amerikan asutushistoriaa

Lisää
19.10.2011 10:12 #10143 : Jukkis
Tässä oon taas päivittänyt uusia tietoja amerikan asutushistoriasta, löytöretkistä ja sitä rataa. Kuten aina, lopputulos on kutkuttava.
Jos esoteerikot sanoo että ihmiskunnan alkukoti euroopassa on pohjoisessa, niin vastaavasti voitais todeta että amerikkalaisten alkukoti on sitten etelänapamantereella, ja amerikka on asutettu etelästä pohjoiseen. ja nuo Beringiat voidaan unohtaa.
Onkin jänskää että vanhin asutusalue joka tunnetaan on Monte Verde Chilessä. Täällä olis asuttu jo 14 220 vuotta sitten eli tuhat vuotta ennen koko beringinsalmen ylittämistäkään. Mistä ihmeestä nuo ihmiset on tulleet Chilen eteläkärkeen?
Seuraavaksi vanhin löydös onkin sitten Brasiliasta, josta löytyi – hämmästyttävää kyllä – afrikkalaisen luuranko. Tämä siis ajoitettu 13 500 vuotta sitten. Onko ne purjehtineet afrikan ja brasilian väliä jo tuolloin?
Sitten on tietenkin legendaarinen Spirit Caven muumio, joka olisi muhkean 9300 vuoden takaa. Muumion etnisestä taustasta käydään kovaa polemiikkia, ja alkujaanhan se tunnistettiin etelä-aasialaiseksi (vissiin nykyisen Vietnamin alueelta?) mutta poliittisen keskitien kulkijat on siirtäneet sitä japanilaisen ainu-kansan esi-isäksi. Tätä viimeistä kannattaa googletaa, siitä irtoaa hyvää tarinaa miten perinteiseen asutushistoriaan uskovat on joutuneet repiin hiuksia päästään näiden löydösten kanssa.

Lopuksi tähän vielä Perun inkoja edeltäneen Warien taidetta. Kivipää on jostain vuodelta 700 jkr ja siinähän esiintyy selvästi sinisilmäinen heppuli (skandinaavi).
Liitetiedostot:

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.10.2011 11:09 #10145 : larmis
Vastaus käyttäjältä larmis aiheessa Vs: amerikan asutushistoriaa
Niin, jos jääkausiteoriaan uskoo (kuten yleensä ne uskovat, jotka kiistävät nämä "vaihtoehtoiset" Amerikan asutusteoriat), Pohjois-Amerikan piti olla tukevasti kaksi ja puoli kilometriä paksun jääpeitteen alla siihen aikaan, kun näiden varhaisimpien amerikkalaisten olisi pitänyt lampsia Beringin maasillan yli.

On myös aika kestämätön selitys, että vanhimmat ihmisen fossiilit muka löytyvät eteläisestä Amerikasta vain sen takia, että niitä sitäkin vanhempia Pohjois-Amerikassa ja muualla matkan varrella ei vain vielä ole ehditty löytää! Varmaan on sielläpäin sen verran maata jo ehditty kaivaa, että edes jotain olisi löydetty jos löydettävää olisi.

Ja samaan aikaan: Australia asutettiin jo 50 000 vuotta sitten! Ja tiettävästi Australia oli silloinkin saari jopa jääkausiteoreetikkojen mielestäkin.

Eli siis: on täysin selvää, että ainakin 50 000 vuotta sitten eteläisellä pallonpuoliskolla eli väkeä, joka osasi rakentaa aluksia ja seilata merten yli. Kysymykseksi sitten jää, että kuinka pitkälle ja laajalle he seilasivat. Fossiililöydöt antaisivat olettaa, että Australian lisäksi myös Etelä-Amerikkaan. Antarktiksella ei ole juurikaan tehty arkeologisia kaivauksia, mutta en hämmästyisi lainkaan, jos heidän jälkiään löytyisi myös sieltä. Mitkä ovat sitten Afrikan yhteydet? Ainakin Etelä-Afrikan alkuperäiskansoilla, niillä mitä ennen vanhaan sanottiin hottentoteiksi ja bushmanneiksi, on paljon enemmän yhteistä aasialaisten kansojen kanssa kuin muiden afrikkalaisten kansojen kanssa.

