Ruotsin omat kuninkaalliset

Lisää
18.06.2014 12:59 #22955 : juppe
Muinoin Ruotsissa oli riittävästi kuninkaallisia sekä Itä- että Länsi-Ruotsin tarpeisiin, ja yhdentymisen jälkeen sisällissodittiin ankarasti kun yritettiin ratkaista kenelle kruunu kuului.

Nyt siellä on kuninkaana joku ranskalainen pornofriikki, eli minne omat kuninkalliset katosivat?

Yleensä ylimääräiset kuninkaalliset tapetaan tai karkotetaan johonkin periferiaan, eli Ruotsin tapauksessa Suomeen, ja heitä pakenee ulkomaille.
Näitä juttuja ei ole tullut vastaan missään, joten jos joku tietää niin linkki olisi kiva.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.06.2014 13:27 #22956 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
No mun tietojen mukaan kuningassuvut on vaihtuneet moneenkin kertaan. Myyttien mukaan joskus kauan kauan sitten sillä pallilla istui itsensä Kainuun kuningaskunnan vesojakin. Nämä nykyiset bernandottet on kaiketi napoleonin nimittämiä ja syrjäytti sitä edeltäneet Gottorpit. Vaikka ei nää Gottorpitkaan sinänsä mitään alkuperäisiä olleet. Se oli mystinen suku joka on hillunut saksan, venäjän, preussin ja ruotsin hoveissa monenkirjavina juonittelijoina ja kuninkaantekijöinä. ja vedelleet langoista.
Leo Nygrenin mielenkiintoisen teorian mukaan tää Suomeenkin valittu Hessenin prinssi silloin 1918 olis ollu tekemisissä Gottorpien kanssa, ja Ludendorff kävi Suomessa lobbaamassa sitä kunkuksi, ja ilmeisemmin gottorpien lähettiläänä. Ennen niitä Ruotsin valtaistuimella istui tietenkin taas ihan eri tyypit.
Viimeisin Gottorp oli Kustaa IV Adolf joka karkoitettiin Italiaan, jossa se eli lopunikäänsä. Samassa maassa piileksi muuten tallimestari Munck - joskin eri syistä - jonka vihajttiin olleen hänen isänsä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.06.2014 14:26 - 18.06.2014 14:42 #22957 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Kuninkaallisien jäljittämisessä voisi olla apua siitä, että muinoin suosittiin perinnöllisiä poikkeavuuksia kuten Habsburgien mieletöntä kolvia. Niitä oli kohtuu vaikea teeskennellä, joten kuninkaallisen feikkaaminen ei päässyt olemaan ongelma.

Esmes kainuulaisien iso pää voisi olla merkki kuningassukuun kuulumisesta, koska pääseehän kuningas toki bylsimään näistä jos toistakin ja suvusta tulee vähitellen suuri.

Eli jos Ruotsissa on ollut isokaalinen kuningas niin kainuulaista alkuperää on syytä epäillä.
Viimeksi muokattu: 18.06.2014 14:42 juppe.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
18.06.2014 15:46 - 18.06.2014 15:54 #22958 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset

juppe kirjoitti: Kuninkaallisien jäljittämisessä voisi olla apua siitä, että muinoin suosittiin perinnöllisiä poikkeavuuksia kuten Habsburgien mieletöntä kolvia. Niitä oli kohtuu vaikea teeskennellä, joten kuninkaallisen feikkaaminen ei päässyt olemaan ongelma.

Esmes kainuulaisien iso pää voisi olla merkki kuningassukuun kuulumisesta, koska pääseehän kuningas toki bylsimään näistä jos toistakin ja suvusta tulee vähitellen suuri.

Eli jos Ruotsissa on ollut isokaalinen kuningas niin kainuulaista alkuperää on syytä epäillä.No ainakin Antero tietää periytyvänsä Kainuulaisista, tosin kiertotien kautta. Hiljattain uutisoitiin suomalaisten suuripäisyydestä, joka on poikkeuksellisen iso verrattaessa muun maailman kansalaisuuksiin:


yle.fi/uutiset/thl_suomalaiset_ovat_erittain_isopaista_porukkaa/7258992

Ihmisten mittasuhteissa on valtavia eroja kansallisuuksista riippuen. Suomalaisittain tarkasteltuna WHO:n aineistosta nousee esiin havainto, jonka mukaan suomalaisilla on selvästi keskimääräistä suurempi pää.
– Lähes puolet suomalaisista lapsista jäisi seulaan liian suuren päänympäryksen vuoksi, jos mittauksessa käytettäisiin kansainvälisiä seuloja. Suomalaisilla lapsilla on erittäin iso pää, toteaa THL:n tutkija, lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo. Keskikokoisella päällä varustettu suomalainen kuuluu WHO:n aineistossa isopäisimpään 10–15 prosenttiin.Tämän päälle tulevat vielä ne, joilla on myös suomalaisen mittapuun mukaan iso pää.Lisäksi ollaan melkoisen pitkää sakkia:

