Jalkakivitutkimus

Lisää
17.03.2015 15:34 #26345 : Jukkis
Jalkakivitutkimus kirjoittanut Jukkis
Täytyy varmaan tälle aihepiirille avata oma saittinsa kun aihe alkaa nouseen enemmän ja enemmän tapetille. Olen vieläkin odottavalla kannalla mitä pitäis ajatella siitä savonlinnan nokkakivestä jossa oli sitä kalliomaalausta. Varovaisen toiveikas kylläkin, olkoonkin että kuva oli kalliomaalaukseksi liiankin selkeä ja aihepiirin huomioiden, aavistuksen liiankin asbrakti. Voi olla että paljastuu moderniksi tekeleeksi.

Siitäkin huolimatta, kun klikkaa tätä linkkiä
www.ismoluukkonen.net/kalliotaide/suomi/
vasemmalta valitsee savonlinna ja siitä suurijärvi niin huomaa ettei se ole suinkaan seudun ainoa nokkakivi jossa on kalliomaalausta.

Kysymys tietenkin kuuluu että miksi sitten kaikissa nokka- ja jalkakivissä ei ole väriä, onko se kulunut pois vai onko ollut jokin erityinen syy olla niitä tekemättä kaikkiin. Hyvällä lykyllä sitä tahtoo uskoa että tämä arvoitus saattaa olla ratkaistavissakin, kun aihepiiriin syventyy. Se on selviö, että kalliomaalauskulttuurin kaikkia funktioita ei todellakaan tiedetä vielä, joten aihe on tutkimisen arvoinen.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: Antero

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2015 15:55 #26346 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Jalkakivitutkimus
Enpä ole ennen katsonut kiveä sillä silmällä että siinä voisi olla kalliomaalauskin, kun sellaisia kiviä on tullut vatsaan ja olen pitänyt niitä ruosteena... Tuo digitaalisesti vahvitettu kuva antaa hyvinkin vinkkiä, millaisia alkuperäiset kuvat voivat olla ja miten selkeästi ne erottuu kiven pinnalla.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2015 17:33 #26347 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jalkakivitutkimus
Alan hitaasti aavistella että tässä ei olekaan kyse pelkistä kalliomaalauksista vaan isommasta kuviosta. Se että pääosassa kyse saattaakin olla kallioprofiileista ja profiilikivistä ja nää maalaukset toimii niille alisteisena. eli että ne onkin tehty näiden profiilien ehdoilla tai motivoimina eikä suinkaan mitenkään itsellisenä ja suljettuna taidemuotona.
Mikä oikeastaan kiepsauttaa koko tän jutun päälaelleen. Meidän ehkä pitäiskin tutkia näitä kiviä ja niiden funktioita ja suhtautua maalauksiin kuin ne olis tän kivisen päätaidemuodon alalaji. Vaikka siihen on tietenkin vielä pitkä matka kun näitä profiilikiviä ei vielä edes tunnisteta kuin luonnonoikuiksi ja kallioprofiilitkin on tähän saakka ollut vain alaviitteinen kuriositeetti.

Itsehän olen nähnyt nämä kivet ja kalliot jonkinlaisina toteemeina. Jos ne toimii, silloin kun on toimiakseen, niihin maalataan sitten jonkinlainen merkki joko ilmaisemaan kiitosta, toimivuutta tai rituaalista monopolia. Toteemien kohdalla on kai niin, että mitä isompi se on, sen enemmän siinä on myös ”voimaa” ja sen takia nuo maalauksetkin on yleensä tehty hemmetillisten järkäleiden seiniin. mutta jos teoria pitää kutinsa, niin jokaisen maalauksen kohdalla pitäisi aina olla jossain se profiili olemassa. Joko samassa yhteydessä tai vähän matkan päässä.

