× Tämä foorumi on omistettu salatieteelle ja muulle epäilyttävälle hermeettiselle menolle.

Ruumistiet

Lisää
16.01.2014 18:36 #21407 : Jukkis
Ruumistiet kirjoittanut Jukkis
Pyydän vielä kerran anteeksi tätä päiväkausia jatkunutta hiljaiseloa, mutta minä oon sellainen kun alan johkin keskittymään, niin mitään muuta ei silloin ole olemassa. Olen meinaan päättänyt tehdä muinaisaiheen saralta – näillä näkymin – viimeisen kirjani, joka viimeinkin yrittää oivaltaa näiden mittojen ja linjojen lopullisen vastauksensa. Sitä nyt ei löydy mitään rationaalista tietä, joten oli aika ottaa esoteerisempi kansanperinne huomioon, ja jotain varmaan kielii kun aattelin panna nimeksi geomantia.

Yksi mielenkiintoisimmista aihepiireistä tulee varmasti olemaan nuo ruumisteinä tunnetut tieosuudet. Kautta maailman kun on huomattu, että suoriin linjoihin liitetään myös juttuja maanalaisista tunneleista, joissa henget vaeltaa, mysteerivaloja, tai kuten se ennen sanottiin – enkelinäkyjä. Keijukaisia, kummitustarinoita ja ennen kaikkea tiettyjä teitä, ja vain niitä, on käytetty kuolleiden kuskaamiseen. Mielenkiintoista että näitä löytää suomestakin, ja yleensä ne kielii just noiden linjojen olemassaoloista.
Käytännössä toi Laukon kartano taitaa ainoona komeesti täyttää kaikki kriteerit. tarinoiden mukaan siellä kummittelee valkoinen lady, tarinanpohjana Elinan surmavirsi, ja maanalta menee pirujen rakentamia tunneleita Lempäälän pirunlinnaan, tuhnunvuoren luolaan ja karkun pirunvuoren luolaan jne. Tie vammalan stormiin on kummituksilla kyllästetty, ja tiepätkää kavahdettu. On vanha noidan mestauspaikka Velhonkanto, vähän matkan päässä kummitteleva Röppä-kummitus ja Stormin puolella ikiaikainen hirttopaikka, jossa luonnollisesti myös kummittelee. Karsee paikka siis. Näitähän on tosin muitakin, mutta jotkut niistä hyviä ja jotkut kavahdettavia.
mutta jos joku tietää sanoa jotain ruumisteistä, niin kertokoon. täähän on oivaa kansanperinnettä. Olen aivan varma että lähes kaikki ruumistiet kätkevät suoran linjan alleen.

mutta nyt urakka on tehtynä, enää vaan kuvitus, taitto ja sit pesukoneeseen. onhan se vähän rajatieteellinen esitys mut jos kustantajaa ei hyvällä löydy, niin sit tulee se ensimmäinen omakustaneinen sinikivi-kirja. saakutti jos jättäsin näin perusteellisen tarinan julkaisematta, sillä se avaa monia silmiä näkeen muinaisuuden ihan eri tavalla, joka siis linkittyy oivallisesti maaperän positiiviseen tai negatiiviseen magneettivuohon. mutta tää jää viimeiseksi tän aihepiirin saralla, nyt alkaa arvoitus saada ratkaisuaan vaikka se syntykin vasta kypsyttelyajan jälkeen. mutta nyt ehtii taas keskittyyn kaikkeen muuhunkin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.01.2014 21:29 #21408 : Hande
Vastaus käyttäjältä Hande aiheessa Ruumistiet
Onkos tällaisia maanalaisia tunneleita tai niiden jäänteitä jostain löytynyt, vai ovatko vain kansantarinoita?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.01.2014 00:43 #21410 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruumistiet
Itse asiassa niitä tunnetaan. on viime vuosina ruvennu löytyyn, ilmeisesti maatutkan yleistymisen myötä. pisin kai saksasta jonkun kirkon alta jonka arkeologi sanoo olevan 700m pitkä ja itävallassa olis 350m pitkä. ne on tietty romahtaneetkin siitä eteenpäin.
www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2022322/The-massive-...-Age-tunnels-weaves-Scotland-Turkey.html