Maailman pisimmät ihmiset asuvat Etelä-Euroopan Alpeilla. Näissä maissa miesten keskipituus on noin 186 senttiä ja naisten keskipituus noin 171 senttiä. Miesten keskipituus on yli 180 senttiä myös Hollannissa, Tanskassa ja Liettuassa. Myös naiset ovat näissä maissa pitkiä, keskipituus on 170 sentin hujakoilla.

Suomalaiset ovat melko pitkää väkeä: THL:n mukaan terveen, normaalipainoisen suomalaismiehen keskipituus on 180 senttiä ja naisen noin 169 senttiä.Mollahan isoja mutta jenkit on fläskejä:

Lihavuutta tutkineen World Obesity Federationin mukaan Yhdysvalloissa yli kolmannes aikuisista on lihavia eli heidän painoindeksinsä on yli 30. Lihavaa väkeä on runsaasti myös Saudi-Arabiassa, Egyptissä ja Paraguayssa, joissa etenkin naisten lihavuus on ongelma.Lisäksi sellainen pikku erikoisuus, joka juontaa tuolta historian takaa on verenperintönä tuleva kell-tekijä:
Miksi Henry VIII oli paljon vaimoja ja rakastajattaria ja niin vähän lapsia ? Mikä aiheutti Tudor hallitsijan vajoamisessa henkiseen epävakauteen ja fyysistä tuskaa jälkipuoliskolla elämästään? Harvinainen veriryhmä ja geneettinen häiriö voi antaa vihjeitä, uusi tutkimus osoittaa.

Tutkijat esittävät, että Henryn veri kuljettaa harvinainen Kell antigeeni-proteiini, joka laukaisee immuunivasteen hänen seksikumppaneissa, mikä tekee niistä köyhiä lisääntymiselle. Ensimmäinen raskaus, Kell-positiivisen miehen ja Kell-negatiivinen nainen voi olla terve ja he saavat Kell-positiivisen vauvan yhdessä. Seuraavissa raskauksissa kuitenkin äidin ensimmäinen raskaus voi läpäistä istukan ja hyökätä Kell-positiiviseen sikiöön, aiheuttaen keskenmenon tai nopean vastasyntyneen kuolemia.Kell tekijä saattaa aiheuttaa myös ns. McLeod oireyhtymän, geneettinen sairaus jossa jalkaan tullut haava paranee hitaasti ja mustelma pysyy vuositolkulla. Lisäksi Antero muuttu vanhuuttaan vittumaiseksi ja ilkeäksi tyranniksi :laugh: .


Mutta ei siinä mitään, jos Kell positiivisilla on kuninkaallisia juuria, O - negatiivisen veriryhmän sanotaan olevan jumalallista alkuperää. Tässä on myös eräs mielenkiintoinen seikka, joka sotii evoluutioteoriaa vastaan. Evoluutioteoriassa Ihmisen väitetään periytyvän apinasta, ongelma teoriaan tulee siinä että kaikki apinat on veriryhmältään positiivisia, eli mistä silloin on negatiivisen veriryhmän perineet ihmiset peräisin?
Viimeksi muokattu: 18.06.2014 15:54 Antero. Syy: Tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.06.2014 14:13 #22971 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Jeps. Vaikka ruotsin kuningashuone onkin vaihtunut moneen kertaan, on yleensä hoveissa keikkunut tuo originaalinen verilinja. Osa niistä näkee itsensä vissiin ihan oikeasti jumalaisena alkuperänä. Eli ne kirjaimellisesti polveutuu jumalista, jonka juuret menee jonnekin tonne sumereitten aikoihin. Siniveriset. Käsitettä on koetettu tulkita monella tavalla, mm. siten että keskiajalla hopean suruton käyttö kulkutautien estämiseen muutti ihon sinverväksi jne. Sitten on nää marginaaliteoriat jonka mukaan on todella ollut ihmislaji jonka veri on kirjaimellisesti ollut sinistä. Vastaavaa ei kai tunneta kun joltain nilviäisiltä, mm hämähäkkeillä on sininen veri kun niitten veri ei perustu rautaan vaan kupariin. En ota itte kantaa tähän asiaan koska antropologia ei tarjoa mitään todisteentynkää, mutta monarkiat näkee itteensä vähän tässä valossa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.06.2014 16:47 #22973 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Jatkan vielä aihetta sen verran että kun näitä monarkioita on ollut maailmansivu, niin tokihan meissä kaikissa lorisee ainakin yksi pisara jotain royaltista vertakin. Vielä parempi todennäköisyys on löytää esi-isistään aatelisverta, joka näin pienessä ja sisäsiittoisessa maassa on enemmän sääntö kun poikkeus. Tässä mielessä sukututkimus ei koskaan ole hukkaan heitettyä aikaa, sillä mikäs sen mukavampaa kun pohjata sukunsa johonkin ihme paroniin ja kreiviin.

