Kai tämä voisi olla vaikka Propaganda osa kolme. Tällä kertaa puhumme hetkisen perinteisestä toistamisesta, toistamisesta ja vielä kerran toistamisesta jotta kuulijakunnan vastarinta murtuu ja siirrymme väkevimpään voimaan eli sotaan/vihaan yllyttämiseen ja muunkinlaiseen lietsontaan. Katsomme myös hauskaa videota.Kun tutustuu propagandaan, huomaa piankin että sen olennaisin määre on toistaminen. Jotakin asiaa toistetaan niin kauan, kunnes vastaanottajan henkinen vastarinta murtuu ja hitaasti hän alkaa hyväksyä ajatuksen – tai ainakin mukautuu siihen. Toistamista voi pitää väsyttämisenä tai pikemmin ehdollistamisena. Aivopesuna. Tämäkin ilmiö on ilmaantunut läntiseen mediaan vasta viime vuosina. Sen syntyhetkenä voi pitää sitä hetkeä, kun edellinen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama allekirjoitti paperin, jossa median ei tarvitse olla sitoutunut tosiasioihin. Aiemmin oli pidetty tarkka vaari siitä, että median tehtävä on puhua totta, eli asioita jotka voidaan tarkistaa. Tosin on sanottava, että Yhdysvalloissa tästä oli luovuttu jo kauan aiemmin, eivätkä isot mediakorporaatiot paljoa piitanneet etiikasta, kun miljadööriologarkit löivät  taalaa tiskiin.

aallokko

Uutta tässä kuitenkin oli, että tämän jälkeen propagandaa saattoi levittää vapaasti ja se avasi väyliä myös toistamiselle eli pitkäkestoisille kampanjoille kun ennen piti vain ujuttaa jotakin uutisten sisään. Yksi klassikko on  ”This is extremely dangerous to our demokracy” eli yksittäinen lause jota esitettiin sanasta sanaan kaikilla mahdollisilla uutiskanavilla kaikkien mahdollisten juontajien suusta. Video kannattaa katsoa jos ei muuta.


Minä en tiedä suomesta kuin yhden ainoan kerran kun tätä on käytetty. Se on lause ”kun Venäjä miehitti/valtasi Krimin” jota takavuosina liitettiin järjestelmällisesti kaikkiin venäjää koskeviin uutisiin. Oli otsikkona sitten vaikka venäjän maastopalot, lause liitettiin siihenkin. Kyse oli hyvin systemaattisesta toistamisesta johon eri mediatalojen päätoimittajat ja uutispäälliköt olivat sitoutettu maamme korkeimman poliittisen johdon vaateesta, jotka vuorostaan tottelivat kansainvälisiä EU-tason piirejä.

Joku voi tietenkin kysäistä, että onko vallitsevan tosiseikan mainitseminen sitten toistamista? Kannattaa muistaa että väite Krimin ”valtaamisesta” on siltikin vain länsimainen tulkinta. Se toinen tulkinta sanoo että  Krimin alueparlamentti irtaantui Kiovan holtittomasta ja väkivaltaisesta väliaikaishallinnosta itsenäiseksi valtioksi järjestääkseen kansanäänestyksen Venäjään liittymiseksi. Tässä prosessissa ei vihreillä miehillä ole oikeastaan mitään roolia. Se vain kismitti amerikkalaisia jotka olivat kuvitelleet saavansa Sevastopolin laivastotukikohdan itselleen dominoidakseen aluetta ja niin kauan kun amerikkalaiset eivät tunnusta liitosta, heillä on eräänlainen optio havitella menetettyä itselleen. Ongelma liittyy ehkä enemmänkin amerikkalaiseen imperialismiin kuin venäläiseen.

laurinkallio pieni

Sitten on syytä mainita erikseen väkevin propagandan muoto jota  alan oppikirjat eivät mainosta eli sotaan yllyttäminen. Sota on meillä biologiassa ja kuten tiedettyä – nuoret rakastavat sitä ja vanhat rakastavat sitä nuorissa. Sotakiihotus ei jää koskaan vaille vastakaikua. Koska  kyseessä on niinkin pelottava voima väkimassojen saamiseksi hurmostilaan, se on myös ankarasti kriminalisoitu. Nurnbergissa natsien agitaattorit eli sotaan yllyttävät kynänpyörittäjät päätyivät hirsipuuhun yhtä syyllisinä kuin ne jotka ampuivat tykeillä. Niinpä sotaan yllyttäminen kiellettiin YK:ssa vaikkakin länsimaat artiklaa vastustivat ja vesittivät sen yksinomaan kiihottamisena kansanryhmää vastaan – hyvin tuttu termi meidänkin sisäpolitiikassa. Suomi kuitenkin rafiroi sen tietyllä  varauksella, eli se on kriminalisoitu vain poikkeus- ja sotatilanteissa.

