perustuslakimme vaikenee EU:n roolista

Lisää
25.08.2009 22:08 #825 : juppe
www.ts.fi/online/kotimaa/69519.html

EY-tuomarin mukaan Suomen perustuslaki ei vastaa realiteetteja

Turun Sanomat 24.8 2009 02:25:50
Turkulainen Allan Rosas valittiin EY-tuomioistuimeen toiselle kuusivuotiskaudelle. Rosas jakaa Euroopalle oikeutta siis ainakin vuoteen 2015 asti.

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen suomalaistuomari Allan Rosas arvostelee Suomen uutta perustuslakia puutteelliseksi. Rosaksen mielestä EU:n pitäisi olla maamme perustuslaissa näkyvämmin esillä, koska EU on kiistatta osa maamme valtiosääntöä.

– Toki EU tulee perustuslaistamme esiin myös nykyisellään, mutta kummallisen vaivihkaa. Minusta olisi reilumpaa, että EU:n rooli tuotaisiin esiin jo perustuslain ensimmäisissä pykälissä, Rosas toteaa.

EU mainitaan Suomen perustuslaissa ensimmäisen kerran vasta kansainvälisiä suhteita koskevassa luvussa 8. Sen sijaan valtiojärjestyksen perusteita koskevassa ensimmäisessä luvussa EU:ta ei mainita.

Tämä on Rosaksen mielestä kummallista, koska EU:n päättävät elimet käyttävät Suomessa sekä lainsäädäntö-, täytäntöönpano- että tuomiovaltaa.
Perustuslain pitäisi
vastata realiteetteja

Rosaksella on oma käsityksensä siitä, miksi perustuslakimme vaikenee EU:sta.

– Olin aikanaan uutta perustuslakia muokattaessa kuultavana perustuslakivaliokunnassa, jossa huomautin tästä puutteesta. Eräs valiokunnan kansanedustajista totesi minulle istunnon jälkeen, että olen tässä EU-kysymyksessä totta kai oikeassa, mutta hänen mielestään oli vielä liian aikaista sanoa se ääneen.

– Niinpä perustuslaki muotoiltiin poliittisista syistä tällä tavalla, Rosas näkee.

Rosaksen mielestä olisi toivottavaa, että perustuslaki vastaisi realiteetteja. Hän toivoo, että jollain aikavälillä EU:n rooli kirjattaisiin maamme perustuslakiin näkyvämmin.

– Minulle riittäisi se, että perustuslain ensimmäisissä pykälissä olisi jokin sensuuntainen maininta, että EU:n jäsenvaltiona Suomi osallistuu EU:n kautta kansainväliseen yhteistyöhön. Tai miten se nyt sitten halutaankin kauniisti sanoa.

Suurta käytännön merkitystä tällä perustuslakimme vääristymällä ei kuitenkaan Rosaksen mukaan ole.

– Eihän perustuslaki ole mitään peruslukemistoa, joka kuluisi kansan käsissä. Perustuslain tehtävä on kuitenkin antaa kattava kuva siitä, mikä on maan poliittinen järjestelmä. Tällaisenaan Suomen perustuslaki ei sitä tee, Rosas katsoo.
Rosas kannattaa
uudistussopimusta

Turkulainen Rosas on toiminut EY-tuomioistuimen tuomarina vuodesta 2002, jolloin tuomioistuimen suomalaisjäsen Leif Sevón siirtyi Suomen korkeimman oikeuden presidentiksi.

Nyt 61-vuotias Rosas on valittu uudelle, lokakuussa alkavalle kuusivuotiskaudelle, joten hän jatkaa EY-tuomioistuimessa ainakin vuoteen 2015 asti. EY-tuomarille ei ole asetettu eläköitymisikää.

Parhaillaan Turussa kesälomaansa viettävä Rosas näkee EU:n tulevaisuuden valoisana. Hän toivoo, että Lissabonin sopimus eli EU:n perustuslakihankkeen raunioille kyhätty uudistussopimus astuisi voimaan lähiaikoina.

Avainasemassa on uudistussopimuksen jo kertaalleen kansanäänestyksellä hylännyt Irlanti, joka äänestää sopimuksesta uudestaan lokakuussa.

Rosas toteaa EU:n tulevan toimeen ilman Lissabonin sopimustakin, mutta hänen mielestään se olisi kuitenkin huomattava parannus nykytilanteeseen myös tuomioistuimien näkökulmasta.

Konkreettisena esimerkkinä hän mainitsee kiireellistä oikeuskäsittelyä edellyttävät lapsikaappaus- ja turvapaikanhakutapaukset, joiden käsittely nopeutuisi uudistussopimuksen myötä.

– Nykyjärjestelmän outous on se, että ainoastaan korkein oikeusaste voi pyytää EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua. Alioikeus ei voi sitä tehdä, jolloin asianomaisten on ensin valitettava maan sisällä korkeimpaan oikeuteen asti ennen kuin voivat kääntyä meidän puoleemme. Tämä sotii koko kiireellisyyden periaatetta vastaan, Rosas arvostelee.

ESKO PIHKALA

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.086 sekuntia