Minä olen seurannut mielenkiinnolla Ranskan keltaliivi –liikettä, ja mihin se johtaa. Jos hyvä lykky käy, niin vihdoin viimein politiikan kurssi muuttuisi poispäin markkinaliberalismista joka on jo suoranaisen ihmisvihaista politiikkaa.


Meillä uutisoitiin heti alussa että syynä  Pariisin mellakoihin olisivat olleet hinnankorotukset dieseliin, joka sai viimeinkin maljan vuotamaan yli äyräidensä. Olihan siinä jo silloinkin taustalla epäluottamus Macronia kuin hänen politiikkaansa kohtaan, ja ylipäätään ideologisesti hyvinkin anti-markkinaliberalistinen liikehän tämä oli ja on.

Tässä ei oikeastaan ole kyse pelkästä Macronista vaan mielenosoitukset saattavat leimahtaa muissakin EU-maissa, ja onhan se sitä jo tehnytkin. Kyseessä on siis hyvinkin laajamittainen värivallankumous joka tulee johtamaan politiikan kurssinmuutoksiin lähivuosina.

keltaliivit


En tiedä miksi mutta Sipilän hallitus tuntuu ottavan uhkakuvan harvinaisen tosissaan. Pelkääkö se liikkeen antavan ideologian ja kasvot myös sille tyytymättömyydelle joka täälläkin velloo. Ainakin kovin rajoittavasti tuntuivat uutisoivan aihetta pelkkänä ranskalaisten dieselin hintana, varoen visusti paljastamasta liikkeen todellisia tarkoitusperiä, kunnes nekin ovat sitten lopulta vuotaneet julkisuuteen.

En tiedä onko se sattumaa mutta hallitus laski kiireesti polttoaineen hintaa ja se lienee nyt alimmillaan miesmuistiin. Nykyisin on jo vaikea edes tankata 1.4 yli. Syynä pidetään maailmanmarkkinahinnan laskua, mutta se on pelkkä tekosyy. Hinnat ovat laskeneet ennenkin ja parhaimmillaankin alennus on ollut vain muutama hikinen centti eikä aina sitäkään. Ilmeisesti hallitus haluaa ennaltaehkäistä keltaliivien synnyn Suomeen, koska ainakin periaatteessa se on keskiluokan kapinaliike, jota porvarispuolueet eivät kaipaa yhtään. Joten vääntämällä halvat bensanhinnat, voi olla varma, että liikehdintää ei synny, ja sitähän voi sitten taas nostaa kun tilanne ranskassa rauhoittuu.

Omasta puolestani pidän näitä liikehdintöjä hyvänä juttuna. Muutosta me tarvitsemme maailmanmenoon, muussakin kuin polttoaineen hinnassa. Politiikan kun pitäisi olla ihmistä varten, eikä ihmisen politiikkaa, kuten meillä on jo pitkään totuttu.

Jukkis
Gravatar
Antero
Seuraava älähdyksen aihe on sähkön siirtohinnat jolle ei tunnu olevan ylärajaa. Ennen "sulakekoko" ja "sulakemaksu" käsitti kokonaan sähkönsiirron maksun ja siirryttäessä kilpailutettavaan sähkön hintaan, jostain tyhjästä nyhjäistiin sähkölle vielä "siirtomaksu" sulakemaksun lisäksi ylimääräiseksi kiusaksi.

YHTEISÖJEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (kolmas jaosto)

22 päivänä toukokuuta 2008 Sähkön sisämarkkinat – Direktiivi 2003/54/EY–20 artiklan 1 kohta – Kolmansien osapuolten vapaa pääsy sähkönsiirto- ja jakeluverkkoihin.

http://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30d54b5465177de34c4484d2c972a6433641.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxuTa3r0?doclang=FI&text=&pageIndex=0&docid=67746&cid=43316

Direktiivin artikla menee kansallisten (Suomen) "monopolilakien" yli ja mahdollistaa kolmannen osapuolen siirtämään sähköä asiakkaalleen verkonhaltijan verkossa ja ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Gravatar
juppe
Politiikkahan on juntteja varten ja sen takia tääkään tilanne ei oo hallinnassa. Kansan valittemat aivokuolleet pummit on vaan tuhonnu talouden sen takia, että kansalta on helppo ostaa ääniä siihen asti, että talous on paskana.

Nyt tilanne on sellanen, että kansa köyhtyy ja media ylistää sankareiks jotain syöpäläisiä, jotka on onnistunu tienaamaan miljoonia tekemättä mitään hyödyllistä, koska tällaiset syöpäläiset päättää sen sisällöstä, mutta koska tilanne ei oo hallinnassa, siitä onkin kehittymässä Venäjän uhka. Syöpäläiset kaivaa jotain Twitter-tilejä, missä venäläiset on kommentoinu mielenosotuksia, ja se sitten todistaa, että tää on vaan venäläisien salaliiton juonia.

Poliitikoillehan tää passaa loistavasti, koska niitten ei tarvii olla vastuussa mistään. Tälleen valtiokoneisto lakkaa seuraamasta kansan mielialojen kehittymistä kun sen pitää ruveta kehitteleen tätä salaliittoteoriaa. Ihan kaikki rupeaa tuleen yllätyksenä ja huuto venäläisien salaliitosta vaan pahenee.

Piilota kommentointilomake