Takavuosien natokoohotus oli mediaoperaatio jossa media avoimesti yllytti kansalaisia sotakiihkoon. Se oli puhdasta sodanlietsontaa venäjän valtiota, sen päämiestä, kohtaan, ja oltakoon tästäkin mitä mieltä tahansa, se oli myös sotaan yllyttämistä toiveena saada natokannatus nousuun. Ehdottoman rikollista puuhaa jos asiaa katsoo lakikirjan vinkkelistä. Kiihotus toki onnistui, suomalaiset joutuivat ennennäkemättömään hurmokseen.  Muistat kyllä. Olit siellä itsekin. Palavasilmäisenä, nyrkkiä huitoen ilmaan kuin jossain natsien puoluekokouksessa ikään, kuten olet vanhoista uutisfilmeistä nähnyt. Muistatko kuinka paasasit itä-trolleista, Talvisodasta ja ryssän tulevasta miehityksestä? Kaiken sen mitä joku Soros tuolla merten takana oli ohjannut ja käsikirjoittanut kansallisille valtioille. Strategisesti se oli tietenkin turha operaatio koska suomalaisiin ei oltu istutettu muistijälkeä Natosta vaan yksinomaan kansallisesta puolustuksesta, joka takasi että kiihkon voima valui tyhjyyteen.

Voit kuitenkin jo tästä nähdä millainen voima sotaan kiihottaminen on, ja jopa sen lievempi muoto; kiihottaminen kansanryhmää vastaan loi aikanaan takavuosina megalomaanisen maahanmuuttokriittisen turbulenssin MV-lehtineen, Jytkyineen, katupartioineen ja mitä niitä ilmiöitä olikaan. Sodanlietsonta – tai lynkkausmentaliteetin lietsominen – ajaa kansan kuin kansan hulluuteen.Nyt ymmärrätte miksi tämä pykälä on kriminalisoitu YK:ssa.

Uskoakseni ainoa konkreettinen tapa torjua erinäisiä  propaganda-aaltoja on vain ajaa lainsäädännöllä mediatalot takaisin totuuden tielle. Yksittäinen kansalainen ei voi torjua häneen kohdistuvaa agiteerausta. Suomalaiset ovat tässä vieläkin heikoimmilla koska tutkimusten mukaan albaanit ja suomalaiset uskovat painettua sanaa kaikkein eniten, eli näiltä kansoilta puuttuu kokonaan mediakriittinen kyky.  Sen ymmärtää kyllä kun ajattelee että Albania ja Suomi ovat olleet reunamilla jo maantieteensä puolesta eikä  näihin ole kellään ollut intressiä tulla manipuloimaan jonkun edun saavuttamiseksi. Nykyisin on. Joten mediakriittisyys on nyt vain opeteltava tai muuten viedään kuin litran mittaa. Aika selvää että sanoo lakikirja tai toimittajien eettinen ohjeistus sitten mitä sanoo, länsimaiden oligarkit tulevat edelleen ostamaan kotimaisesta mediasta mediakampanjoita joko lyhyessä tai pitkässä muodossa.

Ps. Tarkoitus ei kuitenkaan itse ollut agiteerata vaikka tästä nyt välittyi tällänen anti-amerikkalainen asenne.Se ei kuitenkaan ollut tarkoitus. Raakatotuus vain on että länsimedia omaa läntistä propagandaa kun taas tuolla idässä on tietenkin voimassa itäisemmät intressit. Olisi vain liian hoopoa esitellä vieraan kulttuuripiirin propagandaa. Toivotaan nyt kumminkin ettei mennyt asenteeni takia ns. lapsi pesuveden mukana.

Jukkis
Gravatar
juppe
Näissä propagandajutuissa unohtuu pääsääntösesti tällaset erittäin tärkeet tekijät kun fake news ja sosiopaattiset tyrkyt. Media vaan keksii helteiden syytyks tyhjästä jonkun käristyskupolin ja meteoroloogit kommentoi sitä varovaisesti silleen, ettei ne oo moisesta koskaan kuulleetkaan, koska pitää kuitenkin olla valmiina imeen kyrpää jos siitä tulee sellanen totuus, että siihen uskominen on edellytys julkisuudessa hillumiselle. Tyrkky ei voi syyttää mediaa valehtelijaks, vaikka se toimis miten avoimesti.

Hyvin hallitussa valtiossa media pidettäis aisoissa ampumalla tavalliset paskanpuhujat ja keksimällä kierommille tyypeille jotain vähän ikävämpää, mutta tällaisessa tasavallassa medialla on joku sananvapaus, niin että näitten paska-aivojen kanssa pitää tapella huomiosta valehtelemalla kansalle, koska totuus on harvoin se kaikkein kiinnostavin informaatio. Yleisöä on vaan pakko johdatella valehtelemalla toiseen suuntaan kun nää vitun ammattivalehtelijat sitä johdattelee.

