Nykysysteemit ei toimi

Lisää
02.04.2020 15:37 #45218 : Fenix
Jos huomenna emme saa ostettua enää riisiä jostain indokiinasta, ylihuomenna kuolemme nälkään täällä Suomessa. Miten tämä voi olla millään tavalla järkevää, että olemme järjestäneet asiat näin? Ruoan tuottaminen ei meillä ole oikein mitenkään kannattavaa. Jos emme saa Ukrainasta tai Thaimaasta tuhansittain sesonkityöläisiä keräämään mansikoita pellosta ja mustikoita metsästä, sitten ne marjat jää keräämättä. Näin on jo muussakin maataloudessa. Ei pärjätä ilman ulkomaista halpatyövoimaa, kun ei ole varaa maksaa parin euron tuntipalkkaa enempää.

Sama jossain siivoustyössä. Siivoojat on alinta kastia ja huonoiten palkattua porukkaa, vaikka ilman niiden tekemää työtä eläisimme sontatunkiossa. Arvostukset siinä, mikä on tärkeää ja mikä ei, ovat päin honkia.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
02.04.2020 19:16 #45219 : Fenix
Vastaus käyttäjältä Fenix aiheessa Nykysysteemit ei toimi
Ennen perhe pärjäsi hehtaarin maatilkulla, jos oli lehmä ja muutama kana siinä lisäksi. Nykyään ei maatiloilla riitä edes 100 lehmää. Peltoalaakin pitäisi olla se 100 hehtaaria minimissään, että tulee toimeen. Miten tämä voi olla mahdollista kun ilman ruokaa emme elä? Se että rahdataan ruokaa jostain toiselta puolelta maapalloa, ei ole kestävää eikä muutenkaan ole mitään varmuutta saadaanko sitä edes, jos tulee joku kriisitilanne. Pitäisi tuottaa omat sapuskat itse. Tämän tietysti ymmärrämme, mutta ei kuulemma voi mitään, näin tämä globaali markkinatalous pyörii.

Sähkön tuotannossakin parempi, jos olisi tuhansittain pienvoimaloita siellä täällä. Silloin ei koko maa ole pimeänä ja muutenkin pysähdyksissä, jos yksi laitos posahtaa. Jokainen ymmärtää, että se olisi järkevämpää. Mutta kun se ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Kysymys on siitä, mitä arvostamme. Emme osaa riittäväsi arvostaa maataloutta, siivoustyötä, hoitotyötä, yms. ennen kuin niitä ei enää tehdä. Ja kun ne sakkaavat, silloin hätä on suuri. Sen sijaan joillekin jääkiekkoilijoille ja muille turhakkeille maksetaan miljoonapalkkioita. Pitäisiköhän ihmisen kannalta elintärkeiden toimintojen ylläpito turvata ensin riittävällä rahoituksella. Hoitajien ja muiden elintärkeiksi katsottavien ammattiryhmien palkat voisivat olla tuollaista kymppitonnin luokkaa. Sitten voidaan katsoa mihin muuhun riittää rahaa, jos riittää. Eiköhän tällaisella toimenpiteellä näiden ammattien arvostus saada kohdilleen. Uskon, että näin tuleekin tapahtumaan, sillä ei kohta kukaan enää lähde tekemään vaikkapa jotain hoitotyötä, koska työolosuhteet perseestä: yleensä kolmivuorotyö, palkat naurettavia, liian kiireistä, henkilöstöä ei riittävästi, kova vastuu jne. Halpatyövoiman tuonti tuhansittain jostain Filippiineiltä on pelkkää haihattelua. On jo nähty, että se ei toimi.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.105 sekuntia