- Vastaanotettu kiitos 2
Pohjoismaiden rajat historian saatossa?
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
80-luvun historianopetuksen perusteella tiesin kyllä Hanhikiven ( joku kyllä on kirjoittanut että Hanhikivi ei voinut olla merenpinnan yläpuolella 1300 -luvulla? ) ,mutta mitään Bygdeå -kiveä en tiennyt olevan...
Kouluajoista jäi mieleen se että lapsille ja nuorille jäi se käsitys että the Sweden oli alueiltaa jo silloin melkein kuin nykyiset rajat omaava ruotsi. . toki näin ei opetettu, mutta niin paljon jätettiin kertomatta että se vaikutti ainakin minun mielikuviin ja alitajuntaan. Siis mieleeni rakentui kehittynyt sekä ylivoimainen ruotsi ja takapajuinen, historiaton, tyhjiönomainen Suomi.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Sivulta Hälsinglandin historia löytyi oheinen kartta. En tiedä mistä se on alkujaan peräisin tai mitä ajanjaksoa se kuvaa, mutta sen mukaan suomalaisasutus olisi jatkunut Ruotsin puolella kovin pitkälle. Jutussa mainitaan myös hälsingelagen jota olisi noudatettu myös meidän puolella Pohjanlahtea.
Kuriositeettina mainittakoon, että Hälsinglandissa on myös komeita pohjalaistaloja ja ovat jopa saaneet ne hyväksytetyiksi Unescon maailmanperintöluetteloon. Kertooko jotain yhteisestä kulttuurista Merenkurkun molemmin puolin...
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Tronheimista päällimmäisenä mieleen jäi sen kivinen kirkko, jossa Norjan kunkut vanhojen perinteiden mukaan kruunataan. Toinen mikä jää mieleen on sen sotilaslentokenttä, joka on poikittain rakennettu moottoritien yli ja sinne laskeutuvat ja nosevat suuret Naton kuljetuskoneet. Kolmas mikä erityisesti jäi mieleen on kaupungin maksullisuus autolla liikkumisessa ja sen liikennevalot, jolla koko kylä seisoo ja ruuhkautuu. Valot kun päästivät vain kolme autoa kerralla ja niitä on joka risteyksessä. Siinä sitten koitellaan kuskin hermoja kun vihreästä aallosta ei ole tietoakaan.
Trondheimin alueella on ollut asutusta tuhansia vuosia. Se oli aikoinaan tärkeä viikinkiasutuksen keskittymä, ja kaupunki sen katsotaan olleen vuodesta 997 lähtien, jolloin viikinkikuningas Olav Tryggvason nimesi sen virallisesti. Trondheimista tuli pian perustamisensa jälkeen Norjan ensimmäinen pääkaupunki, ja siellä muun muassa kruunattiin uudet kuninkaat. Pääkaupunkina se toimi vuoteen 1217 saakka. Olav Tryggvason nimesi kaupungin alun perin Kaupangeniksi (”kauppapaikka, markkinapaikka”), mutta sittemmin sen nimeksi vakiintui Nidaros, jonka nimisenä se säilyi läpi keskiajan, kunnes siitä alettiin käyttää myöhäiskeskiajalla nykyistä nimitystä Trondheim.
Trondheim sijaitsee Nidelva-joen ja Trondheiminvuonon suistossa, minkä ansiosta sinne on aina ollut suhteellisen helppo matkustaa laivoilla ja sen asema kauppasatamana on ollut merkittävä. Trondheim on ollut historiallisesti myös suuri uskonnollisen elämän keskus, ja siellä sijaitsee 1000-luvulta peräisin oleva Nidarosin tuomiokirkko sekä arkkipiispan palatsi.
Niin joo, jos nuoruutta ja opiskeluhaluja riittää, Tronheim voisi olla ihan mukava opiskelukauounki...
fi.m.wikipedia.org/wiki/Trondheim
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
Joka tapauksessa jos me lähdetään ihan alusta eli vuosista 0-200 jkr. niin etelärannikko on ollut osa silloista Vendi-kulttuuria eli Viroa. Virossa on ilmeisesti asustanut useita eri heimoja jotka on eronneet kulttuurisesti toisistaan. Joka tapauksessa maamme varhaisimmat linnavuoret, joita on kolme etelärannikolla edustavat tätä aikakautta. Porvoon linnamäki yhtenä sillä sen muoto vastaa aikakauden tyyliä pengerrettyine muotoineen. Myös kaikki paikat jossa on ollut nk venehautauksia kuuluvat tähän kulttuuriin ja niitähän oli etelärannikolla vuoden 200 tienoilla. Sit kiinnittäisin huomiota vielä Turun ja Saarenmaan yhtenäiseen nimistöön. Tämä on sellainen lähtökohta josta ainakin itse lähtisin aikalaiskarttaa tekemään. Koetan saada sen teille visuaaliseen muotoonsa jahka seuraavan kerran pääsen paremmin koneen ääreen.
Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.
