Isojärven jättikivi, Kuhmoinen?

Lisää
6 vuotta 6 kuukautta sitten #32723 : laurimaijala
Kuten otsikko jo antoi ilmi, yritän löytää mahdollista tietoa Isojärven kansallispuiston suuresta siirtolohkareesta, joka lepää kolmen kiven varassa, Heretyn luontopolun varrella ( linkki Isojärven reitteihin).

Tietääkö kukaan kivestä enempää? Vahvasti uskoisin sen olleen ainakin jonkinmoinen seitapaikka, niin erikoinen ilmestys kivi kuitenkin on. Reitin infotaulu on luonnollisesti vajavainen, ohimennen mainitsee jättiläiset ja sitten enempiä selostamatta toteaa vaan "jääkausi".

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 6 kuukautta sitten #32724 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Isojärven jättikivi, Kuhmoinen?
Joo, täällä on aihetta käsitelty mutta ei se suinkaan sillä seuduin ainutlaatuinen ole. Kolmijalkaisia kiviä on enemmän kun todennäköisesti vielä löytymättäkin hurumykkä.Mullahan on tossa kirja taitossa tästä aiheesta. se totee vaatimattomasti että nää kivet on ammoin ihmisen nostamia ja ikää niillä on 11 000 vuotta - vähintään. Sen tietää rannansiirtymän avulla. Paikka jossa se on aikanaan seissyt, on ollut muinainen niemi ja sen edessä on lainehtinut avomeri.
Tässä on karttakuva vuodelta 9700 eaa. ja alin punainen piste on toi kukkulankuningas. Erikoisinta muuten että virallisesti asutushistoria alkaa vasta tuhat vuotta myöhemmin... :ohmy:


Kun olen näitä mettiä kolunnut ja vähän nettiäkin niin oppinut että nämä kolmijalkaiset alkaa putkahdella vasta päijänteen maastoissa. lännempänä on kaikki yksijalkaisia.
Liitetiedostot:

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 6 kuukautta sitten #32729 : laurimaijala
Vastaus käyttäjältä laurimaijala aiheessa Isojärven jättikivi, Kuhmoinen?
Katseltiinkin jo paikan päällä maaston olevan sen näköistä, että rantaviiva on noilla paikoin joskus mennyt. Mielenkiintoinen kirja siis luvassa! Oliko Vaiettu muinaisuus, missä ensi kertaa oli esitetty näiden olevan pystytettyjä?

Onko asiasta vielä muuta tietoa? Nappasin kivestä meinaan kuvan Hiisi-kuvauskilpailua varten ja siellä pyytelevät tarkempaa infoa kohteista.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 6 kuukautta sitten #32731 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Isojärven jättikivi, Kuhmoinen?
Ei siitä kivestä irtoa mitään sen kummempaa, mitä nyt vieressä oli tälläinen joka on kiistatta vähän epäilyttävä luonnontekemäksi
Muutenhan se metsikkö oli sen verran rämeinen että ei oikein tunnu että siellä olisi majaa pidetty. Tuntuu että tämä kivi on nostettu jaloille ihan sen takia että se nyt on sattunut olemaan siinä ja sopivasti niemennokassa josta se näkyy kauas. Jos tältä muinaissaarelta ettis sitä asuinpaikkaa, niin Lortikanvuori voisi olla vähän potentiaalisempi kohde - ainakin siellä on vesipaikkoja ollut varmaan jo silloin.

Nämä kolmijalkaiset alkaa tosiaan ilmaantua muinaispäijänteen rantamille. Epäilen itse että ne symboloi maanisäkkäitä ja jo yoldiameren loppuvaiheessa sinne on voinut sellaisia eksyäkin. Samalla päijänne itse on pysynyt pisimpään merenlahtena, sehän umpeutui vasta 6500 eaa. Tosin on mulla näihin kolmijalkaisiin muodostumassa rajumpikin näkökulma mutta se on vasta muotoutumassa kenttätutkimusten myötä. Yhtä kaikki, kukkulankuningas on eräs jykevämpiä megaliitteja vaikka niitä tiedän lähimaastossa olevan ainakin viisi tai kuusi vastaavaa.
Liitetiedostot:

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.307 sekuntia