivenmurikka. En minä ala tästäkään kinaan, kun satun tietään ettei tässä maassa ole ensimmäistäkään paleotaiteen tuntijaa. Ihan varhaisimmat esineet paleokaudella kun olivat juuri tuollaisia karkeita ja suurin piirtein sinne päin tehtyjä – sikäli kun ei vain haettu suoraan oikean muotoista ja kokoista luonnonkiveä  teräksi tai muuksi käyttöesineeksi. Tätä sentään lienee viistetty, sen verran selkeät urat siinä on.

muurainjarvenvuori gtk

Muinainen saari jossa punaisella figuurin löytöpaikka ja sinisellä asuinpaikka. Muistetaan että tieteilijöiden mukaan näitä saaria ei ole koskaan ihminen asuttanut - voi miten tietämättömiä he ovatkaan...

Tiedän sen vanhimmaksi siitä että se mikä nykyään on Jyväskyläntien varressa oleva muurainjärvenvuori, on ammoin ollut saari joka on ollut meren ympäröimä. Puhutaan siis Yoldiameren aikaisesta saaristosta jolloin se missä teikäläinen nyt istuu, on mitä ilmeisemmin ollut syvää merenpohjaa. Vain korkeimmat harjanteet ja huiput ovat olleet yksittäisiä luotoja. Korostetaan nyt että nykytietämyksen mukaan ihminen ei asuttanut näitä saaria alkuunkaan vaan ekat metsästäjät  tulivat vasta ancylusjärven aikana jolloin oli jo selkeitä maa-aloja. Tämä kivi on siis osa kokonaan tuntemattomasta kulttuurista josta kukaan ei tiedä mitään. Se jos mikä tekee siitä vanhimman.

Että  sellainen kesä se minulla. Tässähän kun aika etenee, tulee vielä joku päivä  suurimittaisen paleotaiteen kokoelman omistajaksi.
Piilota kommentointilomake