Suomen aateliset olisi tarina sinänsä. Aikanaan kun kiinnostuin tästä aiheesta, niin honasin että nehän on kaikki yhtä ja samaa sakkia. Sen verran on järkiavioliitoin naitu ristiin, että jokainen aatelinen tuntuu olevan sukulaisyhteydessä lähes kaikkiin muihin sukuihin. Lopulta aateliset muodostaa sukulaissuhteidensa kautta kokonaisen verkoston, jossa kaikki tuntuu olevan kälyjä ja pikkuserkkuja toistensa kanssa. En yhtään ihmettele kun Kustaa III koetti tuota isojakona tunnettua maareformia, miten vaikeaa sen läpivieminen oli poliittisesti. Siinähän kysyttiiin kainosti voisivatko aateliset millään jaella ilmaiseksi maitaan köyhemmille - ja vastaus oli hyvinkin ennalta-arvattava. Se on vähän sama kysymys kun kysyis kauppaseuran kokoomusjohtajilta, voisiko ne millään antaa pankkitileiltään sossunväelle kans jotain, että noi tuloerot niinku kaventuis. Alkuun vaikka 20% tuloista. :side:
Oikeastaan jos Kustaa III ei olis ollu yksinvaltias, koko homma olis topannu jo ssätypäivillä jossa nää aateliset istu tässä kysymyksessä yllättävän yksimielisinä vastustamassa koko maareformin ideaakin. Eikä Kustaa olis ollu päässy alkua pidemmälle, ellei se olis bongannu noita vapaamuurareita, eli S.t Johannes-loosia josta se loi kokonaisen kilpailevan järjestelmän aatelisten kanssa, jotka nää uudistukset sitten veikin läpi. Sieltä käsin se nimitteli tyyppejä avainvirkoihin ja kävi suomalaisissa vapaamuurarilooseissa aina kun aikataulut antoi myöten - kunnes sitten riitaantuivat jossain kohtaa.

Tää aatellisten ristinnaimiset ei ole vielä kadonnut historian hämäriin. Voi seurata vaikka seiska-lehden välityksellä noita julkkuja kuinka ne vaihtelee uutta rakastaan kun paitaa, jossa kaikki tuntuu seurustelevan ja olevan naimisissa kaikkien kanssa vuoron perään. Varmaan näitä on muitakin elämänaloja jossa kaikki tuntuu olevan sukulaissuhteissa ja nepotismi on päivän sana.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.06.2014 18:44 #22977 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset

Jukkis kirjoitti: En yhtään ihmettele kun Kustaa III koetti tuota isojakona tunnettua maareformia, miten vaikeaa sen läpivieminen oli poliittisesti. Siinähän kysyttiiin kainosti voisivatko aateliset millään jaella ilmaiseksi maitaan köyhemmille - ja vastaus oli hyvinkin ennalta-arvattava. Se on vähän sama kysymys kun kysyis kauppaseuran kokoomusjohtajilta, voisiko ne millään antaa pankkitileiltään sossunväelle kans jotain, että noi tuloerot niinku kaventuis.


