Ior Bock: ”Jag é Jag” (YLE:n Elävä arkisto)

Lisää
14 vuotta 3 kuukautta sitten - 14 vuotta 3 kuukautta sitten #844 : Narian
YLE on tehnyt pienoisen kulttuuriteon julkaisemalla Elävässä arkistossaan vuodelta 1986 peräisin olevan TV-dokumentin nimeltä ”Jag é Jag”. Kyseessä on FST:n tuottama tunnin mittainen ohjelma, joka koostuu yksinomaan Ior Bockin kerronnasta. Ohjelmassa hän kertoo muun muassa arjestaan Suomessa ja Intiassa, perheestään sekä perheensä perimätiedosta. Kuvauspaikkoina ovat Iorin kaupunkiasunto Töölössä, Iorin ystävän Heikin koti, Snappertunan uhrilehto sekä Helsingin kauppatori. Ohjelmassa on myös ainutlaatuinen katkelma Iorin opaskierrokselta Suomenlinnassa.

Tästä ohjelmasta ei ole ollut liikkeellä edes VHS-kopiota, mistä syystä vain harvat ovat sen nähneet. Dokumenttia onkin pitkään toivottu uudelleen julkaistavaksi (muun muassa vanhalla Hermeetikko-foorumilla joku tämän perään kyseli). Nyt toiveisiin on siis vihdoinkin vastattu. Kiitos YLE!

Valitettavasti ohjelma on kokonaan ruotsinkielinen. Mutta se kannattaa katsoa, vaikka ei kaikkea ymmärtäisikään – jo pelkästään tunnelman vuoksi. Sillä kaikista vuosien varrella kuvatuista TV-klipeistä tässä Ior on autenttisimmillaan.

yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=7&ag=67&t=597&a=6855

Oma kiinnostukseni Bockin perheen saagaa ja Suomen esihistoriaa kohtaan heräsi aikoinaan juuri tästä TV-ohjelmasta vuonna 1986.

Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 14 vuotta 3 kuukautta sitten Narian.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14 vuotta 2 kuukautta sitten #899 : Pintu
Etsin komerostani vanhan Image-lehden,jossa oli miehestä juttu.Ja muistaakseni
Hesarin kuukausiliite kirjotti monen sivun jutun n.15.vuotta sitten

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14 vuotta 2 kuukautta sitten - 14 vuotta 2 kuukautta sitten #976 : Narian
Pintu kirjoitti:

Etsin komerostani vanhan Image-lehden, jossa oli miehestä juttu. Ja muistaakseni Hesarin kuukausiliite kirjotti monen sivun jutun n. 15 vuotta sitten.

Iorista on julkaistu yli 200 lehtiartikkelia. Suomalaisista julkaisuista hänestä ovat kirjoittaneet lähes kaikki lehdet aina Vihreästä langasta Skeptikkoon (Hermeetikko taitaa olla ainoa, joka ei ole kirjoittanut!) Ulkomaisista lehdistä juttua on ollut muun muassa Saksalaisessa Der Spiegelissä ja Australialaisessa Nexuksessa.

Nuo mainitsemasi kaksi artikkelia: HeSa ja Image ovat sieltä huonoimmasta päästä. Varsinkin tuo Image-lehden juttu on pelkkä ad hominem -hyökkäys, jossa ei uhrata ajatustakaan itse asialle. (Kyseessähän on suomenruotsalaisen toimittajan alunperin HBL:ään kirjoittama juttu, joka on sitten käännetty suomenkielelle Imagea varten.)

Asiallisia, neutraaleja artikkeleita on ollut muun muassa Skeptikko-lehdessä, Ultra-lehdessä ja maakuntien päivälehdissä, erityisesti Kainuun sanomissa.

Kaiken kaikkiaan parhaan journalistisen arvosanan saa kuitenkin Seiska-lehti. He ovat kirjoittaneet Iorista toistakymmentä juttua, enkä ole huomannut, että he olisivat kertaakaan vääristelleet totuutta. Mitenkään mairittelevia jutut eivät välttämättä ole olleet, onhan kyseessä sensaatiolehti, mutta totuudessa on aina pysytty, hyvinkin tarkasti. Havaittuani tämän, olen huvikseni ryhtynyt seuraamaan sitä, miten Seiska käsittelee muita sellaisia aiheita, jotka itse tunnen hyvin. Ja heidän raportointinsa on ollut tarkkaa ja vääristelemätöntä näissäkin tapauksissa.

Ehdottomasti heikoimman journalistisen arvosanan saa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat. He kirjoittavat röyhkeästi täysin itsekeksittyä puuta heinää, luottaen siihen, että kohde ei kuitenkaan vie heitä käräjille. Voihan lehteä toki noinkin toimittaa, mutta sitten olisi reilua kertoa lukijalle suoraan, että artikkelit ovat fiktiivisiä.
Viimeksi muokattu: 14 vuotta 2 kuukautta sitten Narian.

Kirjaudu sisään tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.620 sekuntia