Mua on viime päivät mietityttäny nuo liivijengit ja  muut rikollispoppoot joita alkaa taas ilmaantumaan. Hämmästyttävää kyllä, jotkut asiat voi vaan ennustaa ja näitä on odoteltu. Kuten ennenkin,silloin 90-luvulla ilmiö johtui aikas pitkälle silloisesta lamasta ja hallituspolitiikan kylmäkiskoisuudesta. Kyllä se kumminkin jälkikäteen ajateltuna on niinkin, että prosenttijengit tähän maan luotsasi silloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen. Ja niinhän se historia vaan toistaa itseään.1990 –luvun lamasta on opittu, että sen todelliset syyt tuskin olivat niinkään Holkerin velanottohallituksessa kuin idänkaupan kaatumisessa. Suomelle jäi neuvostoliiton kokoinen vientiaukko jota se sitten ei kyennyt paikkaamaan ja tämä aiheutti tehtaiden kaatumiset ja heti perään pankkien konkurssit. Jonkinlainen dejavu tulee väistämättä mieleen nykyisten talouspakotteiden aikana, jossa tosin on nyt jo otettu järki käteen. Venäjän talous kun on niin iso, että se heiluttaa väkisinkin tämän kokoisen valtion taloutta. Jos idänkauppa on vahvaa, Suomi elää nousukautta ja jos idänkauppaa ei ole, ei ainakaan kannata haikailla mitään hyvinvointivaltiota.

Yhtä kaikki, silloinhan ihmiset heitettiin ulos pakkaseen pärjäileen omillaan. Tähän oli pääsyy silloinen presidentti Koivisto joka sai päähänsä noudattaa jonkinlaista merkantilisista nuukailua, joka pienensi talousrakennetta ja valtaosa jäi sen ulkopuolelle. Nyttemmin tiedämme että koko se lama olisi voitu välttää oikeanlaisen elvytyksen avulla – asia jota ei nykyäänkään osaa politiikot hahmottaa.

katukuva
Katukuva alkaa muistuttaan enemmän ja enemmän Megacity 1 -maisemaa.

Historiasta voi oppia tai sitten ei. Aika selvää että Sipilän hallitus ei osaa. Se jatkaa edeltäjänsä tavoin armotonta leikkauspolitiikkaa, vähentää rahankäyttöä sieltä täältä ja tuolta. Tuntemattomasta syystä kun politiikot kuvittelevat että valtiontaloutta voi johtaa kuten kotitalouksiakin. Väistämätön seuraus on inhimillinen hätä kun osa ihmisistä putoaa taloussektorin ulkopuolelle. Ensin työttömiksi ja kun nyt kovasti siivotaan työvoimatoimistoja, niin toimeentulotuelle. Itsehän olen ainakin sitä sukupolvea jolle sossuilu edustaa myös sosiaalista häpeää ja uskoakseni monelle muullekin joille tarjotaan sossunluukkua hitusen arvokkaamman työvoima-avustusten sijaan.

Kun tätä ajattelee tuollaisen 23-25v kouluttamattoman nuorenmiehen kannalta niin mitä muuta mahdollisuutta hänellä oikeastaan on arvokkaaseen ja taloudellisesti vakaaseen elämään kuin ryhtyä rikolliseksi?  Kitistä sossussa kerjäämässä sitä muutamaa satastaan ? Rikollisuus on luontevaa aloittaa huumekaupasta; kuka tahansa voi ostaa amfetamiinia ja kaupitella sitä eteenpäin. Vieläkin järkevämpää on liittyä johonkin liigaan jossa selusta on turvattu ja rahatkin saadaan perittyä joukkovoiman avulla koska asiakaskunta on mitä on. Tämä kaikki siis nähtiin jo 90-luvulla ja siihen kuului lisäkaneettina silloinen pankkiryöstöaalto, sillä silloin tunnuttiiin ryöstävän pankki päivässä tai ainakin kerran viikossa.

Historia siis toistaa itseään. Kun minä luen näitä rikosuutisia, tajuan kyllä että  epätoivoiset ihmiset syyllistyvät tuollaisiin epänormaaleihin tai astetta kovempiin väkivaltarikoksiin. Huonoina aikoina ryöstöt, veriteot ja erilaiset seksuaalirikokset kohoavat väistämättä. Mukaan ujuttautuu myös eriasteisia sairaita rikoksia.

enkelin jengi
Oleellinen kysymys on; rantautuuko Suomeen myös pappa Enkelin jengi ?

Seuraava vaihe on sitten huumekaupan lisääntyminen ja sehän itsessään synnyttää monenkirjavaa rikollisuutta koska huumepsykoosissa olevat ihmiset kykenevät perinteisesti mihin tahansa. Vilkastunut huumekauppa taas tarjoaa saumaa erilaisille katujengeille ja nämä ovat sitten se taho, joka alkaa ylittämään jo uutiskynnystä.

Kun puhutaan rikollisuuden torjunnasta niin on kai kaikille ilmiselvää että ainoa joka sitä voi torjua on ennaltaehkäisy. Kaikkein paras torjuntamenetelmä ovat erilaiset sosiaaliset ohjelmat, matalan koulutustason työpaikkojen luominen – josta siis maksetaan ihan palkkaakin, ja tietenkin ammatillisen koulutuksen turvaaminen. Jos näitä ei tehdä huonoina aikoina, on väistämätön seuraus rikollisaalto ja se että lisää poliisin resursseja ei oikeastaan ole kuin aikalisä jossa nämä vihaiset nuoret miehet siirretään hetkeksi telkien taakse.

Eli jos jotain näen, niin näen nykyiset katujengit, huumekaupan ym rikollisuuden huonojen aikojen sosiaalipolitiikasta leikkaamisen luonnollisina seuralaisina. Niillä on suora korrelaatioyhteys Sipilän säästötalkoisiin jonka näkyvin seuraus on perusturvallisuuden huonontuminen ja rikostilastojen kohoaminen. Ehkä pitkässä juoksussa pitäisi oikeasti saada tähän maahan puolue, tai edes muutama politiikko, joka oikeasti ajaisi ihmisten etuja nykyisen korporatiivisuuden sijasta. Ei sillä, etteikö sellasia jo olisi, mutta sillehän ei mitään voi, että ne tavalliset ihmiset tuntevat näitä kohtaan myös syvää epäluuloa, ja äänestävät mieluummin niitä, jotka saavat teoillaan rikostilastot vilkkumaan punaisen puolella. Jokainen vähänkään sosiologiaa tunteva voi heti sanoa, että köyhyys ja rikollisuus korreloi keskenään ja ruokkkivat ilmiöinä toisiaan.

Jukkis
Piilota kommentointilomake