Tiesittekö että outoja uskomuksia esiintyy myös niiden puolella jotka pitävät itseään jotenkin rationaalisina ja tieteellisinä? Viittaan tietenkin jääkauteen ja sen problematiikkaan, jonka aattelin taas nostaa hetkiseksi päivänvaloon. Jotta ei tulisi oltua tapansa mukaan liian vaikeaselkoinen otan ihan yksinkertaisen teeman, eli vaikkapa jääkauden siirtämät siiirtolohkareet.Sanotaan että Suomesta on jääkauden aikana kulkeutunut jäämassojen mukana siirtolohkareita aina Saksaan saakka. Parhaimmillaan jopa eteläsaksaan joka vieläpä ns. maksiimialueen ulkopuolella.  Itseäni tietenkin on aina kiinnostanut ihan konkreettinen kysymys, eli miten se jääkausi ne kivet ovat siirtäneet. Luonnollisesti tähän vastaa itsekukin että niiden jäämassojen mukana, mutta jos asiaan perehtyy, niin huomaa kummallisuuksia.

striped iceberg 310
Tätä muuten harva tietää mutta on todellakin olemassa värillisiä jäävuoria mutta niiden synnystä ei vallitse yksimielisyyttä.

Ensin on tietenkin todettava että jäämassatkaan eivät liiku itsekseen koska ne joutuvat tottelemaan luonnonlakeja siinä missä kaikki muukin. Ilman työntävää voimaa ne pysyttelevät paikallaan vaikka miljoonia vuosia kuten tiedämme esim Antarktiksen tai Grönlannin ikijäästä. Käytännössä ainoa liikuttaja voi tietenkin olla painovoima.Siinä nyt ei ole mitään kummallista että vuoristoista vyöryy väliin isojakin lumivyöryjä.

Usein unohdetaan näissä aatelmissa että jopa silloin kun painovoima työntää jäämassaa, se työntää sitä ainoastaan kriittisen massan osalta. Jyrkisssä rinteissä  alas tulee tietenkin kaikki, mutta maaperän loivassa alamäessä, vain se jää lähtee liikkeelle, johon painovoima ensimmäisenä vaikuttaa. Puhutaan siis pintajäästä joka liukuu kauniisti pohjajään päällä,itse pohjajään pysytellessä visusti paikallaan.

Ongelmahan näissä siirtolohkareissa on, että  ne sijaitsevat jäätikön alimmissa kerroksissa, eli ne eivät voi seurata mukana ellei koko jäätikkö sitten liiku. Sen jätän sanomatta että yleensä muuten jää kuin jää tuppaa kiertämään nämä  kivikot – eivät sieppaa niitä mukaansa. Eivätkä ne kivet voi itsekseen kulkeutua pintajään päälle vaikka kuinka jäätikkö puskisi, sillä kivet jäätä raskaampina eivät voi kulkea ylöspäin.

virtanen
Lisäksi uhkaa uusi jääkausi mutta sankari Rick Ramdom pysäyttää moiset kehityskulut. 

Ajatus siitä että jäämassa pystyisi kuljettamaan kiviä, on kertakaikkisen mahdoton. Onkin esitetty variaatioita että jäätikkö saattaisi liukua vesivaipan päällä – joka on väärinymmärretty käsite, sillä  vesivaipat ovat yleensä vain muutaman senttimetrin paksuisia joka syntyy kitkavoimista, tai että  jäävuoret olisivat ne kuljettaneet. Jäävuoren roolia ei voi suoralta kädeltä kiistää mutta tiettävästi kun nykyjäätiköistä  irtoaa paloja, ne eivät kuljettele mitään mukanaan. Se sotii niiden fysikaalisia lainalaisuuksia vastaan.

Oli teoria sitten mikä tahansa, ongelma on edelleen että Saksan rantaviiva on Suomen rantaviivaa korkeammalla. Ja jos joku väittää, että jäämassa, vesivaippa tai mikä tahansa voi liikkua ylämaaston suuntaan, rikotaan luonnonlakeja. Onkin eriskummallista että tiedemaailmaan on tässä kohtaa onnistuneet tarttumaan ns. transkedenttiset lainalaisuudet ts. ilmiötä  pyritään selittämään ”mystisillä luonnonlaeilla” jotka  eivät ole tuntemastamme maailmasta. Mikään ei kulje ylämäkeen, ei vesi, lumi tai jää.

