Millaisilla veneillä skandinavian ensimmäiset asukit purjehtivat? Oliko heillä erityyppisiä veneitä erilaisiin tarkoituksiin? Ruuhia pieniin jokiin ja järviin, kaleerimaisempia ”kirkkoveneitä” rannikkopurjehdukseen ja sitten oikein kunnon isolaitaisia aavoille ulapoille. Oikea vastaus on tietenkin ettei kukaan tiedä. Vaan yritetään ottaa selvää.

Arvoitus on niin kutkuttava että  olen ottanut asiakseni sitä selvittää kun kerran tilaisuus tarjoutui. Etsiessäni megaliitteja löysin mitä  eriskummallisemman megaliitin. Kiistatta se on ihmisen käsittelemä koska se lepää ilmassa muutaman irtokiven varassa  joka kielii että sillä on ollut merkitystä. Vaan verrattuna toisiin kulttikiviin tämä oli tyystin erilainen. Kuin ylösalaisin oleva vene joten tottakai sitä sitten miettii – entä jos se onkin vene? tai siis venemuotti?

venhe
Kiven muodosta saa parhaan käsityksen kun kuvan kääntää ylösalaisin. Itse olen vakuuttunut ettei se ole pelkkä kivi vaan paleoliittisen kauden venemuotti.

Mehän emme tiedä mitään sen aikaisesta veneenrakennustekniikasta joka paleoliittisella kaudella oli. On vain arvailuja että nahkaveneitä  ne olisivat olleet ja esikuvana on käytetty eskimoiden umiak –veneitä. Väite ei voi olla kokonaan tuulesta temmattu koska kalliomaalaustenkin neoliittiset venetyypit ovat muodoltaan tätä  sorttia. Vaan mehän emme tutkikaan nyt kalliomaalausten nuorta aikaa vaan kunnon alkusuomalaisia – kulttuuria joka on niin vanhaa ettei siitä kukaan mitään tiedäkään. Aikakautta joka asemoituu tuonne vuosien 9600 – 9400 eaa ajalle. Skandinavian vanhimpiin asukkeihin jotka vielä  voidaan tietää.

687871
Muinaisista veneistähän ei mitään tiedetä, mutta esikuvana on tupattu pitämään eskimoiden umiak-veneitä.

Joten paluu kivelle. Olen ajatellut sen niin että  sen ympärille on pingotettu märkä ja tuores valaannahka joka on siihen pingotettu tiukasti nuoralla ja jätetty kuivumaan. Kuivuessaan se muuttuu jäykäksi joka pitää muotonsa ja koska se on valaannahkaa, se on myös  paksua ja vettähylkivää. Ylösalaisin oleva kivi on tietenkin käytännöllinen koska muotin ensimmäinen vaade on, että esine pitää saada muotista irti joka ei onnistuisi jos se olisi toisinpäin. Niinpä tein paluun kivelle työryhmän kanssa jossa mittasimme sen kaikki sivujen pituudet ja astekulmat.  Ilmeni että  kivi on hyvinkin symmetrinen; korkeus 225cm, leveys 225cm ja pituus 440cm. Kulmat hyvin teräviä ja symmetrisiä.

jukkis tekee tiedetta
Kattokaa...Jukkis tekee tiärettä. Mittailee kulmia tärkeen näkösenä.

Seuraava työvaihe on tietenkin valmistaa siitä pienoismalli. Tarkoitus ei suinkaan ole valmistaa pientä  miniatryyrista venettä joka on ehtaa käsityötä vaan yksinomaan tutkia sen vedessä olevia ominaisuuksia. Kaatuuko se? Huojuuko? Pääseekö sillä eteenpäin? Tuskin ikinä  päästään ihan prototyyppiin jolla uskaltaisi mennä Näsijärven selälle mutta onhan sitä tutkimussarkaa tässäkin. Jos ja kun tämä kivi osoittautuu veneenrakennuksen muotiksi on selvää, ettei sitä ole tehty vain yhtä venettä varten vaan kunnon sarjavalmistukseen. Silloin on selvitetty eräs  arvoitus tästä maailmasta pois, ja uskokaa kun sanon, että se on maailmanluokan paljastus.  Tietenkään näillä kulmilla kukaan ei tajua sen arvoa joten kai sitä on esiteltävä sitten ulkomaille.

Jukkis
Gravatar
Antero
Tässä on linkki ja mallia haapion veistämisestä, mikä on vanhimpia puuveneitä mitä Suomen alueella on veistetty:

https://www.youtube.com/watch?v=kW7BdhOZZ_c

Kullä minusta Jukkis on jyvällä, tässä on pakana sivuston tietoa nahka- ja hylkiveneistä:

http://pakana.greatnow.com/hylkiveneet.htm

Gravatar
Tarja
Mielenkiintoinen teoria. Se on selvä, ettei 4,5m pitkän veneen laidanpituus voi olla 2,5m. Varsinkaan, jos laita on noin jyrkkä. Puolet lyhyempänä voisi kyllä toimia, mutta pakkoko sitä nahkaa on pingottaa kiven pohjalle saakka... Tai sitten tällä kivellä on muotoiltu veneen muoto ja köli pääpiirteissään, mutta itse vene onkin avattu leveämmäksi enemmän ruuhimaiseksi. Samalla kun keskikohta levenee ja mataloituu, nousevat keula ja perä jyrkemmin ylöspäin ja lopputuloksena on lähellä viikinkilaivaa muistuttava konstruktio. Toki huomattavasti lyhyempi.
Piilota kommentointilomake