33,3km dramatiikka

Lisää
6 vuotta 3 kuukautta sitten #33539 : koizilla
Mähän en tästä aiheesta paljoa tiedä, mutta tuli tuossa yhtäkkiä mieleen. Voisiko olla niin että muinaiset rakennelmat kuten kirkot on rakennettu toisistaa 33,3km etäisyyksille siksi että tuohon aikaan ei km/m mittayksikköä tunnettu. Metri yksikköhän tuli käyttöön vasta 1800 -luvulla. Tuolloin ennen 1400 lukua jolloin näitä 33,3km mittoja esiintyy, silloin oli käytösttä virsta. Virsta tulee venäjänkielisestä sanasta верста eli versta ja on nykymitassa 1066,80 metriä. Eli jos siihen aikaan on yksinkertaisesti päätetty että rakennetaan kirkot toisistaan 30 virstan päähän ja samoin mittauslaitteet on ollu eri yksikössä kun metri. Anyway se tekee aika lähelle tuon 33km. 1066,8x30=32,1km. Mutta jos rakennelmat on oikeesti tasan 33,3km päässä toisistaan, eikä kyseessä ole muinaista mittavirhettä, voisiko olla että tuo virsta on ollut aikanaa muutaman metrin pidempi jotta saadaan oikea tulos eli 33,3km.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 3 kuukautta sitten - 6 vuotta 3 kuukautta sitten #33541 : Kuutar
Vastaus käyttäjältä Kuutar aiheessa 33,3km dramatiikka
Jossakin keskustelussa näistä vanhoista mitoista on ollutkin jo vähän puhetta.

Testasin wikipediasta löytyvät vanhat mitat eikä mikään osu kerrannaisena tasan 33,3km:n.

Muoks. Tankomitta on ollut jossakin päin Suomea 3m, eli 111 tankoa on 33,3km.

Onkohan jotain vielä vanhempia mittoja tiedossa?
Viimeksi muokattu: 6 vuotta 3 kuukautta sitten Kuutar.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 3 kuukautta sitten #33542 : tarja
Vastaus käyttäjältä tarja aiheessa 33,3km dramatiikka
Tuossa alkuvuodesta kirjoittelin pohdintojani tähän problematiikkaan tuonne varsinaiseen 33,3-ketjuun. Tähän vois vielä yrittää tehdä jonkinlainen tiivistelmä. Joka tapauksessa näyttäisi siltä, että kyseessä oleva mitta on huomattavasti vanhempi kuin mikään ns. moderni mitta ja tämä etäisyys 33,3 kilometreinä on pelkästään sattuma ellei oteta huomioon sitä, että metrin määritelmä ja tämän mitan pohjana olleen mitan määritelmä sattuvat olemaan samaa juurta.

Kaikkihan sen tietää, että metrin prototyyppiä säilytetään Pariisissa, mutta metrin mittaa ei vedetty hatusta vaan määriteltiin kymmenenmiljoonasosaksi etäisyydestä pohjoisnavalta päiväntasaajalle. Eli siis Maapallon ympärysmitta on metreissä noin 40.000 kilometriä.

Mutta nyt tuleekin se hurja juttu, että näyttäisi siltä, että joskus muinaisuudessa olisi ollut jokin porukka, joka on osannut siihen aikaan mitata Maapallon ympärysmitan käytännössä samalla tarkkuudella kuin tänäkin päivänä ja vieläpä perustanut oman mittajärjestelmänsä tälle samalle perustelle. Ainoana erona se, että etäisyys navoilta päiväntasaajalle ei jaettu 10 miljoonaan osaan vaan 9 miljoonaan.

Miksikö näin tehtiin ? No trigonometrian vuoksi. Suora kulma on 90 astetta, ei 100 astetta. Kuriositeettina mainittakoon, että samaan aikaan kun metri määriteltiin, yritettiin myös muuttaa astejärjestelmää vastaavasti eli graadi-järjestelmässä on suora kulma 100 grad. Mutta se siitä. Joka tapauksessa tämä meidän metrimme on tasan kymmenen prosenttia lyhyempi kuin ns. megaliittimetri joka olisi pituudeltaan siis 1,11 metriä.

Nyt päästään sitten näihin ns. kirkonmittoihin. Eli 33,3 km olisi tasan 30.000 megaliittimetriä tai miksi niitä nyt kutsuisi... Jatkokysymyksenä voisi tietysti esittää onko maastossa löydettävissä myös muita kerrannaisia ? Ainakin 22,2 km löytyy ja 16,6 km eli puoli kirkonmittaa. Muitakin varmasti löytyy.

Jatketaan vielä pohdintaa. Satuin huomaamaan, että kun 33,3 km jakaa 180:llä on lopputulos 185 metriä. Tämä sattuu olemaan yhtä pitkä matka kuin antiikin maailmassa yleisessä käytössä ollut stadionin mitta. Nykytietämyksen mukaan Erastothenes mittasi Aleksandriassa noin vuonna 240 ekr ensimmäisen kerran maapallon ympärysmitaksi 250.000 stadionia eli siis 46.250.000 km. Eli virhettä yli kymmenen prosenttia.