Silti jää se olennaisin että väitän edelleen että nuo profiilit edustaa joko ihmispäätä tai lintua, joskus harvoin karhua tai hyljettä, mutta maalaukset ei koskaan mitään näistä. ne on aina hirviä mutta ei koskaan kumminkaan kiviprofiileissa. Vähän kun siinä löis kättä kaksi täysin vastakkaista funktiota. Tässä on vielä paljon avoimia kysymyksiä mutta ajan saatossa kaikkeen tulee vastaus.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2015 19:33 - 17.03.2015 19:38 #26348 : VesQ
Vastaus käyttäjältä VesQ aiheessa Jalkakivitutkimus
Tämä on mielenkiintoinen ja aikaaviepä aihe. Koko talvi mennyt miettiessä ja lumisena aikana ei oo päässy mehtään tutkimaan syksyn jälkeen kiviä. Jukkis kirjoitti taannoin pääkirjotuksessaan kun Konnevedellä "meinattiin" löytää jalkakiviä suoralla linjalla ja sitten kaikki ei ollutkaan linjassa jne jolloin ajatuksesta luovuttiin. Mua se jäi kuitenkin vaivaamaan. Jyskänvuori Jyväskylässä antaa hiukan toiveita asian suhteen. GPS koordinaateilla tutkittuna 4 kiveä on prikulleen, siis aivan just suoralla linjalla ja jos oikein ollaan tutkittu, auringonnousun suunnassa talvipäivän seisauksen aikoihin. Idea onkin siinä että kivet pitää olla nähtävissä tai siis ovat silloin muinoin näkyneet ilman maastoesteitä jolloin on "tähdätty" auringonnousun suuntaan. Konnevedellä kivet joita löysimme olivat pitkin pitäjää kilsojen, jopa kymmenien päässä toisistaan. Ne ei liity toisiinsa jos tuo aurinkosuuntausteoria pitää. Tää nyt on kuitenkin ensimmäinen idea mutta kuitenkin, eihän sitä tiedä vaikka teoria osuis kohdalleen...

Onneks kohta lumet lähtee ja tutkinta jatkuu. Keski-Suomesta niitä varmasti löytyy muualtakin ku Konneveeltä ja Jyskästä.
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 17.03.2015 19:38 VesQ. Syy: virhe

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
17.03.2015 21:20 #26352 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jalkakivitutkimus
Jep. Hyvä löydös, näissähän on muuten ihan uskomaton määrä kaikenlaisia johtopäätöksiä. Yksi sellainen on just nuo ilmansuunnat. Jostain tuntemattomasta syystä kalliomaalauksetkin on lähes poikkeuksetta tehty aina lounaan suuntaan, ja joskus harvoin sen vastapuolelle koilliseen, muihin ilmansuuntiin tehtyjä maalauksia ei käytännössä ole. mikä tääkin ilmentää että tää toteemiteoria lähtökohtaisesti on vielä iiian suppea

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.03.2015 07:03 #26399 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Jalkakivitutkimus


Pirunkivi Kiikassa. Yritin katsoa mahdollista kalliomaalausta sen kyljessä. Tuossa lipan alla on todennäköisesti ollut se alttari. Jotain punertavaa siinä on.Kenties jäkälää..

Hyvin mahdollista, että tässä on vielä rautakaudella ollut uhripaikka, kun paikannimistö viittaisi siihen. Vieressä on Vakkala, jossa vakka- sana kertoo uhrivakasta.


"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: A kivi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.03.2015 10:25 - 22.03.2015 10:31 #26400 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Jalkakivitutkimus
Niin ne ilmansuunnat.. Tuo kiven kärki ja mahdollinen uhrialttari ja epämääräinen punainen läiskä on koillisen suuntaan.. voisi melkein kuvitella. että siinä alttarilla olis teurastettu elukoita ja veri roiskunut kiven kylkeen.Kivestä koilliseen on Vakinmäki, joka myös viittaa vakkapitojen kulttuuriin, josta mm. akateemikko professori Martti Haavio on kirjoittanut "Suomalainen mytologia" merkkiteoksessaan.

kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?m...Vakkala%7C272771.925+6808836.821&lang=fi

Pahus kun en huomannut Vakinmäellä käydä.. Täytyypä tehdä uusi reissu sinne.