Gravatar
Hyvääsettiä
Todella hyvä että joku kirjoittaa näistä ja pitää asioita pinnalla. Koulussa nykyisin opetetaan medialukutaitoa mutta kun vain yhtä puolta opetetaan epäilemään niin se on käytännössä johtanut siihen että harva nuori osaa todellisuudessa tunnistaa mielipidevaikuttamista ympärillään.
Gravatar
Antero
Vielä, nykyisin mainoksissa näkee harvoin enää Suomenkielisiä iskulauseita joista yksi parhaimpia näkemiäni on pieni paikallislehdessä ollut mainos: - "Oivasti kujalla polkee mummo, mummolla on oiva polkupyärä, Oivan OK polkupyörän myy Oiva Kujalan polkupyöräliike". Fatzer taasen myi aikoinaan mällejä: - "Osta Pax, osta Fatzerin Paxeja kaks.", Tupakkateollisuudella iskulauseet kehittyivät suorastaan taiteen lajiksi: -Nuo miehet menevät, tietävät että Nortti on täyttä tupakkaa". Itäautoilla oli aikoinaan omat iskulauseensa: "Moskoviz, pitkät ja turvalliset ohitukset", No ainakin mainos kertoi totuuden, mossea sai tosissaan polkea ohittaessa. Isojen poikien jutuissa jota ei koskaan painettu paperille saati radiossa tai televisiossa esitetty, on mainos kuitenkin: - "Osta Tampax, se ei hierrä eikä kierrä ja on helppo pierrä". Nykyisin tälläisiä sanailotteluja harvemmin näkee, suomenkieliset iskulauseet on korvannut köhäääni ja köyhtynyt englannin puhevika. Pure Jenkki!
Gravatar
Antero
Ennen mainonnan opetuksessa kysyttiin, kumpi on tehokkaanpaa, toisto pienillä ilmoituksillä päivittäin vai suuri koko, eli kokosivun ilmoitus etusivulla. Samalla rahalla, mainosbudjetilla pyrittiin saamaan kerralla näkyvyyttä tai asiaa toistettiin useaan kertaan pienemmillä mainoksilla. Näin aikaa myöden on tullut huomioitua että toisto, jatkuva jankutus on tehokkaampaa ja vielä kun sen sijoittelu osuu kohdalleen jonkun tärkeän uutisen yhteyteen. Suomeen kaikki mainontaan liittyvät temput on tuotu jenkeistä, jossa homma osattiin ja josta oppi haettiin. Yksi uraa uurtavista oli Osmo A. Wiio, joka toi ja sovelsi Suomeen amerikkalaista tiedotusoppia. Ennen kun mainonta oli enemmän informatiivista, sen on lähes kokonaan korvannut subjektiivinen mielikuva markkinointi. Paskaa tuotetta myydään kermalla kuorrutettuna, tuodaan mielikuvuvia menestyksestä ja bilettämisestä, jolla ei harmaan arkielämän kanssa ole mitään tekemistä. Toistoa toistoa toiston perään, jatkuvaa renkuttamista.
Gravatar
KimmoK
"Kannattaa muistaa että väite Krimin ”valtaamisesta” on siltikin vain länsimainen tulkinta."

Kiistaton tosia jonka myös Purin myönsi.

" Se toinen tulkinta sanoo että Krimin alueparlamentti irtaantui Kiovan holtittomasta ja väkivaltaisesta väliaikaishallinnosta itsenäiseksi valtioksi järjestääkseen kansanäänestyksen Venäjään liittymiseksi."

Todisteet osoittavat että venäläiset sotilaat kaappasivat vallan ja (Putinin omin sanoin) Venäjä järjesti kansanäänestyksen.

Gravatar
KimmoK
Sittemmin on käynyt ilmi että tapaus oli Venäjän suunnitelmissa ainakin vuodesta 2008 asti.

Ukrainan "länsimaistuminen" ei vain ollut Venäjän hallinnolle mieluista.

Gravatar
juppe
Näissä asioissa pitää muistaa, että täällä vanhassa maailmassa propagandalla ja sensuurilla palataan juurille, mutta jenkeillä ei oo mitään kansanluonnetta elikkä tilanne ei karkaa lapasesta sen takia, että kansa innostuu taantumaan heimosotien aikaan. Ne on siellä vaan vallan käytön välineitä ja hommat menee vituiks ihan muista syistä eikä synny sellasta tilannetta, että vaikka Etelä-Häme ja Pohjois-Häme alkais sotia keskenään.

Pohjoismaitten tilannetta kannattaa verrata tsaarin ajan Venäjään, mikä saatiin näillä keinoilla sellaseks kaaokseks, että siitä ei välttämättä toivuta kunnolla vielä tälläkään vuossadalla. Ensin syntyy ihan saatanasti jotain poliittisia heimoja, ja kun ne on sotinu tarpeekseen, niin joka puolella keksitään, että valtiosta eroaminenhan vois olla helppo keino päästä eroon sotimalla saadusta paskakasasta.

Piilota kommentointilomake