Ja, mikä on ollut yhteys tämän eteläisen merikansan ja pohjoisten alueiden merikansan välillä? Kuten tiedämme, Antarktis tunnettiin kyllä pohjoisten merenkävijöidenkin kartassa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.10.2011 12:13 - 19.10.2011 12:13 #10147 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs: amerikan asutushistoriaa
Amerikan asutushistoriassa on nähtävissä se sama murros joka on pitkään ollut vallalla myös Suomen asutushistoriassa. Eilisen jutut olettivat, että suomeenkin on tultu yhtenä kansana lähes yhdellä kertaa, ja mitä nyt pieniä satunnaisia muuttoaaltoja silloin tällöin täydentämään kantaväestöä. Siinä sivussa tuomaan vähän mannermaisia muotejakin työkalujen ym muodossa.
Nykyäänhän olemme viisaampia, ja tiedämme että asutus on ollut kuin laineet jotka rantaan lyövät. Tasaisin välein jatkuvaa sykettä eli ns. jatkuvuusteoria.

Amerikan mantereeseen liiittyy samanlainen myytti intiaanien esi-isistä beringian kautta – yhdellä kertaa ja sillä siisti. Eikä siellä sitten kukaan kävisikään ennen viikinkejä. Vallalla on ollut pitkään vaihtoehtoinen ajatus että amerikassa olisi oltu jo 50 000 – 30 000 vuotta sitten, ja sekin, että sakkia on tullut beringian lisäksi polynesiasta, afrikasta ja mahdollisesti jopa etelänapamantereelta, koska sitäkin on varmasti yritetty asuttaa holoseenin kuumimpina vuosina. Sanalla sanoen nämä muinaiset merikuninkaat on perustelleet siirtokuntiaan sinne tänne.
Kokonaan oma lukunsa olisivat sitten antiikin vuosituhannet varhaisista foinikialaisista aina ajanlaskun taitteen egyptiläisiin. Eikä matkat tähän jääneet vaan ensimmäiset vuosisadat roomalaiset teki matkoja amerikkaan kuten kaikki Cibolan lukeneet tietääkin. Voidaan sanoa ilman liioittelun häivää että viikingit oli lähes viimeisiä amerikankävijöitä tässä rumbassa.

En epäile vaikka joku kaunis päivä australiankin asutushistoria joutuisi tähän samaan murrokseen. Sekin nojaa vielä tähän ”koko kansa yhdellä kertaa” –ajatteluun.
Viimeksi muokattu: 19.10.2011 12:13 Jukkis.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.10.2011 08:02 #10176 : larmis
Vastaus käyttäjältä larmis aiheessa Vs: amerikan asutushistoriaa
Mitään uuttahan näissä ei ole, ja paikka paikoin ote on varsin skeptistäkin, mutta silti näissä artikkeleissa on mielestäni varsin kätevää yhteenvetoa eri teorioista Amerikan asuttamisesta:

Eri kansanryhmistä Amerikassa:

io9.com/5787034/how-many-groups-reached-the-americas-before-christopher-columbus

ja toinen artikkeli erityisesti veneillä Amerikkaan saapuneista siirtolaisista:

io9.com/5785151/15000+year+old-campsite-in-texas-challenges-conventional-story-of-american-settlement

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
20.10.2011 10:12 #10179 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Vs: amerikan asutushistoriaa
Joo-o. Hämmästyttävää kyllä, kaikki nämä ovat asioita jotka on tiedetty jo vuosikymmenien ajan. hemmetti, johan se oli Nordenskiöld 1890-luvulla joka ihmetteli, miten ihmeessä amerikan karttoja voi olla olemassa ajalta ennen kuin Kolumbus oli syntynytkään…? Jutussa on varmaan ollut se taakkana, että asutushistoria on nähty mammuttimaisena ”yksi kansa kokonaan” muuttoliikkeenä, eikä ole tajuttu vivahteiden päälle.

Jos pitäisi sanoa mikä porukka varmimmin on käynyt ameriikoissa euroopan puolelta (nuo kiinalaiset ja intialaiset olis ihan oma lukunsa) niin kyllähän vaaka kallistuu roomalaisiin. Tuskin tuo roomalaispää, brasilian rannikolta löytynyt roomalainen viinileili ja P-amerikasta löytyneet roomalaiset rahat nyt ihan itsestään sinne eksyy. Varsinkin kun tiedämme varmuudella että roomalaiset kaunosielut kuten Cicero ja Seneca amerikan mainitsevat kirjoituksissaan.
Luultavasti vanhin todistettu henkilö on Hanno Merenkulkija päätellen ns. Bournen kivestä ja siitä, että hän matkakuvauksessaan sanoo amerikassa käyneensä.