Perimätietoa näistä on ollut aina ja ne on aikas universaaleja juttuja. on tarinoita koirista jotka on menneeet tunneleihin ja nousseet esiin ihan toisissa maissa tai nuorukaisia jotka on kävelleet norjasta skotlantiin ym. yleensä ruumiteiden kohdalla on juttuja maanalaisista kuolleiden tunneleista ja yleensä ottaen ruumistie käsitteenä on varma maan pinnalla olevan suoran merkki. meilläkin on näitä pirujen käytäviä kansanperinteessä. Mystistä kyllä, näihin paikkoihin joista näistä tunneleista puhutaan, on poikkeuksellisen paljon myös kummitystarinoita. luulenpa että näiden suorien kohdalla on aina ollu jotenkin poikkeavia ilmiöitä maahisineen, keijukaisineen, mysteerivaloineen, kummituksineen ja niihin sisältyy vissiin aikas lailla poikkeavia magneettisia tai painovoimallisia poikkeamia

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.01.2014 14:24 - 17.01.2014 18:35 #21411 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruumistiet
Nämä meidän jutut on varmaankin saaneet alkunsa tuosta Laukon pirunkellarista, eli sillon kun oli hullu davidin kapina, laukkoon suunniteltiin kivilinnaa ja kellari tehtiin. Varsinaiset tunnelit jää uskonkysymykseksi, sillä peruskalliohan meillä on sen verran kovaa, ettei täällä niin vaan tunneleita tehdä ja pohjavesi hukuttais ne nopeesti. sinänsä kuitenkin mahdollisia. Näitä kellareita on toki muuallakin ja legendaarisin tietty lallinkellari köyliössä
ls24.fi/jutut/rauma-ja-alue/juttu-lallin-kellariin-paasi-pitkan-tauon-jalkeen
otaksun että köyliössäkin vois olla omat tunnelijuttunsa mutten ole vielä itse nähnyt.

MUOKS: ja tälläsen löysin eli karkusta matka jatkuis maanalaista tunneli/luolaverkkoa pitkin niinku punkalaitumelle
retkipaikka.fi/vapaa/konatun-kellari-pirun-tyyssija-punkalaitumella/
Viimeksi muokattu: 17.01.2014 18:35 Jukkis.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.01.2014 12:55 #21415 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Ruumistiet
Nopankylään ensimmäisten pysyvien asukkaiden kerrotaan tulleen 1700-luvun alkupuolella kun Kaljaisten äijän kerrotan laittaneensa pytinkinsä pystyyn. Kuitenkin nimistö on vanhempaa perua, esimerkiksi "Nenättömänjärvi" jonka nimi muuttui 1750-luvulla tapahtuneen isonjaon jälkeen Kalajaisjärveksi. Ruumiit vietiin Ilmajoen kirkolle haudattavaksi kahden viikon kuluttua kuolemasta, mutta sitä vanhempaan aikaan ruumiit säilöttiin ja keväällä kuljetettiin ennen Ilmajoen kirkon hautuumaan olemassa oloa Isonkyrön kirkolle haudattavaksi. Yksi tälläinen "ruumistie" on mahdollisesti "Tipulintie", jonka nimistöä on Huissilla Tervahaminan päällä kuten "Tipulinkallio", "Tipulinneva" ja "Tipulintie" sekä Hiiden hautamaa. Kartalle on myös merkittynä muinaishautoja.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.01.2014 16:18 #21418 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruumistiet
Saatat hyvinkin olla oikeassa, sillä tie on juuri tuollainen suoramainen, kuin se näissä yhteyksissä on. Lisäksi lähistöllä on tuollainen kuin Pahakorpi, johon ainakin näiden ihmisten mukaan liitetään juuri ne jutut, jota tässä olen kampaillut. Ei sulla satu lisätietoa aiheesta olemaan?
keskustelu.suomi24.fi/node/10712772

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.01.2014 19:52 #21420 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruumistiet
Mua rupes muuten oikeesti kiinnostaan toi jutussa mainittu homma siitä, että puro mettässä muuttaa kulkusuuntaansa ittekseen. voiko se olla mahdollista että purovesi seurailisi vaikkapa maaperävirtausten magneettivuota? tän videon mukaan kyllä.