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 22.03.2015 10:31 Super-Electric.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: A kivi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.03.2015 11:45 #26401 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jalkakivitutkimus
Hienoja kuvia! Eikös ollutkin hieno paikka? Minulle Kiikan Pirunkivi tulee aina jäämään sydämeen. sillä siellä vasta koin sen ahaa-elämyksen joka avasi viimein tämän kupletin juonen oikein kunnolla. Onhan tässä näitä kiviä esitelleet yksi jos toinen, ja Lefahan on sauhunnut niistä jo vuosia, mutta itselleni ne on aina jääneet sillain hämäriksi, mutta Kiikassa koin vasta sen suuren ymmärryksen.

Se ei ollut pelkästään se, että kivi on mitä eriskummallisemman muotoinen, ja aikas selkeää ihmiskäden työtä, vaan myös se, minkä päällä se seisoo. En tiedä tarkastelitko sitä kiveä sen alla, mutta se ei ollut normaali avokallion palanen vaan pyöreä kiekkomainen maakivi. Vähän kun Kärnänkivi siellä karjalassa. Ja silloin - ensimmäistä kertaa elämässäni - ajattelin sitä patsaana. Siis että se on karhua esittävä patsas jalustoineen kaikkineen. Kyllähän se panee mielikuvituksen laukkaamaan.

mutta puhutaas ajoituksista. Ihan rautakaudelle en sitä laittaisi vaan paljon paljon aikaisemmin. jonnekin tuonne seitsemän tai kuuden tuhannen vuoden taakse, litorinameren aikoihin, jolloin kiikan muinaislahti oli vielä voimissaan.
www.pilvivene.com/suurijoki/index.php?option=com_content&vie...an&catid=7:mesoliittinen-suomi&Itemid=14
Tämän Pilvivene -sivuston tekijä on tehnyt hienoa ja tärkeää työtä rekunstroidessaan maannousemia. Paikka jossa pirunkivipatsas seisoo, kuonon edessä on lainehtinut vesi pitkänä lahtena aina kiikoisjärvelle saakka, Vesiyhteys oli varmasti jo silloin katkennut kun tämä patsas on pykätty, mutta lahti oli vielä olemassa ja ne silloiset hylkeenpyytäjät suosi tälläisiä lahdekkeita. Eli tää on vanha kun mikä.