Varmuudella todistettuja käyntejä ennen Kolumbusta on 1100-luvulla Walesista käsin perustettu siirtokunta Alabamaan, nämä pellavatukkaiset mayda-intiaanithan oli heidän perillisiäänkin. Sen sijaan kun puhutaan Henry Sinclairista, saadaan kasaan jo todelliset todiste-orgiat. Itsestäni on erittäin hämmästyttävää että kun juttuihin pureutuu, leimataan tämä homma vieläkin tässä maassa pseudo-arkeologiaksi ja koulukirjat eivät mainitse asiaa rivilläkään vaikka asiat on olleet kenen tahansa tarkistettavissa jo vuosikymmenet.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.08.2014 11:44 - 16.08.2014 12:11 #23519 : Susibelle
Vastaus käyttäjältä Susibelle aiheessa Vs: amerikan asutushistoriaa
Hirveä pähkäily mihin Historiaan tai arkeologiaan tämän jutun liitän, mutta miksei sitten vaikka tähän. Kun me tällä foorumilla (ja näköjään jenkkilässä myös) kyllä tiedetään että Amerikka on ollut ihan tunnettu paikka iät ja ajat kaikille paitsi ilmeisesti niille eurooppalaisille munkeille, jotka lopulta kirjoittivat historian ylös, tai sitten asia oli tiedossa mutta siitä ei ole aiempaa kirjoitettua dokumenttia tallessa. Nyt ovat kuitenkin löytäneet Missisippi-joelta viikinkilaivan ja tutkijat selvittävät onko paikalla tapeltu Chikasaw- vai Choctaw-intiaanien kanssa, kun molempien heimojen tarinoissa kerrotaan tappeluista punatukkaisten paholaisten kanssa.

worldnewsdailyreport.com/usa-viking-ship-discovered-near-mississipi-river/

Edit. Ois kannattanut lukea tämä koko ketju ensin. Aika ohuesti sivuaa uutinen aihetta. Sen sijaan haluan kommentoida tuota Jukkiksen ajatusta Antarktiksesta ihmiskunnan yhtenä alkukotina. Olen varma että kun sieltä jää taas kerran sulaa, alta paljastuu muinaisen sivilisaation jäänteet. (Lähestyn aihetta itse epätieteellisestä suunnasta sillä lähteenäni on lempparihenkiolentoni Kryon jota kanavoi Lee Carrol. Mutta lähde sekin ja tosi mielenkiintoinen.) :)

Edit 2. worldnewsdailyreport onkin näköjään sivusto ihan hatusta revityille "uutisille" eikä siellä ole mikään totta. Unohtakaa äskeinen :laugh:
Vaikka silti, viikinkilaiva Missisippillä olisi tosi uskottava. Hetken uskoin.
Viimeksi muokattu: 16.08.2014 12:11 Susibelle.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.08.2014 13:07 - 16.08.2014 13:09 #23520 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa amerikan asutushistoriaa
Tässä tuli kesän aikana elokuva jossa Viikingit olivat intiaanien toimesta surmattu ja pikkupoika pelastui ja kasvoi näiden parissa. Kun alueelle saapui taas uusi ryhmä viikinkejä ryöstämään ja surmaamaan, tämä soti sitten näitä "omiaan" vastaan menettäen oman heimonsa ja pelastaen "morsiammensa" heimon. Fiktiota tai faktaa, tiedä sitten...

Satuin löytämään Tex Willerin no 5:n vuodelta 2001 jossa on sivulla 2 Renne Nikupaavolan kirjoitus amerikan historiasta SUOMALAISET -3, lainaan sen tähän:

Amerikkalaiseen Lännen valloituksen perinteeseen kuuluu olennaisesti uudisraivaajien hirsimökki, jota ilman erämaiden asuttaminen ei olisi ollut mahdollinen. Harva amerikkalainen tietää, että se opittiin suomalaisilta. 1600-luvulla itärannikon nuoren asutuksen väki tuli etupäässä Englannista, Hollannista ja osin Ranskastakin, siis läntisestä Euroopasta, missä talot rakennettiin kivestä, tiilestä tai ristikkotekniikalla, koristeellisena ja yhä Keski-Euroopalle tyypillisenä. Nämä tekniikat eivät eivät kuitenkaan soveltuneet Amerikan erämaihin. Hirsisalvoksen taito ja paljon muutakin opittiin Delawarenjoen lyhytikäiseksi jääneen Uuden Ruotsin siirtokunnan suomalaisilta. He tulivat etupäässä Värmlannin saloseuduilta, olivat alkuaan savolaista syntyä, ja heillä oli tuhatvuotiset perinteet erämaiden asuttamisessa, toisin kuin muilla eurooppalaisilla. Kun ruotsalaiset jäivät virran suulle Fort Kristinan turviin, suomalaiset painuivat kauemmas erämaahan, elivät sopusoinnussa luonnon kanssa sen ehdoilla ja kai juuri siksi ystävystyivät intiaanien kanssa, kumpaisenkin iloksi ja hyödyksi.

He salvoivat hirrestä asumuksensa, varmaan ensialkuun savupirtit. Kiuas-avoliesi-leivinuuni oli keskellä, ja savu meni ulos räppänöistä vetoa sopivasti säädellen, kunnes tehtiin savuhormikin. Amerikkalaiset lisäsivät hirsimökkiin oman omituisuutensa, peräseinän ulkopuolelle muuratun hormin, josta iso osa lämmöstä karkasi harakoille. Benjamin Franklin sitten "keksi" kamiinan, valurautapöntön joka oli tuvan keskellä ja hormi johti ulos katosta.

Parisataa vuotta myöhemmin suomalaisten siirtolaisten uusi aalto jatkoi perinteitä, etenkin Minnesotassa ja Michiganissa. Kerrotaan että Buffalo Bill opetti Sioux-ystävilleen suomalaisen hirsisaunan rakentamisen. Bill eli William Cody oli oppinut sen vaariltaan tai isovaariltaan, joka oli Viljami Kotilainen, lähtöisin Limingasta! -Renne Nikupaavola


Keksintöjen historiassa kirjoitetaan suomalaisilla olleen maaseudulla jo kunnon varaavat uunit ja leivinuunit sekä takat savupiipuilla jo 1500-luvulla. Kaupungeissa sitä vastoin kehitys oli takaperoista, sillä vielä 1800 - 1900 luvun alussa kaupunkien taloissa ja huoneistoissa käytettiin räppänää tulisijan hormin sijasta. Tämä osin johtui siitä että porvarit olivat ruotsalaista juurta ja toisaalta kruunu oli mätkäisyt savupiippuveron, joka esti sen yleistymisen kaupungeissa.
Viimeksi muokattu: 16.08.2014 13:09 Antero. Syy: Tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.08.2014 23:17 #23523 : kinke
Vastaus käyttäjältä kinke aiheessa amerikan asutushistoriaa
Tossa on Buffalo Billin sukupuu, ei näy Kotilaisia.
www.angelfire.com/mi4/polcrt/CodyFam.html

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
16.08.2014 23:22 - 16.08.2014 23:27 #23524 : rcislandlake
Vastaus käyttäjältä rcislandlake aiheessa amerikan asutushistoriaa
Kumpi lienee totuus ? Tässä on väitelmä siitä Kotilais-yhteydestä...

fi-fi.facebook.com/pages/Kotilaisten-sukuseura/144851248894172

Ookko kuullut BUFFALO BILLISTÄ? Sukuseurassa on oltu ylpeitä hänen KOTILAISTEN JUURISTAAN. Oli muuttanut nimensä Codyksi. Päinvastaisiakin väitteitä on esitetty, ettei hänen esi-isänsä olisikaan Suomesta kotoisin.
Nyt Antti Johannes Kotilainen Kanadan Torontosta kirjoittaa tutkineensa Buffalo Billin juuria. Buffalo Bill oli nimeltään William Frederick Cody. Hänen isänsä oli Isac Kotilainen ja hänen isänsä oli syntynyt Etobicokessa Ontariossa Kanadassa. Äitinsä oli irlantilainen.

