Olen jo pitempään miettinyt miksi Sastamalassa ent. Vammala on kaksi suurin piirtein yhtä vanhaa
keskiaikaista kivikirkkoa. Sastamalan vanha kirkko:
Pyhän Marian kirkko
fi.wikipedia.org/wiki/Sastamalan_kirkko
Ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkko:
fi.wikipedia.org/wiki/Tyrv%C3%A4%C3%A4n_Pyh%C3%A4n_Olavin_kirkko
Ensimmäinen rakennettu 1400-luvun lopussa ja jälkimmäinen 1510-luvulla.
Vähän taustaa vielä. Kumpikaan kirkoista ei ole ns. alkuperäisiä kirkkoja. Lähettyvillä on ollut puisia kirkkoja tai kappeleita jo 1200 ja 1300 luvuilla. Molemmat paikat sijaitsevat hyvin vanhan ja suht voimallisen asutuskeskittymän, Sastamalan pitäjän alueella. alue sijaitsee Kokemäenjoen vesistön ikiaikaisen kulkuväylän varrella. Esihistoriallisia löytöjä alueelta on runsaasti ja kumpikin kirkko sijaitsee rautakautisen kalmisto-alueen keskellä.
Teknisesti ottaen kirkot sijaitsevat kyllä eri kylissä, mutta niiden keskinäinen välimatka
on noin 4,5 kilometriä. Miksi kirkot ovat näin lähellä toisiaan? Suomi on tietysti täynnä lähekkäin olevia kirkkoja, mutta suhteutettaessa vaadittavat resurssit rakentamiseen näin lyhyelle ajanjaksolle, alkaa ainakin allekirjoittanutta ihmetyttämään. Kivikirkon rakentaminen seutukunnalle on varmasti errittäin kova rasitus. Veroja nostetaan ja väestölle lankeaa monenlaisia työvelvoitteita vuosien ajaksi. Miksi samaa aluetta on rasitettu lyhyen ajan sisällä näin vaativilla rakennusprojekteilla?
Mahdollisia syitä on tietysti useita. Ensimmäisenä tulee mieleen kansakuntamme suurin voimavara kateus. Tyrvään seurakunta erottettiin/irrottautui Sastamalan emäseurakunnasta samalla aika-jaksolla. Haluttiinko näyttää että omia voimavaroja löytyy ja kadehdittiin naapuriseurakunnan kirkkoa? Entä naapuririidat? Olivatko Tyrvään alueen valtaapitävät riitautuneet emäpitäjän kanssa?
Toimiko Tyrvään alueella kenties voimakas pakanallinen kultti, jonka ruotuun palauttamiseksi täytyi pakanat laittaa "kristuksen hommiin"? Kirkon omistaminen p.Olaville, joka on eräänlainen pohjolan kristillistämisen vertauskuva, voisi kenties viitata tähän suuntaan.
Onko taustalla jotain vielä mystisempää? Salomonin temppeliä tai Temppeliherrojen aarretta näistä tuskin löytyy mutta jotain muuta? Liittyvätkö kirkot jotenkin näihin paljon puhuttuihin Jukkiksen kirkkomittoihin?