Käymäjärven "riimu" kirjoitus.

Lisää
8 vuotta 6 kuukautta sitten #27045 : Jomperor
Moro!
Törmäsin tälläiseen mielenkiintoiseen aiheesen, kuin käymäjärven kivi. Kivi sisältää kirjoitusta mikä muistuttaa riimuja mutta kokonaisuus on jääny tuntemattomaksi. Kiven ikä, kirjoituksen sisältö, kieli, tapa/tyyli on tuntematon. Kivi sijaitsee Käymäjärvellä, Pajalan kunnassa pohjois-ruotsissa. Se löydettiin joskus 1600-1700. Eikä sitä tai lähialueita olla koskaan kauheammin tutkittu, mikä osaltaan voi vaikuttaa siihen, että kivi on edelleen arvoitus.

Paikallisten ja saamelaisten mukaan kivi sisältää tärkeän viestin heidän esi-isiltään. Jotkut lappalaiset väittivät, että kivi sisältää kaiken heiltä puuttumattoman tiedon.
Onko kyseinen kivi täällä ennestään tuttu? Ajattelin, että täällä jos jollain olisi enemmän tietoa kivestä.
Tässä vielä pari wikipedia linkkiä.
fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ym%C3%A4j%C3%A4rven_kivi
en.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4ym%C3%A4j%C3%A4rvi_Inscriptions

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 6 kuukautta sitten #27046 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Käymäjärven "riimu" kirjoitus.
Kiitos vaan tipistä mutta kivi on tuttu ja olen sitä joskus puolileikilläni koettanut ratkoakin.
www.sinikivi.com/huippuotsikot-sinikivi/146-kaeymaejaerven-kivi

sikäli aihe on ajankohtainen että yks tuttu on menossa sinne päin ja luvannut jäljentää kiven molemmat puolet jolloin voidaan ihan kunnolla ruveta analyseeraan sen koukeroita
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: pethuh, Jomperor

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 6 kuukautta sitten - 8 vuotta 6 kuukautta sitten #27056 : Simeoni I
Vastaus käyttäjältä Simeoni I aiheessa Käymäjärven "riimu" kirjoitus.
Laitetaan nyt vaikka tähän, sopivampikin ketju löytynee,mutta jos nyt hieman poikisi ajatuksia...

yle.fi/uutiset/viikinkien_riimut_olivat_...1900-luvulla/7989800

Artikkeleissa mainitaan että muistuttaa Färsaarten ja Islannin puhuttuja kieliä, oma huomioni joskus oli miten Islannin kielessä on hyvin samantapainen nuotti kuin suomenruotsissa. Niin ja se näyte Färsaarilta...

Viimeksi muokattu: 8 vuotta 6 kuukautta sitten Simeoni I.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
5 vuotta 6 kuukautta sitten #39837 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Käymäjärven "riimu" kirjoitus.
Huomasitteko uutisen jonka mukaan käymäjärven kivi olisikin luonnontekele?
www.iltalehti.fi/kotimaa/201805022200916...utm_source=aamulehti

Minen sano tähän mitään, voi olla tai olla olematta. Sanoisin silti ettei tässä ole välttämättä vielä ns. koko totuus. Täytyy tarkentaa. Minullahan ei ole mitään tieteellisempää tutkimusta vastaan ja asiantuntijoiden lausuntoja. Ongemaksi vain nousee että se on Oulun yliopiston teettämä tutkimus ja rehellisesti sanoen ei ole oululaisista kovinkaan kummoista sanottavaa. Se on sellainen pohjoisen maaseutuyliopisto joka on ennenkin kunnostautunut silmissäni ala-arvoisella tutkimustyöllä ja päätelmillä jotka on syntyneet riittämättömistä lähtökohdista. Tälläiseen asiaan pitäisi saada ruotsalaisten oppineiden lausunto sillä heillä on ihan eri tavalla kompetenssia arvioida näitä asioita kuin suomalaisilla - ja erityisesti vielä oululaisilla - joilla ei taida olla minkäänlaista pelisilmää, kompetenssia asiantuntemuksen puolesta.

Arvioikaa itse sillä mullahan kuvia piisaa kiven kaikilta puolilta. Onhan siinä seassa selkeitä uurteita jota ei käy kiistäminen mutta myös kirjoitusmaisia rivejä jotka tuntuu erikoiselta luonnonmuodostelmiksi koska ne noudattavat aakkosmaista kokonaisuutta, kokoluokkaa ja ovat käytännössä ristisuuntaisesti normiurien suhteen.Tietenkin on sanottava että mitään tunnistettavaa kirjasintyyppiä eivät ole mutta sehän ei ole kummaa jos asiaan on edes vähän perehtynyt. Ne oikeat riimukivet kun ovat yleensä kovantyön takana.
Liitetiedostot:

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
5 vuotta 6 kuukautta sitten #39840 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Käymäjärven "riimu" kirjoitus.
Tosta ei kyllä netistä hyvää kuvaa löydy, mutta jos siinä on kirjotusta, niin se on kaadettu, elikkäs rotate 180 vois olla hyvä arvaus koodiavaimeks.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
5 vuotta 6 kuukautta sitten #39841 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Käymäjärven "riimu" kirjoitus.
Mull on siitä kuvia ja voin kyl heitellä tänne jossain kohtaa. Vitsi on kummiski et kivessä on kaks kylkee ja molemmissa oudon tasaista merkistöä noin luonnontekeleeksi. En tiiä, onhan se kuvien perusteella hivenen rapautunutkin joten jos se on hakkausta, se on pahoin kulunut. Toisaalta se voi kyllä olla luonnonkin tekosia jos aattelee et se olis ollu rantakivi ja aallot hakannu sitä uurteille. Tasaiset rivit kertois sitten eri vedenpinnan korkeuksista eri vuodenaikoina tai vuosisatoina.

Ei oikeen olis ny aikaa paneutua tähän mut oishan se helmee jos sen ratkasis mitä siinä lukee niin vois nolata oululaisia. On nääs vähän hampaankolossa siihen suuntaan.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.228 sekuntia