taantumasta lamaan?

Lisää
09.06.2009 14:12 - 09.06.2009 14:14 #74 : Jukkis
Päivän pommi että Erkki Liikanen ehdottaa 5% verotuksen nostoa taantuman torjumiseksi (AL verkkosivu 9.6). Tai eihän se mikään pommi, näinhän Liikanen menetteli viime lamassakin 90-luvulla. Kuuluihan hän tähän pahamaineiseen `Koiviston konklaaviin´ jonka myöntämät kuuden miljardin pankkituet aloittivat historiansa pahimman laman. Se johti syöksykierteeseen jossa terveitä yrityksiä kaatui, ihmisiä joutui massoittain työttömäksi ja kyllähän te tiedätte…olitte useimmat mukana kun kokonainen sukupolvi tuhoutui. Se oli paitsi taloudellista idiotismia myös vastoin oikeustajua. Periaate kun pitäisi olla että ne jotka keräävät voiot, myös kantavat riskit. Suomettumisen periaatteella tätä ei tehty edes laman jälkeen jossa kylläkin voitot yksityistettiin, mutta tappiot sosialisoitiin meidän kaikkien kesken.

Oli silloin Suomessa viisaskin, hän oli Hans Söderström, joka tuotiin ulkomailta asti antamaan neuvoja lamasta pääsemiseen. Söderström puhui jo silloin elvytyksen puolesta, rahahanoja olisi pitänyt ehdottomasti löysätä jotta rattaat pysyy pyörimässä, taloutta ehtii sitten tasapainoitella jälkeenkinpäin. Vaan kuinkas kävi? Koivisto ja Aho panivatkin rahapussin tiukasti kiinni ja jättivät ihmiset selviämään kuten tahtovat. Perusteluina käytettiin että suomi oli jo konkurssitilassa, ja viittä vaille valmis maailmanpankin holhoukseen – joka sekin oli keksitty juttu.

On kai selvää että kun samat tomppelit häärää tässäkin taantumassa, niin samoja huonoksi havaittuja keinoja toistetaan. Siinä missä muut maat ovat aloittaneet elvytyksen hintojen vapauttamisineen ja verokevennyksineen, niin meillä toimitaan luonnollisesti päinvastoin. Hintojen takana kummitteleva ALV on lähes pysäyttänyt kaupankäynnin, ruoan hinnassa ei ole laskua näkyvissäkään ja on kai luonnollista että Liikanen jo suunnittelee 5% veronkorotusta jotta sekin olisi poissa talouden pyöriltä. Lyhyesti sanoen tarinan opetus on se, että Liikanen on hullu, hän ei ole vieläkään oppinut käsittämään että hän itse aiheutti koko 90-luvun laman, ja nyt hän on toistamassa samaa virhettä identtisesti. Pahinta kaikessa että poliittinen eliitti ei edes huomaa hänen hulluuttaan.

Silloin haluttiin pelastaa pankit väen väkisin sen sijaan että olisi otettu pankkilaitos valtion huomaan ja myyty myöhemmin hyvällä voitolla, nyt yritetään väkisin pelastaa julkinen sektori. Tuskin lienee salaisuus että julkinen sektori on ollut kriisissä viimeiset kymmenen vuotta eikä sitä pidä pelastaa vaan uudistaa. Silloin ei kuunneltu Hans Söderholmin puheita elvytyksestä, nyt ei samaa kuunnella vaikka se tulisi Obaman suusta.
Yhdestä asiasta kiitän koko Suomen kansaa. Hullu-Liikanen on SDP:n miehiä ja onneksemme kansa on kääntänyt näille taulapäille täysin selkänsä. Puistattaa ajatellakin jos SDP olisi jälleen kerran hoitamassa taantumaa vanhoilla hyväksi havaituilla konsteilla.
Miten tuollainen mies voi olla Suomenpankissa johtopaikalla? Tuskin ainakaan asiantuntemuksensa takia.
Viimeksi muokattu: 09.06.2009 14:14 Jukkis.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
09.06.2009 18:08 #78 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Tulossa on syvä lama eikä sitä vastaan ole keksitty muuta lääkettä kuin että jos leikitään ettei se ole tulossa, se voi ihmeen kautta jättää tulematta.

www.taloussanomat.fi/kansantalous/2009/06/09/talous-sukeltaa...luvun-alun-vauhdilla/200914056/12?pos=19