Tuo selventääkin paljon, miksi muualla uusjako ei erityisemmin mennyt kunnolla läpi, kun taasen Pohjanmaalla jako ja maiden kartoitus vietiin lähes täydellisesti läpi. Täällä ei ollut Nuijasodan ansiosta juurikaan pomottavia aatelisia ja toisaalta talonpojat olivat vahvasti edustettuina ja jopa paljon varakkaimpia kuin muutamat alueelle eksyneet aateliset. Aikaisemmin kylillä ja taloilla on ollu yllättävän paljon yhteistä niin pelloista kuin metsissä kuin vesi- tai tuulella toimivissa kotitarvemyllyissä. Humala-ala on ollut pääsääntöisesti sääntö ,kuin poikkeus. Yhteismetsäomistus taitanee olla olemassa parhaiten vielä Kajaanin seudulla ja kyllä sellaista on tännekkin suuntaan viritetty metsäalojen pilkkoutuessa ja jälkeläisten asuessa kaupungeissa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
23.06.2014 22:21 #23022 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset

Jukkis kirjoitti: Jeps. Vaikka ruotsin kuningashuone onkin vaihtunut moneen kertaan, on yleensä hoveissa keikkunut tuo originaalinen verilinja. Osa niistä näkee itsensä vissiin ihan oikeasti jumalaisena alkuperänä. Eli ne kirjaimellisesti polveutuu jumalista, jonka juuret menee jonnekin tonne sumereitten aikoihin.


Kuninkaallisia ei pidä väheksyä jos ne ovat vähän omituisia, koska ne sentään valmistautuvat työhön kunnolla. Prinssi Charleskin saattaa olla jo vanhus jahka äitimuori heittää lusikan nurkaan ja kuninkaaksi opiskellessa on mennyt koko ikä.

Toista se on suomalaisilla ministereillä. Laki ei enää vaadi edes oikeusministeriltä oman alan pätevyyttä vaan siihenkin virkaan voi päästä ihan kuka tahansa toope.

Paraikaa ihmetellään Stubbin ministerivalintoja ja esmes maatalousministeri on joku kaveriporukassa sumplittu tyyppi, jolla ei ole maataloudesta minkäänlaista kokemusta.

Eli kuningaskunta vaikuttaa näissä olosuhteissa hyvältä vaihtoehdolta jos se toteutetaan kunnolla eikä samalla tavalla kuin hallitukset muodostetaan. Saataisiin vaihteeksi valtaan porukkaa, joka tajuaa mitä on tekemässä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.06.2014 09:54 #23024 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Onkin hyvä kysymys. Jos palautettaisiin monarkia, niin kenelle kruunu kuuluu? Raaka tosiasia – jos Messeniukseen on uskominen – että kainuun kuningaskunta katkesi jo 700-luvulla, ja varakunkku haettiin ruotsista, joka ei tainnut olla tanskalaisten juuttien mieleen. Eikä meillä ole hajuakaan, keitä siihen nykyisin kuuluu, jos on kuuluakseen.
Jokin mahtisuku? Flemingit? Kurjet? Näitä riittää mutta todisteita siitä että olisivat aikanaan olleet muita kuin kartanonherroja tai linnanherroja ei ole, eli titteli piisaa nipinnapin ruhtinaaksi. Lisäksi taitaa valtaosa olla ruotsin kuninkaan legitimoimia. On syytä korostaa sekin, että vaikka niistä tulikin aatelisia, niin alkuperäiset aateliset mestattiin nuijasodan jälkimainingeissa, joten verenperimä on monellakin tapaa kyseenalainen.

Paras kandidaatti löytyy Tavasteista. Siinä on kiistaton kunkku jonka valtakunta on vaan aikanaan hiipunut jalkain alta pois samanlaisen liittovaltiokehityksen seurauksena, kuin mitä nykyisinkin harrastetaan. Bisnekset hansojen, juuttien, ruotsien ym kanssa johti siihen, että suvereeni valta vaan katosi asteittain ja se limittyi ulkopuolisten tarpeiden kanssa. mutta se siitä. Probleema on tässäkin, että Tavastit ovat olleet nimenomaisesti hämäläisten kuninkaita, sillä nykyinen Suomi on huomattavasti laajemmin asutettu. Vastaavanlainen lapin kuningas olisi edelleen löydettävissä lapista. Todennäköisesti myös satakunnalla on ollut oma kuninkaansa, niin eroava on sen muinaisuus suhteessa toisiin maakuntiin. Eli nää on olleet jonkinlaisia ruhtinaskuntien liittoja, jotka on muodostaneet maakunnallisen alueen, mutta ei kokonaista valtakuntaa.
Mustanpekan muodostaa hullu-Daavid joka ilmeisemmin on katsonut olevansa ylhäistä sukua ja jota vesilahden kartanonherra on kohdellut kuin jotain renkipoikaa. Hänhän nimitti itsensä kuninkaaksi ja sai jopa suosiota hetken aikaa.