Silti me kaikki uskomme näihin, olemme aina uskoneet. Otaksuttavasti siksi että  emme ole sitä  koskaan aatelleet ja suomalaisilta on pimitetty jääkausikritiikki kokonaan. Tämä on myös syy, miksi jääkausiteoria on edelleen 1800-luvun asetelmissaan, sitä kun ei voi kehittää huomaamatta sen ristiriitoja. Tiettävästi se on ainoa tieteellinen teoria jota ei ole koskaan kehitettykään.  Kerran 1930-luvulla se kylläkin kumottiin mahdottomana teoreemana, mutta se olisi oma tarinansa se.

Miten ne kivet sitten ovat kulkeutuneet sinne Saksaan? Sitä  ei kukaan tiedä ja valitettavasti jääkausiteoria on niin dominoiva että sitä vaihtoehtoista teoriaa ei ole koskaan päässyt syntymään, joka saattaisi olla se todempi. Täytyy kuitenkin loppukaneetiksi sanoa että kysymys on oikeastaan typerä. Maapallon pinta on tulvillaan kiviä jotka ovat kulkeutuneet kuka mistäkin asti, eikä siinä ole sinänsä mitään kummasteltavaa. Varmaa on vain että nämä vierivät  kivet ovat niin maailmanlaajuinen ilmiö, että tiettyjen kivien valitseminen puhumaan jääkauden puolesta ei itse asiassa todista mistään mitään.

Jukkis
Gravatar
Jukkis
Tuo varmaan vastaa oivasti miten jäätikön liikkuminen tapahtuu mekaanisesti. Siinä usein ohitetaan se että jäätiköllä pitää olla myös liikuttava voima ennenkuin se voi liikkua. Olkoon nyt painovoima, keskipakoisvoima etc.... mikäli tälläistä liikuttavaa voimaa ei ole, ei jäätikkö tietenkään liiku. Loivassa alamäessä kenties kun painovoima sitä työntää muttei tasaisella pinnalla ja ylämäkeen kaikkein vähiten. Se kannattaa pitää mielessä että jäätikön omat mekanismit eivät sitä voi liikuttaa, se on vähän kun sanois että järvetkin liikkuu itekseen, eli pohjaa just näihin transkedenttisiin luonnonlakeihin ts yliluonnollisiin voimiin.

Kivien kulkeutuminen jäätikön pinnalle pohjalta on varsin heikko teoria sillä sellaista ei tiedetä koskaan tapahtuneen kuin ehkäjollain korkeilla kallioisilla vuoristoalueilla mutta tasaiseen jäätikköön sovellettuna se on jo vähän hupsuakin sanoa niin

Gravatar
FT Mikko Punkari
Vastaanpa kun on väitöskirjani aihetta. Ensinnäkin mannerjäätiköt liikkuvat koko ajan ja koko massaltaan. Jäätä syntyy jäätikön keskusalueilla ja sitä sulaa reunavyöhykkeessä sekä jäätikön pohjalla. Tämä saa aikaan sisäisen deformaation (kun kaadat taikinaa pöydälle näet miten se deformoituu levittäytymällä sitkeytensä sallimaan muotoon). Alueilla, missä jäätikön pohja on sulana (n. 25% alasta), jäätikkö liikkuu myös pohjaansa myöten. Näin jäätikön massa liikkuu reunoja kohti vaikka itse jäätikön reuna perääntyisikin. Jäätikkö poimii kiviä sisäänsä ja alustan epätasaisuuksien vuoksi ne voivat joutua jopa satojen metrien korkeuteen jäässä. Nuo valokuvasi moreeniraidat ovat näin syntyneet (saman tyyppisiä syntyy myös jäätikön päälle kun vuorten rinteiltä valuu maata jäätikön päälle. Lentohiekka ja tulivuorien tuhka tekevät raitoja myös). Kun jäätikkö halkeilee jäälautoiksi edustalla olevaan mereen tai järveen, kulkevat kivet kauaksikin - keskellä Atlantin valtamerta on kiviainesta.
Gravatar
Taikinahirviö
Eli jos kaadan valmiin taikinan keskelle pöytää niin se lähtee kulkemaan pöydän reunaa kohti, nappaa matkalta haarukan kitusiinsa ja pullauttaa sen pinnalle.

Vai niinkö että laitan taikinan nousemaan pöydälle ja hiivan homma tekee edellä mainitun?Gravatar
Taikinahirviö
Ps. Samalla logiikalla lähteet pitäisi aidata mahdottoman korkeilla aidoilla, ettei ne karkaa naapuripitäjään?
Piilota kommentointilomake