Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä

Lisää
12 vuotta 10 kuukautta sitten #4520 : Pahakurki
Sinänsä vanha uutinen mutta muistutukseksi kaikille:

sverigesradio.se/cgi-bin/sisuradio/nyhet...l.asp?artikel=375080

Suomalaistutkijoiden mukaan Ruotsin vanhoissa riimukivissä on todennäköisesti suomen kielen sanoja. Tampereen yliopiston etnomusikologian professori Timo Leisiö on tutustunut tutkija Ove Bergin havaintoihin.

Riimukiviä tutkinut Ove Berg
Jällivaaran kirjoituskammarissa syntyi pitkän tutkimustyön tuloksena Ove Bergin kynästä kirja Runsvenska, svenska finska - Riimukivien ruotsi suomi. Lapsuuden maisemissa Blekingen ja Skoonen rajalla oli riimukiviä runsaasti, myös paikallinen murre poikkesi yleisruotsista ja yli 30 vuotta eläinlääkärinä Jällivaarassa tutustti hänet suomen ja saamen kieleen. Niipä riimukivien arvoituksellisten sanojen merkitys löytyi yllättäen suomen kielen kautta.

Tampreeen yliopiston kansanpeiteen ja etnomusikologian professori Timo Leisiö on tutustunut Ove Bergin kirjaan eikä ole lainkaan yllättynyt, sillä Ruotsissa ei nähdä suomen osuutta maan muinaiseen historiaan, vaikka se aivan helposti löytyy, jos osaa suomen kieltä.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12 vuotta 10 kuukautta sitten #4521 : caratta
Mielenkiintoista, että juuri eteläisestä Ruotsista ja Gotlannista löytyy huomattavan paljon paikkakuntia, joiden nimi ei juurikaan muistuta nykyruotsia. Gotlannin (suomeksi Vuojonmaa, eestiksi Ojamaa) vanhojen pitäjien nimetkin muistuttuvat enemmän
vokaalisia suom.ugrilaisia kieliä kuin konsonanttirikkaita germaanisia kieliä.

www.gotland.net/sv/socknar
kso.lantmateriet.se/ksos/

Kiinnostaisi tietää kuinka moni on lukenut kirjan Henrik O. Andersson: Finska element i svenska ortnamn . Siinä on 500 tulkintaa paikan nimistä, joiden juuret ovat suomenkielessä.

Itse olen tutkaillut aihetta ja pohtinut olisiko muinaisen Ruotsin alueella voinut asua vanha suomalaisugrilainen kansa, josta olisi jäännyt nimistöä jäljelle.

Vihjeitä olen etsinyt netistä ja metrian karttapalvelusta. Olen löytänyt mm. Kivik nimisen paikan etelä-Ruotsista, jonka lähellä on Stenhuvud -niminen paikka. Toinen Kivik -paikka löytyy keski-Ruotsista, jonka lähellä on vanha riimukivi -alue. Sattumaa sitten tai ei. Erään lähteen (jonka nimeä en nyt muista) mukaan myös Öölannilla olisi suomalainen nimitys Ahvionmaa.

Keskustelu jatkuu...

www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttu...-historia-t3920.html

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12 vuotta 10 kuukautta sitten - 12 vuotta 10 kuukautta sitten #4522 : Pahakurki
Tässähän ei ole sinänsä mitään kummallista sillä Suomalaisethan asuttivat nykyisen ruotsin alueita kauan ennen kuin ruotsia tai edes ruotsalaisia oli olemassa. Tuli vielä mieleen, että olikohan se serbit kun olivat geneettisesti lähimpänä ruotsalaisia.

Esim. 300-luvulla ruotsalaisista ei ole mitään havaintoa, toisin kun taas Suomensukuisista kansoista:


400-luvulla ei edelleenkään ole mitään tietoa ruotsalaisista:


Vasta 800-luvulla historiallisissa kartoissa putkahtaa esiin. ruotsalaisten ja goottien yhteinen alue:


Vuoteen 1135 mennessä Suomalaiset oli sodittu pois nykyruotsin alueelta:


1300-luvulla Suomi oli jo ruotsin valloittama. Tässä kartassa on muuten sekin mitä ei paljon koulussa opetettu, ainakaan minun aikananani, että ennen venäjää Suomen naapurivaltiona oli Novgorod:


Nämä kartathan eivät ole hatusta vedettyjä fennomaanien aikaansaannoksia vaan ihan virallisia historiallisia karttoja englantilaisesta peruskoulun oppikirjasta.
Viimeksi muokattu: 12 vuotta 10 kuukautta sitten Pahakurki.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Narian, Aragorn, Novgorod

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12 vuotta 9 kuukautta sitten #4527 : 338LM
Vastaus käyttäjältä 338LM aiheessa Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Karttoja katsoessa selviää että (täällä) Suomessa asuvan suomalaisen pahin vihollinen on ruotsalainen. Edes Ruotsin valloittaminen meiltä ei riittänyt. Piti tunkea vielä tännekin meitä alistamaan ja sortamaan.
Sorto ja alistushan jatkuu vielä tänä päivänä.
Meitä pakotetaan, Ruotsi tai 250.000 hurria pakottaa 5 miljoonaa suomalaista oppimaan herrojensa kieltä, nk. pakkoruotsia.
Millä voimalla?
Luulin että Ruotsin miehitys loppui 1809?!!1!
Eikö näitä hurreja muka saada kuriin?