Tilanne on tältä kannalta melkoisen tukala. Nyt on vaan tyydyttävä kuningas Litmaseen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.06.2014 12:03 #23025 : Etsijä197
Vastaus käyttäjältä Etsijä197 aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Molukkiravulla on sininen veri (hemoglobiinin sijaan sillä on hemosyaani (kupariyhdiste rautayhdisteen sijasta). Myös muita värejä voi esiintyä veren värinä kuin punainen tai sininen, taisi löytyä mm. vihreä väri jollain otuksella.

Tieto lisää tuskaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.06.2014 13:12 #23026 : Aragorn
Vastaus käyttäjältä Aragorn aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Tuo hemosyaani alkoi kuulostaa tutulta ja löysinkin muistiinpanon, että siniveristen veren väri johtuu alunperin syanokobalamiinista. Lähdettä en kuitenkaan vielä löytänyt. Se saattaa olla joku Laurence Gardnerin kirja, jossa puhutaan Euroopan kuninkaiden graal-linjasta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.06.2014 14:13 - 24.06.2014 14:57 #23027 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset

Jukkis kirjoitti: Onkin hyvä kysymys. Jos palautettaisiin monarkia, niin kenelle kruunu kuuluu? Paras kandidaatti löytyy Tavasteista. Siinä on kiistaton kunkku jonka valtakunta on vaan aikanaan hiipunut jalkain alta pois samanlaisen liittovaltiokehityksen seurauksena, kuin mitä nykyisinkin harrastetaan. Bisnekset hansojen, juuttien, ruotsien ym kanssa johti siihen, että suvereeni valta vaan katosi asteittain ja se limittyi ulkopuolisten tarpeiden kanssa. mutta se siitä. Probleema on tässäkin, että Tavastit ovat olleet nimenomaisesti hämäläisten kuninkaita, sillä nykyinen Suomi on huomattavasti laajemmin asutettu.


Minua ei ole ikuna ennen kiinnostanu nuo Englannin kuninkaallisten Iltäpäivälehtiin päätyvät toilailut ja ei myöskään eri aikakausilta kertovat elokuvat sun muut näytelmät, saati Shakespearen tarinat. Nyt kun omista juurista on löytynyt yhteys noihin, näitäkin olen alkannut seuraamaan eri silmin ja miten päitä katkee ja putoaa niin herroilta kuin daameilta ja kuinka miekan heilautuksella valta vaihtuu tosta noin vaan. Yllättävintä on että Shakepearen kirjoittama Macbeth oli eri lähteistä tarkastellen hyvä kuningas ja toisista taasen huono. Hän oli kuitenkin pitkään vallassa ja käväisi ristiretkellä Juudeanmaassa saakka ja jos olisi ollut huono kunkku, sijaiset olisi jo tuona aikana varmasti syrjäyttäneet hänet...


Macbeth on William Shakespearen kirjoittama näytelmä. Se perustuu Skotlannin todellisen kuninkaan Macbethin vaiheisiin, mutta ei ole historiallisesti tarkka. Macbeth on Shakespearen säilyneistä tragedioista lyhin. Vaikka tätä ei suoraan sanota näytelmässä, Banquosta periytyvän suvun katsotaan olevan Skotlannin, ja myöhemmin myös Englannin, Stuart-hallitsijasuku. Mahdollisesti Shakespeare halusi tällä mielistellä kuningas Jaakko I:tä. Jotkut näyttelijät eivät suostu lausumaan näytelmän nimeä pukuhuoneissa, koska sen kerrotaan tuovan huonoa onnea. Britanniassa käytetään sen sijaan usein nimitystä The Scottish Play (”Skottilainen näytelmä”).


