Suku on paras

Lisää
6 vuotta 5 kuukautta sitten - 6 vuotta 5 kuukautta sitten #33079 : Antero
Suku on paras kirjoittanut Antero
Mielenkiintoista sellainen tieto mitä Ilkan mielipidepalstalla on kirjootettu, jotta Antero olisi Antero niin 1500-luvulta saakka siihen on tarvittu 8192 henkilöä, eli esi-isiä ja -äitiä kumpaastakin yhteensä, kun omia vanhempia siihen ei ole laskettu mukaan. Lisäksi jos suvuistaan kiinnostuneet perustaisivat sukuseuroja alkaen 1500 - 1600 luvulla eläneestä esi-isästä, hän voisi siinä samantien liittyä kolmeenkymmeneen sukuseuraan. Miettikääpä muuten sitä, jos yksikin henkilö puuttuisi välistä, teitäkään ei liioin olisi. Sikäli mietin vain, miten sitten tuo sateenkaariväki aikoo tuon ongelman ratkaista, kun kumpaakin sukupuolta kuitenkin tarvitaan... Lisäksi tietenkin esi-isä voi olla myös joku toinen, mikäli aisan yli loikitaan eikä Hannin pallit jää aisalle ja äiti pitää jonkinmoista lukua, kenen kanssa milloinka yöt on vietetty.


Tässä on emännän esipolvi tuolta 1500 luvulta alkaen, harmi että kuva on kovin pieni:


Kalevi Kataja kaipasi julkisuuteen laatimaani Hyytisen sukukarttaa (Ilkka 24.8.2019). Etsin sukutauluistani kaikki 1600-luvun esi-isäni ja katsoin montako sukulinjaa johtaa niihin sekä hain vanhoista kartoista sukujen kantapaikat. Merkitsin ne punaisilla pisteillä. Kovin tarkka ja varma ei kaikkien kantapaikkojen sijainti voi aina olla, mutta suuntaa antavia ne ovat.

Järviseudulta löysin yli 30 esi-isää. Eniten sukulinjoja, viisikymmentä löytyy Hyytiseen, Strangiin, Kärnään ja neljäkymmentäkahdeksan Tarvoseen. Tarvosia oli 1590-luvulla kaksikin, mutta he saattoivat olla veljeksiä. Isälinjaan, joka menee Itäkylän Viinamäkien kautta Evijärven Gersiin (Girs), löysin 22 sukulinjaa. Nimi Gers löytyy vanhoista kartoista, mutta kirkonkirjoissa nimi on yleensä Girs. Nykyinen Evijärven Kirsilän talo sijaitsee juuri tuolla Gersin paikalla.

Jos suvuistaan kiinnostuneet perustaisivat sukuseuroja 1500–1600-luvulla eläneestä esi-isästä, voisin liittyä lähes kolmeenkymmeneen sukuseuraan. Ainakin Hyytisillä, Strangeilla, Kärnillä, Nelimarkoilla ja Keisareilla sukuseurat jo on.

Jos lappajärveläisen vaimo on Järviseudulta, voi mitä todennäköisimmin löytyä yhteisiä esivanhempia jo muutama sukupolvi taaksepäin. Näin on mm. isoisäni Niilo Hyytisen kohdalla. Hänen vaimonsa eli mummoni oli Maija Ylitalo Tarvolasta. Siksi sukulinjojani löytyy runsaasti Järviseudun sukuihin.

TIMO HYYTINEN

tietokirjailija Jyväskylä


Lähde: Ilkka
Viimeksi muokattu: 6 vuotta 5 kuukautta sitten Antero. Syy: Tekstin fiilausta

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.235 sekuntia