Kulutuksen tyrehdyttäminen verotuksella on v*tun idioottimainen ratkaisu, mutta mitä muutakaan voi odottaa kun kolme suurta puoluetta keskittyvät puolustamaan hampaat irvessä ylisuuren virkamieskunnan, (suur)yritysten ja (suur)sijoittajien etuja?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
10.06.2009 08:56 #81 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Jep, 5% veronkorotus julkiselle sektorille ei olisi paha jos sillä saisi jotain vastineeksi. Toisaalta tiedämme hyvin missä tilassa koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmät ovat olleet tähän asti ja kaiken kruunaa byrokratiaansa tukehtuva hallintokoneisto. Antaisin ihan mielelläni viisi prossaa, ja vaikka enemmänkin, sen täydelliseen reformointiin edes jotenkuten toimivaksi. Sen sijaan toimimattoman järjestelmän ylläpitoon en antaisi pesoakaan. Tukehtunut, joka paikastaan nitisevä systeemi ei ole kuin uppoava laiva. Pahoinvointi-yhteiskunnan ylläpitoa.

Kysehän ei ole pelkästä verosta vaan siitä että veroja maksetaan nyt jo epäsuorasti. Ruoka maksaa järjettömiä, Fortum kiskoo voittoa ja käytännössä verorahat menee yritystukiin aloille joiden vientituotteet ovat ajastaan jäljessä. Ne taas tekevät kaikkensa estääkseen ulkomaisten yritysten tänne tulon ja meillähän on sen takia teollisuus vain muutaman patruunan käsissä. Nekin ukkoutuneita hölmöjä, joiden ainoat taidot tuntuvat riittävän optioidensa nostoon, sekään ei perustu hyvään liikemiesvaistoon vaan monopolijärjestelmään.

Toisin sanoen suomalainen yhteiskuntamalli on lähellä feodaalista järjestelmää jossa voitot jaetaan valtiovallan ja suuryritysten kesken, mutta taantuman tullessa tappiot jaetaan mielellään meille maaorjille. Taantuma kai on kaikille yhteinen, mutta muut maat tuntuvat nousevan nopeasti jaloilleen. Meillä sen sijaan lähes ainoina taantuma vaihtuu lamaan johtuen poliittisesta järjestelmästämme, vaikka yritetäänkin ylläpitää mielikuvaa että muuallakin olisi sama juttu. Voi oikeuteusti kysyä, joko olisi aika luopua konsensuksesta, kieroista vaalijärjestelmistä ja alkaa tehdä kunnon politiikkaa. Mielelläni antaisin 5% vaikka kansanedustajille opintomatkoihin jos he kävisivät ottamassa mallia miten samat asiat on hoidettu esim ruotsissa tai tanskassa. Kyllähän ne siellä tuntuu juoksevan, mutta jostain syystä eivät ota oppia niin millään.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.06.2009 15:04 #131 : jonlord
Vastaus käyttäjältä jonlord aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Jukkis kirjoitti:

Mielelläni antaisin 5% vaikka kansanedustajille opintomatkoihin jos he kävisivät ottamassa mallia miten samat asiat on hoidettu esim ruotsissa tai tanskassa. Kyllähän ne siellä tuntuu juoksevan, mutta jostain syystä eivät ota oppia niin millään.


Muuten olen suurinpiirtein samalla aaltopituudella kanssasi, mutta nyt on pakko kysyä lisäinfoa, että millä tavalla ruotsissa on nämä asiat paremmin? Siis yleisesti ottaen ruotsissa on lähes kaikki paremmin kuin suomessa mutta tässä taantuma/lama-jutussa olen ehkä vähän erimieltä.