Sama isä näyttäisi olevan molemmissa sukupuissa Buffalo Billille. Ja oikeastaan Koti vs. Cody lausutaan melkotavalla samallalailla.
Ei ole mitenkään erikoista, että suomalaiset sukunimet eivät olisi muuttuneet Amerikoihin mennessään joko lyhentyneet tai sitten jopa muuttuneet miltei tunnistamattomaksi. Mutta en ota kantaa, pitääkö tämä väite paikkaansa.
Sanovat, että Rambo tulisi Romppaisesta. fi.wikipedia.org/wiki/Rambo juhansuku.blogspot.fi/2008/10/rambo-e-suomesta-kotoisin.html

גברי (בן מלחמתי) יוחָנָן חסיד משיח אִי אגם - Gav'riy (ben milchamtiy) yochanan hasid masiach iy agam
Viimeksi muokattu: 16.08.2014 23:27 rcislandlake.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
19.08.2014 10:00 #23533 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa amerikan asutushistoriaa
Amerikan asutushistoria on muuten monessakin mielessä mielenkiintoista, sillä arvoituksia on lähes kaikilla vuosituhansilla. Ihan alusta saakka itse asiassa. Kannattaa googlata vaikka hakusanalla pre-clovis niin evidenssiä on sen puolesta, että ihminen olisi asuttanut amerikkaa jo niinkin varhain kuin 300 000 eaa. Muuten ollaan tyydytty että amerikka asutettiin n. 50 000 - 30 000 eaa eli koko beringian asutusliike olisi vailla sitä statusta mikä sille on annettu.

Jenkit puhuu ironisesti tälläisestä kun clovis-poliiseista. ne ei kanna asetta mutta on silti ryhmä arkeologeja jotka koettaa ennakkotarkastaa kaiken amerikan varhaiseen asutushistoriaan liittyvän. Aina kun tulee vastaan jotain joka kyseenalaistaa beringian asutusliikkeen, se sensuroidaan pois, ja on ollut lähes onnenkauppaa että näitä esi-clovis -kulttuureita on ylipäätään julkisuudessa nähty. Osaksi kai siksi, että tutkijat ovat usein eteläamerikan puolelta, ja clovis-poliisien käsi ei pohjoisamerikasta saakka yllä niihin julkaisuihin. Koko tää episodi jotenkin vastaa mun näkemystäni noista ammattiarkeologeista kuinka ne viimeiseen saakka koettaa estää oman ammattialaansa kehittymästä.

Ei sen puoleen, on meillä suomessakin näitä arvoituksia. Eihän se tän palstan lukijoille salalsuus voi olla, että tämän ns. jääkauden aikaan oli ainakin pohjoisessa tiheitä metsiä. Siellä eli tälläinen kuin komsan kulttuuri, joka käytti hyvin alkeellisia työkaluja jotka oli ominaisia esim neandherdalin ihmiselle 60 000 - 40 000 eaa välisenä aikana. Sitten sinne lappiin tuli nykyihminen eli tää fosnan kulttuuri, jotka sitten eli hetken aikaa rinnan tän komsan kanssa, mutta ne ei harrastaneet ilmeisesti mitään keskinäistä kulttuurivaihtoa, kauppaa tms. kunnes komsa-kulttuuri vaan salaperäisesti katos joskus 8000 eaa. Komsan kulttuurin etnisyydestä on vaikea sanoa mitään, koska yhtäkään luuta ei ole löytynyt mutta on ilmeistä, että ne tosiaan oli neandherdaleja ja tää havainto tietenkin olis ristiriidassa kaiken mahdollisen kanssa. Joten meillekin on sinänsä syntynyt clovis-poliisin vastine esi-saamelais -poliisi.
Tiettävästi ainoa kerta kun on tarttenut rangaista on toi susiluola -episodi, johon arwon poliisivoimien piti perustaa erillinen symposium, jossa tätä yksinäistä susiluola-tutkijaa lyötiin kunnolla ja urakalla. Maineesta ei jätetty mitään jäljelle. Luultavasti tänkin luolan taustalla on nää samat neandherdalit mutta kuten on tullut selväksi - on olemassa asioita joiden tutkiminen on ehdottomasti kiellettyä

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.05.2021 14:15 #48441 : juppe
Vastaus käyttäjältä juppe aiheessa amerikan asutushistoriaa
Mä huomasin, että Islannin löytyminen on kanssa ihmeellinen mysteeri. Yhen teorian mukaan viikingeillä on ollu taskut täynnä roomalaisia kolikoita 200-luvulta kun viikinkiteorian kannattajat ei tykkää tämmösistä todisteista.

drive.google.com/file/d/1wFWYAyqlvk8POBDr5x87q-TNtXl7XHGR/view

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.148 sekuntia