Dokumenttielokuva Könneistä

Lisää
9 vuotta 2 kuukautta sitten - 9 vuotta 2 kuukautta sitten #21049 : Antero
Mukavaa dokumenttielokuva nautintoa tälle iltaa Könninmestareista . Elokuva on tehty vuonna 1963 ja se esitetään kolmessa 15 minuutin mittaisessa osassa. Se on sattumalta löytynyt jonkun muistettua, että sellainenkin on joskus tehty. Päivällä olin nuorimmaista hakemassa koululta, kun Pohjanmaan radiossa kerrottiin siitä ja samalla haastateltiin suvun olttermannia. Elokuva on mukava katsella ja jossa esitellään Könninkelloja ja niiden tekemistä sekä historiaa, suvun historiaa ja paikkoja Könninluoman varrelta.

Ilmajoen Könnit ja Könnin kellot
Suomen Yleisradion televisio-osasto otti v. 1963 yhteyttä Könninsuvun edustajiin Könnin mestareita käsittelevän dokumenttiohjelman tekemisen merkeissä. Toimittajana alunperin puolen tunnin ohjelmaksi suunnitellussa tv-ohjelmassa oli Veikko Roivas. Ohjelmaa tehtiin mittavan tekijäkunnan voimin mm. juhannusviikolla 1963, jolloin kuvauksia tehtiin päivittäin Yli-Könnillä Ilmajoella. Kuvauksia tehtiin myös muualla Ilmajoella, Vaasan museossa ja Helsingissä, jossa kuvattiin erityisesti Valtioneuvoston tornikelloa. Mestari-Könni Kosti Könni ja I oltermanni Yrjö Könni esiintyvät ohjelmassa, samoin sen hetkisiä kellontekijöitä kuvattiin ja haastateltiin töidensä parissa. Aineistoa kertyi niin runsaasti, että tv-ohjelma valmistui 45 min pituisena. Ohjelma sai ensiesityksensä jälkeen runsaasti kiitosta katselijoilta ja se esitettiinkin uusintana 1965.

Ohjelma löytyi YLEn arkistosta näin 50 v ensiesityksestä. Ohjelma on katsottavissa kolmessa osassa. Selostaja Kauko Saarentaus, kuvaussuunnittelija Kimmo Simula, äänisuunnittelija Pentti Vanhanen, ohjaaja Veikko Roivas


Minulla elokuvat ei näkynyt Firefoxilla, mutta Explorelilla ne näkyy:

konninsuku.kuvat.fi/kuvat/V+I+D+E+O++Ilm...it+ja+Könnin+kellot/

Kolmannen sukupolven mestarin Jaakko Könnin 1806 valmistama taskukellon koneisto:


Juho Yli-Könnin 1842 valmistama 7 viisarinen kalenterikello:


Tuttu kello Tamperelaisille? "Kartanon kellarin paikalle Kauppakadun päätekohtaan rakennettiin 1828-1829 Carl Ludvig Engelin suunnittelema kellotapuli, johon sijoitettiin kaksi kirkonkelloa. Kirkko sai vuonna 1831 kaunistuksekseen R. W. Ekmanin maalaaman, Kristusta Getsemanessa esittävän alttaritaulun, ja muutamaa vuotta myöhemmin tapuliinsa kaupungin ensimmäisen julkisen ajannäyttäjän, ilmajokelaisen Juha Jaakonpoika Könnin valmistaman yksiviisarisen tornikellon. Sellaisena, yhä vain tunnit osoittavana, se antaa tämän päivän hätäiselle ohikulkijalle terveellisen aiheen kysyä kiireen tarpeellisuutta:"

Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 9 vuotta 2 kuukautta sitten Antero. Syy: tekstin fiilausta

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
9 vuotta 2 kuukautta sitten #21052 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Dokumenttielokuva Könneistä
Kellot ovat kivoja ja Seiko 5 on edullinen ratkaisu niille, jotka eivät halua elää sekunnin tarkasti, mutta tuossa lisää historiallisia dokkareita. Aiemmin DVD:t saattoi tilata sähköpostitse, mutta nyt pitää näköjään soittaa.

www.kansatieteellisetfilmit.fi/videot5.htm
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Antero

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
9 vuotta 2 kuukautta sitten #21062 : Huhtakiva
Vastaus käyttäjältä Huhtakiva aiheessa Dokumenttielokuva Könneistä
Tuohon Seiko 5:seen piti tarttua sen verran, että omasta ranteesta sellainen myös löytyy. Edullinen ja itselläni ainakin luotettavasti toiminut automaatti. Mekaanisissa kelloissa on yleensäkin jotain kiehtovaa, koneistot osaa olla todellisia taideteoksia. Oma pieni haave oli omata sveitsiläinen vintage-kello, joka täyttyi 60-luvun alun Omega Seamasterin muodossa. Takakannessa kaiverrus josta käy ilmi kellon kuuluneen helsinkiläiselle rikospoliisille.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
9 vuotta 1 kuukausi sitten #21222 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Dokumenttielokuva Könneistä
Joulupukki nyt matkahan käy savujunalla ja mieli Koskenkorvalla virkistyy:


Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 5 kuukautta sitten #23739 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Dokumenttielokuva Könneistä
Sikamainen juttu perinne-elokuva Topuperältä. Urbaanin kaupunkilaisen kannattaa aloittaa 2 min. kohdalta, alku saattaa huipata heikkohermoosia:


Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.303 sekuntia