90-luvun lama koski vain suomea ja pohjoismaita. Mutta nyt ongelmat ovat maailmanlaajuisia. Ei verotuksen nostaminen Saksaan työpaikkoja tuo lisää. Vienti tässä on aika pahasti pysähtynyt ja ei me sille mitään voida. Liikasta en ole kauheasti tutkinut, mutta itse taas ihmettelen Jyrki Kataista. Katsokaapa vaikka Kauppalehden tai Taloussanomien sivuilta uutisarkistoista esim. viime syyskuusta lähtien hakusanalla "Katainen". Siis kaikki mitä mies on sanonut on ollut/osoittautunut päinvastaiseksi. Nykyään onkin helppo ennustaa mitä tulee tapahtumaan kun kuuntele vaan Jyrkiä niin tietää, että asiat ovat täysin päinvastoin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
14.06.2009 17:15 #134 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Jes, tietenkin on pakko tunnustaa että myös geopoliittinen asema on heikompi kuin muilla mailla. Suomen edessähän on meri joka pakottaa hitaampaan tahtiin kuin myös eritason kuljetuskustannuksiin. Tässä mielessä Tanskan etu on kiistaton. Sen sijaan Tanskassa ja Ruotsissa on muutama rakenteellinen etu josta Suomi voisi ottaa huoletta mallia, koska maantieteellehän emme mitään voi.
Yksi mieleentuleva on kotimaan markkinat. Meidän maammehan on sen verran pieni väkiluvultaan että myös täynnä haja-asutusta että käytännössä vain suur-helsingin ja Tampereen alueet kykenevät ylläpitämään ns. kotimaan markkinoita, koska niillä on tarvittava väestökeskittymä. Niissä ei lamat pure kovin pitkään kun taas pikkutaajamista se ei ehkä koskaan lähdekään sinne kerran juurruttuaan. Käytännössä Suomi joutuu elämään tämän takia pelkästä vientiteollisuudesta, kun taas yleisenä käytäntönä muilla on se, että on sekä vienti- että kotimaan markkinat. Näin nojatuoli-politiikkona funtsaan joskus Baltian, lähinnä Viron ja Latvian yhdistämistä ”kotimaan” markkinoiksi, ts. yhteistä taloutta, jolloin voitaisiin irtautua viennistä ainoana hengissäpitävänä elimenä. Toisaalta se on niinkin että joka hallitsee vientiä, hallitsee koko maata, eikä ne kaverit luovu hallitsijansauvastaan.

Toiset maat ovat myös havainneet mikä etu on mahdollisimman laajalla teollisuuspohjalla. Kun yksi ala möyrii pohjamudissa, pyyhkii jollain toisella hyvin. Näin syntyy aina keskiarvo jossa teollisuuden tuotto pysyy keskimäärin samana. Meillä ei tätä etua ole, on vain patruunoiden perustama suurteollisuus joka nojaa vain muutamaan teollisuusalaan. Kun niillä menee huonosti, menee sitten kaikilla huonosti. Myös raaka-aineiden tietoinen kapeuttaminen (metsäteollisuus) on ollut katastrofi. Tehometsätalous takaa että kun selluteollisuudella menee huonosti, ei yllättäen olekaan huonekalu- tai rakennuspuuteollisuutta, joten metsäsektori kokonaisuutena ajautuu lähelle suoritustilaa. Näitä esimerkkejä riittäisi myös metallin puolelta mutta myös IT-alan, jossa kaikki käytännössä keskittyy matkapuhelinten ympärille. Kun se romahtaa sitten joskus, romahtaa koko ala samalla. Käytännössähän meillä romautettiin koko teollisuuspohja edellisen laman aikana eikä mitään korvaavaa.

Kolmaskin tulee mieleen ja se on hysteerinen kotimaan markkinoiden suojeleminen. Kaikkihan me aina sanotaan että globalisaatio on paha juttu mutta todellisuudessa mitään globaaleja markkinoita ei ole nähtykään Suomessa. Ulkomaisten yritysten maahantuloa on jarrutettu kaikin keinoin eikä aina niillä ole tänne ollut hinkuakaan johtuen haja-asutuksesta mutta myös jäykistä työmarkkinoista, sekä asiakaskunnan heikosta ostovoimasta, kireästä verotuksesta ym. Käytännössä sekä Ikea että Lidl saivat tehdä vuosien työn suomalaista itsepäisyyttä vastaan ennen kuin saivat ensimmäiset myymälänsä pystyyn. Kotimaan Keskot ovat jarruttaneet minkä ovat pystyneet. Tässä vaan ei oteta millainen etu työllisyydelle olisi omistajapiirien mahdollisimman suurella laajuudella. Meillähän on käytännössä vain muutama omistaja kaikelle ja kun heillä menee heikosti, saa väki lähteä kokonaisuutena lätkimään.

Nämä ovat vain muutamia huomioita joiden takia olemme aikaa sitten jääneet kehityksen kelkasta ja vain muutama paroni kuorii voitot. Tämän ratkaisemiseksi olisi monta vastausta mutta ikävä kyllä kaikki ne vaatisivat poliittista tahtoa. Sitä taas lienee turha toivoa perisuomalaisen muutosvastarinnan maassa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.06.2009 21:05 #153 : jonlord
Vastaus käyttäjältä jonlord aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/06/23276 Kauppalehden mukaan Ruotsilla menee huonommin kuin Suomella ;)

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
15.06.2009 22:14 #154 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Oikeastaan tässä uutisessa pisti silmään ekassa viestissäni mainitsemani Söderströmin malli jossa pidetään vaan talouden rattaat pyörimässä ja mietitään sitten myöhemmin luottokelpoisuutta. Se on oikeastaan ihan järkevää. Toisaalta kansainvälistä pankkia taitaa tässäkin kiinnostaa enemmän se, päästääkö ruotsi kruunun vapaasti kellumaan, sehän selvisi ekasta iskusta loistavasti devalvoimalla. Sillähän päinvastoin vienti veti enemmän kuin aikoihin kun taas euroon sidotussa suomessa tehtaat pani lähes laput luukulle. Tosin sitä ei voi verrata koska meillä on niin erilaiset talousjärjestelmät, ruotsihan voi kikkailla omalla valuutallaan.