Skotlannin kuningas Malcolm III Ross oli hänen veljensä Donald II Malcolm (Mael Coluim mac Donnchada) seuraaja valtaistuimella ja tunnettiin Malcolm Cenn Mor tai Canmore (tarkoittaen isoa tai loistavaa päätä). Hän tappoi sekä Macbethin ja tämän pojan Lulachin, jonka jälkeen kruunattiin kuninkaaksi Sconessa vuonna 1058. Rauha Pohjoiseen saavutettiin Malcolmin mentyä avioliitoon Orkneyn jaarlin Thorfinnin tyttären Ingibiorgin kanssa. Vaikka Malcolm III:n otti nirrin pois Macbetilta ja tämän pojalta Lulachilta, tämän poika Aethelret Ross oli vuodesta 1046 naimisissa Lulachin tyttären kanssa... Liekö kyseessä sitten rakkaus vai järki avioliitto... hm.

Tavastia sivuten lainaan Armas Luukkon kansien väliin kirjoittaman yhden esi-isän tarinaa:

William Ross, isänsä vanhimpana poikana 19-vuotiaana, saapui Tukholmaan 1617. Kymmenkunta vuotta myöhemmin William muutti Turkuun suurkauppias Jaakko Wollen palvelukseen. Tämän kauppaedustajana William Ross kävi vuonna 1628 mm. Uudessakaarlepyyssä ja asettui muutamia vuosia myöhemmin itsenäiseksi yrittäjäksi Vaasaan saatuaan tänne 1630 - luvun alkupuolella porvarioikeudet. Täältä käsin hän teki kauppaa mm. Tukholmaan sukulaisensa Jakop Rossin kautta. Vaasassa hän solmi avioliiton kaupungin alkuvuosikymmenten rikkaimman porvarin saksalaisen Joachim Wesselin tyttären Margareetta Wesselin kanssa. Tästä avioliitosta syntyi kaksi poikaa Jakob ja Wilhelm. Margareetta Wesselin kuoltua William Ross meni uusiin naimisiin skotlantilaisen Mathias Långin tyttären Marian kanssa, jonka äiti oli Vähäkyröläinen Magdalena Heikintytär Kempus.

William Hughinpoika Rossista tuli esi-isä Ross-suvun suomalaiselle haaralle. Hänen jälkeläisilleen oli ominaista rikkaat hengen- ja järjenlahjat, mutta myös loukkaava itsepäisyys (näemmä periytyvää). Monet heistä olivat korkeasti koulutettuja ja eteviä virkamiehiä, mutta taloudellisessa mielessä he olivat vähemmän onnekkaita (kuten tämäkin). Suku jatkui miespuolista haaraa Suomessa tasan 200 vuotta 1800-luvun puoliväliin asti. Suvun jälkeläisiä asuu Suomessa kuitenkin runsaasti etenkin Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

William Ross tuli Turkuun ennen vuotta 1628 ja otti viran rikkaan turkulaisen kauppiaan Jacob Wolle vanhemman palveluksessa, jolla tuohon aikaan (1627-35) oli kaikki maan salpietaritehtaat vuokralla. Wollen puolesta hän teki kauppamatkoja Pohjanmaalle, kuten esim. Salon markkinoille vuonna 1628. Vielä vuonna 1635 hän näkyi olleen Wollen asiamiehenä ja häntä kutsutaan porvariksi Vaasassa vasta vuonna 1638, vaikka hän luultavasti jo aikaisemmin asui siellä ja luultavasti vuonna 1634 meni ensimmäiseen avioliittoonsa tässä kaupungissa. Vuonna 1635 hän nimittäin esiintyy Wollen edustajana Turun raastuvanoikeudessa oikeusjutussa, jonka Wolle oli nostanut Salosta kotoisin olevaa Henric Tavastia vastaan. 1638 hänellä itsellään oli oikeusriita Turun raastuvanoikeudessa entistä isäntäänsä vastaan.

William Ross perusti oman pikipruukin ja salpietaritehtaan Woitbyhyn Mustasaareen, jossa hän omistaa Lansorin tilan. Hän sai oikeuden salpietaritehtaan vuoksi kantaa veroa koko maakunnassa. Tästä ajasta lähtien on salpietaritehdastoimintaa harjoitettu näillä seuduin suuressa mittakaavassa, aina pitkälle 1800-luvulle asti. Hän hoiti sotaväen kuljetuksen Saksaan 30-vuotisen sodan aikana. Vanhemmissa asiakirjoissa häntä kutsutaan veronkantokomissaariksi ja pormestariksi, viimeksi mainittu titteli ehkä apulaispormestarina. Hänellä oli laajoja kauppasuhteita ulkomaille, erityisesti Englantiin. Hänellä oli tila Uudessakaarlepyyssä. Hän oli kaupungin ensimmäinen teollisuudenharjoittaja ja näemmä yritteliäs liikemies.


