Jostain se taas alkoi tuolla facebookilla pelottelu. Mietin vaan mikähän siinä mahtaa olla jutun pihvi. Jotenkin on vaikea kuvitella että ylempi taho niin huolissaan olisi miten paljon joku meikäläisen kasvokuva on tunnistettavissa, kun rehellisesti sanoen en piittaa asiasta itsekään. Enkä usko että valtaosa meistä muistakaan vaikka ilmoille heitetäänkin kaikenlaista orwellimaista uhkakuvaa. Jostain muusta on
kysymys.


Historiahan toistaa itseään. Kauan kauan sitten internet kokonaisuutena pääsi kehittymään melkoisen vapaasti kun politiikoilla oli muuta mietittävää. Hyvin idealistiseen suuntaanhan netti pääsikin kehittymään ja sen ympärillä leijui monenlaista maailmojamullistavaa filosofiaa. Yksi keskeinen oli tietenkin demokratian kehittyminen.

Silloin politiikot heräsivät kun huomasivat miten pitkälle nettimaailma oli jo mennyt poliittisten virheiden ja valheiden paljastamisessa, ja siellä luotiin kokonaan uudenlaista yhteiskunnallista maailmankuvaa. Jo silloin netillä alettiin pelottelemaan ja vaadittiin kaikenlaista lainsäädännöllistä kontrollia.

brain washing television

No okei. Eihän se kaikki turhaa tietenkään ollut. Kun yksi keskeinen filosofia oli anonyymiys eli oikeus esittää nimettömänä mielipiteitään ja tehdä vaikka tutkivaa journalismia, niin eihän ihmiskunta ollut valmis noin yleviin päämääriin. Aikas paljon sitä oikeasti käytettiin tietomurtoihin, pedofiliaan, rikosverkostojen luomiseen, häiriköintiin ja virustehtailuun.

Minä olen aina ollut sitä mieltä että paljon menetettiin tämän myötä myös täällä meillä. Minähän pidin valtavasti näistä netin keskustelupalstoista ja sen aikaisesta keskustelukulttuurista, joka ainakin pyrki jonkinlaiseen kansansivistykseen. Sitten kun tulivat nämä moderointilait, käytännössä villit saitit korvautuivat yleensä valtamedian ylläpitämillä palstoilla, keskustelukulttuuri taantui primitiiviseen provoiluun tai äkäisiin riidanhaastoihin ja banneja kirjoiteltiin urakalla. Yleensä joka palstalle jumiutui joku taantumuksellisten kerho jotka osasivat savustaa väärät  tyypit ulos ilmiantamalla niiden kirjoituksia – ja varsin usein vieläpä aiheetta. Lopputulos nykyisin on hyvin kuohittu versio josta ei synny kuin älämölöä. Erityisen harmistunut olen blogien ja somen kommenttipalstoihin ja ne kun ovat niin suppeita että niihin mahtuu asia mutta hyvin niukasti perustelut ja perustelujen perusteluja ei sitten enää ollenkaan. On syntynyt muutaman lauseen slogan –kulttuuri.

Se oli poliittisen kädenväännön tulos. Politiikot pelkäsivät että näillä palstoilla syntyy jokin uusi ja kontrolloimaton yhteiskunnallinen voima joka heijastuu sitten jonkinlaisena liikkeenä. Nyt ovat näemmä politiikot taas heränneet somen kohdalla, koska ovat ymmärtäneet viimein, että facebook on uusi alusta jossa spontaanit voimat kohtaa. Siellä tiedostavat ja vähemmän tiedostavat luovat hegemoniaa ja vaikuttavat kansalaismielipiteeseen ohitse valtamediallisen kontrollin. Ymmärrettävästi valtaapitävät haluavat nyt kovastikin kahlita näitä voimia kontrolloimalla facebookin hyväksyttyjä ja ei-hyväksyttyjä protokollia. 

tarinani pihvi on että kun puhutaan mielipiteenvapaudesta, niin yleensä sillä on tarkoitettu valtamedian sisäistä mielipiteenvapautta. Kansalaismielipiteillä ei niin väliä, koska valtamedia kuitenkin edustaa kansaa. Nettimaailma on kuitenkin suoraa kansalaisvaikuttamista ja jo tämän takia valtamedia kokee sen turbulenttiset voimat vihollisekseen ja on viimein katsonut aiheelliseksi alkaa kampanjoimaan sitä vastaan nk. yksityisyyden suojan menetyksellä, koska parempaakaan lyömäasetta se ei tähän hätään löytänyt. mutta jo se että valtaapitävät ovat jostakin hermostuneet, tuntuu itsessään olevan hyvä merkki.