Ei sen puoleen etteikö ruotsi tästä tulisi paremmin selviämään mutta on silläkin akilleen kantapäänsä. Kantapään nimi on Latvia johon ruotsalaiset pankit ovat syytäneet kunnolla rahaa ja latvian talous yhä vaan putoaa. Kuulinko jostain että pudotus on uskomattomat 18% vuodessa? Taantuma ei ruotsissa tunnu, latvian heikko ja korruptoitunut järjestelmä sen sijaan voi aiheuttaa ikävän yllätyksen.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2009 12:43 #163 : Pietari
Vastaus käyttäjältä Pietari aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Suomen ongelmahan on tällä hetkellä, että viennistä on kadonnut kolmasosa viime vuoteen verrattuna. Tämä puolestaan on vientiriippuvaiselle maalle aika katastrofi. Kuitenkin muutkin vientivetoiset maat ovat täysin samassa jamassa. Saksan talous on esimerkiksi nyt todella heikoilla. Miksi sitten valtiomme talous on näin heikoilla vaikka hyvä nousukausi juuri loppui? Miksi olemme pulassa, vaikka vienti on viime laman lopusta lähtien vetänyt hyvin ja valuuttaa on virrannut maahan vuosittain satoja miljardeja?

Kolme syytä:

1. Suomesta on pikkuhiljaa rakennettu erittäin sosialistinen maa.

Jopa köyhimmätkin työläiset maksavat tilillensä tulevaa rahasummaa suuremman määrän veroa eri tahoille välillisten työvoimakulujen muodossa. Jos erimerkiksi siivoja tienaa bruttona 1000€/kk, työnantaja maksaa hänestä noin 2500€/kk. Tämän jälkeen siivoja maksaa vielä palkkakuitissa näkyvät veronsa. Välillisillä työvoimakuluilla maksetaan esimerkiksi vakuutusyhtiöt, KELA ja sosiaaliturva.

Kun siivooja on näin maksanut suurimman osan palkastaan veroa, hän joutuu vielä maksamaan autoverot, polttoaineverot, ruoan ja muiden elintarvikkeiden alv:n ja veroa lähes kaikesta mitä hän rahoillaan tekee. Kun hän kuolee, koko omaisuudesta joutuu maksamaan 25% veroa. Vaikka yritys tekisi tappiota, se joutuu silti maksamaan ALV:n kaikesta liikevaihdosta. Näin valtio tekee siis järkyttävät määrät rahaa jopa köyhien työläisten tai tappiollisten yrittäjien toiminnasta.


2. Virkamiesarmeija ja massiivinen hallintobyrokratia.

Mihin nuo kaikki korkealla verotuksella kerätyt rahat sitten käytetään? Suomessa on satoja tuhansia virkamiehiä toinen toistaan erikoisemmissa hyvin palkatuissa suojatyöpaikoissa. Yleensä moniin paremmin palkattuihin virkoihin pääsee poliittisilla meriiteillä ja ne ovatkin hyviä hautausmaita entisille puoluevaikuttajille. Kun otetaan lisäksi huomioon, että jokainen valtion virkamies tarvitsee työtilat, sairaslomasijaiset, työskentelytarvikkeet ja muut fasiliteetit, niin voidaan vain kuvitella, miten paljon rahaa näiden virkojen ylläpitämiseen menee.

Valtion budjetti kertoo omaa karua kieltään siitä miten paljon eri ministeriöt onnistuvat tuhlaamaan rahaa. Miksi esimerkiksi ulkoministeriön menot ovat kasvaneet 100 miljoonalla vuodessa, vaikka suuri osa ulkopolitiikasta on ulkoistettu EU:lle? Mihin nuo kaikki rahat oikein pumpataan? Miksi kukaan ei kysele mitään, vaan kansa vain tyytyväisenä maksaa suhteettoman korkeita veroja palkastaan ja kaikista ostoksistaan? Onko ihme, jos Suomella on paljon velkaa ja maa on talouskurimuksessa, jos valtio tuhlaa rahaa täysin holtittomasti? Tuokin ulkoministeriön 1,2 miljardin potti tekee 240 euroa/kansalainen. Kuka antaisi kyselemättä 240 euroa vuosittain palkastaan, eläkkeestään tai lapsilisästään johonkin tarkoitukseen, tietämättä mitä rahoilla tehdään? Me kaikki.