Se on kiistatta kalliomaalauskulttuurin aikalainen - mahdollisesti voi olla vanhempikin - suomusjärvenkulttuurin aikalaisia. kalliomaalausta siitä lienee silti turha hakea, koska jostain syystä niitä ei ole sanottavammin tehty päijännettä lännemmäs. Tosin poikkeus voi vahvistaa säännön, ja kyllähän se luolamies sellaisen poikkeuksen löysi, ja mahdollisesti niitä voi olla näsijärvelläkin, mutta tämä maalailu on jotenkin enemmän sisämaan juttu. Mutta ei sillekään mitään voi, että Pirunkivi on myös kuriositeetti sillä lähimmät vastineet ovat vasta idässä hyvän matkan päässä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.03.2015 14:34 - 22.03.2015 14:55 #26402 : Antero
Vastaus käyttäjältä Antero aiheessa Jalkakivitutkimus
Se mikä tuossa jukkiksen linkissä pistää erityisesti silmään on "pohjalaisten talttojen" määrä joita kolmen pohjalaisen kirveen lisäksi Mouhijärveltä on löydetty 11 kpl. Taltoista tulee mieleen kun opiskelin aikoinaan mallipuusepäksi ja koristeveistoa, opettajana oli Kolsterin Matti joka sattui olemaan muutaman kuukauden sairaslomalla ja tilalle tuli kuuluisa Bulgarialainen koristeveistäjä. Niin alkoi kuulumaan veistosalista helevetinmoinen päivittäinen pauke, kun oppilaat veistivät puuta "pernatömpällä" talttojen päitä paasaten. Oppilaat saivat näin maailmalla vallitsevaa keski-eurooppalaista "märän puun tekniikkaa", jossa kovia puumateriaaleja työstetään lyömällä nuijalla taltan päätä. Samalla pilataan taltan terä ja se vaatii kestäekseen jyrkempää veistokulmaa rautaan. Matti saapui sairaslomaltaan ja näki millaista vahinkoa "pernatömppätekniikka" oli saanut rauroolle aikaan. Vihapäissään ensimmäiset taltat lensi seinään trrrr törröttämään. Sitte alkoi huuto ja mekastus, -olkoon sitten vaikka kuinka kuuluisa maailmalla, niin tänne ei tulla rautoja pilaamaan! Bulgarialainen lähti ovet paukkuen ja Matti pani joka sällin ensin hiomakoneen ääreen ja sen jälkeen käsin kuussatasella ja tuhatkakssatasella vesihiomapaperilla sekä hiomatahnalla teroittamaan pilatut terät. Pahimmat lohkeamat oli niin isoja että terästä piti ottaa senttikaupalla jäystettä pois.

Toinen veistonopettajani oli Oiva Kentta joka kiersi Jurvan taide- ja käsikoulun opettajan viran lisäksi pitkin maakuntaa ja maata veistopiireissä opettamassa. Oiva kävi myös Ranskassa ja hänellä kävi paljon oppilaita Jurvassa Ranskasta ja muualta maailmaa. Voittipa Oiva parikertaa veiston "Euroopanmestaruus" tittelinkin Ranskassa.

Tyyliltään suomalainen veisto, erityisesti koristeveisto eroaa muualla tehdystä siinä, että täällä on käytössä ns. "terävän terän ja kuivan puun tekniikka", siinä ei käytetä pernatömppää lainkaan vaan puuhun tehdään ensin viilto ja sitten vuolu jolla tavaraa otetaan viiltoon saakka pois joko kerralla tai vähitellen. Riippuen myös veistäjän taidoista ja kokemuksesta. Veistäjä itse käyttää vartolaan apuna, ei pelkästään käsivarsia sillä vartalossa on enemmän voimaa "vääntää". Kunnossa olevilla ja terävillä terillä jälki tulee kiiltävää ja tasaista, jossa ei ole naarmuja. Yksikin naarmu kielii terän lohkeamisesta, vaikka silmällä se ei vielä näkyisi. Jälkeenpäin vesitossa ei tarvita mitään hiomapapereita, se on aina kerralla valmista.
Kirveet ja hakut olivat puuseppien työkaluja. Alkeelliset kirveet oli työstetty karkeasti muotoonsa ja hiottu vain terästään. Näitä tunnetaan Mouhijärvellä 5 kappaletta. Alkeellisia kirveitä käytettiin ilmeisesti karsimiseen ja halkomiseen, eli kovaan hakkaamiseen. Paremmin työstettyjä teriä vartettiin veistokirveiksi, joilla haettiin puusta tiettyä muotoa tarkkuutta vaativissa töissä. Näitä on löydetty 9 kappaletta. Osa kirveistä on voitu materiaalinsa ja muotoilunsa puolesta kytkeä pohjoiseen kaupankäyntiin. Sädekiviliuskeista valmistettuja pohjalaisia kirveitä tunnetaan kolme.

