Tämä kirjoitus on täydellinen tunnustus. Tämä kirjoitus toimikoon työnimellä ”propaganda käytännössä” ja se kertoo miten trolli –sana putkahti auvoiseen keskustelukulttuuriimme. Lukekaa ja hämmästykää miten mieliämme muokataan ja ketkä niiden takana ovat.


Trolli..trolli…trolli…trolli… tätä vänkäämistä  näkee kaikkialla keskusteluissa missä vain edes puolivahingossa vilahtaa sana Venäjä. Kuka sitten onkaan se itä-trolli joka saa ohjeensa Putinilta ja kuka siitä suuttukaan, haukkuu toista luonnollisesti natotrolliksi. Tämä sana on halkaissut kansan kahtia, luonut uudenlaisen jakolinjan, eripuran ja tulehtuneen avohaavan joka ei ota laantuakseen.

nuket 1


Kansalaiskeskustelussa trolli käsittää tietenkin samanlaisen käsiteavaruuden kuin vaikkapa ”suvakki” ”nuiva” tai mitä niitä kaikkia käsitelyhenteitä onkaan? Sana sisältää jo itsessään vasta-argumentin eikä toisen sanomisiin tarvitse keskittyä enää ensinkään koska se on ”trolli”.  Luonnollisesti tämä on luonteeltaan taannuttavaa jos juttu menee vain niin että toinen sanoo toisen mielipiteestä ””trolli” ja toinen vastaa ”ite oot”.  Sellainen keskustelu on pelkkää kliseiden toistelua ja sitä kautta kielellisesti taantunutta. On kuitenkin olemassa toisenkinlainen trolli –syyttely. Se on puhtaan valtiojohtoista, järjestelmällistä ja esiintyy valtamedioissa systemaattisesti.

nuket 2


Trolli-termi keksittiin Amerikoissa ja tarkennettuna Pentagonissa tietoisena informaatio-operaationa. Joel Harding, Pentagonin alihankkija ja USA:n Ukrainassa käyttämän infosodan laatija, loi Venäjä-Trollikäsitteen. Ideana oli tarjota jokaiselle, vaikka asiasta ei mitään ymmärtäisikään, helppo väline leimata jokainen joka ei toistanut lännen narratiivia Ukrainasta.

Tämä kampanja toistettiin USA:ssa ja kaikissa Euroopan maissa sekä tottakai meillä Suomessa koska lännettyminen sitä edellytti. Se oli ulkopoliittisesti syistä perusteltua.  

Varsinaisen trolli-sanan kampanjoinnin lanseerasi YLE.  Hankkeen vetäjä YLEn sisällä oli itseoikeutetusti vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Jääskeläinen sittemmin pakotettiin eroamaan kun tuli ilmi, miten syvässä  hän oli korruptoitunut valtapolitiikkojen suuntaan ja sensuroi esimerkiksi pääministeri Sipilästä kertovia paljastusjuttuja siihen tahtiin, että joukko YLEn tähtitoimittajia erosi ja asiasta nousi kohu.  Aiheesta on kirjoitettu kirjakin YLEGate jos jotakuta tämä puoli kiinnostaa.

nuket 3


On aika selvää että läheinen – liian läheinen – yhteistyö on alkanut jo Aleksander Stubbin toimiessa pääministerinä. Stubbin hallituksen agenda oli selviö; Suomi Natoon keinoja kaihtamatta, puolustusvoimien hankinnat sovitettava natoa vastaaviksi (kansallisen puolustuksen kustannuksella) ja oltava osa länsimaista hegemoniaa. Viimeksi mainittuun kuuluu esim Venäjän talouspakotteisiin osallistuminen lähes ainoana länsimaana (toiset euroopan valtiot eivät ole siihen lähteneet mukaan tai kiertävät pakotteet Valkovenäjän kautta), vaikka se on tuonut maallemme mittavat vientitappiot. 

Luultavasti Jääskeläinen otti kampanjatehtävän vastaan silloiselta puolustusministeri Hägglundilta, tai puolustusvoimien komentajalta. Myös Stubb itse on saattanut antaa määräyksen osallistua amerikkalaiseen propagandalanseeraukseen. Jääskeläinen löysi nopeasti tehtävän varsinaiseksi suorittajaksi suojattinsa Jessikka Aron joka kirjoittikin sitten YLE-kioskiin surullisenkuuluisan trolli-raporttinsa. Trolli-termi oli nyt tullut jäädäkseen. Raportti osoittautui ala-arvoiseksi sutaisuksi jossa ei ollut yhtään faktaa ja selviä asiavirheitä, mutta propagandana se ajoi silti asiansa. Tästä työstä Jessikka palkittiin kansallisella  Bonniersin suurella journalistipalkinnolla vuonna 2015, ja siitä jää epäilys missä määrin se oli Jääskeläisen ja valtiojohdon junailema.

Sittemmin Jääskeläinen pakotettiin eroamaan skandaalinkäryisisssä tunnelmissa, ja epäselväksi jää missä  määrin ilman suojelijaa jäänyt Jessikka Aro myös lähti vilpoisemmille vesille aloittaakseen kirjailijan uransa. Tiettyä hyllytystyylistä episodia asiassa on myös Jessikkan kohdalla.

Harding tutustui nyt Aroon ja mentoroi eli opasti Aroa asiassa, ja meni vieläpä  avoimesti kehumaan blogissaan, miten hyvä yhteistyö hänellä on Aron kanssa.

