On ollu taas aika palauttaa wanhat kunnon 33-mitat tapetille ja pitää aiheen tiimoilta enemmän tai vähemmän aktiivista päiväkirjaa. Olen tän hommelin takia tässä ollutkin vähän hissuksiin kun aivot on olleet varattuna tälle puuhastelulle. Tänään puhutaan Ikaalisista. Kyllä! Luitte aivan oikein: Ikaalisista.Se mitä tässä duunaan on puhdasveristä bulkkityötä. Aattelin meinaan ottaa selkävoiton niistä huoltoasemista, projekti jota olen aloitellut vuositolkulla pääsemättä koskaan alkua pidemmälle. Se kun edellyttää että jos haluaa todistaa kirkkojen tosiaankin menevän 33.3 km välein, on asia myös todistettava. Mikä tarkoittaa suomeksi tilastollista laskentaa eli on laskettava kaikkien kirkkojen kaikki välimatkat ja katsottava nouseeko joku luku tilastollisesti esiin. Olen sen kerran tehnytkin, joskin hutaisten, ja silloin ilmeni sattuma-arvoksi 0.2% ja 33.3 –mittoja nousi prosentuaalisesti esiin peräti 8% kaikista mitoista. Luonnollisesti olen nekin muistiinpanot onnistunut sittemmin kadottamaan joten homma on aloitettava tyhjästä. Tietenkin se on ollut yhtä epämiellyttävää bulkkityötä kun aina ennenkin. Mutta silti takasuoralla häämöttää palkinto: pääsen nolaan yhden jos toisen ”oppineen” joka aikanaan vittuili ja kyllähän koston suloisuus merkkaa tottakai enemmän kun mikään muu.

Mutta jätetään tämä nyt siihen asti kunnes jossain kohtaa tulee valmistakin. Yksi laskentapiste on ollut Ikaalinen josta menee yksi hikinen 33-mitta Länsi-Teiskon kirkolle ja ne loput mitat onkin sitten sitä bulkkia – jotain joka on pakko vaan tehdä. Vieressä on kyllä potentiaalisempi Luhalahden kirkko josta sitten lähteekin jo peräti kaksi mittaa, eli 33-mitat iskee niin Teiskon kuin Mouhijärven vanhaan kirkkoon.

ikaalinen mitat 1
Seudulla on todellisuudessa kolmekin eri pistettä josta kannattaa mitata.

Tai siis ei nämä aina pelkkää bulkkia ole. Toisinaan tulee vastaan jokin entuudestaan huomaamaton mittakin. Mutta joskus iskee jotain joka alkaa pienestä oivalluksesta. Huomasin ihan summamutikassa että jos mittapisteen ottaisi Ikaalisen vastarannalta ja mieluiten vielä vähän pohjoisempaakin, niin sieltä mettien ja kesämökkien keskeltä löytäisi mittoja moneen suuntaan. Ikinä en ollut seudusta kuullutkaan mutta sitten aloin googlaan asiaa ja ilmeni että sehän on Ikaalinen ennen Ikaalista. Siitä kohtaa tunnetaan keskiaikaisia kyläkeskittymiä ja asian vahvistaa jopa yksittäinen linnavuorikin. Että tälläisenkin sitten löysin, jota en entuudestaan tiennyt.

Navigoiminen sitten käykin työstä, varsinkin jos on liian ahne. Kirkkomitta Kuruun jää väkisinkin ylipitkäksi jos mukaan meinaa mahduttaa Itä-Aureen. Kun nämä kaksi on korjannut, rakas lempilapseni Kappeliniitty jää vuorostaan liian lyhyeksi. Kovaa korjaamista ja sitten Mouhijärvi putoaa pois samaten kuin Suodenniemikin. Kursorin siirtely on hikistä  puuhaa ja lopulta on ymmärrettävä, että Itä-Aure on pudotettava kokonaan pois. Tihmanlahti on etsiskelyistä se paikka joka on potentiaalisin. Siitä on oiva kirkkomitta Suodenniemen vanhalle kirkolle, kuin myös Mouhijärven vanhalle kirkolle, ja 33-mitta Kuruunkin osuu sen verran hyvin, että sen voi kelpuuttaa.

ikaalinen mitat
Hyviä mittoja ja nenä sanoo että lähistöllä on aikanaan kieppunut jokin keskiaikainen kappeli joka on pykätty rautakautisen lehdon päälle.

Arvoitus on neljäs osuma sillä se osuu Ylöjärven Ylisen kylän kappeliin jonne matkaa Tihmanlahdelta kertyy 33.0 km.

Ylinen on aikanaan syntynyt Ylisen kartanon ympärille, joka siis toimii nykyään vajaamielilaitoksena. Se tiedetään että kappeli on pykätty vanhaan viljamakasiiniin eikä ole kovin vanha. Toisaalta – kartano on sitten tunnettu jo vuosisatojen ajan ja sen juuret saattavat juontaa jo sinne pimeälle keskiajalle josta ei tietoa enää ole, ja kuka tietää miten kauas? Ja se nyt ei voi olla salaisuus että varhaisissa kartanoissa nimenomaisesti olivat ensimmäiset kappelit ja kirkot kunnes vasta 1500-luvulla niitä alettiin tosissaan pykäämään. Ei Ylinen välttämättä siis ole sattumalta mukana, joskin jos kartanolla on ollut kappeli, se on sijainnut 300m etelään tai länteen.

Tälläisiä oivalluksia tulee siis aina väliin vastaan ja sitten joskus kun on aika etsiä kadonneita kirkkoja, tälläiset vihjeet ovat kullanarvoisia. Vaan nyt takaisin bulkkityön pariin…

Jukkis
Gravatar
Antero
Pohjoisin linnavuori on Ähtärissä, minne Ilmajoen emäpitäjän rajat päättyi idän suunnassa.
Piilota kommentointilomake