Finalaska

Lisää
5 vuotta 3 kuukautta sitten #38243 : Antero
Finalaska kirjoittanut Antero
Ilkassa uutisoidaan talvi- ja jatkosodan aikaisesta suunnitelmasta mikä heräsi jenkeissä, että suomalaiset siirrettäisiin Alaskaan Norjan satamien kautta, mikäli puna-armeija miehittää Suomen. Todennäköisesti mikäli puna-armeija olisi vallannut Suomen, vastaavasti Neuvostoliitto olisi siirtänyt suomalaiset Uralin itäpuolelle, kuten monelle virolaiselle kävi. Suomalaisten asuttamasta Alaskasta virisi ajatus, että lähes tyhjässä maanosassa suomalaiset pohjoisena kansana olisivat kehittäneet maanviljelystä ja muita elinkeinoja siellä. Miten lie, olisiko olosuhteet siellä tai Siperiassa olleet sitten paremmat myöhemmin, ainakaan ruotsalaisia ei tarvitsisi kattella...

Talvisota synnytti Yhdysvalloissa ajatuksen suomalaisten kuljettamisesta turvaan uhkaavalta neuvostomiehitykseltä.

Suomen historialla on monta toteutumatonta polkua. Yksi hurjimmista on tässä: Yhdysvalloissa esitettiin sotavuosina suomalaisten asuttamista Alaskaan.

Idea syntyi talvisodan raskaina viikkoina, kun pelättiin Neuvostoliiton miehittävän maamme. Uudelleen ajatus nostettiin esiin jatkosodan kääntyessä Suomelle tappiolliseksi.

Talvisodassa kamppaileva Suomi sai Yhdysvalloissa laajojen kansalaispiirien sympatian, ja ex-presidentti Herbert Hooverin johtama järjestö keräsi rahaa pohjoisen demokratian tueksi.

Kaikille tämä ei riittänyt, vaan vaadittiin radikaalimpia tekoja. Niin syntyi ajatus ahdistetun kansan siirtämisestä valtameren yli lähes tyhjään Alaskaan.

Ideaa palloteltiin monella suunnalla, mutta alkuvuodesta 1940 ajatuksesta syntyi ehdotus nimeltään Finns for America’s Finland. Sen laati kaksi nuorta älykköä, Robert Black ja Leonard Sutton.

Asiakirjan olemassaolo ja ehdotuksen laaja historiallinen kehys paljastuvat 25. lokakuuta ilmestyvässä kirjassa Finalaska, unelma suomalaisesta osavaltiosta (Vastapaino).

Teos perustuu historiantutkija Henry Oinas-Kukkosen vuosia kestäneisiin arkistotutkimuksiin.

Norjan satamista Alaskaan

Alaska-ehdotuksissa ei ollut kyse vain pyyteettömästä avusta. Suomalaisista toivottiin piristystä Alaskan elinkeinoille. Uskottiin, että kylmään ilmastoon tottuneet suomalaiset saisivat alueen maatalouden kukoistamaan.

Suunniteltiin, että amerikkalaiset kauppalaivat noutaisivat Pohjois-Norjan satamista varsinkin Pohjois-Pohjanmaan viljelijäväestöä.

Jatkosodan loppuvaiheissa ehdotukset muuttuivat entistä kunnianhimoisemmiksi. Yhdysvaltojen hallinnossa liikkui papereita, joissa suositeltiin lähes koko Suomen väestön pelastamista puna-armeijan miehitykseltä ja sitä seuraavalta vainolta.

Suomi onnistui synkistä ennustuksista huolimatta säilyttämään itsenäisyytensä. Uudessa tilanteessa Alaska-suunnitelmat salattiin ja vähitellen unohdettiin.

SIMOPEKKA VIRKKULA


www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/tutkija-l%C...a-alaskaan-1.2428356

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
5 vuotta 3 kuukautta sitten #38255 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Finalaska
Näyttää siltä että USAlla ei sotavuosina ollut mitään vakavia suunnitelmia Suomen varalle. Joku mitä omituisin miehityssuunnitelmakin löydettiin jossa jenkit tekisivät maihinnousun petsamoon ja sitten vain luotettiin, että se toimisi painostava eleenä Mannerheimin suuntaan. Asiallisesti ottaen suunnitelma oli hyvin kaukana mistään järkevästä...

Tietenkään näitä ei kannattaisi ottaa aina kovin kirjaimellisesti. Armeijat tekevät jo harjoitusmielessä mitä oudoimpia suunnitelmia mitä kummallisempia tilanteita varten, ja ne ovat ja pysyvät pelkkinä hahmotelmina. Ironista kyllä, asiaan oikeasti vaikutti politiikka. Vaikea kuvitella että neuvostoliitto olisi sallinut USAn parkkeerata Suomeen, joten meidän omat vihollisemme pelasti meidät toiselta suurvallalta.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.192 sekuntia