ilmeisesti tää Pahakorven alue on sen verran sähkömagneettisesti aktiivinen että se muuttaa paitsi purovesiä, myös päänupin hertsitaajuutta jonnekin 40Hz korville, ja seurauksena on stressimäisiä olosuhteita. tunnetta että joku tuijottaa, epämääräistä levottomuutta ja kasvavaa paniikkia. eläimet tietenkään ei mee lähelle. vielä kun aattelee että magneettivuo aktivoi maaperän mineraaleja ja kaasuja, voi tulos hyvinkin olla sitä sinertävää valonhehkua pimeestä mettästä, jota tietenkään yksikään täysipäinen ei lähde ehdoin tutkiin. Mikäli magneettivuo aktivoi maanalaisia vesivirtauksia, metaaneita, metalleja jne niin voi syntyä myös ääntä, joka saa voimaa kallioperähalkeamissa jotka on kun kaikukammioita. nää on just näitä koputteluja, ja kirkonkellomaisia ääniä, joita kuuluu syvältä sysimetsästä. Ilmiselvästi tää on näitä negatiivisia linjoja.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2014 04:11 - 19.01.2014 04:35 #21422 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Ruumistiet
Perhana taitaa tuo "Pahakorpi" olla nimensä veroinen kun ryssin tämän tekstikentän ja pitänee kirjoittaa uudestaan. En ole paikasta kuullut aikaisemmin, tietä pitkin kyllä olen mennyt muutaman kerran ja mikään mukava "oikotie" se ei ole. Sumua siellä on ainakin aamulla ja könkköjä sekä nimismiehen kiharoita. Ylistaroon ja Isoonkyröön matka oikoo huomattavasti, mutta silti kierrän mieluummin Laihian tai Könnin ja Munakan kautta parempia teitä pitkin. Pahallekorvelle matkaa on Laihian Jokiperältä Tampere - Vaasatieltä poiketen noin 7 km ja siitä vielä 2,2 km Orisbergin kartanoon, jonne tie päättyy ja sen yleinen ranta ja kappeli tulee kuin valaistuna vastaan. Jokiperän päässä on vielä mahdollinen jätinkirkko, jossa kesällä oli tarkoitus poiketa. Tuon Tipulintien reittiä olen myös pohtinut, mitä kautta vainajia on viety Isonkyrön hautuumaalle. Tämä reitti on mahdollinen tai sitten se on mennyt Huissin Tervahaminasta Ooperin kautta. Tervaa joka tapauksessa on kuljetettu vesistöjä pitkin, mihin Tervahaminan "sataman" ym. nimistö viittaa. Pahankorven vieressä on Poutunmäki, se saattaa olla se leiripaikka, jossa 1597 nuijamiehet olivat väijyksissä odottaen Klaus Flemingin joukkoja. Kuultuaan että Fleminki oli asettunut Santavuoren lähettyville, nämä aloittivat kuolemanmarssinsa yön aikana aamulla alkavaan taisteluun, jonka yöllisestä matkasta väsyneinä auttamatta hävisivät.

Kieltämättä paikasta olevat kertomukset ovat hiuksia nostattavat:

Kyseessä oleva metsäalue tien ja muinaishaudan välissä on juuri tällainen aloittajan kertomuksen mukainen paikka. Metsässä ei kukaan käy esimerkiksi marjastamassa, metsällä ei kannata käydä senkään vuoksi koska metsässä ei liiku eläimiä, kasvillisuuskin on paikka paikoin oudonlaista, tavanomaisesta poikkeavaa. Metsässä kerrotaan mm. olevan puro, joka muuttaa kulkureittiään luonnottoman usein, tämä on vanha tarina josta en tiedä onko se totta. Kerrotaan että puro saattaa olla aivan eripaikassa eri päivinä. Metsässä tapahtuu outoja, sieltä on kerrottu kuuluneen selittämättömiä ääniä ja siellä on nähty epätavallisia valoilmiöitä. Välillä kyseinen metsäalue on sankan sumun peitossa, kun ympäristön alueet ovat lähes sumuttomia. Paikalliset eivät mielellään puhu metsästä, metsää pelätään. Alueen läheisyydessä olevalla muinaishaudalla arvellaan olevan jonkinlainen yhteys Pahankorven metsäalueen outoihin ilmiöihin.