Eli tässä on ainakin kaksi sattumaa eli nykymitat ovat kymmenen prosenttia lyhyemmät kuin nämä ns. kirkonmitat ja sitten kirkonmitat näyttäisivät soveltuvan muinaiseen stadionin mittaan. Ja suhdeluku kummassakin tapauksessa juontuu trigonometriaan eli 90 asteen suora kulma ja 180 asteen puoliympyrä. Tästä herää puolestaan löytyisikö myös muita etäisyyksiä jotka olisivat tunnettujen trigonometristen kulmien monikertoja stadionin mitan kanssa. Esim. 30, 60, 45, 120, 135, 150 jne... Periaatteessa tässä olisi vaikka kuinka paljon tutkimussarkaa, jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan ja sattuisi olemaan näitä villimpiä kirkonmittoja, jotka eivät sovi perinteiseen 33,3 km muottiin.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: julsei, Antero, Kuutar

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 3 kuukautta sitten #33543 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa 33,3km dramatiikka
Voisihan tuo 3333 tarkoittaa myös sanaa GiLGaL, eli lapataan vokaalit veks ja saadaan konsonantit GLGL. Numerimuodossa tuo olisi "3 30 3 30"

Konsonanttien numeri arvot on (G = 3) , (L = 30)

Gilgal sinänsä viittais ympyrään aka "circleen".

GILGAL (Heb. גִּלְגָּל), name indicating an ancient sacred site on which a circle of large stones was erected. Gilgalim ("circles") were constructed in Canaan from very early times; the Bible mentions several places called Gilgal which were named after gilgalim in their vicinity.

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 3 kuukautta sitten #33546 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa 33,3km dramatiikka
Mulla on ollut tässä asiassa vuosikausia se mielikuva, että tää 33-juttu on jotenkin vaillinnainen. kun se olis osa jotain isompaa palapeliä mutta kun osa paloista on kadoksissa, sen hahmottaa vaan sieltä täältä. Lyhyesti sanoen, oma järki ei vaan riitä. Se eteläpohjanmaan juttu avas tätä solmua jossain määrin ja siihen oli varmaan syynsä, että me tehtiin se yhdessä ja ryhmä pääsee aina pidemmälle kun yks ihminen jolla tarkoitan itteeni. Sitä jollain sokeutuu omaan juttuunsa ja ajaa sen takia ittensä umpikujaan.

Minä olen koko ajan koettanut saada näistä geometrisiä kuvioita maastoon mut jos tietyt pisteet puuttuu tai ei ole kanttia niitä vaan laittaa, niin loputulos on puolinainen eli pelkkiä viivaverkkoa vailla mitään punaista lankaa. Toinen skenaario jota tässä ehdotetaan on sit hakea jatkoa kerrannaismitoilla. Tähän voin sanoa vaan että kerran laskin satakunnan kaikki mahdolliset mitat kaikista kirkoista - tai siis valittin n. 40 kirkkoa josta kustakin vedin 39 mittaa kaikkiin muihin - tietokoneella olis varmaan ollu fiksumpaa kun manuaalisesti jos vaan osais. Eikä sieltä koskaan noussu esiin näitä kerrannaismittoja, joka mittaa tuntu esiintyvän aina yhden kerran, parhaimmillaan kaks. Sen sijaan 33-mittaa nousikin sit ihan eri määrissä, ja määrät liikku kymmenissä. Muistaakseni lopputulema oli että jos etäisimmän ja lähimmän kirkon etäisyydeksi sopi vaikka 80km, yksittäistä mittaa esiinty n. 0.2% todennäköisyydellä ja jos lavensi kenttää vaikka 160km alalle, määrä tietenkin yhden mitan kohdalla pieneni jonnekin 0.1%. Vain 33 -mitat säilytti kutinsa ja jos kelpuutti 33-kerrannaiset (22.2---44.4.. jne) prosenttiosuus jopa nousi vastoin todennäköisyyttä.
ajan takaa että kerrannaiset on ainakin satakunnan kohdalla umpikuja koska siellä on ainoa silmiinpistävä mitta toi 33.

mut se geometria... se kiusaa vähän samalla tavalla kun noi isot maaperäsuoratkin. Ne vaan päättyy keskelle ei-mitään eikä ne tunnu luontevasti korreloivan keskenään vaikka loogisesti niidenkin pitäis muodostaa jokin iso ja yhtenäinen suljettu kuvio.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
6 vuotta 3 kuukautta sitten #33549 : koizilla
Vastaus käyttäjältä koizilla aiheessa 33,3km dramatiikka

Mulla on ollut tässä asiassa vuosikausia se mielikuva, että tää 33-juttu on jotenkin vaillinnainen. kun se olis osa jotain isompaa palapeliä mutta kun osa paloista on kadoksissa, sen hahmottaa vaan sieltä täältä.


Googletin wikipediasta metriä yksikkönä, se perustuu valonnopeuden kaavaan. Sitähän ei ole millään kukaan osannut laskea 1700 -luvulla tai aikaisemmin. Se että rakennelmat kaikista maailman luvuista ovat tasan 33.3km päässä toisistaan, joka on itsessään todella esoteerinen luku, sulkee kaiketi nyt pois tuon virstan ja muinaiset mittayksiköt. Koska jos virstassa olisi joku muutaman metrin virhe, miks sen avulla päädyttäisiin just tasan 33.3km, kun siihen maailman aikaan ei valonnopeutta kuitenkaan osattu laskea. Se että välimatkat perustuukin puhtaasti valonopeuteen, tarkoittaa että tää on varmasti jotain isoa kokonaisuutta. Onkohan missää muuallapäin maailmaa havaittu mitää vastaavaa? Tuskin tätä voi pelkästää Suomessa olla.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: julsei

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.224 sekuntia