Tabula Rogeriana, mainintoja Suomesta

Lisää
8 vuotta 5 kuukautta sitten #27386 : Kurremus
fi.wikipedia.org/wiki/Tabula_Rogeriana

Olen tutkinut tätä arabi Abu Abdillah Muhammad al-Idrisin teosta ja siitä esiintyviä väitteitä Suomesta. Monessa paikassa väitettään että kyseisessä kirjassa mainitaan suomalaisella kuninkaalla olevan omistuksia Norjassa. Pahaksi onnekseni mistään ei tunnu löytyvän alkuperäisteosta edes alkuperäiskielellä!

Wikipediasta saa irti vain tämän:

Tässä 4. lohkossa VII vyöhykettä sijaitsevat enin osa Venäjän alueita, Finmarkin alueet ja Tabastin maa ja Estlandan maa. Nämä maat ovat enimmäkseen autioita ja alavia; kyliä on kylmillään, lumet kauan sulamatta ja seudut vähäiset. Mitä tulee Finmarkin maahan, siinä ovat lukuisia kylät, viljelykset ja karjat; mutta asutusseutuja ovat ainoastaan Aboan ja Qalamarkin kaupungit. Molemmat ovat suuria kaupunkeja; mutta ympäristö on vain paimentolaiskorpea ja asukkaita uhkaa puute, sillä kummassakin kaupungissa on ihmiselle tarkoitettuja ravintoaineita vähemmin kuin riittämiin. Ja sateet ovat rankat ja ainaiset.

Qalamarkin kaupungista on 200 peninkulmaa Sigtunan kaupunkiin länteen. Qalamarkin kaupungista on 80 peninkulmaa Qotelwjoen toiseen suuhaaraan; ja Qotelwjoelta on 100 peninkulmaa Ragwaldan kaupunkiin. Ragwalda on suuri kukoistava kaupunki meren äyräällä ja kuuluu Tabastin maahan. Siinä maassa ovat lukuisia kylät ja viljelykset, paitsi että asutusseudut ovat vähäiset. Siellä on pakkanen ankarampi kuin Finmarkin maassa, ja hyyn ja sateen valta tuskin hellittää edes silmän räpäyksen ajaksi. Hanilan kaupungista Ragivaldaan on 200 peninkulmaa. Hanila on kaunis, hieno, kukoistava kaupunki, kuuluva Estlandan seutuihin.


Kokonainen käännös tämä ei ole koska wikipedian artikkelissa on myös seuraava:
"Lisäksi Idrisi mainitsee "amatsonien saaren", joka on myöhemmin sijoitettu Turun saaristoon."

Onko kukaan onnistunut löytämään lähdetekstiä kyseiselle teokselle, tai esim. yliopiston tutkimusta? On harmittavan vaikea löytää alkuperäisteoksia...

ps. Jos joku tietää miten saan ostettua nestorin kronikan tai norjalaisten saagoja jossa on mainintoja suomalaisista, niin kertokaa :)

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 5 kuukautta sitten #27387 : Veda
Vastaus käyttäjältä Veda aiheessa Tabula Rogeriana, mainintoja Suomesta
Kurremus, en tiedä tästä asiasta mitään, mutta varmistan, että oletko lukenut tuon J.O. Tuulion artikkelin "Satakunnan vanhin tunnettu paikannimi"? Minusta se tuntuu olevan hyvä lähtökohta muiden lähteiden saamiselle. Artikkeliinhan annetaan viite Wikipediassa ja se löytyy Satakunta-nimisestä artikkeliantologiasta, jonka julkaisijana on Satakuntalainen Osakunta vuonna 1936. Artikkelin sivunumerot ovat 34 - 43.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 5 kuukautta sitten #27389 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Tabula Rogeriana, mainintoja Suomesta
No jossain vanhassa hermeetikossa tais olla alkutekstin käännös. Käännätettiin se aikanaan jollain eläkkeellä olevalla arabianproffalla. Se mm. selvensi että seemiläisittäin Ragwald kuuluu olla Regdala eli Rikala.
Norjalaisten saagoista sen verran että taitaa edelleen Martti Linnan Messenius-jutut olla parhaat. Nestorinkronikka sitä vastoin on turha hyllytilanviejä, mutta Novgorodin kronikka on tutustumisen arvoinen. sen löytää englanninkielisenä ihan netistäkin - jostain päin.

mutta itsehän olen edelleen sitä mieltä -. ja alleviivaan tätä - että paikat jotka Idrisikin mainitsee, on sattumoisin samoja joissa esiintyy jatulintarhoja. tätä en ole oikein koskaan tarkentanut riittävästi. Mielikuva varmaan on, että labyrintteja on tasaisesti pitkin Itämerta ja maita ja mantuja, mutta ei asia ole niin. Niitä on vain ja ainoastaan niillä tietyillä seuduilla eikä juurikaan muualla. Niillä on ihan selvä yhteys näihin seutuihin joita kronikat luettelee - myös tässä yhteydessä - mutta hyvin harva tiedostaa tätä asiaa.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 5 kuukautta sitten - 8 vuotta 5 kuukautta sitten #27416 : Kurremus
Vastaus käyttäjältä Kurremus aiheessa Tabula Rogeriana, mainintoja Suomesta
Tiedustelin asiaa ja tälläinen alkuperäisteos löytyi :)

gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b52000446t...ad%20al-Sarif.langEN

Nyt vain pitää palkata joku arabi kääntämään tuo teksti :D

ps. Jukka, jos muistat missä Hermeetikossa teksti on käännetty ja jos vielä tiedät että voiko sen ostaa jostain, kerrothan :)

Tuon teoksen kartat täältä:
bodley30.bodley.ox.ac.uk:8180/luna/servl...elfmark%2Csort_order
Viimeksi muokattu: 8 vuotta 5 kuukautta sitten Kurremus.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 5 kuukautta sitten #27420 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Tabula Rogeriana, mainintoja Suomesta
Kokeillaan jos tää onnistus näin ?
Liitetiedostot:

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
8 vuotta 5 kuukautta sitten #27435 : Kurremus
Vastaus käyttäjältä Kurremus aiheessa Tabula Rogeriana, mainintoja Suomesta
Kiitos :)

Aion kuitenkin käännättää vielä kerran tuon tekstin ihan vain varmuuden vuoksi.

Mutta mitä tekstistä voidaan päätellä niin:

1. Suomessa oli kukoistavia kaupunkeja ainakin muutama
2. Suomessa oli kuningas.

Jännästi tuota kuningas juttua ei sitten mainita juuri missään.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.338 sekuntia