Toinen paikka, josta kertoi koulukaveri viimme syksynä, on Koirivuori . Hänen mukaan siellä on myös jotain, joka saa aikaan omituisen tunteen. Lisäksi Koirivuoren risteyksessä on Paharämäkkä ihan Viinatien vieressä, joka menee Kurikasta Jurvaan. Rämäkkä tarkoittaa kivistä aluetta eli "kivirämäkkää", jossa ei ole mitenkään mukava kävellä. Puut kasvaa jos kasvaa kituen. Ennen Paharämäkkää on Riitakorpi, mistä lie riidasta sitten nimi, ei ainakaan syytä sille ole tullut paikallisissa tarinoissa eteen, mutta naapurin Pena saattaisi tietää paremmin, kun tuo omistaa mettääkin tuolla Koirivuoren tien varrelle. Koirivuoren nimi kuitenkin tarkoittaa kuminaa joka tulee maan alta. On mahdollista että maan alla on on jotain onttoa, luolasto tai kuten muutaman kilometrin päässä Karhuvuorella, jossa on Etelä-Pohjanmaan suurimpia vesisuonia.

Viikolla auto otti ja hyytyi pakkaseen Kaatajanvuoren jälkeen. Tuuria oli että apu oli lähellä ja emäntä pääsi hakemaan toisen auton, jolla naku saatiin kotia hinattua. Paikka mihin auto pirätti, oli parinsadan metrin päässä talosta. jossa kerrotaan kummittelevan. Kuulemma vanhako ihminen katselee usein autiotalon akkunasta tiellä menijöitä... Siinä lähellä, muistaisin että Koskenkorvan suunnasta ennen Kaatajanvuorta tai lähellä sitä on olut kivi, josta olen kakarana kuullut kummitustarinoita. Sitäkin on kutsuttu pahaksikiveksi... Nopankylän koulun rinteessä on pahalähde ja ennen vesi kannettiin sen vieressä olleesta lähteestä. Tämä pahalähde on siitä erikoinen, että sen vesi virtaa vielä -40 asteen pakkasessa keskellä rinnettä olevaa jyrkkää maantietä alas koulun pihaan. Pitäisi olla sula nytkin, vaiikka ulkona on -25 astetta... Myös Hiivanaasenluoma on tavannut olla sulana näillä keleillä, kilometri ennen Nenättömänluomaa mihin se laskee, on Suvisalmen mylly. Siinä sen lähellä Hiivanaasenluomaan laskee Häjyluoma , joka näyttää virtaavan Koirivuoren suunnalta. Häjy on myös paha, pahan makuinen, häjypoika eli nuorin poika, häjykyrö eli vähä tai pikkukyrö jne.

Tuiskulankylässä tapahtui useampi poikkeava kuolemantapaus peräkkäin toistakymmentä vuotta sitten ja sitäkin kylää alettiin kutsua kirotuksi. Sikäli se ei ole ihme sillä siellä "kalaveen puolella" menee selvästi linja, jota täälläkin on piirrelty ja jonka on historiassa on ikäviä tapauksia aina 1500-luvulle saakka... Ylistarossa muistaakseni Vittingin suunnalla olisi myös tälläinen erikoinen alue, ainakin uutisiin sekin on päässyt ihan viimme syksyn aikana. Olishan noita...
Viimeksi muokattu: 19.01.2014 04:35 Antero. Syy: Tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2014 11:00 #21424 : Luolamiehen blogi
Vastaus käyttäjältä Luolamiehen blogi aiheessa Ruumistiet
Jukan tekstistä tuli heti mieleen nämä vanhat tarinat rajoilla asuvista rajahaltijoista jotka huudollaan sekoittavat kulkijan pään, johdattavat väärään suuntaan ja eksyttävät. Muinaiset rajat ovat varmasti myötäilleet jotain luontaisia linjoja joten seuraavat niitä osittain nykyäänkin. Nämä rajahaltijan metkut sopivat paremmin kuin hyvin näihin kuvauksiin päänsekoittavista magneettikentistä. Tarinoissa kulkijat saattavat kiertää ympyrää rajalla nääntymiseen asti tai kuulla kammottavaa ja painostavaa huutoa joka ajaa itsemurhaan...jne.

tätä kirjoittaessa tuli vielä mieleen mm. yksi luola Kuopion suunnalta jossa kerrotaan asuvan pirun joka vihaa mm. sähkölaitteita ja tämän on kokenut todellisuudessa useampikin luolassa käynyt. Eräänkin kerran samalla visiitillä kaksi moitteettomassa kunnossa ollutta taskulamppua käräytti lampun. Kuinka usein taskulampun lamppu kärähtää normaalisti? itselläni ei ole koskaan mennyt. Aika vahvat kentät pitää olla että seuraukset on näin voimakkaat.

