Sotalapset

Lisää
13 vuotta 6 kuukautta sitten #552 : Victoria
Sotalapset kirjoittanut Victoria
Mikähän oli korvauskäytäntö ruotsiin lähetettyjen lasten osalta, kuka kustansi lasten matkat ja elämisen? Eräällä forumilla joku kertoi perimätietona (mummonsa kertomana), että heidän kylältään olisivat ruotsalaiset (ruotsinkieliset?) hakeneet rahaa ja arvoesinetä (sormuksia, koruja tms.) korvaukseksi lähetetyistä lapsista.
Joo, kuulostaa erikoiselta, mutta hoksasin kuitenkin että jonkuhan ne matkat ja elämiset on maksettava... eli miten tämä paletti on pyörinyt?

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
13 vuotta 6 kuukautta sitten #554 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:Sotalapset
Olipas vaikea kysymys mutta epäilen ettei niihin aikoihin sellaisille asioille varmaan pantu painoa. Mukulat vaan kuorma-auton lavalle ja haaparannan puolelle sen enempiä miettimisiä. Se elätti joka otti. Olihan sitä pohjoisessa muitakin murheita, esim talvisodassa reserviläiset hyökkäili – legendan mukaan – pelkät puukot aseinaan kunnes joku torniolainen tehtailija kyllästyi touhuun. Otti firman kuormurit ja kävi käteisellä ostamalla ruotsista konekiväärejä ja ammuksia. Päämaja sai tiedon asiasta ja kun karavaani pääsi suomen puolelle, aseet olisikin pitänyt luovuttaa kannaksella taisteleville joukoille. Sai se sitten ne pitää ja aseistaa lapin kun uhkasi kaataa kuorman satama-altaaseen jos etelän herrat jotain kuvittelee…

Tuo vaade sotalasten elättämisen korvaamisesta taas tuntuu sotien jälkeen niin yleiseltä mustan pörssin kaupalta. Ruotsissahan oli kulutustavaraa vaikka millä mitoin, kun taas suomen puolella niukkuus hallitsi. Niitä ei edes saanut ostaa ruotsista valuuttapaon takia, ja niinpä salakuljetus rehoitti ja trokarit hoiti tavaraa torniojoen ylitse yöpimeällä. Kaikkinaiset arvoesineet, kullat ja muut valuutaksi kelpaavat hoidettiin vaikka millaisella tekosyyllä naapurin puolelle, ja tilalle tuotiin lihasäilykettä,sukkahousua, autojen varaosia… Tässä vaan vähän korvaan sotalasten aiheuttamista vaivoista, todettiin nimismiehelle vaikka kaikki tiesi mistä oikein oli kysymys.

Väitetään että tämä harmaa kassa on ohjannut suomen koko taloutta aina 70-luvun loppuun asti. Pääoma syntyi kieltolain aikana viron pirtulla, josta saaduista voitoista myöhemmin nämä siljalinet on saaneet alkunsa. Kiteen kirkas sitä vastoin loi pohjan joka trokattiin suomeen kulutustavaroina sotien jälkeen ja 70-luvun elementtirakentaminen olisi tehty näillä pontikka&salakuljetus rahoilla, joka ajan saatossa pestiin mustasta valkoiseksi rahaksi. Tai näin huhu tietää, eihän näitä asioita ole koskaan voitu tutkia.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.252 sekuntia