3. Holhouspolitiikka

Suomessa on miltei unohdettu yrittämiseen kannustava ilmapiiri. Kansakunta on vain keskittynyt etsimään töitä. Jo koulussa opetataan, että jos et saa hyviä numeroita, et saa hyvää työpaikkaa ja olet epäonnistuja. Lapsia ja nuoria ei millään tavoin kannusteta omien yritysten perustamiseen, koska heitä opettavat opettajat ovat vain palkattuja kunnan virkamiehiä. Virkamiehet puolestaan uskovat, että opiskelemalla hyvin saa hyvän työpaikan, koska niin heidän oma elämänsäkin on toiminut. He eivät ymmärrä, että joku heidänkin palkkansa maksaa. Se joku on yrittäjä, jolla on rahaa tuottava yritys. Yrittäjistä on kuitenkin pulaa kun kaikista nuorista koulutetaan työntekijöitä yrityksiin. Voidaankin vain kysyä mihin yrityksiin, jos ketään ei kannusteta yrittämään?

Jos joku sitten haluaisikin yrittää jotain, siitä on tehty erittäin vaikeaa ja epäkannattavaa. Ensinnäkin jos olet työtön, menetät yrityksen perustaessasi välittömästi kaikki työttömyys- ja sosiaaliturvat. Tilalle saatat saada vuodeksi pienen starttirahan. Jos yritys ei lähde menestymään, joudut kuitenkin työttömyysturvaa jälleen saadaksesi ensin lopettamaan kaiken yritystoiminnan. Lisäksi joudut jopa tappiollisena yrittäjänä kuitenkin maksamaan kaikki ALV:t ja muut verot. Valtio siis tienaa yrittämisestäsi tuhansia euroja, vaikka et itse tienaisi yhtään mitään. Kiitokseksi valtio valvoo sinua ja joudut täyttämään paljon erilaisia lomakkeita, pitämään tarkasti kirjaa ja tekemään kaiken kuten virkamiehet tahtovat. Tätä varten tarvitset kirjanpitäjän tai yritykseesi jopa kokonaisen osaston hoitamaan byrokratian.

Työttömien töihin kannustamisessa valtio on puolestaan epäonnistunut täysin. Työministeriö kuluttaa rahaa vuosittain noin 500€/kansalainen. Tällä rahalla he ovat ainoastaan onnistuneet palkkaamaan virkamiesarmeijan, joka yrittää patistella porukkaa töihin. Jos kuitenkin otat esimerkiksi osapäivätyötä vastaan, se ei kannata koska menetät Kelan korvaukset, mitkä ovat suuremmat kuin palkka mitä osapäivätyöstä saat. Ei myöskään kannata ottaa työpaikkaa vastaan, jos et ole varma että haluat tehdä juuri sitä työtä, koska jos eroat itse saat työvoimatoimistosta 3kk karenssin. Parasta on siis vain levätä kotona ja mennä hieman kännissä työhaastetteluihin, jotta et vahingossakaan pääse töihin.

Jos sitten olet jo saanut työvoimatoimistosta karenssin, ainoa vaihtoehtosi saada rahaa on sosiaalitoimiston luukku. He kuitenkin ensin kehoittavat sinua myymään kaiken omaisuutesi. He siis antavat rahaa vain täysin edesvastuuttomille ihmisille, jotka eivät koskaan ole saaneet mitään omaisuutta tai säästöjä kerättyä? Kuka vastuuntuntoinen ihminen oikein elää näin? Ei kukaan. Sosiaalitoimisto on siis perustettu vain kannustamaan ihmisiä luopumaan omaisuudestaan ja ylläpitämään omaisuudestaan luopuneita edesvastuuttomia ihmisiä. Sosiaalitoimessa työskentelee kokonainen armeija virkamiehiä, joiden ylläpito vie myös paljon rahaa.


Näin Suomi siis kannustaa kansalaisiaan olemaan yrittämättä, olemaan tekemättä työtä ja olemaan keräämättä omaisuutta. Samaan aikaan valtionlaitokset tuhlaavat veromarkkoja kuin viimeistä päivää. Näissä asioissa valtion laitokset ja virkamiehet ovat hyviä. Onko siis ihme, jos valtion vientivetoinen talous on on täysin kuralla, kun he eivät enää olekaan ensi vuonna saamassa 46 miljardin euron verotulojaan ja siihen KELA:n, vakuutusyhtiöiden ja sosiaalitoimiston keräilemiä välillisiä työvoimakuluja päälle?