Parempaan puunveistoon tarkoitetut taltat ovat monimuotoinen ryhmä. Osa taltoista on luultavasti vartettu kuin kirveet. Nämä olisivat olleet veistokirveitä. Useimmat taltat on kuitenkin tehty niin pienestä kiviaineesta, että ne on täytynyt varttaa kiinteästi ja vartta lyömällä olisi puusta irrotettu lastuja. Pohjalaisiksi taltoiksi luokiteltuja on löytynyt 11 ja eteläsuomalaisiksi luokiteltuja pari. Kourutalttojen terät ovat kourumaiset. Näillä on koverrettu puuta esimerkiksi tehtäessä kuppia. Nämä on hienotyöskentelyn ja arvostuksenkin takia työstetty ja hiottu huolellisesti. Ne ovat varmasti olleet myös arvokkaita. Mouhijärveltä niitä on löytynyt 11. Myös käyräselkäisiä kourutalttoja tunnetaan Mouhijärvellä neljä. Niitä on ilmeisesti käytetty kirvesmäisesti iskemällä esimerkiksi haapion veistämisessä.

Mouhijärveläisiä asuinpaikkoja tunnetaan erityisesti Tupurlanjärven ympäristössä (noin 7 000 eKr) ja Salmista (Ryömälä?). Niillä seuduin elettiin aina tämänkin jälkeen nykyaikaan saakka.Talttoja on aina tarvittu kun on veistetty hienompaa puusepäntyötä, niitä on käytetty laivojen ja veneiden teossa ja myöhemmin kirkkojen koristeveistoissa. Taitavat tekijät ovat aina olleet kotoperäisiä, taito ei ole tullut muualta mutta muualle taitoa on kyllä viety. Veiston kannalta huonona puolena on nykyinen kehitys, opetusta on karsittu niin Jurvasta kuin Teuvaltakin ja tilalle on tullu tietotekniikka sekä koneet, jossa kohtapuoliin "tasaisen laatuista" tulee 3D ohjelmalla ensin piirrettynä ja cnc-koneella jyrsimällä veistettyä...
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 22.03.2015 14:55 Antero. Syy: Tekstin fiilausta

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.03.2015 16:33 - 22.03.2015 16:40 #26406 : Super-Electric
Vastaus käyttäjältä Super-Electric aiheessa Jalkakivitutkimus

Hienoja kuvia! Eikös ollutkin hieno paikka? Minulle Kiikan Pirunkivi tulee aina jäämään sydämeen. sillä siellä vasta koin sen ahaa-elämyksen joka avasi viimein tämän kupletin juonen oikein kunnolla. Onhan tässä näitä kiviä esitelleet yksi jos toinen, ja Lefahan on sauhunnut niistä jo vuosia, mutta itselleni ne on aina jääneet sillain hämäriksi, mutta Kiikassa koin vasta sen suuren ymmärryksen.

Se ei ollut pelkästään se, että kivi on mitä eriskummallisemman muotoinen, ja aikas selkeää ihmiskäden työtä, vaan myös se, minkä päällä se seisoo. En tiedä tarkastelitko sitä kiveä sen alla, mutta se ei ollut normaali avokallion palanen vaan pyöreä kiekkomainen maakivi. Vähän kun Kärnänkivi siellä karjalassa. Ja silloin - ensimmäistä kertaa elämässäni - ajattelin sitä patsaana. Siis että se on karhua esittävä patsas jalustoineen kaikkineen. Kyllähän se panee mielikuvituksen laukkaamaan.

mutta puhutaas ajoituksista. Ihan rautakaudelle en sitä laittaisi vaan paljon paljon aikaisemmin. jonnekin tuonne seitsemän tai kuuden tuhannen vuoden taakse, litorinameren aikoihin, jolloin kiikan muinaislahti oli vielä voimissaan. .


Jep, tosi vaikuttava paikka piiloitettu ryteikköön. Näin kuvasi viime kesältä, nyt tulee paremmin eduksi kun ei ole puissa lehtiä. Uhmaa painovoimaa.. aivan varmasti nostettu asetettu paikoilleen alla olevan jalustakiven päälle. Ajoituksesta en ala kiisteleen alunperin varmasti kivikaudelta, mutta paikannimet, Moisio ja Vakkala, viittaisivat myös rautakautiseen kulttipaikkaan.Vielä oli yksi kuva takaa. Tästä saisi näyttävän turistikohteen Sastamalaan.

