Näitä puolipakollisia retkipäivityksiä on  nyt edennyt osaansa Kirvunlinna. Eilen vaan ajankulukseni lähin sit tutustuun näihin hämeen linnavuoriin joita on tossa lähellä, muttei ole koskaan eksynyt.  Pakollisiahan nää on sen takia että jostain  kumman syystä ihmiset tykkää lukee tälläsiä ja myönnän kyllä, että lukisin kai ittekkin jos näitä joku tekee.


Varsinaisestihan tämä kesä meni susille kun kaikkien aikojen intiaanikesä pärähti päälle eikä yksikään  täysijärkinen näin kuumilla koeta mitään metsäreissuja. Mun ideahan on tietenkin samota tuntemattomia maastoja ja etsiä jotain ennennäkemätöntä mutta tältä kesältä jäi se homma kyllä haaveeksi. Onkin korvikkeeksi pitänyt eksiytyä näihin turistikohteisiin joita koristaa museoviraston iso plakaatti, valmis parkkipaikka ja selkeä  polku perille. Näin on tutustuttu niin Teponlinnaan kuin Laurinkallioon ja tällä kertaa siis Kivunlinnaan. Oikeastaan ihan sattumalta koska missään ei ole niin hyvä sunnuntaiajella kun hämeen kulttuurimaisemassa kiemurateillä ja aina väliin osuu kyltti silmään.

On oikeastaan ihme, etten ole Kirvunlinnaan aiemmin törmännyt sillä se ei ole kaukana esim Vehoniemen automuseosta joka on sikamagee paikka ja jossa on käyty sen tuhannen kertaa vetämässä munkkia naamaan. Eivätkä nuo Pälkäneenkään seudut tuntemattomia ole, siitä Aitoon suuntaan avautuu kokonainen tieverkko tyystin autioita tienpätkiä  ja aina sitä miettii että jos auto hajoaisi näillä sysimettillä niin siinähän olis. Yhtä kaikki, tälläset linnavuoret siis sijaitsee ihan kotonurkilla ja ne löytää vähän tumpelompikin.

kirvunlinna 1
Onpahan sitten vittumainen nousu mutta ken leikkiin ryhtyy...


Ollaan sitten linnavuorista mitä mieltä vaan ja itsehän suhtaudun kriittisesti niiden puolustuslinnoitus –ajatteluun – olen näitä ”pyhänvuoren” kannattajakuntaa – niin pakko sanoa että Kirvunlinna on yksi harvoja joita voisi oikeasti ajatella sotalinnoitteeksi. Sehän on lähes luoksepääsemätön korkeutensa puolesta.  Toisella puolen jyrkkäreunainen kallio ja sisäänkäynti tapahtuu kalliohalkeaman keskeltä joka on täynnä louhikkokiveä. Sitä puolustaisi kyllä helposti ja takamaasto takaa liikkumatilaa. Kyltin mukaan siellä  olisi jokin luolankin tapainen jossa on piileksitty isovihan aikaan kun kasakat ovat panneet paikkoja matalaksi mutta pääosin nämä linnavuorethan ovat  rautakautinen ilmiö, ja pääosin hämäläinen ilmiö.

kirvunlinna 2
Juuh...tästä kun luiskahtaa alas käy kyllä taatusti kalpaten.

Myös tässä on suoramaista linnavuorten ketjua kun vetäisee kartalla tästä viivan Laurinkallioon, jää väliin Pälkäneen Pakovuori. Olen vaan pannut merkille että varsin usein nämä linnavuoret tuntuvat olevan 9-10km etäisyyksillä toisistaan ja jos tätä pitää lähtökohtana, voi arvata että erämaissa olevat kalliot ja kukkulat saattavat omata salaisuuksiaan, jos ne ovat oikealla etäisyydellä. Rajavuori olisi kai parempi nimitys kuin linnavuori ?

kirvunlinna 3
Salaperäinen kalliotasanne taitaa olla tämän linnavuoren se ns. juttu ?


Se on selvää että kun puhutaan linnavuoresta sehän on sama kuin ylämäki. Ei tämä nousu nyt sentään ihan niin paha ole mitä aikanaan koin Rikalan linnamäellä…nousu vaan jatkui ja jatkui ja pikemmin jyrkkeni koko ajan. Muistan sen siitä että nousu oli niin ankara että lähti kehosta maitohapot liikkeelle ja loppupäivän kärsi kunnon päänsärystä. Vittumainen se tämäkin sen takia, että louhikkoa pitkin piti edetä harjalle, vain huomatakseen että sen takana siinti korkeammalla vielä toinenkin harjanne. Lopulta ollaan jossain tosi korkealla.

kirvunlinna 4
Tosi outoja kasveja joita tätä  kirjoittaessa koetan kuumeisesti tunnistaa. Olenkin valjastanut koko Somen selvitystyöhön.

Näköalat olisivat huimat ellei puusto olisi vallannut omaansa takaisin. Ilmiö jonka on huomannut muuallakin. Puiden välistä voi saada aavistuksen näköaloista mutteihan ne nykyisin kaksisia ole. Kuka niitä kävisi kaatamassa? Ilmiö on kyllä nähtävissä ihan oikeissakin turistikohteissa, hyvänä esimerkkinä vaikkapa Hämeenlinnan Hattelmalan harju jonne kunta on aikanaan rakentanut komeita näköalatasanteita ja joista nykypäivänä näkee vaan koivunoksia.

Se juttu laella tuntuu olevan kalliotasanne joka on vähän eriskummallinen. Ruoho kasvaa sotilaallisessa rivissä kuin siinä olisi ollut jokin aitaus tms joka on luonut selvän rajauksen. Vielä eriskummallisempaa että tasanteella kasvaa jotain kasvia jota en ole aiemmin nähnyt. Otan kuvankin josko tämä olisi niitä arkeofyyttejä, muinaiskasveja, ja kiistatta sen kukinto muistuttaa jossain määrin nurmilaukkaa. Mutta ei se sitä ole, sillä jonkinlainen mehikasvi se on, lähin vastaavuus olisi varmaan valkomaksaruoho, joka vasta mysteeri onkin. Sillä se on uustulokas  ja kuka kumma olisi niitä käynyt istuttamassa tänne keskelle metsää, sillä itsekseen ne eivät tänne ole päätyneet. Ehkä tähän arvoitukseen tulee vielä joskus vastaus jahka joku tietää tarkalleen mistä kasvista puhutaan. Arkeofyyttien luettelossa ei kumminkaan tälläistä ole ja mikään luonnonkasvi se ei ole. Hmmm….  

kirvunlinna 5
Näköalat olis kyllä komeet jos tänne sais pestattua metsurin.

Onhan se nätti paikka sano. Nähty nyt sitten tämäkin ja kaikella riskillä otin pudotuksestakin kuvan toivoen ettei kenkä vaan lipsahda kriittisellä hetkellä.  Alas olisi meinaan ollut matkaa ja vähintään sääriluu olisi siinä hommassa mennyt, ellei peräti molemmat. 

Jukkis
Piilota kommentointilomake