Mitä sitten pitäisi tehdä?

1. Yksinkertaistaa lainsäädäntö niin ettei massiivista byrokraatti- ja virkamiesarmeijaa enää tarvita, sekä vähentää valtion menot tätä kautta minimiin.

2. Tehdä töihinmeno, yrittäminen ja säästäminen jälleen kannattavammaksi kuin omaisuuden kuluttaminen, jouten olo ja muu edesvastuuton elämä.

3. Suosia lainsäädännöllä ja tuontitulleilla kaiken tuottamista kotimaassa ja mielellään kauppojen lähiseudulla, mikä tekisi Suomesta uudestaan omavaraisen ja enemmän tuontituotteista riippumattoman maan. Siinä ohessa syntyisi paljon lisää työpaikkoja, vaikka joutuisimmekin ehkä eroamaan EU:sta. Tulevaisuus olisi kuitenkin enemmän turvattu, koska emme enää olisi yhtä paljon maailmanmarkkinoista riippuvaisia. Paikalliset pienyritykset eivät täällä pysty kilpailemaan multikansallisten halpatuontiyritysten kanssa ellei niitä lainsäädännöllä, tulleilla ja muilla tavoin tueta. Kuitenkin paikalliset yritykset pystyvät tuottamaan tuotteensa varmemmin, ne tuovat työpaikkoja ja ennen kaikkea ne eivät vie rahaa Suomesta pois ulkomaille.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2009 14:57 #168 : jonlord
Vastaus käyttäjältä jonlord aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Mutta miten tuontitullit saisi rajoittamaan vaan tiettyjä tuotteita koska kaikkea ei täällä voi kuitenkaan valmistaa mitä käytetään paljon. Ja toiseksi en millään usko, että EU:sta noin vaan erotaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2009 15:20 #169 : Pietari
Vastaus käyttäjältä Pietari aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Tuontitullit olivat Suomessa ennenaikaan voimassa juuri takaamassa tuon etteivät multikansalliset halpatuontikorporaatiot vie kotimaisen pientuotannon paikkaa. Tullit voidaan toki laittaa vain niille tarvikkeille, joiden tuottaminen kotimaassa on mahdollista. Suuryritykset aikoinaan lobbasivat vapaakauppasopimusten nimissä tullit pois, juuri mahdollistaakseen oman olemassaolonsa. Ilman vapaakauppasopimuksia moni tarvike tuotettaisiin vieläkin paikallisesti. Oletko esimerkiksi koskaan ihmetellyt, miksi Suomessa on niin vähän eri kauppaketjuja? Miksei täällä enää ole korttelileipomoita, kuten Ranskassa? Miksi syömme vain pahaa kumimaista muovipussileipää sen sijaan että saisimme tuoretta leipää suoraan korttelileipomosta? Mihin kaikki paikallinen tuotanto on viimeisen 50 vuoden aikana kadonnut? Miksi meillä on lähinnä vain suuryrityksiä tuottamassa kaiken tarvitsemamme? Kuka on vienyt suomalaisen politiikan tähän suuryrityksiä suosivaan suuntaan, miksi ja kenen etua se lopulta palvelee? Olisitko itse mieluummin pidetty korttelileipuri vai jossain Primulan tehtaassa töissä tuottamassa taikinaa pakasteeseen?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2009 15:46 #170 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
On se tietenkin näin, mutta syypäänä eivät taida olla ulkomaiset ketjut ja suuryritykset, vaan kotimaista monopolia haalivat kauppaketjut ja suurleipomot. Nehän saivat politiikot puolelleen jo 80-luvulla ja silloin alettiin tietoisesti ajamaan pienleipomoja ym alas. Virallisesti nostettiin ”hygieniasäädöksiä” tietoisena siitä, että pienyrittäjät eivät siitä prosessista selviä, vaikka sen poliittiset tarkoitusperät oli ihan selvät. Valtiolle se kai sopi kun verotus oli paljon yksinkertaisempaa; helpompi verottaa yhtä tai kahta suurta kuin 2000 pientä. Kun sitten kotimaan suurleipomoilla oli monopoli, ei ollut tarvetta ylläpitää mitään laatua; pahvileivät ilmestyivät kauppoihin.