Nuo aarnitulet voisi tosiaan olla jotain kaasupurkauksia. Hyvin usein myös näissä aarretarinoissa joissa aarretta etsitään aarnitulen perusteella, aarteen etsijät ajautuvat hulluuteen, tai ainakin kokevat sellaisia harhoja etteivät kokemuksesta koskaan toivu.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2014 16:18 #21426 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruumistiet
Mulle tuli kans yllättäen mieleen tuo Kangasalan Uhkainlampi, jonka nimikin jo kertonee olennaisimman? Se on kyllä helppo löytää sillä se on siinä Lahden tien ja harjunpäällä olevan Vehoniemen kahvila-automuseon välillä oleva harjulampi. Paikalliset puhuu siitä kaikenlaista siihen tahtiin, että piti siellä ottaa pari kuvaakin vaivaistalo-elokuvaan, mut kun talvenselkä ei ollu sillon vielä taittunu.
Yhtä kaikki, nykyisin sinne pääsee puuportaita ja kävin siellä joskus elokuussa. Sen kasvillisuus oli todellakin outoa, sellaista syvää vihreää, jos tiedätte mitä sana myrkynvihreä tarkoittaa? Paksuja, myrkynvihreitä kasveja vähän kun olis jossain ihmissyöjäkihokkien valtakunnassa, ja lampi itsessään oli just sellainen kun seisova vesi vaan voi olla. Paikalliset puhuu sellaisista oudoista sumuista lammen päällä, joka hohtaa sinistä valoa. On varmaan aika näky kun kuutamolla mesta loistaa sinisenään. Se on varmaan joku kemiallinen reaktio harjun metaaneista, rikeistä ym aineksista jota ei osaa kuvitellakaan, mutta joka absordoi ilmakehän hapen kanssa. Muistaakseni lampeen liitty kans jotain kansanperinnettä kummituspuolella, mutten ole varma kun vanhuuttaan alkaa toi ulkomuisti meneen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2014 17:37 #21427 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Ruumistiet
Kun se Vehoniemikin on siinä lähellä, tässä aito myrkynvihreä jagge jota myös kutsutaan brittien kilpailuväriksi:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.01.2014 21:04 #21429 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruumistiet
Jep! Komee on auto.
mutta pääteemaan palatakseni niin kyllä suomessakin on näitä kummitusmetsiä ja pelottavia paikkoja vaikka muille jakaa. niistä vaan harvemmin on mitään ilmoille tihkunut ja noi kummitustarinoiden kerääjätkin on keskittyneet helpompiin saalisiin kuten vanhoihin teattereihin tai muihin sokkeloisiin rakennuksiin. Tämä näyttäs olevan kansanperinteen osa-alue jonka kartoittamista ei ole edes aloitettu. toivotaan nyt että tulis jotakin kautta lisätietoakin paikallisperinteestä, sillä se mikä mulla on pistänyt silmään näissä jutuissa, että ne on hyvin samanlaisia mitä muualtakin maailmassa tapaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.01.2014 10:03 #21432 : hiidenhirwi
Vastaus käyttäjältä hiidenhirwi aiheessa Ruumistiet
Mielenkiintoinen alue täällä Tampereella on Rantaperkiön rantapöheikkö eli Huvilarannikko. Paikoin kasvillisuus on lähinnä keski-euroopan mieleen tuovaa runsasta lehtoa vaihtuen muutaman kymmenen metrin päässä lahosienten turmelemaan vääristyneiden puiden liki läpipääsemättömään mangroveen.
Tunnelma alueella on kyllä yllättävänkin miellyttävä, mutta paikoin kyllä on mielenkiintoinen tunnelma.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.01.2014 13:48 #21434 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruumistiet
Jep, tiedän paikan. Siinä on ollu 30-luvulla loistohuviloita jotka on sittemmin purettu – en tiedä miksi. Kasvillisuus on karannut silloisista puutarhoista, mutten sinänsä ihmettele että paikan miljöön vaistoaa edelleen. Mummovainaa aina muisteli kuinka joku äijä vei hevoskyydillä jotain juttua huvilan asukeille, ja siellä kun oli nurkkatanssit päällä, innostu isäntä kanssa juhlimaan, mutta pihalla ollu hevonen kyllästy ja lähti ittekseen kotiin.
Ainoa maininnan arvoinen tarina – joka ilmeisesti on tosi – että ylemmissä taloissa oli valkoisten sidontapaikka ja tulenjohtopaikka, ja Mannerheim tuli sinne tähysteleen ja antamaan lohtusanan haavoittuneille. Koska valkoiset oli jo korjanneet telefoonilnjat, vakooja soitti punaisille, että Mannerheim on täällä sen ja sen talon pihassa. No, jätkäthän käänsi pispalanharjulla putket saman tein, ja tähtäsi tarkkaan koska tiesivät että saavat vain yhdet laukaukset kunnes ukko hyppää suojaan. Tykillä pamautettiin mutta tapahtui virhe kun se oli toisen veljeksen talo, samannimiset, ja ne ampu väärää taloa.