Toisaalta tiedämme että Suomeen on koulutettu Yhdysvalloissa sata informaatiosodankäyntiin perehtynyttä experttiä, ja vaikka valtaosa varmastikin on puolustusvoimain henkilöstöä, on seassa melko varmasti myös toimittajia. Epäselväksi jää missä määrin tämä on osa kansallista puolustusta ja missä määrin tarkoitettu suomalaisten eli normikansalaisten päivittäiseen manipuloimiseen. Ainakin siihen olisi syynsä, sillä tekeillä oli isoja hankkeita ja aseostoja Yhdysvalloista, jotka vaativat toteutuakseen oikeanlaista hegemoniaa ja ilmapiiriä. Mainita voi erikseen sekä  Suomeen että Viroon perustetut informaatiosodankäyntiin erikoistuneet laitokset jotka tietenkin todellisuudessa ovat kuuntelu- ja peilausasemia Pietarin matkapuhelinliikenteen kuuntelemiseksi (ja jonka paljastamisesta HS joutui taannoin vaikeuksiin).

nuket 4


Jessikka Aron vetämä kampanja loi Suomeen käsitteen että mikä tahansa näkökanta, kenen tahansa sanomana, joka ei ollut lännen infosodan mukainen, eli ei tukenut NATO -hanketta oli Putinin  Trolli. Sellaisen uhriksi joutui käytännössä jokainen joka edes  vihjaa haluavansa hyviä  naapurisuhteita venäläisten kanssa, kannattaa puolueettomuuspolitiikkaa tai epäilee Ukrainan tapahtumien uutisointia ”vihreistä miehistä” jne. Pohjimmiltaan suomalaiset ovat kiltti ja hyväntahtoinen kansa jolle ei ole edes kehittynyt mediakriittistä kykyä, ja ovat sen vuoksi pakostakin avuttomia ilkeämielisen vyörytyksen edessä. Venäjäntrolli –terminä – valtiojohdon käsissä – on yksinkertaisesti pelotella kansalaisia leimautumisen pelossa. Antaa ymmärtää että moiset puheet voivat johtaa vaikeuksiin, tai ainakin oikeussaliin. Kansalaiskeskusteluissa tapaa nykyisin paljon uhkauksia kunnianloukkauskanteisiin sekä rikoslakiin nojaten ja tämäkin on yhdenlaista pelottelukampanjaa jonka alkuperäinen syöttäjä saattaa olla Harding monenlaisten kanavien kautta.

Näin luotiin sinulle väline hokea Trolli Trolli Trolli Trolli ja leimata keskustelijat vähintään valtiopetokseen syyllistyviksi itäpropagandan levittäjiksi. Se toimii niin hyvin että valtaosa käyttää sitä  edelleenkin.  ja valtaosa kyyristelee edelleen peloissaan, haluten kenties sanoa jotakin eriävää mutta ei uskalla. Omasta puolestani totean tähän – kaiken uhallakin – että  Jessikka Aron taannoinen trolliraportti on tehnyt ison luokan moraalisen vahingon.

Jukkis
Gravatar
KimmoK
Aihetta sivuten:
https://vartiopaikalla.blogspot.com/2018/09/kohdennettua-hairintaa-ja-maalittamista.html

Gravatar
Juhnu
KimmoK:lle
Suomessa on sananvapaus. Alla linkki missä oikea poliisi Fobba vääntää rautalangasta esim. käsitteen Venäjätrolli.
http://markofobbaforss.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194684-mita-trollaaminen-tarkoittaa-tanaan

Gravatar
KimmoK
Asiallinen kirjoitus.
Todellakin, trollaus "on paljon muutakin kuin informaatiosodankäyntiä".

Valitettavasti jotkut tahot hyödyntävät sananvapautta juuri siihen mistä poliisikin puhui, informaatiosodankäyntiin ja hyökkäyksiin henkilöitä vastaan.

Gravatar
Kimmok
Toivottavasti häkki heiluu jatkossa useammin nuille tiltuille:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005868378.html

Gravatar
Desantti Bätmän
Odotettua. Varsinkin toimittaja Jessikka A:n vainoaminen on ollut uskomatonta pöljäilyä. Se oli valitettavasti hetken aikaa jonkinlainen todellisuudesta irtaantuneiden sekopäiden yhteinen harrastus. Taitaa jatkossa herkemmin raastuvan ovi käydä...
Gravatar
Ykspöljä
Ookkona Oulusta, syökkönä leijonaa?
Gravatar
Etsivä löytää?
Hmm... Tällainen löytyy eduskunnan sivuilta: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2017-AK-104038.pdf
Gravatar
Juhnu
Virallinen totuus on ainoa oikea totuus ja hyödylliset hölmöt toimii trollipoliiseina ilmoittaen, mikä ei sitä vastaa.
Gravatar
KimmoK
Minulta meni ohi missä kohdin se tunnustus oli.
Teksti näytti päinvastoin selittelyltä ja puolustelulta kuin tunnustukselta.
Entinen linja eli suomalaisten vähättely näkyy jatkuvan kirjoittajan Venäjään liittyvissä jutuissa, tällä kertaa ei suomalaisia ihan puupääkansaksi kuitenkaan haukkunut.

Siitä ei ole epäselvyyttä että suurvallat ja jotkut pienemmätkin koettavat mielipidevaikuttaa mm. "trollien" toimesta. Trollit koettavat toistella valtiollista (venäjän tai USA:n tms) valhetta, jotta totuus hämärtyisi.

Samaa skeidaa suoltaa myös "hyödylliset idiootit" joilla ei näytä olevan kykyä kritisoida mitä (esim. venäläisjohtoinen) media uutisoi ja kirjoittaa. Tuo näkyy erityisen selkeästi MH17 tapauksen ympärillä, täälläkin.

hmmm:
http://www.sinikivi.com/sinikiven-paakirjoitukset/340-huijaritoimittaja-jessikka-aro
Se koira älähtää johon kalikka kalahtaa?

Piilota kommentointilomake