Syy on tietenkin ovelasti vieritetty ulkomaisten yritysten kontolle, vaikka niitä ei ole vieläkään näkynyt tai kuulunut. Sattumalta myös tiedän mistä puhun. Olen sitä sukupolvea joka kasvoi 80-luvulla makaronin ja tonnikalan voimalla, kun MTK piti ruoan hinnan niin korkealla, ettei muuta voinut ajatellakaan. Siihen aikaan kun katsoi kenen tahansa jääkaappiin, niin siellä oli tavallisimmin pelkkä margariinirasia mutta ei juuri mitään muuta. Eikä silloin kaupoista mitään juuri haettukaan kun ei niissä paljoa myyty.

Tilanne muuttui hetkellisesti paremmaksi suomen liityttyä EU:hun, ruoan hinta putosi roimasti, valikoima laajeni ja erilaiset ruokaravintolat pizzoineen ja kebabeineen ilmestyivät katukuvaan. Meni muutama vuosi ja kotimaan Tukot ja Keskot aloittivat valtiovallan kanssa vastahyökkäyksen; ne tyrehdyttivät ulkomaan tuonnin, nostivat hintoja, ALV.tä, kikkailivat inflaatiolla, ja hakivat ”maltillisia tupo-ratkaisuja” ja kas kummaa – ollaan palattu taas vuoteen 1982.

Loppujen lopuksi olen samaa mieltä kanssasi tilanteesta mutta eri mieltä syistä ja seurauksista. Pienleipomoja ei kannata suojella ulkomaan firmoilta koska pk-yritykset on tuhottu aikaa sitten ihan kotimaisin voimin, ja niin kauan kun ruoan hinnassa ei ole kilpailua ulkomaisten ketjujen kanssa, ei kannata toivoakaan ruoan hinnan laskua tai edes laadun nousua. Tämä voi olla provoavasti sanottu mutta Berlusconi oli aivan oikeassa puhuessaan suomalaisesta ruuasta ja sen tasosta. Siihen taas ovat syypäänä ihan kansallinen elintarvikepolitiikkamme.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2009 16:16 #173 : Pietari
Vastaus käyttäjältä Pietari aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Tuo olikin itselleni uutta, että hygieniasäädökset yms sälä tuhosivat pienleipomot kotimaisen suurteollisuuden hyödyksi. Olen toki itsekin varttunut juuri 80-luvulla. Meillä oli perheellä oma kasvimaatontti, missä viljeltiin merkittävä osa ruoasta. Teimme myös itse mehut, hillot, pakasteet ja marmeladit. Omat vihannekset ja omenat riittivät heinäkuusta pitkälle syksyyn ja leipä leivottiin itse. 90-luvun laman jälkeen tämä elämäntapa pikkuhiljaa katosi kun siihen ei enää ollut tarvetta. Myöhemmin kuitenkin palasin aikuisena siihen uudestaan ja tälläkin hetkellä tuolla pihalla on aika paljon satoa kasvamassa. Leivon myös leivät ja teen ruoan itse saadakseni perheelle laadukkaampaa ravintoa. Samalla olen tässä ihmetellyt kaupan hintojen kallistumista.

Ajaakohan mikään puolue enää nykyään PK-yrittäjän asiaa? Ainakin Kokoomus, RKP ja SDP tuntuvat kovasti olevan suurteollisuuden puolestapuhujia, mutta entä Vihreät, Keskusta ja PS? On mielenkiintoista nykyään huomata, että itäinen Saksa tuntuu selviävän talouslamasta länttä paremmin, koska siellä PK-sektori on vahva kun taas lännessä suuryrittäminen on suosiossa Ehkä meidän pitäisi tästäkin esimerkistä ottaa Suomessa mallia?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2009 16:38 #175 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Eipä taida itsellisiä pk-yrittäjiä enää pahemmin olla. Kyllä jokainen kioskinpitäjäkin joutuu ennemmin tai myöhemmin ottamaan lusikan käteensä ja liittymään vaikka R-kioski ketjuun. Se on ajan henkeä, ei sille mitään voi. Pikemmin näitä ajetaan enemmän ja enemmän ahtaalle. Onhan niillä valtion kannalta pienehkö työllistävä vaikutus mutta vähän se niistä kuitenkin verotuloja nettoaa. Kehitys ei tietenkään ole hyvää, ja yleinen mentaliteettikin taitaa olla että keskiverto suomalainen on mieluummin työläinen kuin yrittäjä.

