ne viikinkimiekat ...

Lisää
3 vuotta 11 kuukautta sitten #42872 : Jukkis
Ei ny muista onko tätä aihepiiriä tullu avattua täällä aiemmin vaikka syytä tietenkin olisi. Meneillään kun tuntuu olevan melkoinen miekkabuumi. Sen takaa löytyy tää Moilanen joka on niitä itte paljon takonut, todennut löydetyt supisuomalaiseksi alkuperäksi ja todennut sivukaneettina että täällä on oltu sen takia kaikkee muuta kun köyhälistöä. Tehnyt asiasta jonkun väitöskirjankin jossa todennut että suomessa on taottu miekkoja sadoittain.
Kuulemma riitautunut oppineiden kanssa mutta siinähän nyt ei ole mitään uutta. Se kuka sanoo mitä tahansa uutta joutuu aina skismaan mut sehän on vaan laaduntae.

Se kuulemma olis ny lauantaina esitelmöimässä tossa vapriikissa ja on kai aika selvää että siellä on varmaan täysi yleisö. Munkin facebookkamuista useampi on mua koettanu sinne houkutella. Minä tiedän vaan miekoista ne hatarar perustiedot että pronssikaudelta on muutama ja sit viikinkikaudelta sitäkin useempi - useita satoja vissiin. Keskiajalla hiljenee, alkaa olla peitsien aikakausi.

Minen kuitenkaan aatellu mennä eikä mua oikeen aihepiiri inspiroi kun kokonaiskuvan kannalta. Tässä eletään vielä yksittäisten miekkamiesten tunnelmissa jotka ehkä on pestautunu jonnekin rooman legiooniin tai viikinkien rosvoretkille kun hurjat ainakin. Ehkä voidaan epäillä jonkinlaisen yläluokkaisen säädyn - soturisäädyn - olemassaoloa hämeessä ja niillä main.

Mulla on ollu meinaan jo vuosia aatoksena että suomessa on toiminut ihan oma ritarilaitoksensa eli nää joita tultaisiin sanoon pirkkamiehiksi. Satakuntalaisia, ei hämäläisiä. Niistä on tehty hämäläisiä kun pirkanmaa vesilahtineen ajautui hämeen hallintaan ja kun kansallisromantikot 1800-luvulla näki sen alkujuurisuomalaisen nimenomaan hämäläisinä, on kaikki sit hämäläisiä.
Ottaen huomioon ritarikuntien historian, on miekkavaihe ollu siinä 800-1200 -luvuilla jonka jälkeen alkoi tulla sotakentälle uudenlaiset aseet kuten jouset ja peitset ja 1300-luvulla ritarilaitos - kuten sen ymmärrämme - alkoi olla sotilaallisessa mielessä auttamattoman vanhanaikainen. Lisäksi siltä lähti kokonaan glamouri alta kun murjaanit heitti ritarikunnat pois pyhältä maalta.

Mutta maaomaisuutensa takia ritarilaitos alkoi kukoistaan ekonomiselta puoleltaan. Syntyi kauppaverkostot, kauppalaivastot, pankkilaitokset ja vaikka mitä. Myöhemmin niistä tuli kauppakomppanioita. Olihan tätä puolta ollut olemassa jo ritarienkin aikaan, kun jostain piti saada tuloja mutta painopiste meni teutoneilla hansaan ja meillä pirkkasotureiden sijaan pirkkakauppiaisiin ja tavastit alkoi nekin häärätä kaupan saralla suuren maailman malliin. Kyllä se on ajallisesti niin samanaikaista että edelleen vastais aatosta ritarilaitoksesta.

Lappi oli oma lukunsa kun siellä ei käyty kauppaa tekemässä vaan haalimassa raaka-ainesta. Melkeen voi seurata miekkojen kulkua siika- ja kemijokien latvoille. Tää se mun aikanaan saikin pohtiin tätä ritarilaitoksen ideaa. Se nääs on niin että kuollut ritari haudataan aina miekkansa kanssa mutta sen terä katkaistaan tai väännetään. Ja kun kattoo näitä löytyneitä miekkoja, niin mitä enemmän niitä löytyy periferiasta, niin kärki on järjestään poikki.

Tätä vaan on vaikee hyväksyä koska jos olis ollu olemassa organisoitunu ritarilaitos niin kuka sitä komensi? Tai siis kenen alaisuudessa ne oli? Tähän asti vois vielä jutun niellä yks jos toinen mut kun avaa suunsa sanoakseen jotain satakunnan kuningaskunnasta jolla oli oma ritarilaitos alaisuudessaan, niin kaikki on taas hienotunteisesti hiljaa.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.189 sekuntia