Armas Luukko: Vaasan Historia I ja Kytösavut IV.

Skotteja päätyi 1600-luvun alussa Vaasaan useita muitakin, mikä sitten lienee syynä:

Jacob Tengströmin Rossin suvusta tehtyjen muistiinpanojen mukaan, jotka on kirjoitettu aikaisintaan 1816, olisi Jacob Wessel (Wazell) ollut ulkolaista syntyperää ja myös Matts Lång (Mathias Longe) skottilaissyntyinen, mikä oletus on etunimen vuoksi kuitenkin ristiriitainen. Jo vuonna 1614 hänen nimensä kirjoitettiin Vaasassa Matts Långh ja hän oli myöhemmin appi William Rossille. Vuonna 1614 löytyy kaupungista myös kauppias Blasius Dundi ja Sander Kith, jotka viittaavat skotlantilaiseen alkuperään. Tästä voisi olettaa, että Vaasaan päätyi useita skotlantilaisia, jotka kotimaansa levottomuuksien aikana jättivät isänmaansa.


SSS Vuosikirja V 1921, suomentanut Arja Ala-aho. Lisäykset Seija Salmela
Viimeksi muokattu: 24.06.2014 14:57 Antero. Syy: Tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.06.2014 15:41 #23028 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Skotteja tuli kai aikas paljonkin aikanaan, sillä niistä muodostettiin sotilasosastoja. Niillä ne ruottalaiset kunkut mellas. Kunnostautuneet lyötiin sitten aatelisiksi, mutten tiedä moniko niistä todella jäi pohjolaan, vaan ainoostaan realisoi maaomistuksensa käteiseksi ja lähti takas skotteihin.
mutta muuten on vaikea löytää suomalaisesta kulttuurista aitoa kuninkaallista, sillä vaikka tää kuuluiskin tonne Tavastia -ketjuihin, ei maa liene keskiajalla tai sitä ennen koskaan kokonaan ollut yhden valtikan alaisuudessa. Jotenkin se prosessi vaan jäi kesken, ilmeisemmin siksi että kirkon ote oli sen verran kaukainen ja löyhä, ettei syntynyt sitä kirkollista omaisuutta, jonka ruhtinaat olis voinu rosvota ja sen avulla synnyttää valtakunnan, vieläpä suurvallan kuten Kustaa Vaasa teki.
Lisäksi, jos on ollut muinaissuomalaisia kuninkaita, kuten varmasti on, ne on osa muinaisuutta, kun taas nää siniveriset on ihan eri rotua.

mutta siitä pidän edelleen kiinni, että koska nää siniveristen rotu oli niinkin katolista kun olivat, protestantit synnytti vastaavan ilmiön näistä pohjolan leijonista. Kandidaatit pohjolan leijoniksi on kerta toisensa jälkeen katsottu (messeniuslaisen historiantulkinnan mukaan) kainuun kuningassuvuksi ja sen vesoiksi. Tää on myös tälläinen rosenkreutzilainen salaisuus, eli yhteinen verenperimä. Eli ei tää sillain turhaa spekulointia ole, kyllä nuo salaseurat ja hovit on arvostaneet alkuperäänsä suomalais-ugrilaisesta rodusta mutta oma henkilökohtainen tragediani on, että tää on täällä veisattu jo sata kertaa, eikä vieläkään ole tähän puoleen tarjota mitään uutta johtolankaa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.06.2014 18:54 #23030 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
sisäsiittosia, ei mitn tekemistä alkup. pohjolan väen kanssa. Petturei.

777 x 12.92 x 777

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
24.06.2014 19:02 - 24.06.2014 19:05 #23031 : julsei
Vastaus käyttäjältä julsei aiheessa Ruotsin omat kuninkaalliset
Mä en tunne ketään sotilasta lännenpuolelta, eli svenssonien puolelta, juttuu olen kuullu että pissa tulee housuun melko nopeesti, eli ei SWEDEN-herrat ainakaan omillaan oo historiaa luoneet.

danskit on sit eri porukkaa

Muoks: veikkaan että svenssonit tietää ettei suomipojalle vittuilla, piste. Ja sen tietää kunkku ite. Pohjolan Herrat asustaa aina täällä syvässä Suomineidon sydämessä.

777 x 12.92 x 777
Viimeksi muokattu: 24.06.2014 19:05 julsei. Syy: ss

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.141 sekuntia