mutta historiasta sen verran että silloin 80-luvulla kansalliset suurjohtajat osasi kyllä riistää kansaa ihan kiitettävästi. EU:hun liittyminen toi pienen hetkellisen poikekeuksen jolloin ulkomaista rahaa ja yrityksiä alkoi virrata myös tänne pohjolaan. Tilanne vaan meni jotenkin päälaelleen vuosituhannen vaihtuessa. Alkoi käydä niin että suomalaisyritykset pikemmin alkoi kadota ulkomaille; isot Kiinaan ja pienemmät Viroon. Sitten alkoi kadota osaavin työvoimakin pitkin maailmaa (tällä hetkellä suomessa on 5000 hoitajan vaje ja britanniassa ja kaliforniassa on juuri 5000 suomalaishoitajaa). Pikkuhiljaa nämä ulkomaanyrityksetkin alkoi siirrellä pajojaan muualle ja lopulta tuotekehityskin lakkasi. Kotimaan sinilippua käyttävät firmatkin teettää hommat alihankintana jossain indokiinassa. Lopulta valtiojohtoiset yritykset itsekin alkavat lähettää voittojaan veroparatiiseihin....
Nykyinen politiikka on siis tullut tiensä päähän, ja kai tuo tuore leipä ja sen puuttuminen on sitten sen symboli.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.06.2009 19:36 #178 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
On tässä kehitystäkin tapahtunut PK-yritysten sortamisessa. Meillähän on nykyään EK, jolle sekin on keskitetty. Se vain helposti unohtuu, koska työntekijöitä kiinnostaa enemmän mitä se juonii heitä vastaan.

Pienien yritysten sortaminen on globaali ilmiö eikä missään nimessä suomalaisen yhteiskunnan erityispiirre. Itse asiassa todella suuret yritykset yrittävät blokata sillä tavalla suomalaisittain suurien yritysten kasvumahdollisuudet.

Otetaan esimerkiksi elokuvateollisuus eli lähinnä elokuvien levittäminen, joka on siinä se iso bisnes. DVD-leffoihin ollaan änkeämässä pakollisia aluekoodeja, jotka takaisivat, ettei niitä voi katsoa kuin tietyllä alueella. DVD-soittimiin ja DVD-asemiin ollaan niin ikään puuhaamassa pakollisiksi koodeja kunnioittavaa firmwarea. Syynä tähän mainitaan piratismin kitkeminen, mutta se on täyttä soopaa, koska netistä ladatun DVD-imagen koodin saa muutettua mieleisekseen ja ripatuissa videotiedostoissa sitä ei ole ollenkaan. Todellinen syy on se, että pienillä firmoilla ei ole rahkeita levittää leffojaan koko maailmaan erilaisilla koodeilla varustettuina versioina.

Jos esmes maailmanlaajuisesti tuntemattomien tekijöiden vääntämä suomalainen leffa menestyy Euroopassa suht yhtenäisen kulttuurin ja tiedonvälityksen ansiosta, sen pieni jakelija ei mielellään ota riskiä, ettei se saakaan sitä voitolla kaupaksi maailmanlaajuisesti ilman valmista jakeluverkostoa, vaikka saumaa olisikin. Siksi se ottaa yhteyttä maailmanlaajuiseen jakelijaan, jolla on valmis jakeluverkosto ja halu saada siivu todennäköisistä voitoista. Näin pienet lafkat itse asiassa valjastetaan testaamaan kuinka hyvin tuntemattomien tekijöiden leffat menestyvät ja suuret yritykset pääsevät kuorimaan kermat päältä.

Näitä kilpailunrajoituskeinoja kun rupeaa tosissaan etsimään niin huomaa pian, että kauniit puheet vapaasta kilpailusta ja rajattomasta maailmasta kärsivät voimakkaasta hevonpaskan hajusta. Suuret yritykset ovat innolla puuhaamassa keinotekoisia rajoja pienemmille yrityksille, koska ne eivät pidä vapaasta kilpailusta.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.06.2009 19:39 #188 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs:taantumasta lamaan?
Joo, on kai luonnollista että lokalisaatio on pitkän päälle se tie, mihin pienyrittäjät kaatuu. mutta ettei eksyttäisi pääaiheesta niin löysin arvostelun kirjasta Lumedemokratia joka ainakin kannattaa lukea, ellei sitten viitsi itse kirjaa hankkia. Onhan se pitkästä aikaa kokonaisesitys jossa läpikäydään kaikkien puolueiden kömmähdykset; vasemmiston punakone, keskustan aluepolitiikka ja oikeiston suurtalous ajattelu, ja mitä saadaan kun näistä mausteista keitetään yksi soppa. Saadaan maa jossa on matala työllistymisaste, kehnot palvelut, toimimaton julkinen sektori ja huippukorkeat verot sekä tietenkin koulutusjärjestelmä joka kouluttaa älyköiden sijasta puupäitä.
tästä kun klikkaa

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.181 sekuntia