Synkempi paikka on sitten tuo rukkamäen tasoristeys joka on kuolemalla kyllästetty. siellä oli vielä mun lapsuudessa kummitustalo, pahamaineinen verilato, kuolemaa niittänyt tasoristeys ja hirttomänty taitaa olla ainoana pystyssä, joka oli suosittu itsaripaikka.

mutta tästä me päästään toiseen aiheeseen, eli helkateihin. Tässä on puhuttu kaikesta pahasta; kavahdettavista ruumisteistä, kolkoista taipaleista ym mutta ei sen vastakohdasta, eli helkateistä. Niistä positiivista linjoista, joita pitkin on nuoria neitoja kävelleet tuntemattomiksi jääneiden rituaaliperinteiden hengessä. Naistenmatka on kiistaton reitti, jollainen on tietenkin myös sääksmäellä. Viittaako tämäkin johonkin maaperän suoraan, en tiedä, mutta en pidä mahdottomana.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
27.01.2014 10:36 #21482 : hiidenhirwi
Vastaus käyttäjältä hiidenhirwi aiheessa Ruumistiet
"Huvilarannikko on noin kolme kilometriä pitkä ranta-alue, joka alkaa Vihilahden perukasta ja päättyy Pirkkalan kunnan rajalle Härmälän ojaan. Vuoteen 1913 alue kuului Hatanpään kartanoon, jonka jälkeen alue siirtyi Tampereen kaupungin omistukseen. Tälle alueelle syntyi Tampereen ensimmäinen yhtenäinen huvila-alue 1800-luvun loppukymmeninä.
Huviloiden omistajat olivat sen ajan Tampereen kermaa, mm. kauppaneuvos Arthur Sommer, varatuomari Gustaf Viktor Cajanus, teollisuusneuvos Kustaa Hiekka, kauppaneuvos Rafael Haarla ja niin edelleen senaattoreita ja rovasteja ym. korkea-arvoisia..
Herrasväki kulki huviloilleen joko hevospelillä tai laivalla. Höyryvene Nisse ja vuodesta 1895 isompi höyrylaiva Tiira sekä sen sisarlaiva Sampo huolehtivat Pyhäjärven liikenteestä aina 1920-luvulle saakka. Aamulla laiva vei herrat virkoihinsa ja toi illansuussa takaisin. Usein perhe oli kokoontunut pitkän laiturin päähän odottamaan isää kotiin ja vilkuttamaan tutuille matkustajille. Aikansa kutakin sanoi se entinen pässikin, kaupungille epäedulliset vuokrasopimukset pyrittiin purkamaan ja aikanaan ne myös päättyivät, rapistuneet huvilat purettiin 50- ja 60- lukujen kuluessa. Ainut sen ajan säilynyt huvilarakennus on Lepola, joka toimii nykyään lasten päiväkotina. Pahoin metsittyneeltä ranta-alueelta voi tarkkasilmäinen vielä löytää menneen ajan muistoja, suihkulähteen renkaan, lipputangon jalustan tai erkkerin kivijalan. "

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.216 sekuntia