Idempänä taas slaavit ovat tappaneet ja alistaneet ja tuhonneet meidän sukulaiskansojamme.
Meikäläisiä asui alunperin Balttiasta eli Liivinmaalta Uralille.
Slaavit tappoivat metserät, merjalaiset, muromalaiset, liiviläiset ja inkeriläiset sukupuuttoon.
fi.wikipedia.org/wiki/Merjan_kieli

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/t...8px-Muromian-map.png

Kaikki muut sukulaiskansamme; marit, mordvalaiset, vepsäläiset, karjalaiset, permiläiset eli komit ja vatjalaiset tekevät nopeampaa tai hitaampaa kuolemaa.

Osmo Pöysti on kirjoittanut itäisten sukulaiskansojemme kansanmurhista ja kohtaloista.
opsti.japo.fi/capitals.htm#P%C3%84%C3%84KAUPUNGIT


Indoeurooppalaiset ruotsalaiset ja venäläiset ovat vihollisiamme?
Vai kuinka?

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12 vuotta 9 kuukautta sitten #4530 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä

Meitä pakotetaan, Ruotsi tai 250.000 hurria pakottaa 5 miljoonaa suomalaista oppimaan herrojensa kieltä, nk. pakkoruotsia.


Juuh, tuo pakkoruotsi onkin mielenkiintoinen juttu, jossa mediasta joutuu helpolla hakoteille, mistä siinä on kysymys. Mielikuvissa syntyy näkemys, kuin jotkin rantaruotsalaiset paronit olisivat ympänneet sen ikuiseksi opinkappaleeksi suomalaisille toukohousuille ja rahvaalle. Näinhän se ei ole.

Itse asiassa pakkoruotsi tuli kuvioihin mukaan vasta peruskoulun myötä joskus 60-luvun lopulla, eli kovin vanha se ei ole – vain sukupolven mittainen. Siihen maailmanaikaan suomalaisia katosi lahden toiselle puolen Volvon ja Saabin tehtaille paremman leivän ja elintason perässä. Osa oli vain kesän, toiset muutaman vuoden ja osa jäi tietysti loppuelämäkseen. Tietenkin ne kaikki kävi kiertelemässä kotikontuja uudenkarhealla volvolla, joka herätti naapureissa ansaittua kateutta. ;)
Tässä mielessä ruotsinopetus kouluissa oli oikeastaan ihan järkevä ajatus, siinähän vain tarjottiin siirtolaisille vähän eväitä pärjätä ruotsalaisessa kansankodissa. Tarpeeseen se oli – silloin.

Nykyään ei tätä muuttoliikettä ole, ja on selvää että pakkoruotsi on vain näiden aikojen jäänne, josta ei ole minkäänlaista hyötyarvoa. Se vain roikkuu mukana vaikka kukaan ei tiedä miksi. RKP on moneen kertaan sanonut alistuvansa siihen että pakkoruotsi lopetetaan, vaikkakin haikein mielin. Tuskin se mikään ulkopoliittinenkaan kysymys johon närkästyttäisiin Ruotsissa, sillä sielläkin tajutaan että kaikkea aikansa. Sen lopettamiseen ei tarvittaisi kuin päätöksentekoa, mutta koetapa löytää suomalaista politiikkoa joka päätöksiä osaisi tehdä. Aikas äkkiä tästä pakkoruotsistakin tuli juttu ”jota on aina tehty” eikä sitä osatakaan enää lopettaa. Oikeastaan tämän ei edes pitäisi olla kansalaiskeskustelu tai hallituskysymys, vaan Opetusministeriön sisäinen asia, jonka lopettaminen esitetään puhtaana ilmoitusasiana.

Kyllä kuitenkin näkisin ongelman ytimen siinä, että suomalainen politiikko on sellainen kuin kansakin; jahkaileva, hidasälyinen ja päätöksentekoon kykenemätön. Valitettavasti siinä asiassa ei voi oikein muunmaalaisia syyttää, koska ongelma on kuitenkin kotikutoinen, jossa nykyhallitus on kiitettävästi siirtänyt kaikki kiistanalaiset jutut suoraan seuraavalle hallitukselle. Syyttävä sormi kai menee opetusministerin suuntaan, jota voi ansaitusti syyttää loputtomasta jahkaamisesta.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
12 vuotta 9 kuukautta sitten #4534 : 338LM
Vastaus käyttäjältä 338LM aiheessa Vs:Tutkijat lukevat suomea Ruotsin riimukivistä
Se mikä on kriittistä jokaiselle kansalle on olemassaolo.
(Pakkoruotsi on tässä yhteydessä sivuseikka.)

Juutalaiset sanoivat holocaustin jälkeen että ei koskaan enää.
Juutalaiset itkevät että heitä on tapettu.

Kukaan ei kuitenkaan itke Skandinavian tapettuja suomalaisia.
Kukaan ei itke merjalaisia jotka tapettiin sukupuuttoon.
Kukaan ei itke muromalaisia jotka tapettiin sukupuuttoon.
Kukaan ei itke metseröitä jotka tapettiin sukupuuttoon.
Kukaan ei itke liiviläisiä jotka saksalaiset ritarikunnat tappoivat sukupuuttoon.
jumalasuomi.tripod.com/LIIV1.HTM
Eestiläisethän olivat saksalaisten maaorjina aina 1800-luvulle ? asti.

Juutalaiset muistavat holokaustin uhrejaan ja siten luovat tietoisuutta siitä että he ovat uhattu kansa. Ainakin olleet uhattu kansa.
Samoin he ovat päättäneet että enää heitä ei uhata.
Suomalaiset eivät ole oppineet samaa läksyä?

Suomalaiset ummistavat silmänsä ja mielensä Euroopan eniten tapettuna ja alistettuna kansojenryhmänä ilman mitään tietoisuutta todellisesta historiastaan.
Ja tämä todellinen historia tapetuista ja alistetuista suomalaissukuisista kansoista tietoisesti pimitetään?
Olenko oikeassa?
Saatan olla väärässäkin.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.294 sekuntia