"Älä usko mitä luet tai kuulet puhuttavan, ellet itse koe sitä oikeaksi (Buddha)"
Liitetiedostot:
Viimeksi muokattu: 22.03.2015 16:40 Super-Electric.
Seuraavat käyttäjät sanoivat kiitos: A kivi

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
22.03.2015 17:36 #26409 : kirjatoukka
Vastaus käyttäjältä kirjatoukka aiheessa Jalkakivitutkimus
Hieno kohde, ihan selvä karhukivi ja ehdottomasti turistipyydysainesta. Jos sallitte niin suosittelen samalla kahta kirjaa, joita olen viime aikoina lueskellut:
toinen Arvi Korhosen ikivanha väitöskirja Vakkalaitos 20-luvulta, jossa siis käsitellään myöhäisrautakautista vakkalaitosta Suomessa ja Virossa. Toinen kirja on Juha Pentikäisen ja Timo Miettisen Pyhän merkkejä kivessä.

Tuo yo. kivess oleva punainen on mielestäni jotain porfyriittia. Se on varmaankin käsitetty "vereksi" ja on voinut vaikuttaa kiven käyttöön uhripaikkana.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2015 09:20 #26539 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jalkakivitutkimus
Ihan vahingossa törmästin tälläseen. Nokialla Kivikeskun luonnonsuojelualue ja kattokaas mikä kuva siinä ekana pilkistää
www.nokiankaupunki.fi/palvelut/tekniset-palvelut/ymparisto-j...ojelualueet/naturan_ulkopuoliset_alueet/
Ilmetty hattukivihän se. pitäs vaan tietää mistähän päin sen vois löytää niin vois käydä tutkimassa. ihan siltä varalta ettei oo kaivurin nostama

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2015 10:53 #26540 : laet
Vastaus käyttäjältä laet aiheessa Jalkakivitutkimus

Ihan vahingossa törmästin tälläseen. Nokialla Kivikeskun luonnonsuojelualue ja kattokaas mikä kuva siinä ekana pilkistää
www.nokiankaupunki.fi/palvelut/tekniset-palvelut/ymparisto-j...ojelualueet/naturan_ulkopuoliset_alueet/
Ilmetty hattukivihän se. pitäs vaan tietää mistähän päin sen vois löytää niin vois käydä tutkimassa. ihan siltä varalta ettei oo kaivurin nostama

Oliskohan se sama kivi mikä tän videon lopussa on:

Eri suunnasta kuvattu kenties.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
31.03.2015 11:08 #26541 : Jukkis
Vastaus käyttäjältä Jukkis aiheessa Jalkakivitutkimus
Näyttäs olevan niin, kiitos vaan bongaamisesta. selkee hattukivihän se. antaa vinkkiä että niitä taitaa olla siellä suunnassa enemmänkin jos sattus joskus innostuun pienelle metsäretkelle

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
07.04.2015 01:24 #26590 : jonlord
Vastaus käyttäjältä jonlord aiheessa Jalkakivitutkimus
tossa toisessa topikissa kun puhuin siitä Hirvi-simusen paikasta niin samasta metsästä löytyi myös tuollainen nokkakivi. Sanoinkin seuralaiselleni, että eikö ole aivan selvä linnunnokka. Otan kuvan siitä kun seuraavaksi menen.
Nokan ilmansuunnasta sen verran, että jos katsoi nokkaa suoraan edestä niin oikealla puolella oli muurahaispesä. Eli onko se sitten itään? En tiedä. Voin muistaa väärinkin.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

ykskertayks
Sivu luotiin ajassa: 0.450 sekuntia