Jukkis
ja hyvää vappua tietenkin kaikille
Gravatar
Super-electric
Kyllähän monella keskustelupalstoilla on näitä kiusantekijöitä.. riidanhaastajia.. joiden ainoa ilo ja kontribuutio on vittuilu. Esim usarin puheenvuoro palstalla on näitä näsäviisastelijoita, joilla itsellä ei ole yhtään blogikirjoitusta.. ne ovat siellä päivystämässä tarkoituksena vain ja ainoastaan hajoittaa järjellistä keskustelua.. vängätä yftdzvastaan lähes asiasta kuin asiasta. Vaikka ne on nolattu siellä miljoonasti, ei ne tajua lähteä sieltä kulumallakaan.

No näitä kiusantekijöitä on joka puolella enenevässä määrin.. esim liikenteessä sen huomaa.. ja yhä useammassa työpaikassa.. joiden elämän tarkoitus on levittää pahaa oloansa.

Gravatar
Nyyssisotien veteraani
Olet Jukkis oikeilla jäljillä. Entisaikaan keskustelufoorumeilla oli korkea taso. Mieti vaikka näitä vanhoja historia- ja tiedefoorumeita. TIEDE2000 oli joskus laatujuttuja. Homma on muuttunut täysin sen jälkeen kun jengi alkoi kommentoida juttuja omilla facebook-tunnuksillaan. Ihme älämölöä, vihapuhetta ja ammattilaismielensäpahoitusta. Ja kaikki omilla nimillä, mahdollistaen koko elämänhistorian kaivamisen. Laitetaan vielä profiilikuvaksi oman lapsen naama. Lollero.
Toista se oli aikanaan wanhoilla nyyssi- ym palstoilla. Skepsipsen foorumikin pitkään yritti pitää tiukan antiikkista 90-lukulaista designiaan, mutta nykyään sekin on muuttanut ulkoasuaan graafisemmaksi, joskin värikkyys on siirtynyt kirjoittajista käyttöliittymään.

Täs käynyt kuten valokuvillekin; entisaikaan harvat valokuvat olivat mietittyjä ja arvokkaita. Nykyään ruiskitaan selfieitä ja imetään poskia lommolle. Nettiin kirjoitetun tekstinkin määrä on räjähtänyt ja laatu mennyt paskaksi.

Keskustelufoorumien loppu?

Gravatar
juppe
Kansan valittemat ja nuorisojärjestöihin pesiytyneet pyrkyrit on niin tyhmiä, ettei pysty tajuaan, että netti on rauhottanu maailmaa. Niille tää on vaan sitä, että noi kirjottaa musta ilkeesti. Saatanan saatanan saatana! Sitten ne on niin vitun vihasia, että ne alkaa pahentaa tilannetta trollaamalla kun se onkin nyt oikeutettu kosto.

Oikeesti netti on tehny maailmasta paremman paikan, koska ihmiset on tyhmiä siellä. Ennen vanhaan oli ihan normaalia, että jos murhaan ei löydetty syyllistä heti, syylliseks valittiin joku ennen kun paikkakunta meni kokonaan sekasin.

Nykysin siitä syntyy hirveesti nettikeskustelua eikä juoruuminen toimi samalla tavalla kun ennen, koska anonyymin tyypin uskottavuus ei oo korkeella eikä sanavalinnoilla kikkaileminen toimi kun tekstin voi lukee moneen kertaan.

Tää menee vielä siihen, että netti pannaan joskus kiinni kun poliitikkoja alkaa vituttaa kun pientä eläintä, ja sen jälkeen päästään huomaamaan, ettei tämmöstä osatakaan enää hallita livenä.

Piilota kommentointilomake